magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Szombathelyi Haladás VSE 3 : 0 18:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.02.02, 21:14
    1969. augusztus 23.

    Zámbó ismét játszik

    Az Újpesti Dózsa pénteken egyórás kombinált edzést tartott, mégpedig elég intenzív módon. Edzett Zámbó is, s kijelentette, hogy vállalja a játékot. Baróti mester úgy döntött, hogy Zámbó visszakerül a csapatba, s Nagy László tartalék lesz. Az edző bizakodó:

    - Tavasszal Szombathelyen 4:1-re győztünk. Örülnék, ha most is olyan jól játszana a csapat, mint akkor, s remélem, így is lesz. Biztos győzelmet várok.

    Mit várunk?

    Az elsőségért küzdő Újpesti Dózsának kiesés ellen küzdő csapat jutott ellenfélül. Mivel otthon játszik aligha lehet vitás a győzelmük, 1-est várunk.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Haladás 4:2 (3:2)
    Megyeri úti edzőpálya, 16.30 ó., 1.500 néző, V.: Tompa

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyáni,Simon-Hegyi,Juhász (Nagy J.),Kellner,Nyírő,Tóth.
    Haladás: Sali (Mursits)-Némethi,Homolya,Balogh (Kiss)-Gelencsér,Bogáti-Bokor,Tóth,Albert,Pintér (Mosonyi),Iszak II.

    Gólszerző: Juhász (2), Kellner (2) – Bokor (2).


    Jól küzdött a Szombathely

    Az első és a második félidő utolsó percében esett egy-egy gól × A Haladás dicséretesen küzdött

    Újpesti Dózsa- Haladás 3:0 (1:0)
    Megyeri út,18.30 ó., 8.000 néző , V: Soós G. (Somlai,Magyar)

    Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Bánkuti -Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Zámbó.
    Edző: Baróti Lajos
    Haladás: Szarka-Szőke,Pék,Szántai,Horváth-Farkas,Halmosi-Szabó S.,Gyarmati,Rátkai,Iszak I.
    Edző: Albert József

    Csere: Bánkuti h. Nagy L. (25p.), Rátkai h. Kulcsár (62p.).

    Gólszerző: 1:0 Göröcs (45p.), 2:0 Bene (52p.), 3:0 Nagy L. (90p.).

    Szögletarány: 14:4 (7:1)

    A két csapat az előzetesen jelzett összeállításban készülődött. A vendégek tisztes eredmény elérésében bizakodtak, a hazaiak pedig hazai pályán végre jó játékkal akartak kirukkolni.
    A két kapitány, Göröcs és Gyarmati már a reflektorok fényében választott. Az első veszélyes helyzetet a 4. percben Göröcs – Dunai II. akció hozta, de Szarka szögletre hárított. Néhány perc múlva újra Szarka volt munkában egy veszélyes Bene – Göröcs támadás után, majd a nagy területen játszó Bene lövését csak szögletre tudta hárítani. A 9. percben megeredt, majd nem sokkal később már zuhogott az eső. A Haladás beszorult, csak gyors ellentámadásokkal kísérletezett. Benééket szigorúan, keményen őrizték. Farkas a 16-oson kézzel húzta vissza Dunai II.-t, de Soós sípja néma maradt. Az első 15 perc három Dózsa szöglettel, de gól nélkül zárult.
    Halmosi jó támadásépítés után két lövéssel jeleskedett. A 20. percben Bánkuti és Szentmihályi összefutott, mindketten ápolásra szorultak. Bánkuti nem is tért vissza, Nagy L. jött be, Zámbó húzódott hátra. A következő 10 percben a Haladás játszott jobban. A közönség türelmetlenkedett. Dunai III. vállalkozott végre lövésre, s Szarka szögletre ütötte a jobb alsó sarokba tartó labdát. Bizonytalankodott az újpesti védelem. Solymosi a 16-oson belül tartotta fel Szabót, majd Zámbó és Káposzta ütközött össze. A 40. percben Pék, a szigorú sepregető, talpalta le Nagy L.-t. Az erélytelen játékvezető jóvoltából felesleges keménykedések tarkították a játékot. A Haladás lelkesen védekezett, de az utolsó perc gólt hozott. Bene 5 embert kicselezve az alapvonalról adta vissza a labdát. Göröcs időben érkezett, s 8 méterről védhetetlen gólt lőtt. 1:0 az újpestiek javára.

