magyarfutball.hu

2015.06.25 Tóth András pályaedző távozott a Vasas FC-től

Tóth András hétfőtől a III. kerületi TVE szakmai igazgatói tisztségét tölti be. Húsz évet töltött el játékosként és edzőként a Vasasnál.

Totya 2011-ben lett a Vasas FC NB III-as második csapatának az edzője. 2012 óta az első csapat pályaedzője, közben néhány mérkőzésen megbízott vezetőedzője is volt. 2014 január 1-től a második Jámbor-Vancsa érában Szanyó Károly vezetőedző segítője és a csapat NB II-es bajnoki címében neki is része volt.

Esetleges távozásáról tegnap az nb1.hu számolt be. Sokakat meglepett a hír.

Vancsa Miklóst a Vasas FC ügyvezető igazgatóját kérdeztük, valóban igaz-e, hogy Totya távozik a Vasastól?

- Igen, sajnos igaz. Természetesen nagyon sajnáljuk Andris döntését, mert ő a Vasas Család tagja és az is marad. Egyrészt meglepett a döntése, hiszen tegnap reggel akartam vele tárgyalni a szerződésének a megújításáról, ám ő azt mondta, hogy már eldöntötte, hogy távozik. Civilben ült az öltözőben. Rossz volt így látni. Bármennyire is sajnáljuk a döntését, sok idő nincs arra, hogy tétlenkedjünk. Az élet megy tovább. Nagyon sok sikert kívánok a Totyának új munkájában, mert őt egy kiváló edzőnek tartom. Nagyon tehetséges ember. Kicsit azt éreztem rajta - lehet, hogy tévedek - hogy meg akarja próbálni önállóan a munkát, amit megértek, és e tekintetben jó döntésnek tartom lépését. Bár ezzel kicsit magunk ellen is beszélek.
Azonban nem engedtem, hogy leadja a Vasas szerelését. Azt mondtam neki, hogy remélem még szüksége lesz rá. Gyakorlatilag nem is búcsúztam el tőle, mert neki mindig nyitva marad a Fáy utcai sporttelep és a Vasas Család ajtaja.

Ki lesz Szanyó Károly segítője?

Pótlásáról természetesen gondoskodunk. Sok mindenki felmerült, de nem kapkodunk. Ezen a héten megoldást találunk, és ígérhetem, hogy jövő héten meglesznek az új edzők. Azért beszélek többesszámban, mert például a jövő héten az edzőtáborról lemaradó 6-8 emberrel külön edzéseket kell tartani itthon, különösen, ha a csapat már pénteken elutazik (július 4-én szombaton Szombathelyen a Király Kupán veszünk részt 14:00 órától, majd még aznap továbbutazunk az ausztriai edzőtáborba.) Ez hatványozottan igaz fiatal játékosainkra, akiknek szükségük van, hogy a kellő terhelést megkapják.

Ugyanakkor a csütörtök délelőtti edzésen Ferenczi István már nem a gyakorlatokat végezte, hanem végeztette.

Valóban a Pista most pályaedzőként is szerepel, debütál. Ám hangsúlyozom, hogy rá még játékosként is számítunk. Ez a következő napokban eldől, hogy Pista marad-e pályaedző, ám ha így is lesz, játékosként akkor is számolunk vele. (Pista az elmúlt évben járt az MLSZ által szervezett erőnléti edzői tanfolyamra.)

Természetesen megkerestük a távozó Tóth Andrást is, aki több mint 20 évet töltött el játékosként és edzőként a Vasas FC-nél.

- Nehéz megszólalnom és okosat mondanom ebben a helyzetben. Életem felét itt töltöttem a Fáy utcában és rengeteg jót, szeretetet kaptam a Vasastól, és remélem valamennyit sikerült visszaadnom játékommal, majd edzői munkámmal a klubnak. Először is szeretném megköszönni Jámbor Jánosnak, Vancsa Miklósnak - de legfőképpen - Szanyó Károlynak, hogy megbíztak bennem és támogattak. Azután a játékosoknak vagyok hálás, akikkel az elmúlt másfél év során - némelyekkel Göresszel, Mohával, Benyóval hosszabb ideig - együttdolgoztunk. És nem utolsó sorban hálásan köszönöm a szurkolóknak azt a rengeteg szeretetet, amit kaptam tőlük.
Terveimben az szerepelt, hogy maradok, de a pár héttel ezelőtti tárgyalás Vancsa Mikivel eredménytelen maradt, és azóta nem voltak egyeztetések. Azonban akkor már a III. kerület megkeresett az ajánlatával. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem az anyagiak döntöttek az elhatározásomban.
Sajgó szívvel hagyom itt a Vasast, de úgy érzem, hogy a III. kerületi TVE hívásának nem tudtam nemet mondani. Szakmai igazgatóként felelős leszek az összes utánpótláskorú és a felnőtt csapat szakmai munkájáért. Gyönyörű kihívás. Hétfőtől kezdem ott a munkát.
Az óbudai klub elnöki tanácsadója, az egykori Vasas játékos és edző Kisteleki István hívására mondtam igent, mert azt éreztem, hogy nagyon bíznak bennem és szeretnék, hogy velük dolgozzak. A felnőtt gárda jelenleg az NB III-ban szerepel, ám szeretnénk mihamarabb feljebb lépni.
Nem mellesleg már a III. kerület játékosa a volt vasasos Marcsek Ákos, Kiss Balázs és Szilágyi Máté is, akiket már leigazolt a klub.
Remélem a sors megadja nekem, hogy egyszer, valamikor újra visszatérhetek a Vasas kispadjára. De addig is minden Vasas szurkolót szívesen látunk egy kerülettel erréb a III. kerület mérkőzésein! Hajrá Vasas!