magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Vasas SC 4 : 1 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.11.07, 22:07 (szerk.: 2022.11.07, 22:27)
    A kiállítást a piros-kékek „nyerték”
    Békéscsaba - Vasas 4-1 (1-0)


    Békéscsaba, 11 000 néző
    Vezette: Divinyi (***) (Szilágyi S., Varga S.)
    Békéscsabai Előre Spartacus: Leboniczky 7 — Ottlakán 6, Megyesi 5, Vígh 6, Fabulya 6 — Adorján 0, Takács 6, Pásztor 6—2=4, Csanálosi 5 — Kurucz 7, Szekeres 8. Edző: Csank János. Vasas: Kakas 5 — Farkas 5, Elekes 5—2=3, Balog 6, Rácz 5 — Szíjjártó 5, Gubucz 4, Teodoru 4 — Bodnár 6—2=4, Szabadi 5, Borostyán 3. Edző: Kisteleki István.
    Csere: Adorján helyett Steigerwald (5) a 13. percben, Teodoru helyett Zvara (5) a szünetben, Kurucz helyett Kovalik (5) az 58., Rácz helyett Galaschek (-) a 65. percben.
    Gólszerző: Kurucz a 4., Kurucz az 52., Szabadi a 67., Szekeres a 75., Szekeres a 80. percben. Sárga lap: Kurucz a 40., Megyesi az 53., Gubucz a 69., Fabulya a 82. percben.
    Kiállítva: Pásztor és Bodnár, mindketten a 44., Elekes a 70. percben.
    Szögletarány: 4:1 (4:1) a Békéscsaba javára

    („Vásároljon tombolát!" — toppant egy kislány Kisteleki István, a Vasas vezetőedzője elé. „Nem tombolán akarok ma nyerni" — válaszolta mosolyogva a megszólított, majd komolyra fordítva a szót azt fejtegette, hogy gyors csatárai, véleménye szerint, megoldhatatlan feladat elé állítják a hazai védőket.)
    „Ötödik sebességgel” kezdtek a csapatok, s ennek hamar meg is lett az eredménye.
    A 4. percben Takács indította a felfutó Fabulyát a bal oldalon. A vonal mellett felrobogó hátvéd mintaszerűen ívelt középre és a piros-kékek elkéső védőinek szorításában Kurucz négy méterről a bal alsó sarokba pofozta a labdát. 1-0.
    A Vasas válaszát a 10. percben Bodnár közeli lövése jelentette, Leboniczky azonban bravúrral kiütötte a bombát.
    Valamelyest csökkent az iram, de volt mit feljegyezni bőven.
    A félidő derekán cserére kényszerült az Előre Spartacus, Adorján állt ki, rosszul lépett... Teodoru és Rácz gyenge lövései arra utaltak, hogy a vendégek is nyílt sisakkal próbálkoznak, sőt, a 32. percben Borostyán egyenlítési alkalmat hagyott ki, amikor teljesen egyedül húzott el a jobb oldalon, ám tizennégy méterre a kaputól a remekül kiérkező Leboniczky hárított.
    A félidő végére paprikás lett a hangulat, Teodoru éles lövése szállít alig mellé, utána Kurucz - reklamálásért - sárgalapos figyelmeztetést kapott, majd két piros következett!
    A 44. percben ugyanis a labdát már elrúgó Pásztort Bodnár keresztezte, a középpályás elesett, elégtételt vett, amit Bodnár viszonzott. Divinyi mindkettőjüket kiállította.
    (Pásztor: — Már nem volt a birtokomban a labda, amikor Bodnár elsodort. Elkapott a pulykaméreg és nekiestem.
    Bodnár: — Felháborító és nevetséges ami történt.)
    SZÜNET UTÁN megint Borostyán volt az első lövő, Leboniczky újabb bravúrt produkált.
    Az 52. percben viszont növelte előnyét a hazai együttes: Kurucz mesterien szöktette a bal szélen Szekerest, aki többször is becsapta emberét, de közben lelassult a támadás. Kurucz viszont Fabulya közvetítésével végül mégis „megkapta” a beadást és öt méterről, elvetődve, a jobb alsó sarokba fejelt. 2-0.
    (Kakas rajta volt a „surranó” labdán, de az annyira a léc mellé érkezett, hogy már csak érinteni tudta.)
    Az 53. percben Megyesi is feliratkozott a sárgalaposok listájára, mert durván szerelt.
    Az 55. percben óriási gólhelyzetet hagyott ki a Vasas: Gubucz fejelt közelről, csak Leboniczkyvel szemben állva a keresztléc fölé.
    A 64. percben Megyesi hazaadás helyett a piros-kékekhez passzolta a labdát, de Szabadiék nem tudtak élni a tálcán kínált lehetőséggel.
    Három perccel később viszont a Vasas újabb rohama góllal végződött: a jobb oldalon kialakult akció befejezője Szabadi volt, aki tizennégy méterről balról elegánsan a jobb sarokba emelte a labdát. 2-1.
    A hajrá azt ígérte, hogy még szorosabbá válik a csata, ám csabai félóra következett -gólokkal.
    A 69. percben Takács lerántása miatt Gubucz sárga lapot kapott, egy perc múlva pedig ismét előkerült a piros lap is a játékvezető zsebéből. Vígh a saját térfeléről indulva kígyózott át a fővárosiak védelmén, már Elekest is maga mögött hagyta, amikor a védő utánarúgott. A játékvezető Elekest leküldte a pályáról.
    A 75. percben Kovalik a jobbösszekötő helyén kapott ügyes átadást, de látta, hogy Szekeres a bal oldalon még jobb helyzetben fut, elé ívelt, a válogatottjelölt békéscsabai pedig Balogot kicselezve a bal alsó sarokba lőtt. 3-1.
    A 80. percben Szekeres ismételt, nagy szóló végén előbb Kakasba vágta a labdát, de a visszapattanót már nem hibázta el. 4-1.

