magyarfutball.hu

Pécsi Munkás SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 4 : 2 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4 (1 szavazat)

játékvezető: 3 (1 szavazat)

hangulat: 5 (1 szavazat)

1...5

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.04.18, 22:59 (szerk.: 2022.04.18, 23:21)
    PMSC - Békéscsaba 4-2 (3-2)

    Pécs, 12 000 néző
    Vezette: Szabó B. (**) (Lázin, dr. Szőke)
    PMSC: Bodnár 5 — Kónya 7, Toma 6, Bérczy 6, Brezniczky dr. 7 — Megyeri 6, Túri 5, Csoboth 6 — Nagy I. 5, Lovász 6, Lehota 8-2=6. Edző: Garami József.
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 5, Ottlakán 5, Zahorán 4, Fabulya 5-2=3 — Mracskó 7, Gruborovics 7, Csató 4, Csanálosi 5 — Kvaszta 6, Szekeres 8. Edző: Csank János.
    Csere: Kvaszta helyett Árky (5) a szünetben, Nagy I. helyett Czéh (—) a 68., Zahorán helyett Csernus (—) a 72. percben.
    Gólszerző: Lehota a 6., Bérczy a 12., Mracskó a 23., Kónya a 41., Kvaszta a 45., Toma (11-esből) a 82. percben.
    Sárga lap: Ottlakán a 21., Kónya a 49., Brezniczky dr. az 51., Lovász a 63., Bérczy a 76. percben.
    Kiállítva: Fabulya a 37., Lehota a 72. percben.
    Szögletarány: 6:5 (1:2) a PMSC javára.

    Öt perc telt el, és máris ismét középkezdéshez állhattak fel a csapatok.
    Nagy I. ívelt be jobbról, a tizenhatos sarkáról szabadrúgást, Lehota 6 méterről fejjel a jobb alsó sarokba csúsztatott. 1-0.
    Hat perc múlva újabb fejesgólt értek el a piros-feketék.
    Nagy I. rúghatott be jobbról szögletet, Bérczy 8 méterről fejelt, és a labda Gulyás kezét érintve a bal kapufa mellett a hálóban kötött ki. 2-0.
    A 21. percben Ottlakán bűnhődött sárga lappal, mert buktatta Lovászt.
    Két perccel később szépítettek a békéscsabaiak.
    Gruborovics átadását Kvaszta egyből Mracskó elé továbbította, ő tíz méterről, a jobbösszekötő helyéről a kiinduló Bodnár felett a kapuba lőtt. A labda a jobb kapufáról vágódott a hálóba. 2-1.
    A 37. percben tíz emberre fogyatkozott a vendégcsapat, mert Lovászt Fabulya hátulról kíméletlenül leterítette, amiért a játékvezető a csabai védőt kiállította.
    (Fabulya: — Csak sárga lapot érdemelt volna a szabálytalan szerelésem, ami nem volt szándékos. Csodálkoztam is: ezért kiállítás jár?...
    Szabó B. játékvezető: — Fabulya szándékosan hasba rúgta ellenfelét, ezért küldtem le a pályáról.)
    Az első félidő még két gólt hozott.
    Előbb a 41. percben Lovász nagy lövését Gulyás még ki tudta ütni, de balszerencséjére pontosan Kónya fejére öklözte a labdát, a hátvéd néhány lépéssel a tizenhatoson belül, egyből az üresen maradt kapu jobb sarkába fejelt. 3-1.
    A 45. perc is tartogatott még izgalmat.
    Szekeres Kvaszta elé tálalt, aki ártalmatlan helyzetben, 18 méterről a feleslegesen a kapujából kint ácsorgó Bodnár felett a kapu jobb oldalába emelt. 3-2.
    SZÜNET UTÁN rögtön Kónya kapott sárga lapot Gruborovics elleni túl kemény belépőjéért. Ugyanúgy járt Brezniczky dr. is, mert túl szigorúan választotta el a labdától Mracskót. Lehota ígéretes helyzetben nem vette be az akcióba Lovászt, 15 méterről lőtt (nem is rosszul), emiatt Lovász ,,szövegelt" a játékvezetőnek, ezért is sárga lap járt.
    Szekeres beadását hibázta el Mracskó a kapu torkában, ez egyenlítési lehetőség volt.
    Túrit vágták fel a csabaiak a 11-es ponton, majd a következő pécsi támadásnál kezezés miatt ismét 11-est reklamáltak a hazaiak, de Szabó B. mindkét esetben továbbot intett.
    A 72. percben Lehota megütötte Mracskót, ezért a játékvezető kiállította.
    (Lehota: — Mracskó elkapta hátulról a hajamat, ezért tenyérrel hátrafelé ütöttem. Jogos volt a kiállításom.
    Mracskó lement, mert a vendégek játékosának több foga kiesett, ezért a fogászati klinikára szállították.)
    A csabaiak kilencen maradtak.
    Bérczynek mutatott fel sárga lapot a játékvezető, mert szabálytalankodott Gruboroviccsal szemben.
    Közben Lázin partjelző felé dobhattak valamit a nézőtérről, mert ő odahívta Szabó Bélát. A játékvezető megszakította a mérkőzést. Rendezőket kért - rendőröket kapott a tetthelyre.
    A 82. percben Czéh lövése Ottlakán kezén csattant a 16-oson belül. Szabó B., mintha ezt már nagyon várta volna, azonnal meg is adta a 11-est. A büntetőből Toma a balra mozduló Gulyás mellett a léc alá vágta a labdát, 4-2.
    A végén Czéh szerezhette volna meg az ötödik pécsi gólt, de holtbiztos helyzetben Gulyás lábát találta el.

