magyarfutball.hu

1998.03.12 Elhunyt Májer Lajos!

forrás: Nemzeti Sport
Mint már arról korábban hírt adtunk: február 28-án 21 óra 50 perckor, Székesfehérvárott a gyalogosan közlekedő Májer Lajost, a Videoton egykori válogatott labdarúgóját egy személygépkocsi elütötte. A volt kiváló futballistát a baleset után a székesfehérvári Szent György Kórházba szállították, ahol az orvosok tíz napon át mindent megtettek életének megmentéséért. A súlyos sérülésekkel, az agykárosodással azonban sem az orvosok, sem Májer Lajos szervezete nem tudott megküzdeni. Eszméletét a baleset óta nem nyerte vissza. Dr. Csingár Antal, a kórház intenzív osztályának főorvosa közölte, hogy Májer Lajos március 11-én, hajnali két órakor elhunyt. A haláleset után a székesfehérvári rendőrkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a baleset körülményeinek további vizsgálata szakértők bevonásával folytatódik.

A Videoton FCF az egykori labdarúgóját, az ifjúsági B-csapat edzőjét saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Májer Lajos 1956. augusztus 24-én Sárbogárdon született. Mint oly’ sok fiatalt, őt is a Videoton kitűnő érzékkel rendelkező utánpótlás-vezetője, Csiszár István (Guszti bácsi) fedezte fel, és hozta el Fehérvárra, a „Vidihez”. Néhány hónapig az ifjúsági csapatban szerepelt, mígnem -18 évesen! -1974. november 24-én az akkori edző, Kovács Ferenc balszélsőként a Rába ETO ellen szerepeltette. Akkor 5-0-ra kikapott a Videoton, de a Népsport értékelésében Májer Lajos kapta a legjobb jegyet. Az apró termetű, villámgyors csatár a „Matyi” becenevet kapta, 16 éven át 305 bajnoki mérkőzésen szerepelt a fehérvári együttesben, és 58 gólt szerzett. Az emlékezetes 1984-85-ös UEFA-kupa „menetelésben” a döntő mérkőzésen a nagy hírű Reál Madrid otthonában 90 ezer néző előtt a 86. percben ő lőtte a fehérváriak egyetlen, egyben győztes gólját, Miguel Angelnak.

Az 1987-ben lejáró szerződését követően nem tudott megegyezni a fehérvári vezetőkkel, és Győrbe távozott. A Videoton vezetői azonban hamar rájöttek a hiányára, visszaigazolták, s végül 1988 nyarán a Videoton-Siófok (4-3) mérkőzésen búcsúzott a fehérvári közönségtől. A magyar ifjúsági válogatottban 23-szor szerepelt, s hét gólt lőtt. A magyar válogatottban három alkalommal játszott, de képességei alapján erre többször lett volna érdemes.

A labdarúgástól sohasem tudott elszakadni, rendkívül vonzotta a játék. Levezetésképpen, a Videotontól távozva, még játszott a Rába ETO-ban, az osztrák Bruckban, a német Straubingban. Pályafutását a mai Gázszer jogelődjénél a Velencetours együttesénél fejezte be, de még az elmúlt években is játszott a megyei másodosztályban.

Évek óta a Videoton utánpótlásedzőjeként dolgozott, legutóbb az ifjúsági B-csapat szakmai munkáját irányította.

Annak idején a védők képtelenek voltak vele szemben felkészülni, kiszámíthatatlan cseleivel, gyorsaságával nemegyszer szinte őrületbe kergette ellenfeleit - 42. évében távozott az élők sorából...
kép