magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Szombathelyi Haladás VSE 1 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.24, 22:56 (szerk.: 2022.07.24, 23:11)
    Már a 6. percben eldőlt minden
    Békéscsaba - Haladás 1-0 (1-0)


    Békéscsaba, 8000 néző
    Vezette: Divinyi (****) (Hartman, Eőry).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 6, Megyes 6, Ottlakán 7, Csanálosi 6 — Adorján 4, Csató 5, Pásztor 7, Kanál 6 — Steigerwald 5, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Haladás: Czeczeli 5 — Vörös I. 5, Vörös Cs. 6, Papp 5, Szalai 5 — Bognár 6, Görög 5, Topor 7, Márton 5 — Illés 4, Domján 6. Edző: Rátkai László.
    Csere: Adorján helyett Kurucz (5), Illés helyett Schrőter (6), Bognár helyett Horváth (5), valamennyi a szünetben, Steigerwald helyett Belvon (6) a 61. percben.
    Gólszerző: Pásztor a 6. percben.
    Sárga lap: Vörös I. a 22., Ottlakán a 30., Megyesi a 87. percben.
    Szögletarány: 7:2 (2:1) a Békéscsaba javára.

    (Békéscsabán a találkozó előtt megtapsolták az egyik partjelzőt...
    Eőry Zoltán utolsó NB I-es mérkőzésén működött közre. Az ötvenéves sportember 220 élvonalbeli találkozón „lengetett", továbbá 226 másod-, és harmadik vonalbeli összecsapáson fújta a sípot az elmúlt 19 évben.
    A pályára indulás előtt kesernyés mosoly közepette jegyezte meg az ünnepelt: — Úgy búcsúzom, hogy egyetlen NB I-es mérkőzésen sem voltam vezetőbíró...
    Megyesi Ferencet Annus Vince, a csabai klub ügyvezető elnöke köszöntötte a kezdés előtti percekben. A 34 éves védő, aki korábban az Eger SE-ben is szerepelt, egyéves békéscsabai kirándulás után Recsken folytatja pályafutását.
    A juniorok mérkőzése után került sor a battonyai Május 1 téesz pénzdíjas 3000 m-es síkfutó versenyére, amelyet a gyulai Kliszek Tamás nyert 9:01.7-tel. A győztes egy izgalmas viadal tapasztalatával és 5000 forinttal gazdagodott.)
    A 6. percben Bognár és Vörös J. együttesen buktatta az előre lendülő Csanálosit a 16-os sarkánál. Pásztor állt a labda mögé, és mesteri szabadrúgást csavart a háromtagú sorfal mellett a jobb felső sarokba, 1-0.
    (Hegedűs és Kutasi sérülése miatt Rátkai László a 21 éves Czeczelit állította a kapuba, így a fiatalember élete első NB I-es mérkőzésén állt a vasi gárda hálója előtt. Bizonyára nem ilyen bemutatkozásról álmodott.
    Nem tudni, hogy a gól fájt-e jobban, vagy a vetődés közben elszenvedett sérülése. Czeczeli ugyanis az esetnél a jobb oldali kapufának vágódott, s csak néhány perces ápolás után tudott talpra állni.)
    Sokáig kellett várni egy újabb támadásra, amikor végül a 21. percben Szekeres szánta rá magát lövésre, de a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.
    Egy perccel később Vörös I. a kiugró Kanált lerántotta, a Haladás térfelének közepén, amiért sárga lapot kapott.
    A 30. percben Ottlakán kapott sárga lapot, Topor felvágásáért. A megítélt szabadrúgást Márton 25 méterről mellé lőtte.
    A lefújás előtti másodpercekben Ottlakán ugrott ki, de közelről fölé lőtt.
    SZÜNET UTÁN az 56. percben alaposan megkavarták a békéscsabai védelmet a vendégek. Már Gulyás is verve volt, amikor Márton lőtt kapura 8 méterről, de Kanál önfeláldozóan belevetődött a labdába, s lábbal hárított. Egyenlítési alkalom volt.
    A 60. percben egy jobb oldali szögletet Szekeres lőtt be az ötös sarkán álló Steigerwald csúsztatott fejessel próbálkozott, de a labda a kapu előtt gurult el.
    Alig valamivel később Kurucz lőtt fölé, majd Topor beadását Papp lőtte a bal kapufa mellé.
    A 70. percben Csató adott labdát Szekeresnek, a szombathelyi tizenhatos környékén. A visszakapott labdát elvezette a kifutó Czeczeli mellett és a hálóba gurított. Divinyi játékvezető, Eőry beintése alapján, érvénytelenítette a gólt. Több sem kellett a hazai szurkolóknak, a korábban ünnepelt partjelzőről alaposan leszedték a keresztvizet!
    A 81. percben Schrőter elől mentett üggyel-ballal Ottlakán és Megyesi, majd a másik oldalon Kurucz kígyózott át a védelmen, 14 m-ről lőtt, de a kifutó Czeczeli szögletre tolta a labdát. A következő akciónál Ottlakán, Belvon, Ottlakán kényszerítőzés után a beállós a kapus fölött a felső kapufára emelte 13 méterről.
    A 87. percben Megyesi szabálytalanul akasztotta Domjánt, amiért sárga lapot kapott.
    Már a lefújást várta mindenki, amikor Görög nagy lövését Gulyás kiütötte, Márton lőtt, de Csatóban elakadt a labda.

