magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Szombathelyi Haladás VSE 2 : 1 13:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.03.12, 21:47 (szerk.: 2022.03.12, 22:04)
    Békéscsaba - Haladás 2-1 (1-0)

    Békéscsaba, 2000 néző
    Vezette: Varga L. (***) (Plasek, Fekete M.)
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Mracskó 7, Ottlakán 5, Bánfi 6, Fabulya 5 — Belvon 7, Csató 6, Csanálosi 8, Horváth 7 — Árky 6, Oroszki 6. Edző: Csank János.
    Haladás: Derdák 5 — Mikos 5, Vörös Cs. 8, Görög 6 — Domján 6, Bognár 4, Simon 5, Illés 5 — Schrőter 5, Schaf­fer 6, Marton 5. Edző: Novák Dezső.
    Csere: Simon helyett Tóth (—) a 69., Oroszki helyett Kanál (—) a 82., Bognár helyett Deéry (—) a 87., Árky helyett Kasik (—) a 88. percben.
    Gólszerző: Oroszki a 38., Árky a 80., Schaffer a 89. percben.
    Sárga lap: Bánfi a 30., Görög a 33., Schrőter a 34., Ott­lakán a 68. percben.
    Szögletarány: 11:3 (7:0) a Békéscsaba javára.

    (Az elmúlt évtized ne­gatív nézőszámát regiszt­rálhattuk Békéscsabán a Kórház utcai lelátón. Ne­héz eldönteni, minek tud­ható ez be: az egész nap szemerkélő esőnek, vagy annak, hogy a labdarú­gást kedvelők egy része csaló­dott kedvenceiben.)
    Egy szöglet, egy rövid ápolás és néhány formás békéscsabai támadás, ami viszont elhalt a szombathe­lyi kapu előterében, sok-sok csúszkálás - ennyit lehetett feljegyezni az első 15 perc­ben.
    Aztán varázsütésre meg­változott a kép!
    Először Domján bújt ki ügyesen a védők közül a jobb szélen, beadásáról azonban három csatár is lemaradt.
    Másod­percekkel később Schrőter hazaadásszerű, 12 méteres lövése bizonyult Gulyás könnyű zsákmányának.
    A túloldalon Bánfi rúgott csú­nyán keresztbe a kapu előtt.
    Aztán Belvon szépen kiug­ratta Oroszkit, de a csabai játékos elől Mikos szögletre mentett.
    A 23. percben Simon lab­dájával Marton került hely­zetbe, ám a balösszekötő helyéről kiugorva néhány lépés után a bal kapufa mellé lőtt.
    A folytatásban Domján jól ugrott ki a les­re játszó védők közül a jobb oldalon, Gulyás azonban a 16-oson kívülre kifutva, lábbal tisztázott.
    Ezután három sárga lap következett: a 30. percben Bánfi érdemelte ki, mert a kitörő Schrőterrel szemben szabálytalankodott, majd Gö­rög jutott hasonló sorsra, aki Bánfit hagyta helyben. Végül Schrőternek is fel­mutatott egy sárga kártyát a játékvezető, mert sípszó után elrúgta a labdát.
    A 36. percben megtört a jég, és gólnak tapsolhatott a gyér számú szurkolósereg.
    Belvon a bal oldali szöglet­­zászló közeléből a kapu elő­terébe emelt. Oroszki az ötös bal sarkáról fölpörgette a labdát, amely az elfekvő ka­pus fölött a bal alsó sarok­ba hullott. 1-0.
    (Több éve megszokott, hogy Békéscsabán a szü­netben tombolát rendez­nek. Most - mintha az egyesület vezetői meg­érezték volna, hogy­ alig lesz néző - a sorsolás el­maradt.)
    SZÜNET UTÁN
    Simon távoli lövése vezette be a második 45 percet, de a labda fölé szállt.
    Az 50. percben Gulyás kapujától 23 m-re szabadrúgáshoz jutott a Haladás, Görög nagy erejű lövése a felső kapufán csat­tant.
    A 60. percben született a békéscsabaiak második gól­ja. Mracskó a jobb oldali szögletzászlótól begurított, a kaputól 2 m-re álló Árky kapusból, laposan a jobb al­só sarkot lőtte ki. 2-0.
    Egy szombathelyi szögletet követően Bognár fejelhetett, ám az ellenkező irányba mozduló Gulyás bravúrosan visszanyúlt, ezért a labda nem kerülhetett a hálóba.
    (A 65. percben a békés­csabai térfél közepén Gö­rög kézzel lehúzta a lab­dát. Varga L. játékvezető a zsebéhez kapott, majd - mint aki ráébredt, hogy Görög már kapott sárgalapot - megelégedett egy szóbeli figyelmeztetéssel.)
    Ottlakán is gazdagodott sárga lappal a 68. percben, mert Simont buktatta.
    A 74. percben Csanálosi bal oldali beívelését senki­től sem zavartatva, Csató fe­jelte a felső kapufára.
    Az­tán Fabulya ugyanonnan be­adott egy labdát, Csató is­mételhetett, de ez már Der­dák zsákmánya lett.
    A 80. percben Ottlakán szorult ápolásra, miután szabályo­san szerelt, de Schröter visz­­szanyúlt a csabai védő után. A sárga lap ismét elma­radt!...
    A 89. percben váratlan vendéggól született. A 16-os bal oldali sarkáról Schaffer szánta el magát lövésre és a labda a lábak között elsuhan­va, a bal alsó sarokban kö­tött ki. Gulyás nem sokat láthatott a tumultusban. 2-1.