    A 82. percben Fabulya legyintett nagyot Szilágyi partjelző felé, és ezért négyre emelkedett a sárgalaposok száma.

    ★ ★ ★ ★

    A csapatok hamar felvették a ritmust. Az érdekes, változatos prológ végén előnyt szereztek a hazaiak, majd a gólt követően a nagy kedvvel játszó Pásztor vezérletével tízperces időszakra beszorították ellenfelüket.
    Bő fél óra elteltével a Vasas kezébe csúszott át a kezdeményezés. A piros-kékek gyorsabban, pontosabban továbbították a labdát, mint ellenfelük, ügyesen bejátszották az üres területeket. A félidő hajrájáig a vendégek jónéhány alkalommal kapkodásra késztették a csabai védőket.
    A szünetben azt találgatták a nézők, hogy melyik együttes sínyli meg jobban irányítója elvesztését.
    Az első félreérthetetlen jelből - a vendéglátók növelték előnyüket - arra lehetett következtetni, hogy a piros-kékek vezéregyénisége hagyott maga mögött nagyobb űrt. A vert helyzetbe került vendégek sokkal bátrabban próbálkoztak támadással, mint a második játékrész elején, s erőfeszítésüket csakhamar siker koronázta.
    S miközben Kisteleki edző korábban végrehajtott cseréivel az egyenlítő gól megszerzését készítette elő, Elekes meggondolatlanságával lehetetlen helyzetbe hozta társait. Kiállítását követően nem volt vitás, hogy melyik gárda hagyja el győztesen a játékteret.
    Az angyalföldiek emberhátrányban is a győzelem megszerzéséért küzdöttek, ám, amint az várható volt, Szekeresék tőkét kovácsoltak ellenfelük elszántságából, s tíz perc leforgása alatt eldöntötték a találkozó sorsát.

    Csank János: — Forró légkörű mérkőzésen jól játszó Vasast győztünk le.
    Kisteleki István: — Amennyiben Szekeres nálunk játszik, úgy mi nyertünk volna.
    (Thékes István, Fábián István)

    5. Békéscsaba 5 2 2 1 9-9 6
    ...
    12. Vasas 5 2 - 3 7-7 4

    Népsport, 1986. szeptember 7. (Arcanum DT)
    Békéscsaba - Vasas 4-1 (1-0)

    ...

