magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Egyetértés SC 4 : 4 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.01.06, 21:41
    1969. augusztus 9.

    Szombaton Budapesten: Soroksáriak az „oroszlánbarlangban”

    Sima mérkőzésnek ígérkezik a Megyeri úti találkozó, de talán nem annyira simának, mint egy héttel ezelőtt.

    - Meglepetéssel értesültünk múlt vasárnap az Egyetértés győzelméről – mondta Baróti Lajos, az Újpesti Dózsa mestere. – Ennek ellenére biztos győzelmet várok.

    Az Egyetértés játékosai jó hangulatban készültek a héten a Dózsa elleni összecsapásra.

    - A Dózsa jobb csapat, mint az Egyetértés – szögezte le Rákóczi László edző. – Nem reménykedünk csodákban. Az egyedüli, amire törekedhetünk: tisztes eredmény. Ez magyarul annyit jelent: minél kevesebb gólt kapni…
    Ha a Dózsa csatársor komolyan veszi, nem lesz könnyű dolga az Egyetértésnek. Tippünk, úgy véljük, nem lehet vitás: 1.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Egyetértés 4:1 (3:0)
    Megyeri út, 17 ó., 3.000 néző, V.:Berta

    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Hegyi,Kollár,Juhász,Nyírő,Tóth.
    Egyetértés: Laborczfalvi-Géber,Aspirány,Szántai-Németh L.,Laczkó-Gór,Vasas,Vári (Fehér),Kecskés,Pál (Illés).

    Gólszerző: Juhász 2, Nyírő,Tóth – Fehér.

    Jó: Horváth,Hartyáni,Simon,Kollár – Laborczfalvi,Kecskés.


    Pontot rabolt Újpesten az Egyetértés

    A soroksáriak megtáltosodtak

    A Dózsa az I. félidőben két 11-esből ért el gólt – A vendégek kitűnően játszottak, a hazaiak legjobb helyzeteiket is kihagyták – A II. félidőben öt percig állt a játék

    Újpesti Dózsa- Egyetértés 4:4 (2:2)
    Megyeri út, 19 ó., 12.000 néző, V:Petri (Balla Gy., Bacsó)

    Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Noskó,Bánkuti-Dunai III.,Göröcs-Fazekas,Bene,Dunai II.,Zámbó.
    Edző: Baróti Lajos
    Egyetértés: Varga-Sátori,Józsa,Galambos,Harangi,Sóvári-Kuharszki,Halápi-Karába,Mohácsik,Királyhegyi.
    Edző: Rákóczi László

    Csere: Harangi h. Varga Gy. (72p.)

    Gólszerző: 1:0 Solymosi (13p.-11-esből), 1:1 Királyhegyi (16p.), 1:2 Harangi (24p.), 2:2 Solymosi (42p.-11-esből), 3:2 Bene (67p.), 3:3 Királyhegyi (85p.), 4:3 Zámbó (86p.), 4:4 Kuharszki (90p.).

    Szögletarány: 17:1 (7:0)

    Az első helyzetet az első perc hozta. Göröcs labdájával Bene futott el, a kifutó Varga hárította lövését, Bene újra megszerezte a kipattanó labdát, balról beadta, de Dunai II. közeli fejese lepattant Józsáról. Az 5. perc főszereplője újra Bene volt, partdobás után Dunai II. sarokkal indította Fazekast, tőle Bene kapta a labdát, a 11-es ponton azonban lyukat rúgott. Az Egyetértés keményen, de sportszerűen, szoros emberfogással védekezett. A 10. percben látványos Dunai II. – Zámbó akció futott a pályán, Zámbó oldalról lőtt, a labda elment Varga alatt, de elkerülte a kaput. A 13. percben Káposzta – Dunai III. volt a labda útja, majd Bene viharzott el a jobbszélen, lefutotta Galambost, már az alapvonalnál, a 16-oson belül járt, amikor visszahúzta a labdát, közben Józsa a csatár lábát húzta el. 11-es! Solymosi a bal felső sarokba vágta a labdát. 1:0. Vargának egyre több dolga volt. A hátrahúzódó, a félpálya tájékáról meginduló újpesti csatárok támadást támadás után vezettek, a 16. percben mégis egyenlített az Egyetértés. Bal oldali támadás végén Királyhegyi tört előre és a keresztező Solymosi mellett 8-10 méterről a jobb felső sarokba lőtt. 1:1. Bánkuti távoli lövését Varga alig tudta kiöklözni. Karába óriási szabadrúgással válaszolt. Bene, majd Zámbó mesteri alakítása következett, a védelem már sakk-matt volt, de előbb Dunai II., majd Göröcs hibázott gólhelyzetben. Az Egyetértés egyenlő ellenfél volt. Játékosai rendkívül gyorsan zárkóztak fel és rendre zavart keltettek az újpestiek soraiban. A 24. percben Solymosi kezezése miatt szabadrúgáshoz jutott az Egyetértés. Kuharszki átlépte, Karába rálőtte a labdát, amely átsuhant a sorfal között, Káposztáról felpattant, Kuharszki beadta, és Harangi 8 méterről a kapu közepébe vágta. 1:2. A 40. percben szabadrúgás után Káposzta Dunai II.–höz adott, aki a 11-esről habozás nélkül lőtt. Varga védett, a gólkirály ismételt, de Varga ismét a helyén volt. A 42. percben Bene tört ki, a védők kézzel fogták, nyomták, majd végül elbuktatták. Petri ismét 11-est ítélt. Solymosi újra a bal sarokba lőtte a labdát, de ezúttal laposan. 2:2.

