magyarfutball.hu

Szombathelyi Haladás VSE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 13:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.10.07, 23:56 (szerk.: 2022.10.08, 00:04)
    Ködben sem késett a vasi expressz
    Haladás VSE - Békéscsaba 2-0 (0-0)


    Szombathely, 6000 néző
    Vezette: Molnár L. (*****) (Körös, Hamar)
    Haladás: Hegedűs 0 — Görög 5, Vörös Cs. 6, Papp 6, Vörös I. 6 — Szalay 5, Illés 7, Topor 7, Marton 5 — Schaffer 5, Elekes 6. Edző: Rátkai László.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Szenti 5, Megyesi 6, Vígh 4, Ottlakán 5 — Adorján 5, Pásztor 6, Csanálosi 5, Fabulya 5 — Takács Z. 5, Kanál 4. Edző: Csank János.
    Csere: Adorján helyett Steigerwald (—) a 70., Szalay helyett Szatmári (—) a 81., Takács Z. helyett Pisont (—) a 82. percben.
    Gólszerző: Elekes az 59., Topor (11-esből) a 72. percben.
    Szögletarány: 15:1 (13:0) a Haladás javára.

    (Szombathelyen tiszteletét tette a tél, a városban délelőtt és délután is havazott. Igaz, a fagyott csapadék csak a fákat „öltöztette” fehér ruhába, s a Haladás stadionjának füvét „őszítette” meg. Ez a deresedés azonban nem ártott a talajnak, nem ázott fel, s nem is volt mély.
    Az már viszont a melegítésnél kiderült, hogy a talpon maradásért is meg kell küzdeniük a játékosoknak, mert nagyon csúszott a fű.
    S a természet tovább szeszélyeskedett: a kezdő sípszó előtt pár perccel lomha lustasággal a köd is leereszkedett. A látást azonban ez nem zavarta, s a csípős hidegben pontosan elkezdődhetett a mérkőzés.)
    Két perccel a kezdés után Illés keverte meg a békéscsabai védelmet, a 16-os bal oldali sarkától finoman nyesett beadása után a labda Megyesi lábáról az alapvonalon túlra került.
    Öt perc múlva Vörös I. adott be balról, a vendégvédők kifejelték a labdát, pontosan Illés lábára, aki kapásból, 18 méterről magasan a kapu fölé lőtt. A 10. percben Papp balról, a 16-os sarkáról Schaffer elé gurított, aki kissé kisodródva, négy méterről a kapu mellé lőtt.
    Két perccel később Topor a jobb oldalról rúghatott szabadrúgást. A középpályás remekül csavart középre, Szalay 11 méterről fejelt, de a hosszú sarok felé tartó labdát Leboniczky kitenyerelte.
    A 25. percben megint Topor ívelt középre, Vörös Imre a labdát öt méterről a bal kapufára fejelte, a visszapattanó Illés kapásból kapura küldte, de Csanálosi hátát találta el, így csak szöglet lett a gólhelyzetből.
    Öt perccel ezután Topor ívelt középre, a labda Marton feje felett elszállt, Illés estében kapásból lőtt, de Leboniczky mutatós vetődés után magához ölelte a labdát.
    (Illés ebben a félidőben kapáslövő gyakorlatokat végzett. Tehette, hiszen őrzője, Csanálosi inkább a területvédelemmel törődött, így a hazaiak kilencese bőszen próbálgathatta lövőtudományát.)
    A vendégek mással nem tudtak foglalkozni, mint a védekezéssel, egyetlen említést érdemlő csabai helyzet sem akadt ebben a játékrészben. Hegedűs, a Haladás kapusa „munka nélkül”, fázósan toporgott a gólvonalon.
    A félidő vége előtt öt perccel Topor rúghatott szögleteket balról - egymás után hármat -, de ezek közül csak az első volt veszélyes, amikor Vörös Cs. öt méterről a bal alsó sarok felé fejelt, Ottlakán azonban belelépett a gólba tartó labdába és szögletre mentett.
    SZÜNET UTÁN Elekes beadását követően Marton került jó helyzetbe, de a vendégvédők tisztáztak. A 48. percben Illés nagy szóló után alig lőtt a bal alsó sarok mellé.
    Öt perccel később futott az első veszélyes csabai akció, de Csanálosi 12 méteres lövését Hegedűs biztosan hárította.
    Az 57. percben Topor ugratta ki a balösszekötő helyén Martont, aki nyolc méterről a jobb kapufát találta telibe.
    Az 59. percben már sem a kapufa, sem pedig Leboniczky nem tudott menteni: Schaffer középre emelt, Marton a kaputól 14 méterre továbbcsúsztatott Elekes elé, aki hét méterről egyből lőtt, s a labda a békéscsabai kapus lába között a hálóba került. 1-0.
    A 67. percben újra a szerencse mentette meg a góltól a vendégeket. Középen Illés igyekezett átpréselni magát a vendégvédőkön, buktatták, de a játékvezető előnyszabályt alkalmazva továbbot intett, mert a labda Elekeshez pattant. A Haladás csatára 14 méterről lőtt, de a labda a dermedten álló Leboniczky felett a felső lécre, majd onnan a mezőnybe vágódott.
    A 72. percben Topor senkitől sem háborgatva tört a békéscsabai tizenhatosán belülre. Leboniczkyt is kicselezte, s a kapus más megoldást nem talált - elhúzta a középpályás lábát. 11-es!
    A büntetőt a sértett végezte el, ám hiába lőtt laposan a bal alsó sarokba, a játékvezető ismételtetett, mert a játékosok idő előtt a tizenhatoson belülre léptek.
    Az ismétlés már jól sikerült: Topor az előző megoldást választotta, az elmozduló Leboniczkyt becsapva laposan a bal alsó sarokba lőtt. 2-0.

