magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 16:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.07.04, 21:25 (szerk.: 2022.07.04, 22:48)
    Gond nélküli díszszemle
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 2-0 (1-0)


    Bozsik-stadion, 5000 néző
    Vezette. Makó (****) (Hartmann, Nagy II. J.)
    Bp. Honvéd: Disztl P. 0 — Csuhay 6, Disztl L. 6, Sass 6 — Sallai 7, Sikesdi 6, Gyimesi 6, Fitos 6, Romanek 5 — Fodor 5, Kovács 6. Edző: Bicskei Bertalan.
    Békéscsaba: Póta 5 — Szenti 5, Ottlakán 6, Fabulya 6, Belvon 5 — Csató 5, Gruborovics 5, Kurucz 6, Csanálosi 6 — Árky 5, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Árky helyett Adorján (—) a 61., Romanek helyett Cseh (—) a 77., Fodor helyett Csehi (—) a 80., percben.
    Gólszerző: Kovács a 4., Gyimesi (11-esből) a 87 percben.
    Sárga lap: Szekeres a 33., Szenti a 42. percben.
    Szögletarány: 4:3 (3:0) a Bp. Honvéd javára.

    (A találkozó elején megkértük a lelátón helyet foglaló Joannisz Kaloperaszt, a Panathinaikosz technikai igazgatóját, hogy fűzzön kommentárt a mérkőzés egyes jeleneteihez. Készségesen vállalkozott a feladatra, s ellenőrizendő eddig szerzett ismereteit, szám szerint felsorolta a Honvéd valamennyi pályára lépő játékosát. Egyedül Gyimesi nevének kezdőbetűjével akadt némi gondja...)
    A meglepetéstől szóhoz sem jutott a Békéscsaba, olyan lendülettel kezdett a Honvéd.
    Négy perc alatt akár négy gólt is szerezhetett volna a házigazda, de „csak” a negyedik támadás hozott sikert.
    Gyimesi a lesre spekuláló védők közül a jobb szélen hátulról érkező Sallai elé adta a labdát, ő a 16-os oldalvonalánál egy csabai hátvédet becsapott, majd kapu elé emelt és Kovács az ötösről a jobb alsó sarokba fejelt. 1-0.kép
    Már a negyedik percben megszerezte a vezető gólt Kispesten a Bp. Honvéd őszi első együttese. Sallai emelt lágyan a békéscsabai kapu elé, és az érkező Kovács Kálmán (6) a jobb alsó sarokba fejelt. Képünkön a gólszerző már rohan a háló felé a labdáért, Póta kapus pedig szomorúan térdel... (Koppány György felvétele)