    Már a 4. percben a Vasas hálójában táncolt a labda, amikor Takács J. indította a felfutó Fabulyát a baloldalon. A vonal mellett felrobogó hátvéd mintaszerűen ívelt középre és az elkéső védők szorításában Kurucz négy méterről a bal alsó sarokba pofozta a labdát, 1-0.
    A 44. percben két piros lapot is fölmutatott a játékvezető: a labdát már elrúgó Pásztort Bodnár elsodorta, a középpályás elesett, majd elégtételt vett, amit Bodnár nyomban viszonzott. Mindketten a kiállítás sorsára jutottak.
    Az 52. percben Kurucz szöktette a balszélen Szekerest, aki többször is becsapta emberét. Közben lelassult ugyan a támadás, Kurucz viszont Fabulya közvetítésével végül mégis megkapta a beadást és öt méterről előrevetődve a jobb alsó sarokba fejelt, 2-0.
    A 67. percben egy jobboldalon kialakult akció befejezője Szabadi volt, aki bal oldalról, 14 méterről, balról a bal sarokba emelt, 2-1.
    A 70. percben Vígh a saját térfeléről indulva átkígyózott a Vasas-védelmen, már Elekest is maga mögött hagyta, amikor a védő utána rúgott - Elekes is piros lapot kapott.
    A 75. percben Kovalik kapott ügyes indítást, de látta, hogy Szekeres a bal oldalon még jobb helyzetben fut, elé ívelt, s a válogatott-jelölt békéscsabai Baloghot kicselezve a bal alsó sarokba lőtt, 3-1.
    Öt perccel később Szekeres ismételt. Nagy szóló végén előbb Kakasba vágta a labdát, de a visszapattanót már nem hibázta el, 4—1.

    kép
    Szekeres (fehér mezben) főszereplővé lépett elő, a mezőny legjobbjának bizonyult, és két gólt is szerzett. Itt a negyedik gól előtt Balogot cselezi ki (Fotó: Lónyai László)

    A 90 perc legszembetűnőbb és döntő momentumának azt tartjuk, hogy a válogatott-jelöltté előlépett Szekeres a második játékrészben megoldhatatlan feladat elé állította a Vasas védőit, s ezzel szemben a piros-kékek két éke, Szabadi és Borostyán nem tudta felvenni a versenyt, mert nagy hibaszázalékkal játszottak.
    Ezúttal rendhagyó módon arra kértük Csank Jánost, az Előre Spartacus vezető edzőjét, tárja fel „kártyáit”, vázolja a taktikát, mondja el, mit mondott a szünetben játékosainak, vagyis - hogyan látta ő a 4—1-et?
    — Jómagam és pályaedzőm is megnézte a Vasast, s abban maradtunk, hogy főként két előretolt csatárukat kell kikapcsolnunk, ha itthon jó eredményt akarunk elérni. Ez nem döntetlent, hanem győzelmet jelentett, mert az nyilvánvaló volt, hogy lélektanilag is fontos csata előtt állunk. Ha nyerünk, „feldobhat” bennünket, ha nem, nagyon-nagyon visszacsúszunk.
    Taktikánk tehát a védekezésből indult ki ugyan, de a legtöbbet azt hangsúlyoztam, hogy „merjünk játszani!” Ez volt a kulcs, amelyben az is benne volt, hogy Kurucz, Pásztor és a középpályások tartsák a labdát addig, amíg a támadásokhoz Fabulya vagy Vígh felzárkózik, attól függően, melyiknek van alkalma.
    A szünetben meglepett, hogy nem Gubuczot, Pásztor őrzőjét cserélte le Kisteleki kollégám. A bejövő Zvara talán kevesebb zavart okozott, mint elődje, Theodoru.
    De egyébként Fabulya és a vele váltó Csanálosi igen jól játszott. Nem szabad elfelejtenünk, hogy védelmünk ebben az összeállításban talán ha négyszer játszott. Jól tudom, hogy sok hibát vétett, de szerencsére ez most eltörpült, mert elöl végre minden rendben volt.
    A szünetben egyébként Kuruczot arra kértem: pörgesse meg nagyon, amíg bírja, aztán intsen ki...
    Mindent egybevetve, nagyon értékes győzelmet arattunk. s minden elismerésem a játékosoké.
    Végezetül három számsort közlünk, a vezető edző egymás utáni két osztályzatát, amelyet nyomban a mérkőzés után, illetve másnap, a meccsről készült videofelvétel megtekintése után adott játékosainak, harmadikként pedig a Népsport osztályzatai.
    Íme: Leboniczky 6,5—7—7,
    Ottlakán 6—6—6,
    Megyesi 5,5—5—5,
    Vígh 6—5,5—6,
    Fabulya 6—7—6,
    Takács 5,5—6—6,
    Pásztor 5,5—2=3,5; 6—2=4; 6—2=4,
    Csanálosi 5,5—5,5—5,
    Kurucz 7—7—7,
    Szekeres 7—7,5—8,
    Kovalik 5—5—5,
    Steigerwald 5—5—5.
    (Mindehhez csupán annyit, hogy Csank Jánosnál az 5,5 már jó teljesítmény, a 6-os osztályzatú játékos pedig teljes prémiumot kap.)
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1986. szeptember 8.