magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Újpesti Dózsa SC 1 : 5 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.03.22, 16:44
    A lilák hetese

    Fazekas volt a forduló játékosa, ehhez kétség sem férhet. Nemcsak parádés alakításaival, cseleivel és kirobbanó vágtáival. Ezek szólóteljesítmények és a labdarúgás kollektív játék. Elsősorban azzal, hogy életre keltette, táncra késztette a lila-fehér csatársort. Nem volt könnyű dolog, nyolcvan teljes percbe került. Addig csak villanások voltak: Göröcs egy-egy labdaátvétele, Bene néhány iramváltásos kiugrása, Nagy László néhány keresztlabdája… de frontátvonulás volt Kispest felett talán, fullasztó párák gördültek a gyep felett, az utolsó szusz, az utolsó tizedcenti és tizedmásodperc többnyire hiányzott. A vékony fiú addig is megtette a magáét.
    3. perc: Bene visszajátszott egy labdát, Fazekas fél vállmozdulattal elmozdította Bicskeit és a repülő kapus alatt talált a hálóba.
    24. perc: saját térfelének közepén szerelte az előretörő Marosit, estében úgy spárgázott Bene elé, hogy a középcsatár a teljes Honvéd-terepet egyedül száguldhatta végig.
    30. perc: nagy roham kellős közepén harminc méterről, futtából küldött sistergős bombát Bicskei irányába. Fehér por szállt a felső lécről a becsapódás nyomán.
    76. perc: Nagy László labdájával kikeveredett jobbra, lépésről lépésre romlott a lövőszög, végül szinte az alapvonalról lőtte a második Dózsa-gólt.
    A 80. percben 2:0 volt, sokan elindultak hazafelé. A tömeget meg kell előzni, minek fürtökben csüngeni a villamos lépcsőjén. A Honvéd támadgat, de a Dózsa 2:0-ra vezet, ez már aligha változik. A lilák csatársora – megint csak Fazekas vezérletével – akkor kezdett varázsolni. A mennyiség minőséggé vált, mire az okos szurkolók a megállóhoz értek – lőttek még egy hármast.
    Régi sztori kísértett: a harmincas évek közepe táján valaki száz dollárt fizetett, hogy a szorító mellől nézhesse végig a Joe Louis – Max Schmerling mérkőzést. Az első gong pillanatában leejtette a kalapját. Mire lehajolt érte, mindennek vége volt. A Barna Bombázó kiütötte az ellenfelét. Akárcsak Fazekas vezérletével a Dózsa a Honvédet.

    ks
     
  2. avatar: heimo
    2015.03.21, 21:21
    1968. szeptember 15.

    NB I. Tartalékbajnokság

    Bp. Honvéd- Újpesti Dózsa 2:3 (0:2)
    Kispest, Honvéd-pálya, 14.15 ó., 6.000 néző, V.: Klemm.

    Honvéd: Erdősi (Lévay)-Molnár L.,Molnár M.,Tajti-Navratil,Kári-Polák,Varga,Dorogi,Ádám,Kerekes (Tóth).
    Ú. Dózsa: Borbély (Magyar)-Komáromi,Horváth,Sóvári-Hartyányi,Simon-Mohácsik,Pataki,Nyírő,Tóth A.,Juhász.

    Gólszerző: Polák, Dorogi (11-es) – Tóth A. (2.- egyet 11-esből), Mohácsik.

    A Dózsa csatársor gólra törőbben játszott.

    Az Újpesti Dózsában újság, hogy Nagy L. rendbe jött, tehát ő lesz a balszélső, Szini még mindig nem játszhat, Noskó marad a jobbhátvéd, Dunai III. pedig a jobbfedezet. Egy biztos, Kispesten nagy küzdelemre van kilátás. Az újpestieknek, ha versenyben akarnak maradni, nagyon kell a pont. De a hazaiak sem nagyvonalúskodhatnak, hiszen a Csepel szorosan ott van, a negyedik hely mögött. Otthonában a piros-fehér gárda bizonyára jobb teljesítményt nyújt, mint a legutóbb, de – a Dózsa csatárok idegenben is nagyon veszélyesek. Tippünk: X.