    (Joannisz Kalogerasz a következőket mondta a Honvéd gólját követően: — Profi gólt láthatott a közönség! Sallai ezúttal is nagyon okosan futott fel a jobb, szélen, és úgy adott középén, hogy Kovácsnak csak bólintania kellett. A kis szélsőhátvédre nekünk is oda kell majd figyelnünk!)
    Csak ezután ismerte meg a vendéglátók térfelét a Békéscsaba, de ott semmi bajt nem tudott keverni.
    A másik oldalon annál több izgalomakadt: előbb Fodor 18 méteres bombáját, majd Sallai jobbról, éles szögből, szabadrúgásból megeresztett lövését ütötte ki jó érzékkel a Békéscsabában először védő, néhány hete Egerből igazolt Póta kapus.
    (— Gyors, lüktető ritmusú a játék. Célratörően futballozik a Honvéd, hogy minél előbb döntésre vigye a dolgot — mondta az első negyedóra végén a Panathinaikosz technikai igazgatója.)
    Ezután viszont megtört a hazaiak elsöprő lendülete, kiegyenlítetté vált a játék, ám egyben ez azt is jelentette, hogy sokáig egyik kapu sem került veszélybe.
    A 32. percben Szekeres ígéretesen lódult meg a balösszekötő helyén, a kényszerítőből azonban a partjelző szerint lesen kapta vissza a labdát. A csatárt az ítélet annyira kihozta sodrából, hogy Makó csak sárga lappal tudta lecsendesíteni.
    A következő percben Fitos vezette fel középen a labdát, majd 30 méterről hatalmas lövéssel csaknem megrepesztette a keresztlécet.
    (Fitos kapufája után harmadszor nyílt ki Kalogerasz jegyzetfüzete. Amikor azonban arról érdeklődtünk, ,hogy mivel gyarapodtak ismeretei, fejével nemet intett. Jelezve, hogy ez az ő titka marad... Így csak találgathattunk. Minden bizonnyal azt írta fel, hogy a távoli lövéseknél jó lesz vigyáznia a görög kapusnak!)
    A másik oldalon Belvon célozta meg a hazai kaput 25 méterről, de eltévesztettea bal alsó sarkot.
    A 42. percben Szenti a felezővonal környékén elvesztette a labdát, aztán földre vitte a mellette elhúzó Romaneket, s ezzel kiérdemelte a sárga lapot.
    (— Nem unatkozott? — szegeztük a kérdést a görög szakembernek az első 45 perc letelte után.
    — Nem! — válaszolta. — A labda mindvégig gyorsan járt lábról lábra. A Békéscsaba a gól után magára talált, és nagyobb ellenállást mutatott. De a két csapat egészen más kategóriát képvisel.)
    SZÜNET UTÁN a vendégek villantak meg először. Szekeres húzott túl középen Disztl L. mellett, ám közben egy gondolattal hosszan szöktette magát és Disztl P. vetődve elcsípte előle a labdát.
    Az 58. percben Póta kínálta meg helyzettel a nemigen vitézkedő hazai csatárokat. Lezseren a bal szélen álló Romanekhez gurította a labdát, ő azonnal az üresen tátongó kapu feléívelt, ám Belvon a gólvonal előtt még menteni tudott.
    Változatos, jó iramú lett a mérkőzés.
    A 65. percben az előretörő Disztl L. ravaszkodott: nekilökte a keresztező Szentit a kifutó Pótának, majd az őrizetlenül maradt kapu fölé emelt.
    A közönség tüntetett ellene, de feleslegesen, mert Makó szabadrúgást ítélt kifelé.
    Bár a vendégek is buzgón át-átlátogattak a túlsó kapuhoz, meleg pillanatok többnyire saját portájuk előtt adódtak.
    A 69. percben Póta aláfutott Fodor beadásának, Romanek tíz méterről lőtt, de labdája az éppen feltápászkodó kapusról kivágódott. Majd Gyimesi ívelte jobbról Romanek elé a labdát, ő azonban 14 méterről a bal alsó sarok mellé küldte.
    A 86. percben Sass viharzott a bal szélen, beadását Kovács nyolc méterről fejelte kapura. Póta azonban bravúrral szögletre ütötte a labdát.
    (— Mi a véleménye a hazaiak sorozatos helyzetkihagyásairól? — kérdeztük a görög vendéget.
    - A Honvéd nagyon szép helyzetek sorát dolgozza ki, az viszont biztató szerdai találkozásunk előtt, hogy ezek többségét a csatárok kihagyják.)
    A 87. percben Sass a lesre játszó védők közül a felezővonaltól megszökött, majd amikor a 16-oson belülre ért, az elévetődő Póta elsodorta a lábát. Makó habozás nélkül 11-est ítélt és a büntetőből Gyimesi a jobb alsó sarokba vágta a labdát. 2-0.
    (A találkozó végén megkértük Kalogerasz urat, hogy foglalja össze a látottakat.
    - Az első 25 perc igazán kitűnő játékot hozott, a Honvéd diktálta az iramot, s meg is szerezte a vezetést. A gólt követően egy sebességgel visszakapcsolt, a Békéscsaba pedig támadgatott, de komoly veszélyt egyszer sem jelentett Disztl kapujára.
    — Ez a mérkőzés a görög bajnokságban jó vagy gyenge minősítést kapna?
    — Majd szerdán meglátjuk.
    — Többet tud most a Honvédról, mint amennyit a mérkőzés előtt?
    — Egyetlen perc sem elvesztegetett idő, többször is jegyzeteltem, s tapasztalataimat majd megosztom Daniillal, a csapat edzőjével, aki hétfőn érkezik Budapestre. Szeretnénk szerdán méltóképpen képviselni a görög labdarúgást. Remélem, hogy a szurkolók jó játékot látnak majd.)

    ★ ★ ★

    Úgy tűnt, a Honvéd szőröstül-bőröstül elfogyasztja ellenfelét, akkora lendülettel vetette magát a vendégekre. A Békéscsaba játékosai a magyar ritmushoz szokva, még csak keresgélték embereiket, amikor már túl voltak három Honvéd-helyzeten egy kapott gólon...
    A félidő közepe táján ocsúdtak csak fel, de ettől kezdve szervezetten játszva sikerült is csillapítaniuk a házigazdák „étvágyát”. A hazai szurkolók csalódottan vették tudomásul, hogy az első percek alapján várt gólszüret helyett kiegyenlített, s ráadásul eseménytelen mezőnyjátékkal teltek a percek.
    Jót tett a szünet a csapatoknak, mert forduló után mindkettő nagy becsvággyal folytatta a mérkőzést. A Békéscsaba utánaeredt a vesztett pontoknak, ettől a játék továbbra is kiegyensúlyozott maradt, viszont eseménydúsabb, változatosabb és érdekesebb lett annak dacára is, hogy a vendégek nemigen veszélyeztettél Disztl P. kapuját.
    A félidő derekán nagyon összeszedte magát a kispesti együttes, újra magához ragadta az irányítást, s ha végül 11-esből is, de sikerült bebiztosítania győzelmét.
    Több arcát mutatta ma kilencven perc során Honvéd, reméljük, a Panathinaikosz ellen azt ölti fel, amely a találkozó első és utolsó negyedórájában jellemezte.
    A Békéscsaba a kezdeti sokkot leszámítva a mezőnyben kulturáltan futballozott, de mert helyzetet alig dolgozott ki, tulajdonképpen nem tudta kérdésessé tenni a Honvéd megérdemelt győzelmét.