    Szünet után rögtön megjött a közönség hangja, hiszen Zámbó remek testcselekkel futott el, az alapvonalról mintaszerűen adta vissza a labdát, Göröcs bombája azonban a kapufán csattant. Komoly gólhelyzet volt, akárcsak az 52. percben Fazekasé, de Varga ezúttal is védett. A következő akció végén Zámbó beadása után az üres kapu előtt suhant el a labda, a csatárok lemaradtak. Szédületes iramot diktált a Dózsa, de nem tudta megtörni a hihetetlen lelkesedéssel és amint az már ilyenkor lenni szokott, jó adag szerencsével játszó Egyetértést. Göröcs újabb kapufát lőtt. Dunai közeli lövését a gólvonalról vágták ki a védők. A 64. percben már a 12. szögletét rúgta a Dózsa. Gyors Göröcs – Dunai II. – Göröcs adogatás után ugyanis a kiugró újpesti kapitány közeli lövését hárította szögletre az Egyetértés bravúrosan védő kapusa. Az Egyetértés sorait Harangi sérülése zavarta meg néhány pillanatra. Az újpestiek közben tovább rohamoztak, sok adogatás után a 67. percben a jobbösszekötő helyén álló Benéhez került a labda, aki a 16-os oldalvonalától minden erejét beleadva, az ellenkező jobb felső sarokba bombázta a labdát. Varga mozdulni sem tudott. 3:2. A vezető gól sem hozta vissza az újpesti közönség nyugalmát, az állóhelyi közönség egy akció után sértegette Balla partjelzőt, mire Petri kollégáival az öltözőbe vonult. Ötperces szünet után folytatódott a játék. A 84. perc újabb nagy helyzetét Dunai II. vétette el, Káposzta beadása után az ötösről fejelt fölé. A 85. percben váratlan góllal egyenlített az Egyetértés, előbb Noskó, majd Solymosi késlekedett a felszabadítással, a 11-es pontnál pattogott a labda, Szentmihályi kijött a kapujából, a fiatal Királyhegyi felismerte a helyzetet és a bolyból a kapu közepébe vágta a labdát. 3:3. Egy perc múlva újra a Dózsa vezetett, Káposzta jobb oldalról, 30-35 méterről szabadrúgáshoz jutott, a beívelt labdára Zámbó mintaszerűen ugrott ki és 8 méterről a bal sarokba fejelt. 4:3. A 90. perc újabb fordulatot hozott. Halápi vitte el a labdát a tétovázó Dózsa védelem között, az alapvonalról visszaadta és Kuharszki közelről bekotorta. 4:4.

    ××××

    Az Újpesti Dózsában Szentmihályi bizonytalankodott. A védők nem tudtak a taktikának megfelelően szorosan és jól embert fogni. Egyedül Bánkuti játszott megfelelően. A középpályáról Dunai III. és Göröcs rengeteg jó támadást indított el, a lövésekkel azonban egyikőjüknek sem volt szerencséje. Elöl Bene személyében találjuk az újpestiek egyik legjobbját, Zámbó többnyire méltó társa volt. Fazekast nagyon fogták, Dunai sok helyzetet ügyetlenkedett el.

    Baróti Lajos: Az Egyetértés teljesen megérdemelten szerezte meg az egyik pontot. Védelmünk egyszerűen átjáróház volt.

    Hangulathullámzás

    Az Egyetértés 1:1 után vezetést szerez Újpesten. A lelátón bosszúság: kár így elrontani a gólarányt. 3:3, háborgás, pontot veszteni a sereghajtó ellen, csúnya vicc. 4:3, a nézetek megoszlanak: a győzelem az győzelem, de a gólarány valóban romlik. 4:4… buuu… a gólarány is elromlott, az egyik pont is odalett.
    Az Egyetértésben egyébként négy volt újpesti játszott.

    Hogyan történt Újpesten?!

