magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 4 : 0 13:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2023.12.31, 07:48
    Nem is annyira a listavezető Újpest volt jó ezen a kora délutáni mérkőzésen, sokkal inkább a Békéscsaba volt rossz. Jó néhány néző azon tanakodott, miképpen játszhat ez a szerény képességű gárda az első osztályban. Primitív hibák, elképzelés nélküli támadó játék, gyenge egyéni teljesítmények - ezek voltak a vendégegyüttes gyengécske produkciójának legfőbb ismérvei. Az Újpest komótos futballozgatással is egyértelmű, magabiztos győzelmet aratott, köszönhető ez elsősorban a rendkívül „termékeny” Rostásnak és a feltűnően sokat fejlődött, nagyszerű futballistává érett Kozmának. Utóbbi mind érettebb játékot produkál, ami igen sok szurkolónak feltűnt már, érdekes módon azonban a válogatott szakvezetőinek figyelmét ez ideig nem tudta magára irányítani. Rostás a 34. percben talált be először (fejjel), a harmadik gólt lábbal szerezte, előtte és utána pedig egyszer-egyszer büntetőből is eredményesnek bizonyult. A második tizenegyes megítélésével minden bizonnyal a játékos kivételes teljesítményét kívánta honorálni Maczkó játékvezető, ugyanis Baji védésénél szó sem lehetett szabálytalanságról. Ez mégsem volt döntő bírói hiba, hiszen a vendégcsapat jóval előtte padlóra került - a rossz nyelvek szerint már akkor, amikor az autóbusz elindult Békéscsabáról.

    Népszabadság, 1987. október 26.
     
  2. avatar: bbsz
    2022.07.05, 22:38 (szerk.: 2022.07.06, 22:35)
    Rostás kibérelte az eredményjelzőt
    Ú. Dózsa - Békéscsaba 4-0 (2-0)


    Megyeri út, 4500 néző
    Vezette: Maczkó (***), (Nagy L., Makó)
    Ú. Dózsa: Kakas 0 — Szélpál 6, Varga 6, Kovács 6 — Schneider 6, Kozma 7, Szabó 5, Kecskés 7 — Steidl 6, Rostás 9, Katona 6. Edző: Göröcs János.
    Békéscsaba: Baji 5 — Ottlakán 6 — Szenti 5, Bánfi 6, Csató 5, Fabulya 5 — Kanál 5, Gruborovics 5, Csanárosi 6 — Kurucz 3, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    Csere: Bánfi helyett Adorján (5) a szünetben, Kanál helyett Tamás (4) az 55., Szabó helyett Schróth (—) a 62., Steidl helyett Balogh (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Rostás a 34., Rostás (11-esből) a 43., Rostás az 58., Rostás a 74. percben.
    Sárga lap: Kurucz a 35., Csató az 56., Fabulya a 72. percben.
    Szögletarány: 7:3 (4:1) az Ú. Dózsa javára.

    (A legutóbbi fordulóban hazai pályán súlyos vereséget szenvedő Békéscsaba védelmét erősítendő, Csank János vezetőedző a beállós posztján harcba dobta Bánfi Jánost, a vendégek 18 éves, saját nevelésű, többszörös ifjúsági válogatott játékosát.)
    Meddő újpesti fölény jellemezte a találkozó első negyedóráját, de egészen a 14. percig nem akadt gólhelyzetük a hazaiaknak. Ekkor a félpályánál Rostás ügyesen kiugratta Kozmát, aki két védővel a nyakán a 16-osig vezette a labdát, ám lövése felpörgött a vetődő Bajin, és mielőtt a hálóba hullott volna, Ottlakán fejjel szögletre mentett. Rostás végezte el a jobb oldalról a szögletet. Középen Szélpál 12 méterről bólintott, az ötös bal oldali sarkán álló Katona ugyancsak fejjel megtolta a labdát, Csanárosi azonban a jobb alsó saroknál véget vetett az újpesti akciónak.
    A 25. percben bal oldali Rostás-szögletet követően Kovács robbant be, de hatméteres fejese a felső lécen csattant.
    (Szenti, a vendégek jobbhátvédje egy felugrásnál összecsapott az újpesti Kecskéssel, s vérző fejjel zuhant vissza a gyepre. A játékost hosszasan ápolták, végül nagy kötéssel a jobb szeme fölött tért vissza a pályára és folytatta a játékot.)
    Négy perccel később Steidl szlalomozott a vendégvédők között, végül 15 méterről, a balösszekötő helyéről Baji kezébe lőtt.
    A 34. perc hozta meg az újpestiek vezető gólját. Bedobást követően Kecskés a bal oldalról ivett a kapu elé, a békéscsabai kapus a gólvonalon ragadt. Katona fejjel megtolta a labdát, s Rostásnak nem okozott gondot öt méterről a kapu bal oldalába fejelni. 1-0.
    A következő percben Kurucz kapott sárgalapos figyelmeztetést, mivel rátartott Kovács lábára.
    Három perccel a befejezés előtt Kozma-Steidl-Kozma volt a labda útja. A középpályás a büntetőterületen belül, a kaputól 13 méterre két csellel becsapta Gruborovicsot, aki elhúzta a lábát. Egyértelmű 11-es. Rostás állt a labda mögé, és jól helyezett, nagy erejű lövése a bal alsó sarokban kötött ki. Baji ugyan jó irányban vetődött, de nem érhette el a labdát. 2-0.kép
    Vitathatatlan tizenegyes, még ha a bűnös - Gruborovics (jobbra) - elkeseredett kísérletet tesz is, hogy Maczkó játékvezetőt ítélete megváltoztatására bírja. A földön az áldozat, Kozma fájlalja lábát, Bánfi (középen) kifelé indul, míg Rostás (10) siet, hogy elvégezze a büntetőt.

