magyarfutball.hu

2010.07.29 Gera Zoltán visszatér a válogatottba

Egervári Sándor csütörtökön, Londonban találkozott Gera Zoltánnal, aki azt mondta a magyar labdarúgó-válogatott múlt pénteken kinevezett szövetségi kapitányának: ha meghívót kap a keretbe, akkor szívesen visszatér. A 31 éves, hatvanháromszoros válogatott futballista tavaly októberben mondta le a válogatottságot, miután összeveszett az őt csak a cserék közé jelölő akkori szakvezetővel, Erwin Koemannal.

"Egész délelőtt beszélgettünk Zolival, részletekbe menően felvázoltam neki a jelenlegi helyzetet, a csapat teveit" - mondta az [origo]-nak Egervári Sándor. "Annyi pozitív változás történt az utóbbi időben, hogy Zoli azt mondta, szívesen visszajönne a válogatottba, aminek én nagyon örülök. Annak idején a szövetségi kapitánynak jelentette be, hogy egy ideig nem akar a válogatottban szerepelni, és most is a kapitánynál jelentkezett ismét játékra, tekintettel a megváltozott körülményekre."

Kérdésünkre, hogy kellett-e győzködnie Gerát, Egervári azt mondta, erre nem volt szükség, hiszen a játékos már korábban, a telefonos beszélgetésük során is nyitott volt a visszatérésre. Hogy a jövőben Gera lesz-e a válogatott csapatkapitánya,arról Egervári csak a hétfői kerethirdetés után akar beszélni.

Gera tavaly ősszel a Dánia elleni, már tét nélküli vb-selejtező előtti napon elkésett a magyar válogatott taktikai értekezletéről, mire Erwin Koeman büntetésből kihagyta a válogatottból, sőt még a cserék közé sem nevezte a a csapatkapitányt Koppenhágában. A döntést követően Gera közölte, hogy a továbbiakban nem tekinti magét a keret tagjának, és még a meccs előtt visszarepült Angliában. Blogjában később azt írta, hogy már régóta érlelődött benne ez a döntés, úgy érzi, az utóbbi időben több méltánytalanság is érte a kapitány részéről, és a hangulat is zavarja a válogatottnál, amelyben egy ideig nem akar szerepelni. Erwin Koeman később jelezte: Gera visszatérhet, de a játékosnak kell megtennie az első lépést.

Olvasóink többsége tavaly novemberben azon a véleményen volt, hogy a válogatott eredményessége szempontjából mindegy, Gera Zoltán játszik-e a válogatottban, ám miután a Fulhamben remekelt - az angol csapattal Európa Liga-döntőt játszott -, sokat javult a játékos megítélése.

Az Európa Liga-döntő után az [origo]-nak a Hertha légiósa, Dárdai Pál azt mondta: Gerának talán azért megy annyira jól a Fulhamben, mert nem kell a válogatottal foglalkoznia. Ezzel egybecsengettek Gera Zoltán szavai, aki május 20-án - még Erwin Koeman kapitánysága idején -, Budapesten azt mondta, jól tudja, hogy egyetlen futballista, így ő sem pótolhatatlan. "Egy játékos életében vannak olyan pillanatok, amikor áldozatot kell hozni, például le kell mondani a válogatottságot, azért, hogy a klubcsapatában jobban szerepeljen. Ha a mostani évem nem lett volna ennyire jó, talán most nem is beszélnénk arról, hogy miért nem megyek vissza a válogatottba" - nyilatkozta akkor a 31 éves játékos.

Egervári Sándor a játékossal való találkozása előtt az [origo]-nak adott interjújában azt mondta: feltétlenül számít a futballistára: "Hiszem, hogy az egyik legjobb játékosnak itt kell lenni, és szerepet kell vállalnia a magyar futball megújulásában."