    Petri Sándor játékvezető számára minden bizonnyal felejthetetlen pillanattal zárult a forduló vaskos meglepetését szállító Újpesti Dózsa- Egyetértés mérkőzés. A befejezést jelző hármas sípszó után ugyanis a pontszerzés örömétől valósággal boldogságban úszó Sátori Imre, az Egyetértés kapitánya megölelte, és ha a nappali világosságot árasztó reflektorok fényében jól láttuk, meg is csókolta a bírót. Az érzésnyilvánítás ritka példája volt ez, különösen az ellenfél javára megítélt két 11-es után. Ez a pillanat nem csak a játékvezető dicséretét, hanem egyben a fordulatokban bővelkedő mérkőzés drámai feszültségének a feloldását is jelentette.
    De hogyan is történt? Hogyan szerzett pontot a tavaszi idény után egyhangúlag kiesésre ítélt Egyetértés az első számú bajnokjelölt otthonában?
    Úgy gondoljuk, nemcsak a 90 perc alatt történtekben kell keresnünk a választ. Az Egyetértés tavaly újonc létére kiválóan szerepelt, a középmezőny alsóbb régióiba került. Ez év tavaszán azonban nyeretlenül, három szerény ponttal és öt gólocskával sereghajtó lett. Annak idején hallottuk és mi is megírtuk: „Nem lehet, hogy ilyen ismert és tapasztalt játékosok elfelejtsenek futballozni.” Nos, az őszi idény döntő változásokat hozott, hiszen az Egyetértés csapata két fordulóban szerzett annyi pontot, mint tavasszal 15 mérkőzésen és máris több gólt lőtt, mint a tavaszi idényben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a pályán gyorsan hatottak a szakosztály vezetésében bekövetkezett változások. A játékosok önbizalmának visszaadásában Rákóczi László edző mellett Sebes Gusztávnak is része van, aki az edzések, mérkőzések előtt elbeszélgetett a játékosokkal. De az egy hónapos edzésmunka erőnlétileg is felfrissítette, felrázta a társaságot. Így történt, hogy amit a szív akart, azt a tüdő is bírta, az MTK ellen még csak egy félidőn, de a Megyeri úton már kilencven percen át.

    - Az érdem a fiúké, hiszen ilyen eredményre, négy gólra nem számítottunk – mondta szerényen Rákóczi László, az új edző.

    Ahogyan egyébként lenni szokott, a szerencse is a vendégekhez pártolt a Megyeri úton. Erről beszélt Varga László, az Egyetértés kapusa is: „Az újpestiek ellen mindig jól ment a védés, s most újra jó napot fogtam ki. Bár négy gólt kaptam, azt hiszem, jónéhány veszélyes lövést is hárítottam, de ehhez már szerencse is kellett.”
    Négy gólt kaptak a soroksáriak, az újpestiek válogatott csatársorát tekintve ez nem lehet meglepetés, a szenzációt jóval inkább az Egyetértés négy adott gólja jelenti. Ez volt az igazi meglepetés. Ebben négy volt újpesti, Kuharszki, Halápi, Sóvári és Mohácsik „csak azért is” küzdőszelleme is közrejátszott. Kuharszki mosolyogva jegyezte meg:

    - Nagyon jól ment és itt, Újpesten ez különös örömet szerzett…

    Mintha csak megérezte volna, hogy néhány tősgyökeres újpesti vastapssal köszönti útban hazafelé:

    - Nagyon jók voltatok, Kukac, csak most már így tovább, nehogy kiessetek! – kiáltotta az egyik néző Kuharszki felé.

    A hazai nézők többsége azonban a védelmet szidta, az akarás hiányát emlegette. Nem tették volna, ha csak bepillantanak az újpesti öltözőbe. A játékosok leverten, magukba roskadtan ültek. Baróti első mondata: „Védelmünk átjáróház volt” – csaknem visszhangzott a síri csendben. A játékosok gyorsan szétszéledtek. Baróti mestert hétfőn kerestük meg ismét. Kíváncsian vártuk véleményét.

    - A könnyen elkerülhető gólok okairól a játékos értekezleten sok szó esett – hangzott válasza. – A statisztika minderről sokat elmond. Az idei bajnokságban ugyanis idegenbeli gólarányunk 28:3, a Megyeri úton viszont 24:14! Azaz a csapat véleményem szerint a Megyeri úton túlságosan támadó felfogásban játszik, gyakran hét emberrel rohamoz, sürgeti az eredményt és közben a védekezésről megfeledkezik. A mi viszonylag lassúbb védőink pedig a Megyeri úton most is gyors ellenfelekkel kerültek szembe. De a gólokban a védők könnyelműsége is közrejátszott. Nagyon remélem, hogy mindez nem ismétlődik meg újra.

    A Dózsa Achilles sarka

    Újpesten a szenzációt nemcsak az jelentette, hogy a Dózsa saját otthonában nem tudta két vállra fektetni a sereghajtó Egyetértést, hanem az is: négy gólt kapott! Mi volt ennek az oka?
    Sok minden, például az is, hogy a válogatott Szentmihályi, Noskó és Solymosi árnyéka volt önmagának, de mérsékelten játszottak mások is. A védők közül többen követő emberfogással kísérték a rájuk bízott játékost, de amikor kényszerhelyzet miatt átkerültek a számukra szokatlan oldalra, kapkodtak, zavarba jöttek, elvesztették biztonságukat, lemaradtak a labdáról. Megbomlott hátul az egység azért is, mert az Egyetértés középpályás játékosai – Harangi,Kuharszki,Halápi – sokszor szabadon vehették át a labdát, nagy lendülettel törtek előre és gyors helycserék közben kicsalták a védőket, s gyorsan megjátszották a szabadon hagyott embereket. A Dózsa ismét azt bizonyította, hogy Achilles sarka a védelem!

    Nemzeti Sport, Képes Sport

    hmgy