magyarfutball.hu

2008.01.22 100 milliós átigazolási botrány Pécsen

A múlt héten ismét örülhettek a külföldön játszó légiósainkért szorító magyar szurkolók: a Regginában lehetőséget kapott Szatmári Lóránd, aki Pécsről került az olasz klubhoz. Sajnos a fiatal tehetség körül nem csak jó hírekről lehet beszámolni, hiszen a jelek szerint az átigazolása körül nem volt minden rendben, bár erről nyilvánvalóan aligha a játékos tehet. Már a tavalyi év végén is téma volt, hogy elszámolási viták keletkeztek Szatmári átigazolási környékén, a Dunántúli napló egyik legfrissebb cikke ismét kiemelten foglalkozik az üggyel, amely a jelek szerint bíróság elé kerülhet.

A játékos Regginához szerződését elősegítő menedzser, Filipovics Vladan ugyanis a pénzét követeli, a PMFC azonban nem fizet.
Tavaly júliusban örömteli hírként tálalta Tomka János, a PMFC akkori ügyvezető igazgatója Szatmári Lóránd eladását. A 18 éves játékost egy évig kölcsönbe az olasz élvonalbeli Regginához adták, amely 2008 nyarán, élve opciós jogával, megvásárolhatja a tehetséges, utánpótlás válogatott középpályást.
A szerződés nyélbe ütésekor az ügyvezető konkrét összeget nem árult el a megyei lapnak: Pécsi játékosért ennyi pénzt még nem adtak, ha jövőre a Reggina él opciós jogával, és végleg megveszi Szatmári Lórándot - fogalmazott 2007. júliusában. Az augusztus 3-i elnökségi ülésen is mindössze annyi hangzott el Tamon Attila elnök szájából, hogy Szatmárit 12,5 millió forintért kölcsönadják a Regginának, amely jövőre végleg megvásárolhatja. Hogy a jegyzőkönyv tanúsága szerint az elnökség tagjai ekkor miért is nem kérdezték meg, hogy menynyiért, megint csak rejtélyes.
Mindenesetre az elnökségi tagok, tulajdonosok megtudták mennyi is az annyi: az egy éves kölcsönadásért 50 ezer euró (12,5 millió forint), a végleges szerződés esetén pedig további 250 ezer euró (62,5 millió). Ennyit kap a klub. Arról viszont csak később értesültek, különböző nem hivatalos csatornákon, hogy Szatmári ennek az összegnek éppen a dupláját érné a Regginának, csak az nem lett nagydobra verve, hogy a további 300 ezer euró a menedzser, Filipovics Vladan zsebébe vándorol.
Mindenki másként látja
A Dunántúli Napló megszólaltatta az ügy minden szereplőjét.
Tomka János, a klub akkori ügyvezető igazgatója a következőket mondta.
- A Szatmári-szerződést Czett Szabolcs ügyvezető írta alá, én csak addig vettem részt benne, amíg a klub meghatározta, hogy háromszázezer euróért el lehet adni a játékost - fogalmazott a volt ügyvezető. - Szerintem a klub nem kötött rossz üzletet. Ha ezt az ajánlatot nem írja alá a PMFC, akkor Szatmári még mindig Pécsett futballozik, és nem lenne az egyesület kasszájában opcionálisan nyolcvanöt-kilencven millió forint. A legmagasabb összeget hazai klubok közül az MTK kínálta érte, hetvenezer euróról volt szó... Ezek után kár firtatni, hogy a menedzser mennyi pénzt kap a játékos esetleges szerződtetéséért.
Czett Szabolcs merőben másként emlékezett arra, hogy ki írta alá azt a bizonyos szerződést:
- A Szatmári Lóránd kölcsön- és eladásáról szóló szerződést, amit a PMFC és a Reggina kötött, bizonyítható módon Tomka János írta alá. Mint minden játékosigazolással kapcsolatos ügyet, ezt is ő intézte, ezért kapott tőlem meghatalmazást arra, hogy a PMFC Sport Kft. nevében és helyett Olaszországban eljárjon és a szerződést aláírja - mondta Czett a dunantulinaplo.hu-nak.
A Szatmári-szerződésből akkor lett ügy, amikor a Reggina átutalta a PMFC számlájára a kölcsönadásért járó összeget, vagyis százezer eurót, s ezután nem sokkal megérkezett a menedzser, Filipovics Vladan számlája is, ami ötvenezerről szólt. Vagyis a mintegy 25 millió forintnak a feléről, 12,5 millióról. Ezt az összeget pedig sokallják a PMFC-nél, és nem hajlandóak fizetni.
- Kifogásoltuk a számlán szereplő összeget, nem fizettünk, Filipovics Vladan pedig perre ment - mondta a Naplónak Matyi Dezső, a PMFC új elnöke és tulajdonosa. - Mi ezt vállaljuk. A menedzser engem meg sem keresett, pedig aki velem nem tud megegyezni... Én a bíróságot mindig utoljára hagyom. Végül is mi történhet? Legfeljebb veszítünk, az ügy viszont kellő nyilvánosságot kap, s a menedzsernek majd el kell számolnia az UEFA előtt. Az én lelkiismeretem tiszta.
Filipovics Vladan a megyei napilap megkeresésére annyit mondott:
- Nincs miről beszélni, érvényes szerződések vannak.