magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Újpesti TE 2 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.01.15, 21:10 (szerk.: 2022.01.15, 21:14)
    Újra tízemberes bravúr
    Békéscsabai Előre FC - Újpesti TE 2-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6 ezer néző
    V.: Stamler (Vágner, Győr)
    Békéscsaba: Baji 0 — Mracskó 6, Usmajev 7, Ionut 6, Fabulya 5 — Szarvas 7, Árgyelán 6-2=4, Szenti 6, Kasik 6 — Vancea 6, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    Újpest: Gróf 5 — Milisits 4, Aczél 6, Szlezák 6 — Miovecz 4, Tomka 5, Véber 5, Bérczy 5, Kecskés 6 — Lovász 4, Tiefenbach 5. Edző: Bene Ferenc
    Csere: Szenti helyett Fodor (7) a 46., Milisits h. Hetesi (4) az 56. Miovecz h. Zsinka (-) a 61., Kulcsár h. Gricajuk (-) a 85. percben.
    Gólszerző: Fodor a 49., Szarvas a 65. percben.
    Sárga lap: Fabulya a 42., Usmajev a 47., Bérczy a 64., Kasik a 88. percben.
    Kiállítva: Árgyelán az 53. percben.
    Szögletarány: 5:0 (4:0)

    Régen várt eseményre került sor: Fabulya György, a békéscsabaiak saját nevelésű játékosa újra bemutatkozott a Kórház utcai pályán. Érthető izgalommal várta az első hazai 90 percet, hiszen az elmúlt két évben nem találkozhattunk magyar pályán a kőkemény védővel, aki mint ismert, hosszú ideig a német Cottbusban, majd maláj földön kergette a labdát.

