magyarfutball.hu

2013.06.27 FTC-Siófok: Másfél hónapot késtek a megkeresés jelentésével a gyanúsítottak

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője szerint nem a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályainak megfelelően 24 órán belül, hanem mintegy másfél hónap elteltével jelentette a megkeresésüket az a négy siófoki játékos, akiket a KNYF azzal gyanúsít, hogy manipulálták az április 13-án lejátszott Ferencváros-Siófok NB I-es meccs eredményét.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában a szóvivő arról is beszélt, hogy a gyanú szerint a négy futballista egyike a meccs eredményének sikeres befolyásolását követően 10 ezer eurót vett át.

A KNYF kedden hallgatta ki gyanúsítottként a négy futballistát, akik szerdán közös nyilatkozatukban azt írták, "már jóval a gyanúsítást megelőzően önkéntesen, saját lelkiismeretünkre hallgatva bejelentést tettek az MLSZ-nek és a KNYF-nek". Gál András, Kiss Zoltán, Pál Szabolcs és Takács Zoltán levelükben egyúttal hozzájárultak ahhoz, hogy az üggyel kapcsolatos híradásokban, cikkekben a teljes nevüket, illetőleg képmásukat közzétegyék, mert "egyértelműen bíznak abban, hogy ártatlanságuk a büntetőeljárás során igazolást nyer".

Június elején hét embert, köztük korábbi élvonalbeli futballistákat fogott el a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint egy bűnözői csoport anyagi ellenszolgáltatás fejében játékosokat, játékvezetőket vesztegetett meg, hogy élvonalbeli és utánpótlás-mérkőzéseket a számukra megfelelő módon alakítson, azokon a kért események, illetve a megfelelő eredmények szülessenek.

Június 12-én a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság által indított, fogadási csalásokkal összefüggő nyomozást, és a további eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe utalta. Az úgynevezett második futballbundaügy nyomozása során a négy siófoki játékossal 11-re nőtt a gyanúsítottak száma.

Az első, már lezárult nyomozás után csaknem 50 gyanúsított ellen emeltek vádat tavasszal.