magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Pécsi Munkás SC 1 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.23, 23:57 (szerk.: 2022.07.24, 00:20)
    Két perc kellett a két ponthoz
    Békéscsaba - Pécsi MSC 1-0 (1-0)


    Békéscsaba, 8000 néző
    Vezette: Lázin (*****) (Bognár, dr. Szőke)
    Békéscsabai Előre Spartacus: Gulyás 0 — Szenti 5, Csató 6, Ottlakán 5, Fabulya 5 — Árky 5, Kerekes 5, Tamás 5, Csanálosi 6 — Kurucz 4, Szekeres 7. Edző: Csank János.
    Pécsi MSC: Bodnár 6 — Kónya 4, Toma 5, Hámori 5, dr. Brezniczky 4 — Megyeri 5, Bérczy 5, Czérna 4, Lörincz 4 — Túri 5, Lovász 4. Edző: Garami József.
    Csere: Lörincz helyett Szabó (—) az 55., Árky helyett Belvon (—) a 62., Kónya helyett Csoboth (—) a 74., Kurucz helyett Krasnyánszky (—) a 78. percben.
    Gólszerző: Csanálosi a 2. percben.
    Sárga lap: dr. Brezniczky a 18., Ottlakán a 30., Túri az 58., Csoboth a 77., Lovász a 90. percben.
    Szögletarány: 4:3 (1:1) a Békéscsaba javára.

    (A hazaiak öltözőjében egy régi-új ismerős is készülődött a mérkőzésre. Kerekes Attila pontosan 26 hónappal korábban öltötte magára utoljára a csabaiak lila-fehér mezét.
    — Akkor 3-1-re nyertünk a Csepel SC ellen — emlékezett a játékos. — Őszintén szólva szorongva készülök kétszázkilencvenötödik NB I-es fellépésemre. Harminchárom évesen egyetlenegyszer sem okozhatok csalódást.
    A találkozó kezdetére elállt az addig kitartóan zuhogó eső. Nem kis meglepetésre a gyepet nem viselte meg az égi áldás, úgyhogy a jó mérkőzés valamennyi kelléke együtt volt.)
    Repülőrajttal kezdték az idényt a viharsarkiak.
    A 2. percben a körülményeskedő Kónyát Csanálosi leszerelte, majd 16 méterről, a balösszekötő helyéről, bal külsővel a bal felső sarokba csavarta a labdát. 1-0.
    A gólt követően a pécsiek is veszélyeztettek. Egy alkalommal Túri 16 méterről kapásból célozta meg Gulyás kapuját a labda azonban elsuhant a keresztléc fölött.
    A 13. percben Szekeres három remek csellel hagyta maga mögött a pécsi védőket, majd pontosan ivett középre, Kurucz körülményeskedett, Hámori pedig felszabadított.
    (Szekeres alakítása aratta az első nyíltszíni tapsot. A hazai szurkolók egyértelműen a válogatott játékos tudomására hozták, hogy Pásztor távozása után ő az első számú kedvenc.)
    A 18. percben dr. Brezniczky azért részesült sárga lapos figyelmeztetésben, mert hátulról megrúgta Tamást. A szabadrúgásból beívelt labdát Csató nyolc méterről, a balösszekötő helyéről fölé vágta.
    Jobban célzott Szekeres a 21. percben: a csatár 15 méterről vette tűz alá a pécsi kaput és a bal felső sarokra tartó labdát Bodnár bravúrral hárította.
    A 30. percben Ottlakán is „besárgult”, mivel kritikával illette a játékvezető egyik ítéletét. A félidő hajrájában a pécsiek egyre többet veszélyeztették a csabai kaput, távoli lövéseik azonban nem okoztak gondot Gulyásnak.
    SZÜNET UTÁN, az 54. percben a hosszan előrevágott labdára Szekeres és Bodnár rajtolt. A futóversenyt nyerő hazai csatár kicselezte a pécsi kapuvédőt, ám közben kisodródott a labdával, és a visszaérkező Toma felszabadított.
    Az 58. percben Túri a bírói sípszó után elegánsan Gulyás kapujába helyezte a labdát, mire a csatár előtt is villant a sárga kártya.
    A 69. percben Kónya jobb oldalról belőtt labdájáról a kapu torkában gondolatnyival késett le Bérczy.
    A 77. percben Csoboth bemutatkozásként megrúgta Szekerest. Lázin játékvezető ezúttal is sárga lappal torolta meg a szabálytalanságot.
    Hat perccel később Belvon lövésszerű beadása Czérnán irányt változtatott, a léc alá tartó labdát Bodnár vetődve ütötte a kapu fölé.
    A 88. percben kis híján növelte előnyét a lila-fehér gárda. Csanálosi, miután kicselezte Bérczyt, a 16-oson belülre vezette a labdát, ám képtelen volt a középen helyezkedő Tamáshoz továbbítani.
    Az utolsó másodpercekben a Fabulyát megrúgó Lovász is begyűjtötte a sárga lapot.