    SZÜNET UTÁN a vendégek mestere, Csank János kényszerűségből cserélt, az újonc Bánfi sérülése ugyanis kiújult.
    Bátrabban kezdett a Békéscsaba, mint az első játékrészben, de gólt nem tudott szerezni.
    Csató révén viszont egy újabb sárga lapot begyűjtött. A hátvéd Kozma lábát vágta össze az 56. percben.
    Két perccel később ismét a vendégek hálójában pattogott a labda. Kecskés remekül tört be a 16-oson belülre a balösszekötő helyén, majd éles szögből, 14 méterről lőtt. Baji kiütötte a labdát, éppen Rostás elé, aki 6 méterről a kapu közepébe helyezett. 3-0.
    (Rostás nem csinált semmi rendkívülit, csak tette a dolgát. Nem trükközött, nem vétette észre magát tértölelő, látványos átadásokkal, bomba szabadrúgásokkal. Viszont mindig ott volt, ahol szükség volt rá, s azt csinálta, amit kellett.)
    A 66. percben Gruborovics átadását Csanárosi 18 méterről alig lőtte a bal kapufa mellé.
    Egy perccel később Kozma az alapvonaltól adott mintaszerűen Rostás elé, akinek a jobb alsó sarokba tartó lövését Baji az alapvonalon túlra spárgázta.
    A 72. percben Fabulya földre terítette a kitörő Kozmát, s ő is megkapta a sárga lapját.
    Ismét csak két perc telt el a sárgakártyás figyelmeztetés és az újabb újpesti gól között.
    Kozma a bal oldalról adott középre Rostásnak, aki a büntetőterületen belül egy cselt csinált, de a kivetődő Baji megkaparintotta előle a labdát. A csatár azonban „okosan" átesett a kapuson. Maczkó „megette” Rostás trükkjét és a 11-es pontra mutatott. Megint Rostás végezte el a büntetőt, s a balra vetődő békéscsabai kapus mellett a kapu jobb oldalába emelt. 4-0.

    ★ ★ ★

    Az újpesti vasmarok szorításában összeroppant a Békéscsaba.
    A találkozó úgy indult, hogy a vendégek kemény diót jelentenek majd Rostáséknak. Csank János megerősített védelemmel - két beállóssal - küldte pályára együttesét. A Csaba teljesen feladta a góllövés lehetőségét, a kapuja elé vonult, s arcát nem, csak szúrós tüskéit mutatta a hazaiak felé.
    Az újpestiek sokáig nem is tudtak mit kezdeni ellenfelükkel. Steidlék ugyan játszadoztak a Békéscsabával, forgatták, nézegették, körbevették, ijesztgették a vendégeket, de igazán komoly veszélyt nem jelentettek a kapujukra. A 34. percben Rostás törte fel a csabai diót, s ettől kezdve a hazaiak szorgosan csipegették a finom gyümölcsöt. A védelmen ütött kis rés az újpesti nyomás alatt egyre növekedett, s a második félidőben már nem lehetett kérdéses, hogy a Békéscsaba taktikája csődöt mondott.
    Szünet után Szekeresék igyekeztek eljutni Kakas kapuja elé, ez azonban csak elvétve sikerült, s akkor is inkább csak tiszteletlátogatásnak tetszett, mintsem komoly támadásnak.
    A hazaiaknál ezen a délutánon csak Rostás, Kecskés és Kozma nyújtott remek teljesítményt, de a társak sem maradtak adósak a jó játékkal, és a vérszegény Békéscsaba ellen ennyi is elég volt a fölényes győzelemhez. Göröcs János: — Megérdemelten nyertünk ilyen különbséggel is, örülök, hogy két 0-0-ás döntetlen után végre gólokat rúgtunk.
    Csank János: — Az Újpest a táblázaton elfoglalt helyéhez méltó teljesítményt nyújtott.
    (Borókai Gábor)

