magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Diósgyőri FC 1 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2019.11.17, 16:35
  Békéscsaba, 1998. május 30., szombat (tud.) - Labdarúgó NB I., 33. forduló:

  Békéscsabai EFC - Diósgyőri FC 1-1 (0-1)
  Békéscsaba, 5000 néző, V: Varga S.

  gólszerzők: Dobi (52.), illetve Kulcsár (25.)
  sárga lap: Vasas (16.), Sándor (24., 82.), Raducu (39.), Dobi (59.), Belvon (88.), illetve Kovács P. (27.), Jakab (31.)
  piros lap: Sándor (82.)
  csere: Futaki helyett Kasik (31.), Kasik helyett Vörös (78.), Kovács K. helyett Balogh (78.), illetve Domokos helyett Kotula (61.), Búzás helyett Túróczi (72.), Kákóczki helyett Farkas (84.)

  jók: Valentényi, Fülöp, Dobi, illetve Kiss R., Domokos, Kulcsár

  A csabaiak szempontjából létfontosságú találkozón mindkét csapat óvatosan kezdett, nem sok említésre méltó esemény történt az első tíz percben. A hazaiak nagy akarással küzdöttek, viszont sok hiba csúszott a játékukba.

  A 20. percben Belvon 20 méterről szabadrúgásból kapura lőtt, Nota a mezőnybe öklözte a labdát. A 25. percben Búzás jobb oldali szögletrúgása után Kulcsár hat lépésről a léc alá fejelt (0-1).

  A gól után elkeseredett csabai rohamok következtek, de a középen erőltetett akciók a tizenhatosnál rendre megakadtak. A diósgyőriek felszabadultan játszottak, a mezőnyben ügyesen adogattak. A 36. percben Czipó 30 méterről csúnyán a kapu mellé lőtt.

  A második félidőben két perc játék után Varga Sándor játékvezető félbeszakította a mérkőzést a nagy villámlások miatt. Negyven perces szünet után folytatódott a játék. A kényszerszünet a csabaiaknak tett jót, hiszen az 52. percben egyenlítettek a hazaiak. Valentényi elfutott a bal oldalon, beadása után Dobi 8 méterről a hálóba lőtt (1-1).

  A gól után nagy nyomás nehezedett a diósgyőri kapura. Az 58. percben Raducu 8 méterről a kapu mellé fejelt. A csabaiakat sürgette az idő múlása, de a diósgyőriek ügyesen játszottak. A 67. percben Fülöp 9 méterről lőtt, a diósgyőri kapus szögletre ütötte a labdát.

  A hajrára alábbhagyott a csabaiak lendülete, kiegyenlített lett a játék. A 81. percben Vörös beívelése után Valentényi 7 méterről a kapu mellé lőtt. Egy perc múlva Sándort kiállította a játékvezető. A 10 főre fogyatkozott Békéscsaba támadott, de az eredmény már nem változott.

  Küzdelmes, közepes színvonalú, ideges hangulatú mérkőzésen két ellentétes félidőt láthattak a nézők. Az első félidőben a diósgyőriek, a második játékrészben a csabaiak játszottak fölényben. Több helyzetet dolgoztak ki a hazaiak, de ezekből csak egyet sikerült értékesíteniük.

  MTI
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
   
 3. avatar: bbsz
  2016.05.03, 12:59 (szerk.: 2021.01.09, 23:41)
  Csak egy vékony szalmaszál maradt
  Békéscsabai Előre FC - Diósgyőri FC 1-1 (0-1)


  NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 5000 néző. V.: Varga S. (Farkas Gy., Sápi Cs.)
  Békéscsaba: Vámos 5 — Raducu 5 — Czipó 6, Sándor 5-2=3 — Kovács K. 5, Dobi 6, Futaki 4, Valentényi 6, Vasas 4 — Belvon 5, Fülöp Z. 6. Edző: Pásztor József
  Diósgyőr: Nota 6 — Téger 5, Földvári 5, Kovács T. 5 — Ternován 5, Jakab 4, Búzás 5, Kiser 6, Kákóczki 4 — Kulcsár 5, Domokos 6. Edző: Tornyi Barnabás
  Csere: Futaki helyett Kasik (4) a 31., Domokos h. Kotula (-) a 61., Búzás h. Túróczi (-) a 72., Kovács K. h. Vörös (-), Kasik h. Balog (-), mindkettő a 78., Kákóczki h. Farkas (-) a 84. percben.
  Gólszerző: Kulcsár a 25., Dobi az 52. percben.
  Sárga lap: Vasas (Kiser gáncsolásáért) a 17., Sándor (Domokos lerántásáért) a 24., Kovács T. (Belvon felvágásáért) a 27., Jakab (Fülöp Z. felrúgásáért) a 31., Raducu (Kovács T. felvágásáért) a 39., Dobi (Domokos felvágásért) az 59., Belvon (Kotula lerántásáért) a 89. percben.
  Kiállítva: Sándor a 82. percben.
  Szögletarány: 9:3 (5:2).

