magyarfutball.hu

2014.07.09 Gera Zoltán hazatért a Ferencvárosba!

Az elmúlt tizenöt év legjobb magyar labdarúgója ismét a Ferencvárosi Torna Club játékosa!
kép
A Ferencvárosi Torna Club és Gera Zoltán mindenben megegyezett egymással, így eldőlt, hogy a 2000 és 2004 között csapatunkban futballozott játékos ismét klubunk futballistája lesz! A 77-szeres magyar válogatott, korábban tíz évig Angliában játszó Gera már több napja Thomas Doll edzéseit látogatja, de mától mindezt a klub igazolt labdarúgójaként teszi!
kép
Bemutatás

Gera Zoltán 1979. április 22-én született Pécsen, a futball alapjait a mecsekaljai városban kezdte el. A fiatal Gera tehetsége korán megmutatkozott, de kamasz évei elején rossz társaságba keveredett, több káros függősége is kialakult ebben az időszakban, de a hit és a labdarúgás visszaterelte a helyes útra.

Erről az időszakról így vallott játékosunk az origo.hu-nak: „Ha nem fordulok Istenhez, lehet, hogy már nem is élek, de valószínűleg egy kábítószeres, semmittevő ember lennék. „

Gera soha nem tagadta meg múltját, kitartásával, alázatával, és a jóra való vágyakozásával pedig nem csak Magyarországon, hanem egész Európában példaképpé vált, hiszen életútját – különösen a roppant sikeres angliai évek során – előszeretettel hozták fel pozitív, követendő példaként a különböző sajtóorgánumok.

Visszatérve a kezdeti évekhez: Gera előbb a Harkányhoz, majd a Pécsi MFC-hez szerződött, ahol kivételes játékával hamar kivívta az ország figyelmét. Több klub is szerette volna leigazolni az ekkor már a váratlan megoldásait egyedi stílusjegyévé tevő játékost, aki a Ferencvárosi Torna Club ajánlatát fogadta el, így 2000-ben Gera a IX. kerületbe igazolt.

Az ekkor 21 esztendős labdarúgó hamar az FTC vezéregyénisége lett, 2002-ben bekerült a válogatottba, és mivel mindkét fronton kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ezért a világ legjobb bajnokságaiból jelentkeztek be érte a külföldi csapatok. Közöttük volt a Premier League-ben szereplő West Bromwich Albion is, amely 2004-ben magyarországi rekordösszegért szerződtette az ekkoriban a pályán már ösztönös zseniként futballozó játékost.

A birminghami klubban Gera az első két bajnoki mérkőzésén még csereként kapott helyet, de a harmadik találkozóján edzője már kezdőként küldte pályára: a szigetországi sajtóban hamar „Magical Magyar”-nak becézett játékos pedig a Tottenham ellen góllal hálálta meg a bizalmat. Ebben a szezonban Gera csapata második legeredményesebb játékosa lett, és a soccernet.com beválasztotta a szezon álomcsapatába.

A 2005/2006-os szezonban több sérülés hátráltatta Gera játékát, de így is 15 bajnoki mérkőzésen pályára lépett. Csapata azonban kiesett, és a magyar labdarúgó hiába nyújtott remek teljesítményt, a 2006/2007-es idényben nem, csak egy évvel később jutott vissza a Premier League-be. Az utóbbi szezonban azonban bámulatosan játszott, amit a legjobban az mutat, hogy a Guardian az év legjobb futballistájának választotta meg a Championshipben.

Ezt követően Gera – bár hívta a Benfica, a Valencia, a Werder Bremen, az Aston Villa és a Bolton is – a Fulhamhez igazolt, ahol újabb szép éveket töltött el. Első idényében komoly szerepet játszott abban, hogy a londoni csapat a hetedik helyen zárt, ezzel kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőjébe.

A 2009/2010-es idényben Gera Zoltán minden eddigi teljesítményét felülmúlta. Csapatával bejutott az Európa Ligába, ahol a magyar játékos profi, higgadt, és roppant eredményes futballjának is köszönhetően döntőt játszhatott. Gera a legjobb 16 között a Sahtyor Donyecknek gólt lőtt, majd a legjobb 8 között a Juventus ellen duplázni tudott. Az elődöntőben is bravúros futballt mutatott be a támadó, aki a Hamburg ellen ismét betalált, és ezzel belőtte csapatát a Európa Liga döntőjébe. A találkozót követően Gera dicséretétől volt hangos az európai sajtó.

Gera az Atletico Madrid elleni döntőben is pályán volt, és bár a mezőny egyik legjobbja volt, a címet végül a spanyol csapat hódította el.

A szezon végén a sajtó szerint a Liverpool, az AS Roma, és a Fenerbache is megpróbálta megszerezni az ekkor már messze a legismertebb magyar játékost, aki azonban maradt a Fulhamnél.

A 2010/2011-es szezonban az előző év remeklése ellenére kevesebb szerep jutott a számára, ezért 2011 nyarán visszatért a West Bromwich Albionhoz. A magyar játékos második birminghami időszakában is maradandó teljesítményt nyújtott, de idény nyarán távozott az egyesülettől.

A magyar válogatott labdarúgó ezt követően az FTC edzéseit látogatta, majd pár hét közös munkát követően a felek mindenben megegyeztek, így Gera Zoltán tíz év után visszatért egyesületünkhöz.

A sokak által „Gerzsonnak” becézett futballista 2002-ben mutatkozott be a magyar válogatottban, és ebben az esztendőben, októberben, a San Marino ellen máig emlékezetes mesterhármast szerzett. Két évvel később már a nemzeti csapat kapitánya volt, amelyben az évek során 77 alkalommal lépett pályára és 23 találatot szerzett.

Gera Zoltán a Ferencvárossal kétszeres bajnok, kétszeres bajnoki ezüstérmes, kétszeres Magyar Kupa-győztes, és egyszeres Szuperkupa-győztes. A WBA-val megnyerte az angol másodosztályt, míg a Fulhammel Európa Liga döntőt játszott.

Az elmúlt tizenöt év legjobb magyar futballistáját 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az év legjobb magyar játékosának választották, míg 2011-ben a Hollandia elleni Eb-selejtezőn szerzett első gólja az év találata lett hazánkban.