    ★ ★

    Dicséretes akarással, elismerésre méltó elszántsággal küzdött valamennyi játékos a rekkenő hőségben - egy órán át.
    A találkozó elején a békéscsabaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést. Többet birtokolták a labdát és gyorsan mentek át védekezésből támadásba. A pontosan indító Pásztor jóvoltából 25 percen át nyomás alatt tartották Czeczeli kapuját.
    Az első félidő további részében a szombathelyiek már nagyobb gondot fordítottak a védekezésre.
    A vendégek előtt nyílt gólszerzési lehetőség a szünet után. Márton azonban az üres kaput sem tudta bevenni.
    A hajrá perceiben a melegtől fáradt labdarúgók vergődése nem nyerte el a közönség tetszését. Elnyerte viszont egy formás Belvon, Ottlakán támadás, amelynek végén a keresztlécen csattant a labda, meghiúsítva a csattanós befejezést.
    Noha a szombathelyiek a befejezés előtti másodpercekben ziccert hibáztak, mégsem érezhetik magukat kisemmizetteknek...

    Csank János: — Az eredményre szívesen fogok emlékezni, a játékra már kevésbé!
    Rátkai László: — Az idény utolsó 90 perce egyben az év hibaleltára volt. Hárítható gólt kaptunk, majd utána nagy lehetőségeket hagytunk kihasználatlanul. A történtek ellenére a csapat valamennyi tagjának köszönöm az egész éves helytállást.
    (Thékes István, Jávor Péter)

    8. Békéscsaba 30 10 11 9 32-34 31
    9. Haladás 30 11 8 11 32-33 30

    Népsport, 1987. június 14. (Arcanum DT)
    Jó egy Pásztor a háznál
    Békéscsabai Előre Spartacus - Haladás VSE 1-0 (1-0)


    ...