    A hajrában hengerelt az Újpesti Dózsa Kispesten

    Bp. Honvéd- Újpesti Dózsa 1:5 (0:1)
    Kispest, Honvéd-pálya, 16 ó., 20.000 néző, V.: Bircsák (Aranyosi, Kamarás dr.)

    Honvéd: Bicskei-Kelemen,Ruzsinszky,Marosi-Tóth Gy.,Vági-Kocsis,Fekete,Szendrei,Tussinger,Tóth K. Edző: Preiner Kálmán.
    Ú.Dózsa: Szentmihályi-Noskó,Solymosi,Bánkuti-Dunai III.,Zámbó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L. Edző: Baróti Lajos.

    Gólszerző: 0:1 Fazekas (3p.), 0:2 Fazekas (76p.), 0:3 Dunai II. (83p.), 1:3 Szendrei (85p.), 1:4 Fazekas (87p.), 1:5 Bene (91p.).

    Szögletarány: 11:6 (6:4)

    Már fél háromkor zsúfoltan közlekedtek Kispest felé a villamosok, és még több ezren szorongtak a kapuk előtt, amikor a pályán Bircsák játékvezető a mérkőzés kezdetét jelezte. Ahogy mondani szokás: egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a nézőtéren. A hatalmas közönség lelkes ünneplésben részesítette a pályára kifutó két csapatot. A Honvéd kezdte a mérkőzést, de azonnal a Dózsa lendült támadásba és a 3. percben megszerezte a vezetést. Lassú, sok csellel szőtt jobb oldali támadás végén Bene az alapvonal mellett kapura húzott. Közeli lövését Bicskei csak kiütni tudta, a labda Fazekas elé került, s ő 8 méterről, senkitől sem zavartatva, a kapu közepébe helyezett. 0:1. Közvetlenül utána majdnem megismétlődött a jelenet, de most Tussinger – ha üggyel-bajjal is – fel tudott szabadítani Dunai II. elől. Hosszú perceken keresztül a Honvéd térfelén folyt a játék. Fazekas veszélyeztetett, majd Dunai II. elől a 16-osig kifutva csípte el a labdát a piros-fehérek kapuvédője. A 15. percben ment az első lövés Szentmihályi kapujára, de ezt könnyen mellre fogta a Dózsa kapusa. A 20. percben Szendrei pazarul futtatta Tóth Kálmánt, a keresztező Zámbó a lövés pillanatában tolta a labdát az alapvonalon túlra. A 25. percben, egy gyors ellentámadás végén Bene átadását Dunai II. három méterről a felső lécre továbbította. Óriási helyzet volt! Aztán Bene közelről az oldalhálót találta el. Kiegyensúlyozottabbá vált a küzdelem. A 32. percben Fazekas távoli, váratlan lövését Bicskei csak a felső kapufa segítségével tudta hárítani. A 35. percben Fazekas a kaputól öt méterre emberbe vágta a labdát, a másik oldalon Kocsis hagyta faképnél az őrzőit, rávezette a labdát Szentmihályira, de pontatlanul helyezett és a kapus bravúros vetődéssel szögletre hárított. Ruzsinszky csak a derekánál fogva tudta megállítani a kapura törő Dunai II.-t. Solymosi 30 méteres bomba szabadrúgása a felső lécről vágódott vissza!...

