magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Debreceni MVSC 2 : 1 13:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.10.30, 21:18 (szerk.: 2022.10.30, 21:29)
    Négy perc alatt teljesített házi feladat
    Békéscsaba - Debrecen 2-1 (0-1)


    Békéscsaba, 6000 néző
    Vezette: Pádár (*****), (Puhl, Varga S.)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 5, Megyesi 5, Végh 6, Fabulya 5 — Adorján 5, Takács J. 5, Pásztor 6, Csanálosi 5 — Kurucz 5, Takács Z. 4. Edző: Csank János.
    Debrecen: Mező 6 — Kiss 5, Szűcs 5, Takács B. 6, Duró 5 — Ludánszky 4, Bücs 6, Cseke 4, Szabó J. 6 — Mörtel 4, Nagy 4. Edző: dr. Puskás Lajos.
    Csere: Ottlakán helyett Steigerwald (6) a szünetben, Kiss helyett Dan (—) a 65., Nagy helyett Héjas (—) a 67., Takács Z. helyett Szenti (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Bücs a 45., Csanálosi az 51., Pásztor az 55. percben.
    Sárga lap: Ludánszky a 6., Duró a 32., Takács Z. a 63., Pásztor a 84. percben.
    Szögletarány: 6:4 (2:4) a Békéscsaba javára.

    (A juniorok összecsapását megtekintő békéscsabai szurkolók körében kedvenceik „kontraformája” volt a vitatéma. A lila-fehérek legutóbbi hazai mérkőzésükön kiütéses vereséget szenvedtek a Tatabányától, egy héttel később viszont bravúros döntetlent értek el a listavezető Ú. Dózsa otthonában. Végül is a derűlátók véleménye lett a mérvadó, azoké, akik az idényenként egy hazai fiaskót még bocsánatos „bűnként” könyvelték el.
    A találkozó előtti edzői vélemények azt sejtették, hogy a viharsarkiak „bűnlajstroma” nem gyarapodik.
    Csank János kötelező elvárásként emlegette a győzelmet.
    Dr. Puskás Lajos viszont a döntetlenben jelölte meg a csapatával szemben támasztott maximális elvárását. Az egy pont megszerzésének érdekében „csatáráldozatot” is hozott a szakember, aki az utolsó pillanatban Nagy és Cseke személyében két védőnek szavazott bizalmat Benyó és Héjas helyett.)
    A harmadik percben a kaputól 20 m-re Szűcs fölvágta Kuruczot. Pásztor szabadrúgása a kapu közepében álló Mező könnyű zsákmánya lett.
    A 6. percben Ludánszky kapott sárga lapos figyelmeztetést Takács Z. buktatásáért.
    A félidő közepén Bücs kiugratta Takács B.-t, akit Vígh kísért, a debreceni védő 15 m-ről lőtt, de a labda fölé szállt.
    Az első izgalmas jelenet a 26. percben játszódott le a debreceni kapu előtt. A menteni igyekvő Bücs lábáról veszélyesen perdült a labda a jobb alsó sarok irányába, Mező azonban kisegítette játékostársát, és vetődéssel hárított.
    (Ezt a ziccert már a hazai szurkolók sem hagyták ki. „Ébresztő, ébresztő!” felkiáltással hozták kedvenceik tudomására elégedetlenségüket!)
    A folytatásban Duró kapott sárga lapot időhúzás miatt, ugyanis egy szabadrúgást nem végzett el időben.
    A 39. percben Cseke 15 m-ről csúnyán mellé lőtt, a túloldalon pedig Csanálosi járt hasonlóképp.
    A 45. percben aztán váratlanul megszerezte a vezetést a vendégcsapat.
    Leboniczky kapujától 25 m-re Ottlakán gáncsolta Csekét. A szabadrúgásnál Bücs állt a labda mögé, nagy lövése a sorfalon kissé megpattant, a labda a kapu bal sarkába vágódott. 0-1.

    SZÜNET UTÁN
    Pásztor a 16-os vonaláról emelt beljebb, de Kurucz lemaradt a labdáról.
    Az 51. percben egyenlítettek a hazaiak.
    Pásztor ívelt középre, Kurucz felfejelte a labdát, a szemfüles Csanálosi a behulló bőrgolyóba belepöckölt, s Mező hiába hátrált, a labda a hálóba pattant mellette. 1-1.

