magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Rába Vasas ETO 2 : 4 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.02.12, 20:40 (szerk.: 2017.02.12, 20:59)
    NB I. ADATBANK 1988-'89 ÚJPESTI DÓZSA

    A pálya címe: 1043 Bp.. Megyeri út 13.
    Pf.: 65. Tel.: 697-333. Befogadóképessége: 32 000 néző.

    Elnök: Hólya István.
    Szakosztályelnök: dr. Rajna Károly.
    Vezetőedző: Göröcs János.
    Pályaedző: Nagy László és Varga István.
    Technikai vezető: Tóth András.

    Új játékosok: Wágner (Haladás), Vojtekovszki (Eger), Brockhauser (Vác).

    A keret:

    Brockhauser István (1964 — 4)
    Gróf Attila (1964 — 2)
    Rózsa Zsolt (1966 — 3)

    Balogh István (1967 — sorkatona)
    Eszenyi Dénes (1968 — 3)
    Herédi Attila (1959 — 2)
    Katona György (1960 — 1)
    Kecskés Zoltán (1965 — 3)
    Klink Zoltán (1968 - sorkatona)
    Kovács Ervin (1967 — 1)
    Kozma István (1964 — 1)
    Schneider István (1960 — 1)
    Schróth Lajos (1960 — 2)
    Steidl Sándor (1959 — 2)
    Szabó András (1962 — 2)
    Szélpál László (1965 — 1)
    Szlezák Zoltán (1967 — sorkatona)
    Temesvári Miklós ((1967 — 3)
    Varga József (1954 — 1)
    Vojtekovszki Csaba (1966 — 4)
    Wágner Zsolt (1968 — 5)

    A tartalékkeret:
    Balázs Zoltán (1970)
    Dobos Sándor (1968)
    Fekete Zoltán (1969)
    Gulácsi Zoltán (1967)
    Kriska Gábor (1967)
    Süveges Zoltán (1966)
    Szöllősi György (1967)
    Szőczey István (1963)
    Végh József (1968)
    Waszner Gábor (1967)
    Illyés Sándor (1968)
    Horváth László (1970)

    A FORDULÓ MÉRKŐZÉSE SZOMBAT

    Megyeri út, 17 ó.

    Újpesti Dózsa - Rába ET0
    V: Fekete M. (Lázin, Szilágyi S.)

    Ú. Dózsa: Brockhauser — Szélpál, Varga, Temesvári, Szabó — Vojtekovszki, Herédi, Balogh I. — Eszenyi, Katona, Klink.
    Rába ETO: Boros — Csikós, Hlagyvik, Bordás, Preszeller — Kiss, Rubold, Somogyi — Handel, Mörtel, Hajszán.

    • Az első forduló rangadóján az Ú. Dózsa és a Rába ETO csap össze. A vendéglátók együttese alaposan átalakult a nyári szünetben: új fiú lesz a Vácról igazolt Brockhauser, az Egerből „importált” Vojtekovszki, valamint a saját nevelésű, 21 éves Temesvári. S bár Klink csereként már bemutatkozott a lila-fehéreknél, de ezúttal játszhatja el első igazán komoly szerepét. Az Újpest kényszerűségből nélkülözi a sárga lapos Kozmát, a Tatabányán kiállított Kovácsot és Schróthot, valamint az operált Steidlt.

    Ú. Dózsa—Rába ETO: „Véleményem szerint döntetlen lesz a mérkőzés. A Dózsából sokan hiányoznak, a Rába pedig idegenben is veszélyes csapat. A végén a tizenegyes rúgásokban a hazaiak diadalmaskodnak.” - Hidegkuti Nándor


    Népsport, 1988. augusztus 13.

    Ú. Dózsa-Rába ETO 2-4 (0-1)

    Megyeri út, 6000 néző. Vezette: Fekete (****) (Szilágyi, Lázin).

    Ú. Dózsa: Brockhauser 5 — Szélpál 5, Varga 5, Temesvári 5, Klink 6 — Vojtekovszki 5, Herédi 6, Balogh 6, Szabó 5 — Eszenyi 5, Katona 4.
    Edző: Göröcs János.
    Rába ETO: Boros 6 — Csikós 5, Hlagyvik 6, Turbék 6, Bordás 6 — Urbányi 5, Somogyi 6, Preszeller 5 — Handel 7, Rubold 6, Hajszán 6.
    Edző: Haász Sándor.

    Csere: Katona helyett Süveges (6) a szünetben, Szabó helyett Schneider (—) a 76., Somogyi helyett Bücs (—) a 89. percben.
    Gólszerző: Handel a 29., Rubold az 53., Balogh (11-esből) az 58., Handel a 65., Süveges a 69., Varga (öngól) a 83. percben.
    Sárga lap: Csikós a 63. percben.
    Szögletarány: 6:4 (6:2) az Ú. Dózsa javára.