    ★ ★ ★ ★

    Talán még nem is ért mindenki a csabaiak közül a labdához, máris kétgólos hátrányba került a vendégegyüttes. A vérmesebb pécsi szurkolók gólkülönbség-javítást emlegettek, a későbbiekben azonban kiderült, ez a derűlátás elhamarkodott volt.
    Mert hiába játszott gólveszélyesen a pécsi csatársor, az olykor hajmeresztő hibákat vétő védelem összehozott két gólt úgy, hogy a Békéscsaba addig jóformán csak kétszer ért fel a piros-feketék tizenhatosára.
    A szünet után nem látszott meg, hogy emberhátrányban játszik a vendégegyüttes, ekkor Gruborovics vezérletével kulturáltan adogattak játékosai. És mivel Szekeres is feljavult, többször veszélyeztettek, még egyenlítési lehetőségük is volt!
    A kitűnően játszó Lehota kiállítása után paprikás lett a hangulat, de szerencsére jókor jött a negyedik pécsi gól, ami lehűtötte a kedélyeket.
    Két kiállítás, öt sárga lap, a játék félbeszakítása, 11-est „érő" megmozdulások és „ajándéknak” is minősíthető büntető - ezek voltak Szabó B. játékvezető főszereplésének a kellékei. Azért amikor a pályán nem ő „alakított”, futballt is láthattunk. Méghozzá nem is akármilyet!
    Az izgalmak, a gólok, több kiváló egyéni teljesítmény miatt kimondottan jónak értékelhető a találkozó, amelyet a disszonáns jelenetek ellenére élvezett a közönség. Amennyire könnyűnek látszott az elején a PMSC számára a három pont begyűjtése, annyira nem lett csupán sétagalopp 2-0 után a mérkőzés.
    A pécsiek a helyzeteik alapján sokkal simábban nyerhettek volna.

    Garami József: — A mérkőzés érdekesség, változatosság szempontjából a legigényesebb nézőket is kielégíthette. Tele volt izgalmas történésekkel, ezek egy része persze elmaradhatott volna. A második félidőben kicsit nyugodtabb játékkal már előbb is bebiztosíthattuk volna a győzelmünket.
    Csank János: — Az állandó emberhátrányok ellenére a csapat játéka megfelelő volt, és nyílttá tudtuk tenni a találkozó kimenetelét a kitűnően felkészített PMSC ellen. Egy gól előnyt a pécsi közönség is jelentett.
    (Horváth László)

    6. Pécsi MSC 4 2 - 2 - 9-6 8
    ...
    14. Békéscsaba 4 - - 2 2 3-6 2

    Népsport, 1988. szeptember 5. (Arcanum DT)
    Minden perc hozott izgalmat
    Pécsi MSC - Békéscsabai Előre Spartacus 4-2 (3-2)


    ...

    A nagyon gyors két pécsi gól után sokan úgy vélekedtek a lelátón; alaposan sokkolja a viharsarkiakat az események gyors pergése, a hazaiak pedig gólkülönbséget javíthatnak. Ám nem így történt. Hamar szépítettek a vendégek, és az sem zökkentette túlságosan ki őket a ritmusból, hogy Fabulya idejekorán kivált a csapatból.
    A fordulás után egyre inkább a játékvezető „ragadta magához a kezdeményezést”, sárga lapok, további kiállítás, a játék megszakítása, megítélt és meg nem ítélt büntetőlehetőségek) - talán ennél többet nem is produkálhat egy labdarúgóbíró.
    Ennek ellenére élvezetes, iramos mérkőzést láthatott a 12 ezer szurkoló, és egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a rohamosan fogyatkozó békéscsabai együttes.

    Jó: Kónya, Brezniczky dr., Lovász, a kiállításig Lehota, ill. Mracskó, Gruborovics, Kvaszta, Szekeres.

    Békés Megyei Népújság, 1988. szeptember 5.
    képLehota az első gólt fejeli Gulyás kapujába.kép
    Nagy Imre két pontrúgása után két gólt szereztek társai. Képünkön ő lő mellé nagy helyzetben.kép
    Megyeri lövése útban a békéscsabai kapu felé. (Fotó: Cseri László)