    ★ ★ ★

    Pszichológusok bizonyára könyvet tudnának írni a mérkőzés elején kapott gól lélektani hatásáról.
    A pécsiek bő fél órán át bemutatót tartottak, miként hozhatja nehéz helyzetbe magát egy csapat. Ezen idő alatt csak árnyéka volt önmagának a vendégegyüttes. A védők könnyen zavarba jöttek, a középpályások képtelenek voltak fazont adni a csapatjátéknak, minek következtében Túriék tehetetlenül vergődtek a békéscsabai védők szorításában.
    Ellenfelük bénultságát kihasználva, magabiztosan rohamoztak a vendéglátók. Támadásaik idején az előretolt ékek mellé Árky, Tamás, Csanálosi és olykor Fabulya is előretört. Támogatásukkal mindenekelőtt a kiismerhetetlenül cselező, gyors Szekeres veszélyeztette gyakorta Bodnár kapuját.
    A félidő hajrájában oldódott a pécsiek görcsössége, s ekkor változatosabb volt a küzdelem.
    Szünet után esett a színvonal. A játék olykor a grundok világát idézte: a labda gyakran mágnesként vonzotta a labdarúgókat, akik minden különösebb elgondolás nélkül küzdöttek. Üde színfoltot jelentett viszont a csereként beállt Szabó lelkes, olykor szellemes játéka.
    Összességében jobb első félidei teljesítményével a Békéscsaba rászolgált a győzelemre.

    Csank János: — Az elején rúgtunk egy gólt, s előnyünket azért sikerült megtartanunk, mert védekezésünk szinte hibátlan volt.
    Garami József: — Könnyelműségünk negyvenöt percnyi előnyhöz juttatta ellenfelünket. Szünet után pedig már hiába igyekeztünk, nem sikerült egyenlítenünk, mindenekelőtt azért, mert támadójátékunknak nem volt éle.
    (Thékes István)

    5. Békéscsaba 1 1 - - 1-0 2
    ...
    13. Pécs 1 - - 1 0-1 -

    Népsport, 1987. augusztus 16. (Arcanum DT)
    A kétpontos nyitány önbizalmat hozhat
    Békéscsabai Előre Spartacus - PMSC 1-0 (1-0)


    ...