    (Mint a bajnoki nyitányokon általában, a Megyeri úton is több új fiú készülődött a csapatokban. Ám igazi NB l-es újonc csupán egyetlen akadt: a 21 éves Temesvári Miklós, aki egyébként az ismert edző fia.)

    „Modortalanul” kezdtek a vendégek, hiszen alig indult a találkozó, máris megszerezhették volna, a vezetést. Urbányi adott be jobbról, s Handel az ötösről éppen hogy csak kapu mellé fejelt. Az 5. percben Handel szöglete után Rubold előtt volt lehetőség, ám hatméteres fejese fölé szállt.

    (A Dózsa próbálkozásait a győri 16-os környékén három szabadrúgás is jelezte. Mindhármat olyannyira cselesen sikerült végrehajtani, hogy a kombináció végén mindig újpesti játékos szabadította fel Boros kapuját.)

    A 19. percben ismét szabadrúgással veszélyeztetett a házigazda, de Herédi 22 méteres lövését ezúttal a mezőnybe öklözte a Rába kapusa. Lassan-lassan tábort ütöttek az újpestiek a győri térfélen, ám legfeljebb szögletekhez volt csak elég támadóik tudománya. Viszont a másik oldalon a 29. percben gólt hozott egy szép győri akció. Somogyi vitte fel a labdát, a 16-osnál jobbra, a lendülettel érkező Csikós elé adott. A jobbhátvéd egyből, élesen középre lőtte a labdát, amely az ötösön futó Handel térdéről a jobb alsó sarokba vágódott. 0-1.

    A túlsó kapunál Varga szöglete után Eszenyi egyenlíthetett volna, de fejese nyomán oldalra jött ki a labda.

    (A 35. percben a felezővonalnál cselező Herédi észrevette, hogy a győri kapus a 16-os környékén "állomásozik". Kapura ívelte a labdát, ám Boros nagy-nagy igyekezettel még visszaért és hárítani tudott.)

    Egy perccel a játékrész befejezése előtt Katona szabadrúgását Boros Klink elé öklözte. Klink az ötösről ismételt, de a győri kapuvédő jó reflexszel és némi szerencsével szögletre mentett.

    SZÜNET UTÁN

    újabb újonc, a 22 esztendős Süveges Zoltán jelentkezett játékra a hazaiaknál. A csatár a Szekszárdi Dózsából érkezett Újpestre. Játszadozott a hazai csapat, az ETO pedig növelte előnyét. Az 53. percben Hajszán adott remekül a jobbösszekötő helyén kiugró Ruboldnak. A középpályás az ötösön lövőcselt csinált, egyetlen mozdulattal elfektette Vargát és Brockhausert, s úgy helyezett a kapu közepébe, hogy a labda Szélpál lába között csörgött a hálóba. 0-2.

    Az 58. percben Klink készülődött lövéshez, a győri 16-oson belül a balösszekötő posztján, és a szerelni igyekvő Urbányi a felpattanó labda helyett az újpestit találta el. ll-es! A büntetőből Balogh a kapu közepébe helyezett. 1-2.

    A túloldalon Somogyi lövése nyomán a bal kapufa tövénél "kocogott el" a labda. Majd a 63. percben a győri térfél közepén Csikós rúgta fel Baloghot, s ez sárga lapot ért.

    (Erőlködött a Dózsa, megpróbálkozott az egyenlítéssel, de támadásaiban kevés volt a szín, akcióiban csupa egyéni — ráadásul csupa rossz — megoldás dominált, éppen ezért hiába vonultak fel az újpestiek nagy erőkkel a győri kapu környékén, elképzelésük kevés gólveszéllyel fenyegetett.)

    S a 65. percben megint a Rába következett. Handel az újpesti kaputól 17 méterre jobbösszekötőből úgy lőtte meg a Somogyitól kapott labdát, hogy az a késve vetődő Brockhauser mellett a jobb sarokba vágódott. 1-3.

    Az ellentámadásnál a 69. percben Klink adott be balról, s a berobbanó Süveges három méterről a kapu bal oldalán a léc alá fejelt. 2-3.

    A változatosság kedvéért ismét győri helyzettel folytatódott a küzdelem. Rubold átadását Somogyi helyezte a 16-osról kapura, Brockhauser lábbal mentett, ám ezúttal Handel fejelhetett a üresen tátongó háló felé. Fejelt is, de most a berobbanó Herédi hárított fejjel a gólvonal előtt. A 83. percben furcsa góllal nőtt a vendégelőny. Boros hatalmas kirúgása megcsúszott a kaputól 25 méterre álló Varga fején. A középhátvéd balszerencséjére Brockhauser kint állt a kapujából és már csak beljebb tudta segíteni az aláhulló labdát. Öngól! 2-4.

