magyarfutball.hu

2003.01.03 Varga Zoltán újra a Győr edzője lett!

Ismert, hogy az elmúlt bajnoki év során a viharos körülmények között működő Győri ETO labdarúgócsapatának élvonalbeli tagsága is veszélyben forgott, mígnem egy edzőváltás után a tizedik hely megszerzésével sikerült stabilizálni az 1960 óta első osztályú tagsággal rendelkező, korábbi háromszoros bajnok helyzetét. A jelenleg zajló bajnokság indulása előtt az első hat közé jutást tervezték, de a klub tulajdonosa kitartott álláspontja mellett: csakis a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyezés elérését tudja elfogadni. Európába az első két helyezett és a kupagyőztes készülhet (az ETO a kupasorozattól már elbúcsúzott). A célkitűzést az együttest ismerők irreálisnak tartják. Mindenesetre a győri zöld-fehérek még teljesíthetnek bravúrosan, az ötödik helyről várhatják a bajnokság tavaszi folytatását, de mivel a tulajdonos által megfogalmazott cél túl távolinak tetszik, a csapat hívei kíváncsian várták: téli szünet alatt történik-e valamilyen szakmai változás.
Nos, történt.
A Nemzeti Sportban december 29-én már megjelent, hogy Tarsoly Csaba a korábbi vezetőedző, Varga Zoltán visszahívását tervezi, és ezt az értesülésünket aztán a csütörtöki lapszámunkban megerősítettük. A hír szinte bombaként robbant, és Tarsoly Csaba is szükségesnek tartotta, hogy a helyi újság útján tudatosítsa: ő eddig senkinek, semmiről nem nyilatkozott, így nem is nagyon érti, hogy miért tálalja néhány újság szinte konkrétumként a győri elképzeléseket…
Az ETO-t 2001. június 8-án megvásároló Quaestor Rt. elnök-vezérigazgatója, a klubtulajdonos most pénteken azzal kezdte a nagy érdeklődéssel kísért tájékoztatását, hogy elmondja: 2003 nagy jelentőségű esztendő lesz a csapat életében. Negyven éve annak, hogy 1963-ban első ízben nyert bajnokságot a győri futballcsapat, és húsz év telt el azóta, hogy a Verebes József edzette együttes megvédte bajnoki címét.
"A jubileum arra kötelez bennünket, hogy hozzálássunk egy jó, és a klub múltjához méltó csapat építéséhez, és hogy erre a munkára összpontosítsuk erőnket – mondta Tarsoly Csaba. – Ennek érdekében szervezeti változtatásokat eszközöltem: a lemondott Peczár László távozásával megüresedett kft. ügyvezetői munkakörét nem töltjük be, hanem helyette két ügyvezető kezében összpontosulnak a feladatok. Szemán György a technikai, Varga Zoltán pedig a szakmai ügyek felelős vezetője lesz. A proficsapat vezetőedzője továbbra is Tamási Zsolt, akinkek lejáró szerződését újabb két és fél évvel meghosszabbítottuk. Jómagam összefogásra szólítom fel azokat, akik tulajdonosként, támogatóként, vezetőként vagy akár játékosként érdekeltek a sportágban. Véleményem szerint megálljt kell parancsolni annak, hogy egyesek teljesítmény nélkül jussanak magas jövedelemhez. Úgy gondolom, eredménycentrikus labdarúgásra lenne szükség, amelyben a játékosok csak akkor kereshetnek jól, ha megfelelő teljesítményt nyújtanak.”

Odafigyelnek az utánpótlásra is

A továbbiakban az ETO tulajdonosa arról beszélt, hogy az utánpótlás-szakágvezetői feladatokat Birta Gábor látja el. Az utánpótlás létszámát megduplázzák, és a tervek között szerepel egy regionális kapusiskola felállítása és működtetése, amelynek vezetésére a Győr korábbi kapusa, Ulbert Tibor a jelölt. Az ETO részéről terv még az iskolákkal való hatékonyabb együttműködés, az általános és középiskolai bajnokságok megszervezése és annak rendszeres lebonyolítása.
Ami a proficsapat játékoskeretét illeti, arra vonatkozóan Tamási Zsolt vezetőedző már megtette írásbeli javaslatát, és ez ügyben napokon belül dönt is a kft. vezetősége. Tarsoly közölte, hogy megkereste őt Szanyó Károly, a csapat egyik legjobb labdarúgója, és arra kérte, hogy a még érvényben lévő szerződés ellenére – amennyiben kedvező külföldi ajánlatot kapna – ne gördítsen akadályt esetleges távozása elé.
Miután Tarsoly Csaba a tájékoztatón beszélt az utánpótlás fontosságáról, kérdésként felmerült: a nyáron miért szerződtetett több légióst is az ETO?
"Az az elképzelésem, hogy csak győri, vagy Győr környéki játékosok alkossák az ETO csapatát – mondta a tulajdonos. – Amíg viszont ezt nem tudjuk elérni, addig szükség van arra, hogy a környező, labdarúgásban előbbre tartó országokból hozzunk játékosokat.”
A sajtóbeszélgetés végén a döntésekkel kapcsolatban kikértük az ETO vezetőedzőjének, Tamási Zsoltnak a véleményét is.
"Nekem semmi kifogásom nincs a szakmai igazgatói munkakör létesítése ellen, ha az úgy működik, mint korábban Bicskei Bertalan, avagy Garami József munkálkodása alatt – mondta a fiatal szakember. – A hatásköröket és feladatköröket azonban pontosan meg kell határozni. Asztalhoz ülök Varga Zoltánnal, és vele részletesen megbeszélem, miképpen képzeli el a közös munkánkat. A tulajdonos kérésére egyébként én készítettem el a játékoskeret szűkítésére vonatkozó elképzelést, és mivel ezt még nem hagyták jóvá, csupán annyit árulhatok el, hogy hét labdarúgó szerződésének a felbontására tettem javaslatot.”
Péntek este új időszak kezdődött Győrött, és ezt jelzi, hogy Tarsoly Csaba – mint mondta – szakítani kíván a magyar labdarúgásban kialakult eddigi gyakorlattal, és ő csakis a megfelelő teljesítményekért hajlandó áldozni. A célja pedig továbbra is változatlan: a csapatnak olyan helyezést kell elérnie, amely alapján elindulhat egy nemzetközi kupában.