    (411 perces gólínségnek vetett véget Csanálosi! A csabaiak ugyanis a legutóbbi négy fordulóban, sorrendben a PMSC, az Eger, a Tatabánya és az Ú. Dózsa kapuját nem tudták bevenni. A közel hét (!) órán át tartó meddőség béklyóitól megszabadult hazaiak négy perc múltán újabb találattal igazolták: a rég várt esemény nem írható a véletlen számlájára.)
    Az 55. percben Kiss „elütötte” Víghet a 16-os előtt egy lépéssel. A szabadrúgást Pásztor hajtotta végre, fejmagasságban a kapu közepe felé lőtte a labdát, s Mező hiába tornázott, az a hálóban kötött ki. 2-1.
    Az 57. percben Mörtel átemelt a kifutó Leboniczkyn, de a labda a kapun is túlszállt.
    Aztán Takács Z. részesült sárga lapos büntetésben Kiss buktatásáért.
    A 64. percben Adorján futtából, 12 m-ről lőtt, de a kapus kitűnően hárított.
    Alig valamivel később Pásztor jobb oldalról beívelt labdáját Kurucz fejelte tíz méterről, de Mező a levegőben úszva bravúrosan hárított.
    A túloldalon Mörtel ugrott ki, a kifutó Leboniczky mellett lőtt, de a jobb kapufa tövét találta telibe.
    A 81. percben Bücs 17 m-es szabadrúgása a lábak között utat talált, de Leboniczkyn már nem jutott túl.
    Pásztor sárga lapot kapott, mivel Szabó József után „nyúlt”.
    A lefújás előtti pillanatokban a kiugró Kuruczot Ludánszky a 16-oson belül buktatta. 11-es! Kurucz a büntetőből balra lőtte a labdát, de Mező vetődve hárított!

    ★ ★ ★

    Az első félidő tehetetlensége láttán a nézőtéren sokan emlegették az egykori újpesti gólzsák, Szusza Ferenc jóstehetségét.
    Ebben a játékrészben maradéktalanul érvényesítette akaratát a DMVSC. A hajdúságiak szervezetten megszállták kapujuk előterét, és ha módjuk nyílott, gyors ellentámadásokat vezettek.
    Hiába birtokolták többel a labdát a hazaiak, támadásszövésük lassú és egysíkú volt, úgyszólván semmi veszélyt nem jelentettek Mező kapujára.
    A pihenő után új szellemű Előre Spartacus vette fel a küzdelmet. A hazaiak csapatjátéka azért javult fel ugrásszerűen, mert Pásztor a folytatásban vérbeli karmesterhez méltóan irányította társait, s a támadásszervezésben kitűnő partnerre talált a csereként pályára lépett Steigerwaldban.
    A vendégek játékán mély nyomot hagyott a négy perc leforgása alatt bekapott két gól. A hátralevő több mint fél órában egy hitehagyott társaság tett erőfeszítést az egyik pont megszerzéséért.
    A Békéscsaba győzelme, a kitűnő játékvezetés mellett, azért megérdemelt, mert szünet után csapatjátékban és egyéni teljesítményekben egyaránt felülmúlta ellenfelét.

    Csank János: — Küzdelmes mérkőzésen szervezetten védekező és gyors ellentámadásokat vezető ellenfelet győztünk le, második félidőbeli jó teljesítményünknek köszönhetően.
    Dr. Puskás Lajos: — Ezt a mérkőzést a játékvezető hathatós „támogatásával” nyerte meg a hazai csapat...
    (Jávor Péter, Thékes István)

    9. Békéscsaba 13 4 5 4 16-17 13
    ...
    12. Debrecen 13 4 3 6 17-22 11

    Népsport, 1986. november 23. (Arcanum DT)
    A második félidőben már láttunk valamit
    Békéscsabai Előre Spartacus - Debreceni MVSC 2-1 (0-1)


    ...

    kép
    A második félidőre beállt Steigerwald (a képen bal oldalt) játéka új színt hozott a lila-fehérek támadásaiba (Fotó: Gál Edit)

    Az első félidőben gyenge produkciót nyújtott mindkét csapat, a fordulás után azonban a hazaiak magukra találtak, és a följavult Pásztor, valamint a frissiben beállt Steigerwald vezényletével mind hatékonyabb támadásokat vezetve megérdemelten győztek a DMVSC ellen.

    Békés Megyei Népújság, 1986. november 24.