magyarfutball.hu

2012.06.01 Gyurcsó Ádám bekerült a Magyar Válogatott keretébe!

Pénteken Prágában akár tovább bővülhet a Videoton válogatottban bemutatkozó játékosainak névsora, mivel a csehek elleni barátságos mérkőzés előtt meghívót kapott a keretbe Gyurcsó Ádám. A fehérvári nevelésű játékos egy kiváló szezon megkoronázásának tekinti a lehetőséget, bízik a bemutatkozásban, de nem türelmetlen, hiszen eddig elérte, amit célul tűzött ki maga elé.

Az utóbbi években rendre volt Vidi-játékos a válogatott keretében, sőt, Elek Ákos, Sándor György, Lipták Zoltán vagy éppen Lázár Pál személyében a kezdőcsapatban is gyakran találtunk fehérvári labdarúgót. A hazai mezőnyből is válogató Egervári Sándor ezúttal a 21 éves Gyurcsó Ádámot találta méltónak arra, hogy a legjobbakkal készüljön, de persze nem jutalomról van szó: a Vidi szélsőjének erényeire a válogatottban is tudnak építeni. Gyurcsó Telkiben készül, és több edzés után úgy érzi, van esélye bemutatkozni a nemzeti csapatban, amely pénteken Csehország, jövő hétfőn Írország ellen lép pályára.
- Jól érzem magam, rendesek a srácok, jó közegbe kerültem. Egyáltalán nem vagyok feszélyezett, ellenkezőleg, feldob, hogy olyan játékosokkal készülhetek együtt, akiket annak idején a felcsúti akadémián a kollégiumi estékre még vendégként hívtunk, akikre ott felnéztem: Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs... Most itt vagyok velük egy csapatban, ez nagyon jó érzés, egyben talán visszajelzés is, hogy eddig jól végeztem a dolgomat. Igazi profik, rengeteg nagy meccsel a hátuk mögött, csak tanulhatok tőlük - ragadja meg Gyurcsó a lényeget: nemcsak az esetleges debütálás miatt nagy dolog a válogatott kerettagság.

Ami az eddig végzett munkát illeti, beszélgetésünkkor három edzésen volt túl a kerettel, főleg taktikai jellegűeken, a támadást és a védekezést is gyakorolta a csapat. Talán ennyiből lemérhető, szán-e komolyabb szerepet az újoncnak a kapitány.
- Ugyanannyi szerep jut nekem a gyakorlásokon, mint a többieknek, nincs különbség rutinos és újonc között. Hogy játszom-e majd a meccseken, nem tudom, örülnék, ha úgy lenne és megpróbálnám kihasználni az erényeimet. De akkor sem leszek elkeseredve, ha most nem jön össze, lesz lehetőségem még játszani a válogatottban - mondja, és ez nem túlzott magabiztosság, Ádám látja, hogy van értelme a fociba fektetett energiának. - Elképzeltem én is egy pályaívet és eddig jól alakul minden. Ez az első élvonalbeli évem, előtte már edződtem az NB II-ben, aztán az is jól sült el, hogy Kölcsönbe Kecskemétre kerültem. Sokat játszottam, gólok, gólpasszok jöttek, visszarendelt a Videoton. De itt is ki kellett harcolni a helyem. Hogy most a felnőtt válogatottnál lehetek, óriási dolog, korom szerint az U-21-es meghívóra számítottam.

Ha pedig lehetőséget kap a két meccs valamelyikén, biztosan nem fogja túlizgulni a dolgot, elvégre a szövetségi kapitány sem kér mást tőle, mint klubjában a szakmai stáb.
- Azt kell csinálnom, amit tudok, az erősségeimet hozni. Nemcsak a gyorsaságról van szó, nyilván az is egy nagy erény, de a kapitány elmondta, a jó rúgótechnikámra és a befelé irányuló játékomra is számít - árulja el Gyurcsó, s ezek után egyértelmű, hogy amikor a nemzetközi futballban hasonló típusú, mintegy példának tekinthető játékosok iránt érdeklődünk, kit említ elsőként. - Nyilván senkit nem lep meg, hogy Cristiano Ronaldo a példaképem, aki szintén a szélen játszik, elképesztően gyors és sokoldalú klasszis. Jó lenne egyszer csak hasonlóan sikeresnek lenni... De nemcsak őt figyelem, rengeteg felvételt nézek a hasonló poszton szereplő labdarúgókról, próbálok tanulni tőlük.

Legkésőbb jövő hétfőn tehát kiderül, lesz-e újabb Vidi-játékos a válogatott történelmében. A tökéletes bemutatkozás nyilván egy győzelem lenne, Gyurcsó Ádám szerint erre fognak játszani:
- A cseheket láttuk felvételen, biztos, hogy hazai pályán az elejét megnyomják majd, egy stabil, szervezett védekezésből próbálunk meg ellenük kontrákra építeni. Az írek teljesen más játékstílust képviselnek, de a két meccsben közös lesz, hogy számunkra Prágában és a Puskás Stadionban is a győzelem a cél.