magyarfutball.hu

2021.01.09 Elhunyt Dákai Ervin!

forrás: Dákai Zsófia, via: Csendes Levente
Elhunyt Dákai Ervin a TBSC, az Oroszlányi Bányász és a Debreceni VSC egykori gólerős csatára.

Tősgyökeres tatabányai volt. Végigjárta a szamárlétra minden fokát a serdülőtől a felnőtt együttesig. Háry László kölyökcsapatában kezdte bontogatni a szárnyait. 1968-ban minden mérkőzésüket megnyerve, 107:1-es gólaránnyal lettek elsők a 15 évesek bajnokságában!
Azt az egyet is 11-esből kapták Oroszlányban.

A sok jó közül is kiemelkedő teljesítményt nyújtott Dákai, Kavalák, Vigh, Romankovics és a kapus Dombai Bandi. Dákai Ervin 40 góllal járult hozzá a sikerhez. Később az ifiben és a fakóban is ő volt a gólfelelős. Hamarosan felfigyelt rá dr. Lakat Károly és 1973. március 18-án Salgótarjánban már be is dobta a mély vízbe.

A bányászrangadón a Rothermel - Hernádi, Kovács T., Knapik, Horváth L. - Szabó, Arany, Nyírő - Takács, Tóth K., Dákai összetételű csapat 2:1-es vereséget szenvedett de a fiatal csatár végig a pályán volt.

"Dákai biztatóan mutatkozott be" - értékelt szűkszavúan a másnapi Népsport. 1973 nyarán kupával tért haza a svájci Montheyben rendezett hagyományos ifitornáról. Még nem volt húsz éves amikor már KK-győztesnek mondhatta magát. 1973 nyarán az ő két góljával nyert a bányászcsapat a Cselik Zenica elleni döntőben. Mégsem tudott gyökeret ereszteni anyaegyesületében. Dömping volt a jó csatárokból akkoriban, ő pedig játszani akart. Kék-fehér színekben mindössze 12 mérkőzésen jutott szóhoz. 1975 nyarán a másodosztályú Oroszlányi Bányászba igazolt majd két év múlva a Debrecen játékosa lett és újra NB I-es labdarúgónak mondhatta magát.

Dákai Ervin 2020. december 29-én hunyt el. 67 évet élt.