    Szünet után a csúszós talaj emlékeztetett a korábbi záporra. Kiegyenlített lett a játék. A Dózsa maradt támadásban, míg a Haladás veszélyes ellenakcióit Solymosi magabiztosan állította meg. Az 52. perc hozta a második gólt. Ártatlannak látszó támadás során Fazekastól Bene kapta a labdát. A 16-osról váratlanul lövésre szánta el magát, és a kimozduló Szarka mellett a háló közepébe bombázott. 2:0. Az 55. percben Bene jobb oldali szabadrúgásába Fazekas robbant bele, de fölé lőtt. Bene elemében volt, őrzője, Szántai legtöbbször csak szabálytalanul tudta megállítani. Az 58. percben jobb oldali szögletrúgás után Dunai III. kapáslövését Szarka remek vetődéssel újra szögletre hárította. A középpályán fontos szerepkört betöltő Zámbó nagyszerű labdáival valósággal szárnyakat adott a Dózsának. A 62. percben Nagy L. szorult ápolásra, a Haladás cserélt. A vendégek nem adták fel, jobban kitámadtak, mint az I. félidőben, de a Dózsa védelem biztosabban állt a lábán. Az utolsó negyedórát újabb Dózsa rohamok vezették be. A 80. percben Bene előtt a mérkőzés legnagyobb helyzete adódott. Meredek labdával a 16-oson belülre tört, de kivárt és Szarka rávetődéssel hárított. A mérkőzés végeredményét a fiatal Nagy L. állította be, jobb oldali akció után Dunai II. adott be, a védőkről felpattant a labda, pontosan a befutó Nagy L. elé, aki a jobb kapufa mellett a hálóba lőtt. 3:0. Újrakezdésre sem volt idő.

    ×××

    Az Újpesti Dózsában Szentmihályi jól védett. A védelem az első félidőben és a mérkőzés hajrájában néhányszor zavarba jött. Solymosi nyújtotta a legjobb teljesítményt, Noskó formája javul. A középpályások közül Zámbó volt a legjobb, de Göröcs is nagy akarással játszott. A csatársorból Bene játéka emelkedett ki. Fazekas a második félidőre jött bele.

    Baróti Lajos: Nehezen, de azt hiszem megérdemelten nyertünk. A Szombathely nagyon jól játszott.


    Nem akadt különös meglepetés

    Nagy iram, nagy küzdelem

    Ezzel lehetne jellemezni az Újpesti Dózsa-Szombathelyi Haladás mérkőzést! A kezdeti mérsékeltebb iramot negyedóra után óriási hajtás váltotta fel, s az iramon jóformán semmi sem változott az utolsó percig. A vendégek megerősített hátsó alakzattal játszottak ugyan, de az nem volt védekező jellegű, hiszen sok gyors ellentámadást indítottak. A lila-fehérek sokáig nem tudták bevenni a Szarka által az első félidőben kitűnően őrzött kaput. De a félidő utolsó percében Bene olyan csodálatos lendülettel és olyan Pazar cselsorozattal ment el a baloldalon, amelyet senki nem tudott feltartóztatni. Önzetlenül és pontosan visszajátszott labdáját Göröcsnek csak be kellett rúgnia. Egyébként is öröm volt nézni Bene erőtől duzzadó és tudatos játékát. Olyan vezéregyéniség ő a lila-fehérek csapatában, akinek nem sok párja akad ma a világ csatárai között.
    A két jól felkészült csapatban sok jó egyéni teljesítményt láttam. Hogy Bene mellett csupán még egyetlen nevet emelek ki, ezt azért teszem, mert nehezen tudom eldönteni, hogy ő, vagy Zámbó volt-e jobb.
    A lila-fehérek 11-es számú labdarúgójának mezére nem kellene számot tenni, mert mindenfajta feladatot ellátott. Volt szélső, középpályás és hátvéd. Zámbó itt, Zámbó ott, Zámbó mindenütt… Ez a fiatalember, az egykori meggondolatlan, kissé hebehurgya fiú, egész rövid idő alatt tudatos, rafinált labdarúgóvá érett, akivel mindent meg lehet oldani. Elismerés illeti őt és mesterét, Barótit is, hogy Zámbó teljesítményében a közös munka eredménye csúcsosodik ki.


    Párosan szép…

    Bene bead – gól. Bene lő – gól. Bene sarkal, bombázza a kaput, fejel – Szarka úszik a levegőben, csúszik a földön és „elképesztőeket” véd.
    Bene megrázza magát, elaltatja a védőket, estében lő. Szarka véd, felsegíti az újpesti játékost és átöleli. Öt perc múlva ugyanez! Csak éppen Szarka kerül a földre. Bene felsegíti, átöleli és gratulál…
    Nincs vesztes, nincs győztes. Csak két igazi sportember. Elvégre párosan szép a küzdelem… Még a Megyeri úton is…

    Népsport, Képes Sport

    hmgy