magyarfutball.hu

1993.04.09 Lemondott Jenei Imre, a Magyar Válogatott szövetségi kapitánya!

forrás: MTI
A görögök elleni vb-selejtezőn elszenvedett 1:0-ás vereség után várható volt, hogy valamiféle változás lesz a magyar labdarúgó-válogatott vezetésében.

Sokan tippelték ugyanis, hogy Jenei Imre veszi a kalapját. Utódjelöltjei között többeket is emlegettek, így Nyilasi Tibor, Mészöly Kálmán, Csank János és Verebes józsef neve is felmerült. Nos, a négy szakember közül egyik sem kapitány Igazi meglepetés: a Magyar Labdarúgó Szövetségben nemzetközi igazgatóként dolgozó 66 esztendős Puskás Ferencet választották meg azzá.

Pénteken délelőtt tíz órától rendezték meg az MLSZ rendkívüli elnökségi ülését. Délután - az ülése színhelyén, az óbudai Sipos Halászkertben - sajtóértekezleten jelentette be Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke: az elnökségi ülésen Jenei Imre hivatalosan is kérte, mentsék fel tisztsége alól. Az elnökség megpróbálta rávenni Jeneit a maradásra, a testület nem fogadta el a lemondást. Jenei kitartott állásfoglalása mellett, s ezt már tudomásul kellett venni.

Ezután az utód személyéről tárgyaltak. Laczkó Mihály azt mondta, Mészöllyel kapcsolatban az elnökségi tagok közül többen is felvetették: a múltban már két alkalommal is kapitánykodó Mészöly 1991. szeptember 27-én lemondott, elhagyta a válogatott együttest azért, hogy jobb fizetésért inkább Szaúd-Arábiában edzősködjön. (Hogy a többi jelölt esetében mi volt az állásfoglalás, erről Laczkó Mihály nem szólt.)

Így hangzott el azután az a javaslat, hogy Puskás Ferencet kérjék fel szakvezetőnek a válogatott élére. Ez találkozott az elnökség egyöntetű tetszésével Puskás Ferenc négy válogatott találkozó erejéig megbízást kapott a szövetségi kapitányi teendők ellátására, az Izland elleni (június 16., idegenben) vb-selejtezőt követően megszűnik megbízatása.

A sajtótájékoztatón Jenei Imre is szólásra emelkedett. Elmondta, nagy reményekkel érkezett magyar földre (ismert: Nagyváradon él), de a hónapok múltával egyre inkább rá kellett döbbennie arra, hogy nem tud segíteni a magyar labdarúgáson.

- Nehéz döntés volt, de le kellett mondanom - húzta alá. - Az a gondolat vezérelt, legyen kapitány inkább olyan, aki nálam jobban ismeri a hazai futballviszonyokat. Az a korábbi tervem, hogy Európa középmezőnye felé ,,elmozdítsam,, a válogatottat, megvalósulatlan maradt. Remélem, utódomnak több szerencséje lesz.

Laczkó Mihály kifejtette, Puskás Ferenc kinevezése azért ideiglenes, mert június végén rendezik meg az MLSZ közgyűlését.

- Nem akartuk egy ilyen lényeges döntéssel - mint amilyen a kapitány kinevezése - befolyásolni az új elnökséget, amennyiben a közgyűlés majd új elnökséget választ - jelentette ki az elnök.

Ezután Puskás Ferenc szólt hosszasan. Szerinte Jenei nem dolgozott rosszul, azért, hogy az eredmények elmaradtak, nem ő a felelős.

- Azt sem tudom, miért vállaltam el? - mondta Puskás Ferenc. - Lesz-e értelme? Mindig optimista voltam, talán szerencsénk lesz; együtt a csapattal. Harminchat éven keresztül éltem külföldön, láttam már sok dolgot, van tapasztalatom.

Ígérte, megtesz mindent, ami tőle telik. Ezután arra figyelmeztette a sportújságírókat, hogy a labdarúgóit ,,ne bántsák,,. (Nehéz eldönteni, vajon a tőle megszokott könnyed hangnemben komoly volt-e ez a figyelmeztetés, vagy sem. - a szerk.) Úgy látja, mostanában számos, szerinte indokolatlan kritika éri a válogatott labdarúgókat a honi sajtó részéről. Nyugalom kell, s nem igaztalan támadás. Jelezte, ha ,,öv alatti ütések érik,, játékosait, ő sem marad adós. Hite szerint most nincs szükség terméketlen vitákra, az nem vezet sehova.

Arra a kérdésre, mit vár a jövő csütörtöki, svédek elleni barátságos 90 perctől, még nem kívánt válaszolni. Tájékozódnia kell. Körülbelül azzal a játékoskerettel számol, amelyik Jenei Imre bizalmát is élvezte.

A továbbiak során Jenei Imre egy kérdésre válaszolva azt mondta, még nem tudja, mihez kezd a jövőben. Egy bizonyos, leánya másfél hónapig magyar gimnáziumban tanul, addig tehát aligha távozik a családjával az országból.