    Hat perccel a mérkőzés vége előtt Illés hagyott ki óriási helyzetet, hét méterről lőtt, de rosszul helyezett, s így Leboniczky lábbal hárítani tudott.

    ★ ★ ★

    A tabellán elfoglalt előkelő pozícióját őrizni óhajtó Haladás nagy erővel rontott ellenfelének. Sokszor úgy tűnt, hogy még a biztonságról is megfeledkezik, hiszen szélső hátvédjei - főleg Vörös I. - rendre csatárként rohamoztak. A Haladás nagy mezőnyfölényét a sok szöglet is jelezte, a vendégek azonban nem álltak hadilábon a szerencsével.
    A Békéscsaba egyértelműen a kontrákra spekulált, bár az első félidőben erre is kevés volt az esélye.
    Szünet után úgy tűnt, hogy bátrabb játékra vállalkozik a vendégcsapat, ez viszont kedvezett a nagy kedvvel játszó hazaiaknak. Sorra alakultak ki a helyzetek, érezhető volt, hogy a nyomást nem ússza, nem úszhatja meg gól nélkül a vendégcsapat.
    Így aztán végeredményben igazolódott a papírforma, a Haladás őszi remek szereplésére feltette a koronát: biztosan nyert az ezúttal halvány teljesítményt nyújtó Békéscsaba ellen.
    A találkozó összképe alapján a hazai együttes nagyobb arányban is győzhetett volna.

    Rátkai László: — Ezúton is szeretném megköszönni a játékosoknak az ősszel nyújtott jó teljesítményt!
    Csank János: — Az első félidőben nem sikerültek kontratámadásaink, szünet után pedig érthetően góllá érett a szombathelyi fölény. Gratulálok a Haladás őszi jó szerepléséhez.
    (Vincze András, Bodor Ferenc)

    4. Haladás 15 8 3 4 19-13 19
    ...
    11. Békéscsaba 15 4 6 5 16-19 14

    Népsport, 1986. december 7. (Arcanum DT)
    képÖröm - a ködben
    Végül is az egész NB I-es őszi labdarúgó szezon záróképe lehet ez az örömcsokor. A télies, ködös időben - nem a köd leple alatt - magabiztos játékkal nyert szombaton a Haladás 2:0-ra a Békéscsaba ellen. A remek sorozat végeredménye a negyedik hely.
    képIllés (jobbról) a hazai csapat egyik legjobbja volt a záró fordulóban. Négy sötétmezes csabai védő nézi, hogy mit is csinál a labdával a szombathelyi középpályás. Mindenesetre Elekes és Topor is ott lohol közbeavatkozásra készen. (Kaczmarski Zoltán felvételei)

    Vas Népe, 1986. december 8. (Arcanum DT)