    Negyedórával a mérkőzést megelőzően 3000 méteres férfi síkfutásra került sor, amelyen 13 békéscsabai, gyulai és szolnoki atléta rajtolt. Az első három helyezett a Battonyai Május 1. Tsz jóvoltából összesen 10 ezer forint jutalomban részesült, s mivel a gyulai Kliszek Tamás nyert 9:01,7-tel, nemcsak egy izgalmas viadal tapasztalatával, hanem 5 ezer forinttal is gazdagodott.
    Még mindig a találkozót megelőző percek: nagy csokor virággal köszöntötték az egyik partjelzőt, nevezetesen Eőry Zoltánt, aki az utolsó NB I-es mérkőzésen működött közre szombaton. Az 50 éves sportember 220 élvonalbeli találkozón „lengetett”, továbbá 226 NB I B-s, illetve NB II-es összecsapáson fújta a sípot az elmúlt 19 évben. Hat nemzetközi mérkőzés partjelzője volt.
    A pályára indulás előtt kesernyés mosoly közepette jegyezte meg az ünnepelt: — Úgy búcsúzom, hogy egyetlen NB I-es mérkőzésen sem voltam vezető bíró...
    Ugyancsak virágcsokorral köszöntötte — de ezúttal Annus Vince, az Előre Spartacus ügyvezető elnöke — Megyesi Ferencet, aki egy évet töltött Békéscsabán. A 34 éves védő szerződése lejár, a jövőben Recsken folytatja pályafutását. Békéscsabán 26 alkalommal töltötte be a söprögető szerepkört.
    A Szolter „nyerte el” a bajnokság utolsó hazai mérkőzésének kezdőrúgását és a kollektíva nevében Jantyik Marianna indította útjára a labdát.
    Úgy tűnik, öt percig a tovatűnő csinos hölgy bűvöletében éltek a labdarúgók, ugyanis nem történt semmi a pályán.
    Mígnem Csanálosi gondolt egyet és megiramodott, ám Bognár és Vörös I. együttesen akasztotta az előrelendülő középpályást a 16-os bal csücskénél. Pásztor állt a labda mögé és mesterien csavarta a labdát a háromtagú sorfal mellett a jobb felső sarokba, 1-0.
    Ezt követően megint álmossá vált a hangulat, mindössze a 21. percben jegyezhettük föl a következő akciót: Szekeres durrantott a bal kapufa mellé.
    Alig egy perccel később Vörös I. a kiugró Kanált karjánál fogva lerántotta a szombathelyi térfél közepén — jutalma sem maradt el: sárga lap.
    Először törtek a kapura a Haladás játékosai a 25. percben, de Bognár mellé lőtt, miként a túloldalon Szekeres először fölé, majd egy következő támadás után mellé.
    Ottlakánnak is kijárt a sárga lap Topor fölvágásáért. Az ezért ítélt 25 méteres szabadrúgást Márton alaposan mellé lőtte.
    Aztán Pásztor a túlsó 16-os csücskétől célozta meg a kaput, de ez a labda is mellé szállt, a lefújás előtt egy perccel Ottlakáné pedig fölé.
    A szünet után alaposan megkavarták a békéscsabai védelmet a vendégek, már Gulyás is verve volt (kipattant róla egy lövés), az újabb visszajátszást Márton lőtte kapura mintegy 8 méterről, de Kanál önfeláldozóan belevetődött a labda útjába, s lábbal hárított.
    Steigerwald csúsztatott fejese riogatta Czeczelit, majd Kurucz lőtt fölé, miként a túloldalon Topor beadásából Papp.
    A 81. percben Schrőter elől üggyel-bajjal mentett Ottlakán és Megyesi.
    Az ellentámadás végén Kurucz kígyózott át a védelmen, 14 m-ről lőtt, de a kifutó kapus szögletre pöckölte a labdát.
    A mérkőzés folyamán kitűnően játszó Ottlakán percei következtek, amikor Belvonnal kényszerítőzött, de a kifutó kapus fölött a felső kapufára emelt - 13 méterről.
    Megyesinek mutatott föl a játékvezető sárga lapot, majd a 90. percben Görög nagy lövését védte Gulyás, a kipattanó labdával Márton kísérletezhetett újra, de a védők ezt a labdát ártalmatlanná tették.
    kép
    A 63. percben Kurucz (sötét mezben) elé került egy lepattanó labda, s noha úgy tűnik innen, hogy az kapura megy, de végül a felső kapufa fölött hagyta el a játékteret
    (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Izgalmat mindössze az okozott a békéscsabai szurkolók, de a játékosok és szakvezetők körében is, hogy a viharsarkiak hamar megszerezték a vezetést, de ezt követően nem sikerült bevenni a fiatal Czeczeli kapuját, így mindvégig ott lebegett a békéscsabaiak feje fölött a kiegyenlítés „réme”.
    Az első félidőben még úgy-ahogy iramos eseménynek lehetett szemtanúja a 8 ezres publikum, a fordulás után azonban a meleg eltikkasztotta a 22 játékost, s az utolsó tíz perctől eltekintve mind unalmasabbá vált a mérkőzés.
    Csak akkor horkant föl a lelátó, amikor Csató a kifutó Czeczeli mellett a hálóba gurított, ám Di- vinyi játékvezető — Eőry beintése alapján — érvénytelenítette a gólt. Nem véletlen, hogy az ünnepelt partjelzőről alaposan leszedték a keresztvizet.
    (J. P.)

    Békés Megyei Npújság, 1987. június 15.