magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Csepel-Kordax 6 : 1 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.03.10, 11:43 (szerk.: 2021.03.21, 00:32)
    Mint a mesében: hétezer néző, hét gól, hét sárga...
    Békéscsabai Előre FC - Csepel-Kordax 6-1 (4-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 7 ezer néző
    V.: Marosvári (Szilágyi, Bába)
    Békéscsaba: Baji 0 — Szenti 7,Usmajev 5,Fabulya 4 — Mracskó 6, Fodor 9, Szarvas 8, Csató 7, Árgyelán 7 — Váczi Z. 6, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    Csepel: Hajdú 3 — Váczi D. 3 — Bereczki 3, Tompos 3 — Süveges 4, Medgyes 3, Somogyi 4, Palacian 4, Szabó 3 — Kámán 3, Pena 5. Edző: Varga István
    Csere: Fabulya helyett Zahorán (5), Süveges h. Tyukodi (5), mindketten a szünetben, Szenti h. Gyura (6) az 58., Tompos h. Jakab (-) a 67. percben.
    Gólszerző: Szarvas a 4., Árgyelán a 23., Pena a 36., Fodor a 41., Szenti a 45., Szarvas az 53., Fodor a 71. percben.
    Sárga lap: Somogyi (reklamálásért) a 7., Kámán (Bajit fejen rúgta) a 13., Fabulya (fellökte Kámánt) a 13., Szarvas (Palacian felrúgásáért) a 27., Tompos (Kulcsár felrúgásáért) a 28., Süveges (lerántotta Kulcsárt) a 40., Szabó (Kulcsár akasztásáért) a 78. percben.
    Szögletarány: 4:2 (2:1) a Békéscsaba javára.

    A mérkőzést megelőző percekben három ejtőernyős, a világkupagyőztes Bánszki testvérek, Tamás és György, valamint Dobos József nemzeti színű ejtőernyővel alászállva hozta a meccslabdát a pályára.

    A negyedik percben máris a hálóban táncolt a labda, amikor Csató óriási erejű, 26 méterről leadott lövése a bal kapufáról visszavágódott Szarvas elé, aki két csel után hat méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtt, 1-0.
    Szabadrúgáshoz jutottak a vendégek 22 méterre Baji kapujától. Váczi D. Somogyi elé gurította a labdát, aki nagy erővel lőtt, de a kapu közepe felé tartó labdát Baji — ha másodszorra is — megkaparintotta.
    A 23. percben partdobás után Árgyelán indította a bal szélen Fodort, aki néhány lépés után visszagurított a vele tartó Árgyelánnak. A békéscsabaiak „alkalmi" bal oldali középpályása a balösszekötő helyéről, futtából, 15 méterről, ballal, nagy erővel, kapásból a jobb felső sarokba rúgta a labdát, 2-0.
    A 27. percben Váczi Z. egy jobbról beívelt labdát 16 méterről a bal kapufára lőtt. A túloldalon Kámán fejese bizonyult könnyű kapuszsákmánynak.
    A 36. percben Pena alighogy átlépte a felezővonalat, kapott egy labdát, amivel óriási vágtába kezdett, kicselezte Fabulyát, majd az elé futó Usmajevet, végül a kimozduló és elvetődő Baji mellett, a jobbösszekötő helyéről, 11 méterről fineszesen a jobb alsó sarokba gurított, 2-1.
    A 41. percben szabadrúgáshoz jutottak a házigazdák. Árgyelán nagy lövése a sorfalról visszavágódott, másodszor nemes egyszerűséggel átemelt a falon, a labda Csató elé hullott, aki azonnal Fodorhoz továbbított. A csabaiak szőke játékosa 7 méterről, habozás nélkül, laposan a kapu közepébe vágta a labdát, 3-1
    A 45. percben Tompos a 16-os előterében felrúgta Kulcsárt, amiért akár újra sárga lapot kaphatott volna. A szabadrúgást mindenesetre Váczi Z. jól ívelte be a 11-es tájékára, ahol Szenti ugrott a legmagasabbra, és fejelt a kapura. A labdába Hajdú még beleért, úgy hullott a bal sarokba, 4-1.

    A lefújás előtt még Palacian beadását fejelte Süveges a kapu fölé.
    Szünet után a 49. percben Váczi Z. Csatót hozta helyzetbe, aki senkitől sem zavartatva, 14 méterről a léc fölé küldte a labdát. Aztán Szarvas lövését öklözte ki Hajdú, az ismétlési lehetőséget Váczi Z. közelről mellé bombázta.
    Váczi Zoltánt buktatták a 16-os előtt, és még ugyanabban a pillanatban Csató a jobb felső sarokba lőtt, ám a játékvezető szemvillanásnyival előbb sípjába fújt, és szabadrúgást ítélt a hazaiaknak. A labda mögé Szarvas állt, nagy erejű lövése nyomán a pettyes utat talált a jobb alsó sarokba, 5-1.
    kép
    Miután Csató bombájába belefújt a játékvezető, Szarvas „büntetett”: nagy erejű szabadrúgása nyomán a pettyes utat talált a jobb alsó sarokba. Ezzel lett 5-1. (Fotó: Lehoczky Péter)