    ★ ★ ★

    Erőteljesen megfiatalí­tott békéscsabai csapat lé­pett pályára, és - az első negyedórától eltekintve - végig korszerű és tetszetős játékot produkált.
    Hamar mezőnyfölényt harcolt ki a szombathelyiekkel szem­ben, akik viszont hosszú időn át nem tudtak mit kezdeni a labdával. Sokat csúszkáltak, sok labdát el­vesztettek, és a mind nyo­masztóbbá váló békéscsa­bai fölény hamar góllá érett.
    A fordulás után néhány percig megpróbáltak erő­teljesebben támadni a vendégek, de hamar alább­hagyott a lendületük, és megint a­ viharsarkiak ját­szották a szebb futballt. Lendületes támadásaik miatt beszorultak a vasiak, akik még a kontrák adta lehetőséggel sem tudtak igazán élni.
    Régen látott szép játékot nyújtott a bé­késcsabai csapat, noha ke­vesen élvezhették e pro­dukciót.

    Csank János:
    — Nagyon jól játszó csapatunk komoly segítséget kapott a kevés számú, de vérbeli csabai szurkolóktól.
    Novák Dezső:
    — Szégyenlem magam a csapat he­lyett, hogy ilyen gyenge és lélektelen játékot produkált.
    (Jávor Péter)

    8. Békéscsaba 15 6 1 2 6 22-19 22
    ...
    11. Haladás 15 5 1 2 7 18-24 19

    Népsport, 1988. december 4. (Arcanum DT)
    Őszi záróra - kitűnő játékkal
    Békéscsabai Előre Spartacus - Haladás VSE 2-1 (1-0)


    ...

    Egy erőteljesen megfiatalított békéscsabai csapat az első negyedóra kivételével - harcosan lépett föl, és egyre tetszetősebb játékot produkálva korszerű támadásokkal lepte meg gyengélkedő ellenfelét.
    A szombathelylek sokszor keresték a labdát, míg a hazaiak mezőnyfölényüket kihasználva hamar előnyre tettek szert.
    A fordulás után nagyon rövid ideig fölébredt a vendégcsapat, ám hamar elfogyott a „puskapor”, és ugyanaz a képlet szerint fölényét ismét gólra váltotta a lila-fehér gárda.
    Már-már mindenki az óráját nézte, amikor a gyér kontrák közül az egyiket a Vas megyeiek - igaz, lesgyanús helyzetből - kihasználták, de így is megérdemelten nyert az ötletesebben és az őszi szezon legjobb játékát nyújtó viharsarki együttes.

    Jó: Gulyás, Mracskó, Belvon, Horváth, Csanálosi, ill. Görög, Schrőter.
    (Jávor Péter)
    kép
    A csíkos mezes Mikos (2), Schrőter és a hazai csapat egyik legjobbja, Belvon (takarva) harca a labdáért. (Fotó: Béla Ottó)

    Békés Megyei Népújság, 1988. december 5.