    Szünet után az 50. percben Bicskei Bene lábáról szedte le a labdát. Közvetlenül utána Noskó hozta helyzetbe Dunai II.-t, de a gólkirály ezúttal sem találta el a kaput. Tíz percig a Honvéd szorongatott, majd eseménytelen mezőnyjáték következett. Egy gyors Dózsa roham végén Bene 100 %-nak látszó helyzetbe hozta Dunai II.-t, ő azonban kivárt a lövéssel, ezzel időt adott Bicskeinek az önfeláldozó közbevetődésre. Erősen visszaesett mindkét csapat. A rengeteg átadási hiba miatt csapkodó játék folyt a pályán. A 75. percben az újpesti védők időhúzása miatt hosszabbítást jelzett Bircsák játékvezető. Használt a figyelmeztető, mert egy perc múlva a Dózsa gólt lőtt. Bene átadását Dunai II. a 16-oson átlépte, Fazekas a jobbösszekötő helyén villámgyorsan kiugrott, elhúzta a labdát a kifutó Bicskei mellett is, és úgy lőtt hét méterről a hálóba. 0:2. A 83. percben az előrehúzódott Zámbó cselezgetett a jobbszélen. Első beadása egy védőről visszapattant, másodszorra azonban pontosabban célzott: az ötösön álló Dunai II.-nek csak fel kellett emelnie a lábát és arról a jobb sarokba vágódott a labda. 0:3. A 85. percben a Honvéd ívelhetett szögletet kapu elé a bal szélről. Szentmihályi kicsit könnyedén akart hárítani, de saját társai zavarták. Nem tudta megfogni a labdát, az Szendrei elé került, s a csatár 2 méterről a jobb sarokba pofozta. 1:3. Három perccel a mérkőzés vége előtt Fazekas a félpályától vezette fel a labdát, Ruzsinszky zavarta, de a szélső keményen helytállt. Beverekedte magát az ötös sarkáig, és onnan ballal, félmagasan a jobb sarokba lőtt. 1:4. A 91. percben Fazekas cselezgetett a 16-oson belül. Három védő becsapása után Bene elé tálalt, aki 14 méterről egyből a bal sarokba helyezett. 1:5.

    ×××

    Az Újpesti Dózsa viharos erejű támadásokkal kezdett. Gyorsan megszerezte a vezetést, és hosszú időszakon keresztül szinte egykapura játszott. A Honvéd csak nagyon nehezen kapott lábra, különösen védelme játszott bizonytalanul. Az a tény, hogy az I. félidőben háromszor is csak a kapufa mentette meg hálójukat a további góloktól, híven tükrözi a játék képét. Szünet után a piros-fehéreknek hallatlan erőfeszítéssel sikerült legalább is lelassítani az ellenfél játékát. Ekkor sokan azt hitték, hogyha a Honvédnek sikerülne egyenlítenie, az Újpestnek már nem lenne elég ereje ahhoz, hogy újítson, s kiharcolja a győzelmet. A hajrára azonban a Honvéd teljesen elkészült az erejével. Hátvédei és a középpályások nem fogtak embert, sokat ácsorogtak, egyszerűen tehetetlenül nézték, hogy a megtántorodásukra azonnal felfigyelő újpesti csatárok hogyan kapnak lábra, s rúgják egymás után a gólokat. A finálé valóban látványos volt. Fazekas vezérletével valóságos tűzijátékot rendezett a vendégcsapat Bicskei kapuja előtt, s ha figyelembe vesszük a három kapufát, no meg azt, hogy Dunai II. egymaga hány nagy gólhelyzetet hagyott kihasználatlanul,azt kell mondani: a nagy arányú vereség, még az 5:1 is hízelgő eredmény a Bp. Honvéd számára.

    Az Újpesti Dózsában Szentmihályinak volt néhány nagyon szép védése, a gól előtt azonban vagy öklöznie kellett volna, vagy határozottabban kijönni a labdára. Noskó szinte hibátlanul játszott, sok támadást akasztott meg, s a hozzákerült labdák zömét saját társához juttatta. Solymosinak volt egy-egy megingása, de általában ő is a szokott színvonalán helytállt. Nagyjából ugyanez mondható Bánkuti teljesítményéről. A két fedezet közül Zámbó volt hajszállal jobb, Dunai III.-mal együtt ügyesen szervezték a pálya közepéről az akciókat. Fazekas ezen a mérkőzésen – különösen a hajrában – egyszerűen ellenállhatatlan volt. Jó érzékkel helyezkedett, bátran harcolt a labdákért és a kapu előtt is feltalálta magát. Göröcs jó kezdés után visszaesett. Bene és Nagy L. hullámzó teljesítményt nyújtott. Dunai II. nagy területen játszott, sokszor hozta magát helyzetbe, de a 16-oson belül bántó hibákat vétett.

    Baróti Lajos: A helyzeteink alapján, azt hiszem teljes mértékben rászolgáltunk erre az értékes győzelemre.