    1. Ú. Dózsa 11 7 3 1 26-8 17
    ...
    13. Békéscsaba 11 2 5 4 8-19 9

    Népsport, 1987. október 25. (Arcanum DT)
    képKovács Ervin, mint már hónapok óta mindig, szombaton is az Újpesti Dózsa egyik legjobbja volt. A védelem vezéregyéniségévé nőtte ki magát az egykori ifjúsági Európa-bajnok.

    Képes Sport, 1987. október 27. (Arcanum DT)
    képOttlakán (balról) az újpesti Kozmával csatázik (Lovas Albert felvétele)

    Labdarúgás, 1987. december (Arcanum DT)
    Rostás elhúzta a csabaiak nótáját
    Ú. Dózsa - Békéscsabai Előre Spartacus 4-0 (2-0)


    ...


    Az első perctől kezdve a hazaiak vették kezükbe a „marsallbotot”, és tulajdonképpen beszorították a saját 16-osukra a békéscsabaiakat, de negyed óráig gólhelyzetük nemigen akadt.
    Ekkor viszont kecsegtető helyzetet hiúsított meg közösen Baji és Ottlakán: Kozma lövése Bajiról még ugyan tovább szállt, de a békéscsabai védő mentett.
    Aztán Katona fejesét Csanálosi rúgta ki a jobb alsó sarok elől.
    A fölényt jelzi egy nagy újpesti kapufa, amely egy szöglet után Kovács fejéről vágódott a lécnek.
    Steidl emelt Baji kezébe a 30. percben.
    Aztán megszületett a házigazdák első gólja. Kecskés a bal oldalról lőtt be a 16-oson belülre, Katona tovább tolta a labdát Rostás elé, aki öt lépésről a bal sarokba fejelt, 1-0.
    Kurucz tartott rá Kovács lakára, amiért a békéscsabai csatár sárga lapos figyelmeztetést kapott.
    Már-már mindenki a nagy órát leste, amikor Kozma a 16-oson belül kicselezte Gruborovicsot, aki viszont utánanyúlt és elhúzta a lábát — 11-es! A büntetőt Rostás lőtte a bal alsó sarokba, noha Baji jó irányba vetődött, már későn ért oda, 2-0.
    A szünet után valamelyest kitámadtak a békéscsabaiak, de nemhogy szépíteni tudtak volna, hanem egy újabb sárga lapot gyűjtöttek be (Csató).
    Aztán növelte az előnyét a fővárosi csapat, amikor Kecskés iramodott meg, nagy lövését Baji ugyan még kiütötte, de az őrizetlenül hagyott Rostás harmadszor sem hibázott, 3-0.
    Csanálosi előtt adódott lehetőség, de mellé durrantotta a labdát.
    Rostás igazán elemében volt, de ezúttal Baji hárította nagy lövését.
    Fabulya „jutott” sárga laphoz, amikor a kitörő Kozmát elgáncsolta.
    Az utolsó gól a 74. percben esett, amikor Kozma bal oldalról középre ívelt, Rostás iramodott meg, kissé jobbra kisodródott, Baji kivetődött elé, meg is kaparintotta a labdát, ám az Ú. Dózsa gólgyárosa átesett a kapuson. Némi meglepetésre Maczkó játékvezető ismét 11-es ítélt, s megint Rostás volt az ítéletvégrehajtó, aki a balra vetődő Baji mellett a kapu jobb oldalába küldte a labdát, 4-0.

    A. legutóbbi két fővárosi mérkőzésen a békéscsabaiak kihúzták gól nélküli döntetlennel.
    Most is úgy tűnt, erre alapozott Csank János, aki alaposan megerősítette a védővonalat. A fővárosi lila-fehérek rohamozása egy ideig hiábavalónak tűnt, legalábbis az első fél órában mutatott teljesítmény alapján úgy látszott, „jó lóra tettek” a békéscsabaiak.
    Rostás viszont elkezdett muzsikálni, és a hátralevő 60 percben, mondhatni, elhúzta a c»abaiak nótáját. A mesterhármas sem volt elég neki, bátran vállalkozott a második büntető értékesítésére is.
    A fővárosiak mindenképp rászolgáltak a két pontra az e napon gyámoltalanul játszó viharsarkiakkal szemben, akiknek továbbra is „gólerős” maradt a védelmük.

    Békés Megyei Népújság, 1987. október 26.