  A mérkőzés előtt Pásztor József azt fejtegette: ha felszabadultan játszik a csapat, megvan a győzelmi esély, még ha a sok sérült miatt egy felforgatott csapattal állnak is ki.
  Tornyi Barnabást arról faggatták, mennyiben presztízscsata a szombati az őszi történések ismeretében: — A sportnak kell diadalmaskodnia — mondta. — Nem úgy ülök ki a kispadra, szivarral, vhiskyvel, hogy mi van gyerekek, mi már bennmaradtunk. Annál is inkább, mert tavasszal mi is sok vereséget szenvedtünk.

  25. perc: Egy jobboldali szögletet Búzás remekül lőtt be, az elalvó védők között a nem éppen termetéről ismert Kulcsár emelkedett a legmagasabbra és az ötösről a léc alá fejelt, 0-1.
  47. perc: Egy óriási villámlást nagy dörrenés követett, a közelben csapott le a villám, ezért Varga Sándor játékvezető azonnal félbeszakította a mérkőzést.
  (Négy-öt perc telt el, amikor a játéktérre befutott egy lilamezes szurkoló, valahonnan egy labdát is kerített és megiramodott az árván hagyott diósgyőri kapu felé, majd elegánsan be is rúgta a labdát. Óriási ováció fogadta a B középről. Ezt követően néhány sárgamezes rendező a „gólvágó” után eredt, némi hajsza után elcsípték és kivezették a pályáról. A mintegy negyven percig tartó viharszünet alatt a jelenet új szereplőkkel olykor megismétlődött a közönség nagy üdvrivalgása közepette.)
  A játék negyven perc viharszünet után folytatódott.
  52. perc: Valentényi ügyesen húzta meg a baloldalt, belövéséről Kasik lemaradt, Dobi viszont nem, aki hét méterről elegánsan a bal alsó sarokba lőtte a labdát, 1-1.
  82. perc: Sándor a csabai térfélen a partvonal közelében Kotulát alaposan helyben hagyta, amiért sárga lap járt. Mivel ilyen színű kártyát már korábban begyűjtött, a játékvezető a pirosat is felmutatta neki.

  kép
  A második félidőben gyakori volt az ilyen jelenet a diósgyőri kapu előtt, mint amikor Czipó ugrott fel a legmagasabbra és igyekezett fejelni, de hátul Raducu is kész a gólszerzésre. (Fotó: Kovács Erzsébet)

  Presztízsrangadónak indult a mérkőzés, hiszen a Békéscsabának az osztályozós hely elérése miatt volt fontos ez a kilencven perc, a DFC viszont az őszi 0-0 miatt volt elégedetlen, no meg amúgy sincs igazi béke a két klub között a korábbi pénzügyi viszályok miatt.
  Ennek szellemében nagyon határozottan lépett föl a két csapat, s már az első percekben kitűnt, hogy mindkét gárda a győzelemre tör. A fülledt, párás, nehéz levegő sem volt akadály, bátran támadtak és hamar bemelegítették a kapusokat is. A mezőnyben hamar kialakultak a párok. Az egyik oldalon a régi játszótárs, Sándor Mátyás fogta Kulcsárt, Czipó pedig Jakabot. A túloldalon Téger őrizte Fülöp Zoltánt, a másik páros pedig ugyancsak ismerős volt egymásnak: Kovács Tibor próbálta kikapcsolni a játékból Belvont. Lüktető volt a mérkőzés és igen változatos.
  A csabai kapu előtt különösen a gyors Domokost tudták nehezen tartani a hazai védők, mégis a 25. percben egy szögletet követően az egykori békéscsabai Kulcsár szerzett előnyt a vendégeknek. Ezután a Békéscsaba végleg kitámadott, de nem tudta igazán megközelíteni Nota kapuját.
  Jót tett a viharszünet a békéscsabaiaknak, hiszen a második félidőben szinte csak ők voltak a pályán. Nagy iramot diktáltak, elszántan rohamoztak, egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket a diósgyőri kapu előtt. Az egyikből egy szép támadás végén egyenlítettek.
  Ezután sem változott a játék, a a hazaiak jelentős fölényben játszottak, a vendégek csak védekeztek. Harcos, helyenként ideges hangulatú volt továbbra is a mérkőzés. A csabaiak előtt többször is alkalom nyílt a vezetésre, ám Valentényi és Fülöp Zoltán a jobbnál-jobb helyzeteket elpuskázta.
  A látottak alapján a lila-fehérek közelebb álltak a győzelemhez, ám mivel csak egy pontot szereztek, a rivális Tiszakécske hármat és a Videoton is egyet, így a helycseréket követően az utolsó forduló előtt a kieső helyre került az Előre FC.

