magyarfutball.hu

Videoton-Waltham SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 0* 17:00 * elmaradt

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.01.16, 20:34 (szerk.: 2022.04.17, 22:29)
    Öt percen múlott
    „Teljes mértékben az én hibám” - mondja Such Sándor technikai vezető, aki felajánlotta lemondását


    A mérkőzés jegyzőkönyve (helyett)
    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Székesfehérvár, 5000 néző (akik döntő többsége visszaváltotta jegyét, aki nem, az a következő fehérvári találkozón fölhasználhatja)
    Vezette (volna): Bay, (Szilágyi S., Horváth O.)
    Ez lett volna a Videoton összeállítása:
    MitringMolnár, László, Németh, HorváthHalmai, Muzsnay, SzékelySallói, Földes, Takács L. Edző: Burcsa Győző
    Ez lett volna a Békéscsaba összeállítása:
    GulyásSzenti, Mracskó, Ottlakán, ZahoránBelvon, Csató, Takó, CsanálosiÁrgyelán, Miklya. Edző: Vígh Tibor

    A békéscsabaiak nem hozták magukkal az igazolást, ezért a játékvezető nem adhatott sípjelt a mérkőzés megkezdésére. A szabálykönyv szerint félóra a kötelező várakozási idő — e harminc percen belül kellett volna bemutatni a „kék könyvet”.
    Ha viszont a csapatok megegyeznek egymással, ennél tovább is várakozhattak volna, később is kezdődhetett volna a 90 perc.
    A végeredmény ismert: Burcsa Győző mérkőzés helyett edzést tartott csapatának, s eközben mondta: — Nagyon nehéz volt dönteni! Részben megértem a Békéscsabát, hogy nem örült döntésünknek, miszerint a szabálykönyvben előírt 30 perces várakozáson túl egy pillanatig sem várunk, de a mi csapatunk játékosait a bizonytalanság idegileg megviselte, s kérdés, hogy képesek lettek volna-e jó teljesítményre. A vendégeket pedig nyilván „feldobta volna”, ha néhány óra múlva lejátszottuk volna a találkozót.
    Vígh Tibor pedig így fogalmazott:
    — Sajnálom, hogy nem került sor a mérkőzésre. A Videotonnak ehhez joga volt, hogy csak fél órát várakozzon. Meggyőződésem, hogy az öt évvel ezelőtti magyar fociban lett volna mérkőzés. Változik a világ, ezt tudomásul kell venni. Felvetődik viszont a kérdés: a fayr play mit jelent? A hibát természetesen magunkban kell keresnünk.

    Mindezek értelmében a találkozó két pontját a székesfehérváriak kapják, 3-0-ás gólkülönbséggel.

    Pikáns beszédtéma
    Miközben a békéscsabaiak háza táján már délután háromnegyed három óta teljes volt a zűrzavar, a legtöbb szurkoló — a sóstói stadion mintegy ötezer várakozóján kívül — csak a rádió kör- kapcsolásos közvetítéséből értesült arról: Székesfehérvárott elmarad a találkozó.
    Az ok végtelenül prózai — hiányzott a vendég békéscsabaiak igazolása. Noha az adminisztrációs teendőkkel legkevésbé a vezető edzőnek kell foglalkoznia, mégis Vígh Tibor adott magyarázatot a történtekre az újságíróknak, kijelentve, minden felelősség az övéké, s noha személy szerint a hibát egy ember követte el, az illető nincs olyan állapotban, hogy rendelkezésre álljon.
    Azóta mindenki aludhatott egyet a történtekre. Legfeljebb Such Sándorról, a lila-fehérek technikai vezetőjéről nem mondható el mindez. Az eredetileg történelem—magyar szakos tanár, sportvezető kisebb magszakításokkal 15 esztendeje foglalkozik a labdarúgással, és 1985 óta dolgozik az első csapatnál. Vasárnap délelőtt a klub Kórház utcai székházában már sokadszorra elevenítette fel a szakosztály vezetőivel a történteket, hogy közben nekünk külön is elmondja: miként válhatott a csapat rajta keresztül a forduló pikáns beszédtémájává.