    Bicskei Bertalan: A csapat a mérkőzés elején a végén jól játszott, s így úgy érzem, megérdemelt kétgólos győzelem. A Békéscsaba időnként kemény ellenfélnek bizonyult. Örülök, hogy megszereztük az őszi elsőséget, s így nyugodtan készülhetünk a tavaszi folytatásra.
    Csank János: — Folytatódott az őszi hagyományunk Ismét jól játszottunk, és ismét kikaptunk.
    (Borókai Gábor, Pajor-Gyulai László)

    1. Bp. Honvéd 15 9 3 3 24-14 21
    ...
    13. Békéscsaba 15 3 6 6 12-26 12

    Népsport, 1987. november 22. (Arcanum DT)
    képNincs félreértés... A gólszerző ugyan Kovács Kálmán, mégis ő köszöni meg Sallainak a remek beadást

    Képes Sport, 1987. november 24. (Arcanum DT)
    A bajnok ellen is jó játék, de vereség
    Bp. Honvéd - Békéscsabai Előre Spartacus 2-0 (1—0)


    ...

    Óriási iramban kezdtek a fővárosi piros-fehérek. Az első percekben szinte minden támadásukból gól születhetett volna.
    Nem is sokáig kellett erre várni: Gyimesi kiugratta Sallait a lest vélő békéscsabai védők közül, s a jobb szélen érkező ezúttal középpályás, a 16-os oldalvonalánál egy csel után a kapu elé lőtt, Kovács jól érkezett és hat méterről a jobb alsó sarokba fejelt, 1-0.
    Később Fodor hatalmas bombáját, majd Sallai szabadrúgásból eleresztett nagy lövését ütötte ki Póta.
    Ennyire futotta a fővárosiak erejéből, ugyanis ezt követően lefékeztek. Ezzel egyidejűleg a békéscsabaiak is átlépték már a felezővonalat, de a kapura veszélytelenek maradtak.
    Még akkor is, amikor Szekeres jól iramodott meg, ám a kényszerítő után már lesen látta a játékvezető, s lefújta az akciót. Szekeres, mint ősszel oly sokszor, ezúttal is nemtetszését fejezte ki, amit a játékvezető sárga lappal honorált.
    A következő fővárosi támadásnál Fitos szánta el magát lövésre ugyancsak távolról, de a kapufát találta telibe.
    A túloldalon Belvon hasonlóképp messziről célzott, de a labda az alapvonalon túl hagyta el a játékteret.
    A lefújás előtti percekben Szenti lökte föl Romaneket, amiért ismét villant a sárga lap.
    A fordulás után Szekeres előtt adódott lehetőség, de a játékos hosszan szöktette magát, így Disztl P. zsákmánya lett a labda.
    Póta rossz kidobását követően Romanek előtt adódott lehetőség, de Belvon a gólvonalról kivágta a pettyest.
    A 70. percben Póta aláfutott egy labdának, Romanek került helyzetbe, ám a pirosfehérek középpályása belerúgta a labdát a kapusba.
    A lefújás előtt négy perccel Sass futott el a bal szélen, beadását Kovács fejelhette kapura, de az Egerből igazolt „portás” remek reflexel hárított.
    Egy perccel később növelte az előnyét a Bp. Honvéd, amikor Sass ugrott ki a felezővonal tájékáról, Póta kiindult elé, rá is vetődött a labdára, ám a játékos átesett a kapuson, Makó a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Gyimesi a jobb alsó sarokba rúgta, 2—0.

    A Bozsik-stadionba kilátogatok többsége azért szurkolt: szép gólokkal vizsgázzon a piros-fehér csapat a négy nap múlva sorra kerülő UEFA-Kupa mérkőzés előtt.
    Nos, az első percek ezt engedték sejteni, hiszen rendkívüli elánnal rohamozott a Bp. Honvéd. A békéscsabaiak beszorultak a kapujuk előterébe, s bizony Pótának jócskán akadt dolga.
    Az idő előrehaladtával azonban „leült” a mérkőzés, alábbhagyott a fővárosiak lendülete, és ekkor valamennyire kibontakozhatott a viharsarki gárda is. Ám, miként ősszel oly sokszor, ezúttal is zavarba jöttek, ha az ellenfél 16-osán belülre kerültek.
    A fordulás után hasonló volt a játék képe, mint mielőtt az öltözőbe vonultak volna a játékosok, majdhogynem kiegyenlített erők küzdelme folyt a pályán.
    A hajrára ismét megrázta magát az őszi listavezető és ha csak 11-esből is, de biztosította győzelmét - egyébként teljesen megérdemelten.

    Jók: Sallai, Gyimesi, Fitos, Kovács K., ill. Ottlakán, Fabulya, Kurucz, Csanálosi.

    Békés Megyei Népújság, 1987. november 23.