  Edzői nyilatkozatok
  Pásztor József a Békéscsaba edzője:
  —Jól kezdtünk az első húsz percben, ekkor még nem volt veszélyes a kapunkra a Diósgyőr, mi viszont kihagytuk azokat a lehetőségeket, amelyekből vezetést szerezhettünk volna. A vendégek az első szögletükből gólt értek el, ami elkerülhető lett volna, hiszen többen is elfejelhették volna a labdát. Ekkor úgy éreztem, hogy „elment a hajó”, hiszen ha gólt kapunk, nehéz a dolgunk. Becsületére váljon a csapatnak, szünet után mindent megtettek a játékosok az egyenlítésért, a győzelemért. Volt esélyünk erre is, ám közben ügyelnünk kellett arra, hogy a veszélyesen támadó Diósgyőr ne érjen el újabb gólt, s ezért nem mehettünk előre ész nélkül.
  — A második félidőben megtáltosodott a csapat, úgy tűnt, jót tett a viharszünet...
  — Az nem lehetett, hogy ezen a sorsdöntő mérkőzésen a csapat ne próbáljon meg mindent a sikerért. Ebben a kilencven percben a maximumot nyújtotta a csapat. Ennyit tudunk, ennyire vagyunk képesek. Nem ezen a mérkőzésen hibáztunk nagyot, hanem a korábbiakon, mert megvoltak a lehetőségeink arra, hogy pontokat szerezzünk, s akkor most nem kellett volna idegeskednünk a bajnokság végén.
  — A szurkolók közül sokan úgy vélekedtek, hogy nem volt korrekt a játékvezető. Osztod a véleményüket?
  — Null-nullnál történt egy 11-es gyanús diósgyőri kezezés, amiért megítélhető lehetett volna a büntető, s ha értékesítjük, más a helyzet, mert nem nyíltunk volna ki, s a gárda is megnyugodott volna. De úgy érzem Varga Sándor játékvezető ítéleteivel nem befolyásolta a mérkőzés végeredményét.
  Tornyi Barnabás, a Diósgyőr edzője:
  — Küzdelmes volt a mérkőzés, sőt harc volt a javából, amire úgy érzem, megfelelően felkészültünk. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy az első gólt mi szereztük. Csapatjátékban azt nyújtották a fiúk, amit vártam, s ezért is sajnálom, hogy az egységet meg tudta bontani a Békéscsaba egy alkalommal, amikor egyenlített. Lett volna lehetőségünk arra, hogy odaérjünk a kapuhoz, de három ízben is megállítottak bennünket a hazaiak. Úgy érzem, a döntetlent megérdemeltük, bár nekem némi hiányérzetem maradt...
  — A folytatásban elveszett labdát nem ismerve oly hősiesen küzdött csapata, mintha csak a létéért küzdött volna...
  — Ennek mindig így kellene lennie, bárhonnan is nézzük a dolgot. Ezt a mérkőzést is meg kellett volna nyernünk, benne volt a győzelem íze és semmi másban nem szabad keresni az okot a mutatott küzdelemre.
  — Milyen érzés így utólag tudni, hogy a döntetlennel meglehet, kieső lett a Békéscsaba?
  — Vannak furcsa dolgok, s érzések... Most azonban egy cseppet sincs lelkiismeret furdalásom amiatt, hogy nem nyert a Békéscsaba, már csak azért sem, mert így nem kell kiinnunk a vereség keserű poharát.
  (Gyurkó Mihály - Jávor Péter)

  11. Diósgyőr 33 11 8 14 42-40 41
  ...
  17. Békéscsaba 33 7 10 16 28-56 31

  Békés Megyei Hírlap, 1998. június 2.