    Telefon a rendőrségre
    — Mindenekelőtt szeretném előrebocsátani, hogy minden felelősség az enyém, és amikor szombaton este visszaérkeztem azzal a taxival, amely egyébként öt perccel a hivatalos várakozási idő után befutott a fehérvári stadionba, egyenest Miklya János megbízott elnökhöz mentem és a részletes beszámolás után lemondtam tisztségemről.
    Azért jutottam erre az elhatározásra, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen erkölcsi kárt jelent a klubnak ez a súlyos mulasztás, még ha számos körülmény ismeretében esetleg meg is oszlanak a vélemények a szombaton történtekről.
    — Kíváncsiak vagyunk ezekre is!
    — Negyed háromkor 15-20 kilométerre Fehérvár előtt vettem észre, hogy nincsenek a kék könyvek a táskámban. Azonnal megálltunk az első csárdánál, ahol nem volt telefon, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább a fehérvári rendőrkapitányságra sietünk, az lehet az otthoniakkal a kapcsolatteremtés leggyorsabb módja. Így is történt, nagyon szolgálatkész volt egy őrnagy, pillanatok alatt kapcsolatot teremtett békéscsabai kollégájával, akinek kétségbeesve szintén elmondtam, mi történt. Az volt a kérésem, hogy jussanak el Zelenyánszki János nyugdíjas ügyintézőnk lakására, ő tudja, hol vannak az igazolások és — természetesen az én költségemre — ha erre van mód, megkülönböztetett jelzéssel induljanak azonnal Fehérvárra. Bár segítőkész volt, de jelezte; erre nincs módja, a szolgálati szabályzat nem teszi lehetővé. Egy perc múlva — ez pontosan háromnegyed háromkor történt — otthon hívtam Jani bácsit, akit arra kértem, keressen egy nyugati autóval közlekedő taxist, s próbáljanak ideérni. Ilyen körülmények közepette készülődött a csapat a sóstói stadionban, s amikor láttam, hogy mindenki öltözik, olyan rosszullét fogott el, hogy a Videoton orvosa nyugtató injekciót adott. Aztán, ahogy kissé megnyugtattak, félóra várakozási idő van, ezt természetesen figyelembe veszik, sőt, mint később Vígh Tibor kollégámtól megtudtam, Bay játékvezető azt mondta, ha rajtuk múlik, ők akár 2 órát is tudnak várni...

    Lejárt az idő
    Eközben beszéltem Hidegkúti Nándorral, az MLSZ ellenőrével is, hogy ha esetleg mégsem férne bele az időbe az igazolások idejuttatása, járjon közbe a Vidinél. Ö ezt meg is tette, de karjait széttárva, és sajnálkozva lőtt ki az öltözőjükből. Negyed öt lehetett ekkor, közben gépkocsivezetőnket kiküldtem az országútra, figyelje az utat. Aztán én sem bírtam tovább odabent — öt után kimentem. Fél hatkor Brávácz Ottó elébem tett egy jegyzőkönyvet, rögzítve, hogy lejárt a hivatalos várakozási idő, ők tovább nem tudnak várni — ezt a játékvezetőkkel együtt aláírtuk, akik fél hat után megjelentek a játékoskijáróban, majd ahogy ilyenkor szokás, 17.35-kor lefújták a meccset.

    Nem sikerült elébe menni a botránynak
    Most jön számomra a legdöbbenetesebb: 17.40-kor befutott a taxi! Össze-vissza szaladgáltunk, újra rosszul lettem, de hát a jelek szerint ennek nincs jelentősége. Most elmondhatnám további mentségként, hogy ha nem Dunaföldvár felé jönnek, hanem az M 7-esen, ha nem dízeles a kocsi, akkor belefértünk volna az időbe. Hivatkozhatnék arra, hogy az éppen általam kezdeményezett takarékosságból a hosszabb utakra is aznap indulunk, és hogy a délelőtt 10 órai induláskor rengeteg apró-cseprő dolgot kellett még elintéznem, de ettől még meg tudom érteni a Fehérváron is megjelent leglelkesebb lila-fehér szurkolókat, akik a fejemet követelték, hiába nyugtatták őket Gulyásék.
    Mondom, hivatkozhatnék egy csomó dologra, még talán arra is, hogy szakosztályelnökünk időközben klubelnök lett. Kevesen vagyunk a csapatnál, de úgyis egy a lényeg: én hibáztam, én követtem el a jelek szerint megbocsáthatatlan mulasztást. Mint az elmondottakból kitűnhet, amikor észrevettem milyen következmények várnak ránk, próbáltunk mindent elkövetni, de nem sikerült elébe menni a botránynak. Rettenetes 24 óra van mögöttem, s ha netán egyszer nekem kellene hasonló megértést tanúsítani ellenfelünkkel szemben, gondolkodás nélkül megvárnám őket, akár az első, akár az utolsó helyen állnának.
    (Fábián István - Jávor Péter)

    11. Békéscsaba 9 3 1 5 10-12 7
    ...
    14. Videoton 9 2 2 5 11-15 6

    Békés Megyei Népújság, 1990. október 15.
    képA békéscsabai szurkolók csapatuk ellen tüntetve, zászlóikat az autóbusz elé dobták

    Fejér Megyei Hírlap, 1990. október 15.
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2015.01.30, 13:01
    Játék nélkül, A békéscsabaiak igazolása otthon maradt, és a várakozási időn belül nem érkezett meg a stadionba.