    Hiába, hosszú volt a „nyári szünet” az idén is - a pálya környékén mindenütt tetten érhető volt a szokásos, évadköszöntőt jelző izgalom. Vajon sikerül-e a kétségtelenül meggyengült hazaiaknak egy jó rajttal önmagukkal is elhitetni: képesek folytatni tavalyi dicséretes szereplésüket.
    Izgalommal készült a nyitányra Kerekes Attila, a 11-szeres válogatott védő ugyanis több mint két évvel ezelőtt játszott lila mezben. Idézőjeles újonc volt a jobbszélső Árky és a fiatal középpályás, eddig egyszer (a Fradi ellen csereként) szóhoz jutott Tamás is. Adorján viszont begipszelt lábbal a nézőtérre ült - hétközi sérülése miatt maradt ki a tervezett kezdőcsapatból.
    Jobb bemutatkozást álmukban sem remélhettek a békéscsabaiaktól szurkolóik: a 2. perc közepén a labdát dédelgető Kónyát Csanálosi megtámadta - s mint tavasszal Kardostól - tőle is „ellopta”, majd néhány lépés után a bal oldalról, éles szögből, mintegy 14 méterről Bodnár fölött nagy erővel lőtt a kapu bal oldalába, 1-0.
    A gól láthatóan ellenkező hatást gyakorolt a felekre: a lila-fehérek megkönnyebbültek, a pécsi piros-feketék viszont kapkodni kezdtek.
    A 10. percben Túri kapásból, jó 20 méterről fölé lőtt, majd Brezniczky dr. sárga lapos figyelmeztetést kapott az ügyesen térülő-forduló újonc, Tamás felvágásáért.
    A 21. percben Szekeres csapott rá egy lepattant labdára, s a válogatott szélső bombáját a bal oldali kapufa tövénél csak üggyel-bajjal tudta megkaparintani a pécsi kapus. Lendületben volt a hazai együttes. A 26. percben például Szekeres jó cselei után a gólszerző Csanálosi „nagy labdát” kapott a bal szélen, de elhamarkodva, csúnyán fölé is, mellé is lőtt.
    A játék összképe megfelelt a várakozásnak. sőt, a csúszós füvön is több csettinteni való megoldást láttunk.
    Fél óra elteltével az első békéscsabai sárga lapos figyelmeztetés is gazdára talált, Ottlakán kapta - valószínűleg megjegyzésért.
    Nem sokkal később kisütött a nap, csaknem ideális futballidő kerekedett.
    A MÁSODIK FÉLIDŐ kezdetét Szekeres remek megoldása tette emlékezetessé; középen ugorhatott ki egy jól időzített labdával. Már a kifutó Bodnár mellett is elgurította a labdát, de közben kisodródott, s a visszaérkező Toma hárítani tudott.
    Az 58. percben Túri sípszó után lőtt a békéscsabai hálóba - ő is sárga lapos lett.
    A mérkőzés hátralévő részében viszont mindinkább a hazaiak térfelén pattogott a labda.
    A 68. percben a legnagyobb pécsi helyzet maradt ki, amikor Kónya jobb oldalról belőtt labdája Bérczyt óriási helyzetben találta, de a kivetődő Gulyás bravúrosan menteni tudott.
    Egy békéscsabai választámadás során Belvon beadása a felső léc érintésével és Bodnár közbelépésével került a kapu mögé.
    Csoboth, majd a vége előtt a Fabulyát megrúgó Lovász is sárga lapot kapott a megfelelően bíráskodó Lázintól. kép
    A két pontot érő gól szerzője, Csanálosi a pécsi védőket sokszor hozta nehéz helyzetbe a csúszós talajon. Mögötte Kerekes és Lázin játékvezető figyeli az akciót (Fotó:
    Veress Erzsi)

    Elvitathatatlan, hogy minden győzelemnek jelentősége van a bajnoki versenyfutásban, de a jó rajt ezen belül is jelenthet pluszt.
    Az Előre Spartacus három tényezőnek köszönheti sikeres őszi bemutatkozását:
    1. védelme végig megbízhatóan, hiba nélkül látta el feladatát, a lestaktika is bevált;
    2. Csanálosi személyében akadt egy bátran vállalkozó csatár, még ha feladatköre szerint középpályást is játszott inkább;
    3. a pécsiek sokáig nem tudtak napirendre térni a hirtelen bekapott gól fölött, szünet után pedig már hiába akartak kettőzött erővel, semmi sem sikerült.
    Szerepe volt annak is, hogy a pécsi védők a jelek szerint Róth nélkül meglehetősen bizonytalanok, és nem rajtuk múlott, hogy a hazaiak nem
    jutottak nagyobb előnyhöz az elején.
    Kellemes színfolt: a válogatott Szekeres nemcsak jól cselezett és száguldozott, hanem minden eddiginél többször vállalkozott kapura lövéssel. Ez rengeteget jelenthet a folytatásban is.

    Jó: Fabulya, Csató, Csanálosi, Szekeres, ill. Bodnár, Túri, Szabó.

    Nyilatkozatok
    Csank János: — A gyorsan szerzett gólunk jelentett előnyt, mindenekelőtt kiválóan működő védelmünk révén, végig meg tudtuk őrizni.
    Garami József: — Kónya könnyelműsége nemcsak egygólos előnyt jelentett az ellenfélnek... A második félidő ugyan a miénk volt, de ha nincs befejező csatár, ez mit sem ér.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság. 1987. augusztus 17.