    Az 5. percben Vancea indításából Mracskó futtából alig lőtt a bal kapufa mellé.
    A túloldalon Tiefenbach bújt ki a védők közül. Baji kifutott elé, az újpesti csatár több csel után erősen kisodródott balra, ezért csak beadni tudta a labdát, de Bérczy 16 méterről csúnyán fölé lőtt.
    Az ellentámadásnál Árgyelán járt hasonlóképpen.
    A 13. percben Bérczy föléfejelt, aztán megint Árgyelán riogatta Gróf kapust, de a bal összekötő helyéről fölé durrantott.
    A 25. percben láthattuk az első hazai kapuralövést, amikor Ionut szöktette a bal szélen Kasikot, aki egy csel után bekanyarodott, majd laposan Vancea elé lőtt. A békéscsabai csatár 14 méterről célzott, ám Gróf vetődve hárított.
    A túloldalt Aczél fejelt fölé, majd egy perc múlva Mracskó belövését Vancea három lépésről - megelőzve a mögötte befutó Árgyelánt - csúnyán fölé vágta a labdát.
    A 31. percben Gróf vetődött ki Szarvas elé és megkaparintotta a jónak ígérkező beadást, majd Kulcsár emelt a jobb összekötő helyéről az újpesti kapus ölébe.
    Mracskó kísérletezett távolról, de ezúttal is Grófé lett a labda.
    A másik oldalon Bérezi 18 méterről lőtt laposan a bal összekötő helyéről, de Baji is a helyén volt.
    A lefújás előtt három perccel Mracskó óriási lövését tette ártalmatlanná Gróf.
    Szünet után a 48. percben Árgyelán labdájával Fodor ugrott ki és végigszáguldott az újpesti térfélen, már lövésre lendült a lába, amikor Szlezák beérte és az utolsó pillanatban elpöckölte előle a pettyest.
    Egy perc múlva azonban megszerezték a vezetést a hazaiak. Szabadrúgáshoz jutottak a 16-os bal sarkánál, amit Kasik emelt be a kapu előterébe, majd Bérczy kifejelte. Mracskóhoz pattant, aki 18 méterre Gróf kapujától erősen megrúgta a labdát, ami a gólvonaltól 6 méterre álló Fodor sarkáról a jobbra mozduló kapus mellett erejét vesztve a bal sarokba csorgott, 1-0.
    Alig telt el egy kis idő, amikor Fodor betört a ló-oson belülre, Szlezák ismét utolérte, de most csak a játékos lábát tudta elkaszálni. Az esetért 11-es járt volna, de óriási meglepetésre Stamler játékvezető továbbot intett.
    Az 53. percben Árgyelán és Véber „szólója” következett, amit az előbbi bánt, ugyanis a játékvezető felmutatta neki a piros lapot.
    (Árgyelán János: — Már nálam volt a labda, amikor Véber hátulról belémrúgott és ütött, én pedig visszakönyököltem. Azt viszont nem értem, hogy miért csak én bűnhődtem...)
    Tíz emberrel folytatta a Békéscsaba, mégis a 65. percben növelték az előnyüket. Bérczy 20 méterre saját kapujától buktatta Szarvast. A szabadrúgás mögé a sértett állt és óriási erővel meglőtte a labdát, ami az elalvó Gróf mellett a bal sarokban kötött ki, 2-0.
    A 70. percben Kecskés lövése, 3 perccel később Lovász fejese szállt fölé.
    A 81. percben Fodor jobb oldali lapos belövését Gróf kivetődve leszedte Szarvas lábáról.
    Egy perccel később láthattuk az ÚTE legnagyobb helyzetét: Kecskés balról befejelte középre a labdát, Bérczy néhány lépésre a kaputól, senkitől sem zavartatva fölé fejelt.
    A 84. percben Kasik a 16-os bal sarkáról óriási erejű lövést eresztett meg, de a labda mellészállt.kép
    Gróf kapus először jobbra indult, de miután Fodor sarokkal beleért a labdába, eszmélt és megpróbálta visszatornászni magát a bal sarok felé guruló labdára. Mint tudjuk, későn. Ezzel vezetett 1—0-ra a Békéscsaba.kép
    Stamler játékvezető és Fodor dialógusa. A játékvezető nem hisz a könnyeknek, nem ítél tizenegyest..., csak kiállít. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    1974-ben, amikor a békéscsabaiak fölkerültek a legmagasabb osztályba és az újpestiekkel hozta őket össze a sors, két egyéniséget csodálhatott meg a nagyérdemű. A fővárosi lila-fehéreknél az Európa-hírű Bene Ferenc tartott bemutatót labdaművészetből, míg a viharsarkiaknál az akkor még nagyon fiatal, később többszörös válogatott karmester, Pásztor József. Mit hoz a sors: ma mindketten egykori csapatuk kispadján „idegeskednek” és igyekeznek jobb eredményre ösztökélni játékosaikat.
    Ez szombaton Pásztor Józsefnek sikerült jobban, noha sokan féltették a csapatot, nemcsak a sokszoros bajnok és Szuper Kupa győztestől, hanem a Fahrenheitben mért 100 fokos melegtől is. Mindezek ellenére az első félidőben is már egy viszonylag iramos mérkőzésnek lehettek tanúi a szurkolók, a fordulás után a játékra pedig végképp nem lehetett panasza annak a 6 ezer embernek, aki kilátogatott a Kórház utcába.
    Persze ha már a játék szóba került, azt elsősorban a békéscsabaiák mutatták, míg a fővárosiak az idő előrehaladtával egyre görcsösebbé váltak. Bene Ferenc gyors egymásutánban két csatárt is becserélt, hátha utolérik a helyieket, ám ez sem segített az Újpesten.
    A békéscsabaiak - miként két héttel ezelőtt is - ismét emberhátrányba kerültek, ám szívük most is vitte a csapatot és óriási bravúrt végrehajtva megérdemelt győzelmet arattak nagynevű ellenfelük fölött.
    Jóllehet Pásztor József 36 meccs óta ül a Békéscsaba kispadján, ám ebből az NB I-ben csupán 6 alkalommal. Ha a legmagasabb osztályt vesszük figyelembe, a viharsarkiak trénere debütált, hiszen első NB I-es győzelme alkalmával irányította együttesét.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — Óriási fegyvertényt hajtottunk végre, a csapat ismét bebizonyította, hogy egymás segítésével nagy teljesítményre képes.
    Bene Ferenc:
    — Nagyon jó kis csapat a Békéscsaba, a második félidőben nagyszerű játékot produkáltak, gratulálok hozzá, no meg a győzelemhez is.

    6-7. Békéscsaba 3 1 1 1 5-4 3
    ...
    12. Újpesti TE 3 - 2 1 1-3 2

    Békés Megyei Hírlap, 1992. augusztus 31.