magyarfutball.hu

2003.01.06 Sebők Vilmos Kínába tart

Vi Lee  avagy könnyen lehet, hogy Sebők Vilmos Kínába szerződik.Az ötvenegy magyar válogatott meccsén kilenc gólt szerző védővel  mint ismert  szerződést bontott az őszi szezon elején a német bajnokság jelenlegi utolsó helyezettje, az Energie Cottbus. A futballista nem egyezett bele, hogy a nyáron meghosszabbított szerződését három forduló után (akkor, amikor a csapat addigi egyetlen gólját éppen ő szerezte) felmondja a klub, így a bíróság dolga eldönteni, mennyi pénz jár a futballistának.

Mindeközben a szabaddá vált védőt többen is megkeresték, és úgy fest, a legvonzóbb lehetőség talán a legtávolabbról érkezett. S miután Sebők a napokban megkapja a kínai vízumot, 11-én, szombaton útnak indul Ázsia felé.
"Nem tagadom, az ajánlat anyagilag rendkívül kedvező – mondta Sebők. – Ráadásul mindenhonnan jó véleményeket hallottam a kínai futballról, az ország labdarúgásának fejlődése egyre gyorsabb, a körülmények tökéletesek. Akivel erről beszéltem, kivétel nélkül a profizmust említette. Ráadásul a bajnokcsapat, a Dalian hívott, így azt hiszem, érdemes néhány napra elutazni Kínába és személyesen is meggyőződni a hallottakról. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy száz százalék, a Dalianba szerződöm. A helyi viszonyokról sokat beszélgettem a volt szövetségi kapitánnyal, Bicskei Bertalannal, aki ugyancsak jókat mesélt a kínai körülményekről. Várhatóan néhány napot töltök majd ott, utána talán többet tudok a folytatásról magam is.”
A kínai futballt – bár az ország válogatottja ott volt a 2002-es világbajnokságon – sokan hajlamosak nálunk egy vállrándítással elintézni, noha nem árt tudni: a sportágba befektetett óriási összegek nyomán megjósolható, hogy legközelebb már nem pont nélkül tér haza a nemzeti csapat a vb-ről.
Sebők kérőjét egyébként nyugodtan nevezhetjük a helyi futball óriásának: a Dalian 1994-ben, 1996-ban, 1997-ben, 1998-ban, 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben is bajnok lett (a legutóbbi kilenc kiírásból hétszer lett tehát első!), igaz, a szurkolók joggal kérdik: mit csinált a csapat 1995-ben és 1999-ben? Nos, kilencvenötben harmadik lett, négy évvel később pedig kilencedik – összességében aligha kétséges, a Dalian-tábornál általában jó a hangulat, ott nem nagyon ismerik a kudarc fogalmát.
"Kétségkívül az ország legerősebb csapat a Dalian – erősíti meg a statisztikát a Senjang egykori, a Videoton jelenlegi szakvezetője, Bicskei Bertalan. – Ezzel együtt a nemrég véget ért bajnokság igencsak szoros volt, négy fordulóval a vége előtt még teljesen nyíltnak tűnt, végül öt pont előnnyel nyert a Dalian. A csapatot fiatal, huszonegy-huszonkét éves tehetségek alkotják, akik rendkívül ambiciózusak, igaz, a korukból adódott néhány hátrányuk is. Ha például nem szereztek az első félidőben gólt, hajlamosak voltak görcsössé válni. Na jó, annyira azért nem, hogy elveszítsék az aranyérmet… Meggyőződésem szerint egyébként éppen a stabil védekezés volt a gárda legfőbb erénye, ezzel együtt úgy hiszem, Vili befér a csapatba.”