    A gól után Medgyes átadásából Jakab lőtt fölé.
    A 71. percben Csató ugratta ki Fodort, ő faképnél hagyta a védőket, majd néhány lépés után az ötös bal sarkáról a jobb felsősarokba bombázott, 6-1.
    A 73. percben Baji védte Palacian lövését, majd a túloldalon Hajdú hárította Csató közeli fejesét.
    A 77. percben Baji öklözte ki Somogyi jobb felső sarkos, 25 méteres bombáját, a túloldalon pedig ismét Hajdú volt a főszereplő, amikor Fodor lövését hárította. Zárszóként Árgyelán célozta meg a csepeli kaput, távoli bombáját csak másodjára kaparintotta meg Hajdú.

    A békéscsabaiak elmúlt heti fiaskója után mindenki kíváncsian várta, túlteszi-e magát a csapat a Vasastól elszenvedett vereségen vagy belezuhan a gödörbe.
    Nos, az első percek azt bizonyították, hogy csak kisiklásnak tekinthető a Fáy utcai vereség, ugyanis a lila-fehérek rögtön támadólag léptek föl, s hogy nyomatékot adjanak elszántságuknak, egy formás akció végén hamar bevették Hajdú kapuját. Mindenki azt várta, hogy ezután kénytelen lesz kitámadni a Csepel, de a fővárosi csapatot annyira megzavarta a gyorsan bekapott gól, nemhogy a támadásokra nem tudtak koncentrálni, de a védelmük is pillanatok alatt szétesett, zavarba hozható volt.
    Megérezték ezt Csatóék, és egyre nagyobb nyomás nehezült a csepeli kapura. Űzték-hajtották ellenfelüket a lila-fehérek, bizonyítván, hogy hazai környezetben is tudnak jól játszani. Így végül kiütéses vereséget mértek arra a Csepelre, amely a tavaszi szezon zárófordulójában kiénekelte szájukból az UEFA Kupa-részvétel lehetőségét.
    A békéscsabaiak sokat futottak, ötletesen játszottak, szinte leiskolázták a vendégeket, így az sem véletlen, hogy az utolsó percekben fölharsant a régen hallott taps is.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Közönségünk megérdemelte ezt a győzelmet és a jó játékot. A csapat egy-két játékostól eltekintve végig fegyelmezetten és lelkesen küzdött. Ilyen győzelem után senkiről sem mondhatok rosszat, s ha nincsenek a kényszerű cserék, akkor talán még nagyobb is lehetett volna a gólkülönbség.
    — Ilyen gyorsan okultak a Fáy utcai vereségből?
    — Nem okultunk semmit. Azon a meccsen gyengén játszottunk, ma pedig másként. Mindenki úgy futballozik, ahogy hagyják.
    — Miért nem cserélte korábban Fabulyát, nem félt attól, hogy kiállítják?
    — Én is tartottam tőle, de hát egy félidőt mindenképpen játszatnom kellett, annál is inkább, mert két kényszerű cserét kellett végrehajtanom. De ha már a kiállításnál tartunk, egy-két játékos az ellenféltől is rászolgált volna erre.
    — Számított-e egy ilyen enervált Csepelre?
    — Éreztem, hogy vagy nagyon megverjük őket, vagy kínkeserves 90 percet vívunk ellenük. Döntő volt, hogy ezúttal tényleg csak egy-két játékosunk nyújtott gyenge teljesítményt.
    Varga István, a Csepel edzője:
    — Nevetséges, hogy éppen mi kapunk ennyi gólt. Én vállalom a felelősséget, legalábbis ami engem illet, de mindenki tegye meg ugyanazt. Ilyen alibijátékkal, mint amilyet a csapat produkált, nem is lehetett más az eredmény. Lehet, hogy nem vagyok normális, de én valóban bíztam a pontszerzésben.
    — Nem készültek fel kellően a Békéscsabából?
    — Mit mondjak 6—1 után? Nyilvánvaló, hogy nem erre számítottunk.
    — Mi volt az oka annak, hogy védelmük könnyelműen, felelőtlenül játszott?
    — Nem a védelemben keresem a vereség fő okát, hanem elsősorban a középpályások kritikán aluli teljesítményében. A 90 perc alatt egyetlen labdát sem szereztek meg, ezért átjáróház volt a védelem is.
    — A szünetben mit kért a csapattól?
    — Azt, hogy tisztességesen kellene befejezni a találkozót. De nem ez történt.
    (Gyurkó Mihály, Jávor Péter)

    4. Békéscsaba 11 6 2 3 26-12 14
    ...
    6. Csepel 11 5 3 3 16-22 13

    Békés Megyei Hírlap, 1993. október 25.