magyarfutball.hu

2017.10.30 Georges Leekens lett Magyarország új szövetségi kapitánya!

Leekens játékos korában többször nyert belga bajnoki címet, volt belga kupagyőztes, tagja volt hazája válogatottjának, és az FC Brugge játékosaként szerepelt BEK- és UEFA Kupa-döntőben is. Több mint háromszáz ligamérkőzésen és 40 nemzetközi összecsapáson vett részt.
kép
Edzőként Belgiumban klubcsapataival nyert belga bajnokságot és kupát is, munkáját az év edzője címmel ismerték el. Kétszer volt a belga válogatott szövetségi kapitánya, irányításával jutott ki a nemzeti csapat az 1998-as franciaországi világbajnokságra, 2010-2012 között pedig ő rakta le a mai belga válogatott alapjait, olyan játékosokkal, mint Hazard, De Bruyne vagy Lukaku. Legutóbbi eredményeit a tunéziai, majd az algériai labdarúgó-válogatott élén érte el: Tunéziát a 2015-ös, Algériát a 2017-es kontinenstornán irányította.

Georges Leekens a válogatott novemberi két mérkőzése után veszi át a nemzeti csapat irányítását, ezekért a találkozókért – az elnökség korábbi döntése értelmében – Szélesi Zoltán lesz a felelős. A magyar férfi labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya kinevezését követően a Telkibe meghirdetett sajtótájékoztató keretében mutatkozik be a sajtó képviselőinek, 14 órától.

A Telkiben tartott sajtótájékoztatón Csányi Sándor, az MLSZ elnöke elsőként megköszönte a szövetségi kapitányi posztról nemrégiben távozó Bernd Storck és segítői munkáját, majd bemutatta az új kapitányt, a belga Georges Leekenst.

- Georges Leekens személye garancia arra, hogy az A-válogatottnál és a szintén az új kapitányhoz tartozó U21-es válogatottnál is professzionális munka zajlik a jövőben, bízunk benne, hogy Leekens úr tanácsaival az utánpótlás-válogatottak munkáját is segíteni tudja - mondta Csányi Sándor. - A szövetségi kapitány olyan közegből érkezett, ahol magas szinten űzik a labdarúgást, emellett harmincéves tapasztalattal rendelkezik, három ország válogatottját irányította, ő rakta le a világ egyik legjobbjának tartott jelenlegi belga válogatott alapjait. Szerződése két évre szól, a 2020-as kvalifikáció végéig, féléves hosszabbítási lehetőséggel. A cél természetesen az, hogy a válogatott kiharcolja a 2020-as Európa-bajnokságon való szereplést.

Csányi Sándor hozzátette: az MLSZ három szakemberrel folytatott komoly tárgyalásokat, de mindvégig Georges Leekens volt az első számú jelölt. Az is elhangzott, hogy az előttünk álló két barátságos mérkőzésen Szélesi Zoltán vezeti a csapatot, a szakmai munkát tekintve minden szempontból övé a felelősség, de Georges Leekens kihasználja a lehetőséget, hogy a felkészülés alatt megismerje a játékosokat.

- Nagyon büszke vagyok, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek - kezdte bemutatkozását Geroges Leekens. - Nem garantálhatom a sikereket, de a kemény munkát igen. Megvan a szükséges tapasztalatom, hét országban dolgoztam edzői pályafutásom során, három válogatottat is irányítottam, ez a hatodik kapitányi megbízatásom. Nehéz feladat áll előttem, de szeretem a kihívásokat, és a lehető legmagasabb szinten megfelelni azoknak, ezért egy pillanatig sem gondolkodtam az MLSZ ajánlatán. Szeretnék sikeres időszakot tölteni Magyarországon, azért vagyok itt, hogy kijussunk az Eb-re, a következő időszakban minden energiát ebbe fektetek. Fontos a múlt, de a jövőbe kell tekinteni, és keményen dolgozni azért, hogy újra arra magasabb szintre jusson el a magyar labdarúgás. Nem hiszek a szerencsében, kizárólag a kemény munkában, semmi sem pottyan az ölünkbe az égből - fogalmazott az előtte álló feladatokról a szövetségi kapitány.

A kapitány hozzátette: a stábja még nem alakult ki, ehhez szükség van némi időre:

- Profikra van szükségem magam körül, ez a legfontosabb, de biztos vagyok benne, hogy vannak jó szakemberek Magyarországon. Remélem, nem kell változtatni a jelenlegi stábon, de elképzelhető, hogy apró részletek megváltoztatásával jelentősé változásokat lehet elérni. Már találkoztam Szélesi Zoltánnal, aki a következő két meccsen irányítja a válogatottat, konzultálni fogok vele szakmai kérdésekben, ott leszek a csapattal, és ha igény van rá, segítem a munkát. Meg kell ismernem az országot, a klubokat, a magyar labdarúgást, szeretnék együttműködni a klubokkal, bízom benne, hogy kölcsönösen segíteni tudjuk egymás munkáját. A céljainkat csak közösen érhetjük el, a klubokkal, a magyar szakemberekkel, a szurkolókkal, vagy éppen a médiával. Magyarországon minden adott a sikeres munkához, innentől kezdve csak rajtunk, a mi munkánkon múlik, hogy sikeres lesz-e a labdarúgás - tette hozzá Georges Leekens.