    A hátralevő percekre már nem jutott izgalom.

    ★ ★ ★

    Idény végi hangulat, idény eleji játék. Mintha csupán a szurkolók várták volna igazán a bajnokság kezdetét, mert a játékosokon cseppet sem lehetett érezni az újrakezdés feszült várakozását és örömét. Mert a találkozó apró-nagyobb történései felértek egy igen gazdag hibaleltárral. Különösen a csapatok védőmunkáját lehetne tanítani a futballiskolákban, de csak elrettentő példaként. Tulajdonképpen ennek „köszönhető” a sok gól, no meg az is, hogy a gyenge játék ellenére sem unatkozott a publikum. Igaz, így is akadt néhány ügyes passz, jó ütemű átadás, s néha még csel is és mivel ezekből a vendégek valamivel többet tudtak felmutatni, ezért teljesen megérdemelten vihették haza mindhárom pontot, s a pontokon túl a győriek sem lehetnek igazán nyugodtak, hiszen náluk sem volt érezhető, hogy igazából összeállt volna már a csapat. Mindenesetre több rutinos játékost tudtak felvonultatni, mint a tartalékos házigazdák, s ez el is döntötte a mérkőzést. Mert amint úgy tetszett, hogy az újpestiek kezdenék szorongatni ellenfelüket, akkor az ETO mindig meglendült és szinte könnyedén növelte előnyét; így aztán a találkozó nagy részében a győztes kiléte nem volt vitás, s csupán az lehet kérdés a 90 perc láttán, hogy a mutatott játék mennyire lesz elég a két csapatnak a bajnokságban.

    Göröcs János: — Tartalékos csapatomnak túl erős volt a Rába.

    Haász Sándor: — Le a kalappal a fiúk előtt, igaz, a kalap ilyen melegben elviselhetetlen lett volna.


    TARTALÉKBAJNOKSÁG

    Ú. DÓZSA—RÁBA ETO 2-2 (0-1)
    Megyeri út, 1000 néző. V: Piller.

    Ú. Dózsa: Gróf — Végh, Szöllősi, Wágner, Balázs — Dobos, Horváth (Csermák), Huller (Illyés) — Fekete, Kriska, Szőczey.
    Edző: Varga István.
    Rába ETO: Harmath — Polócz, Dóka, Udvardi, Árpási — Varga, Süle, Virág — Ördög, Varsányi, Bartus.
    Edző: Kováts Csaba.
    G: Kriska (2, mindkettő 11-esből) ill. Varga, Varsányi.

    Kiállítva: Dóka a 90. percben.

    Jó: Rózsa, Wágner, Szöllősi, Kriska ill. Süle, Varsányi, Varga.

    Küzdelmes mérkőzésen a lila-fehérek kezdeményeztek többet, ám a tudatosabb támadójátékot produkáló vendégek könnyen zavarba hozták a hazai védelmet. A második félidő elején a lilák mindent egy lapra feltéve támadtak, majd ismét a győriek játszottak veszélyesebben. A 89. percben egyenlített büntetőből a lila-fehér gárda.


    kép

    Újpesten egyik csapat védői sem remekeltek. Képünkön Rubold viszi el a labdát Temesvári mellett, s az eleső Vargának már nem lehet egy szava sem a dologhoz.

    kép

    Balogh I. - büntetőből szépített

    Népsport, 1988. augusztus 14.
     
  2. avatar: heimo
    2017.02.12, 19:37 (szerk.: 2017.02.12, 19:38)
    Rába ETO— Ú. Dózsa 4—2 (1—0)

    Megyeri út, 6000 néző, v.: Fekete.

    Gólok: Handel (2), Rubold, illetve Balogh (ll-esből), Süveges, Varga (öngól).

    Rába ETO: Boros — Csikós, Hlagyvik, Turbék, Bordás — Urbányi, Somogyi (Bücs, 89. p.), Preszeller — Handel, Rubold, Hajszán.
    Ú. Dózsa : Brockhauser —Szélpál, Varga, Temesvári, Klink — Vojtekovszki, Herédi, Balogh, Szabó (Schneider, 76. p.), — Eszenyi, Katona (Süveges, 46. p.).

    Nem túlzás azt mondani, hogy a két csapat tagjai egymás hibáiból éltek és lőttéka gólokat. Kétségtélen érdem azonban, hogy mind a hazaiak, mind a vendégek támadtak, s így érthető, hogy a védelem rovására írható az eredmény. A nagyobb tapasztalattal rendelkező győri gárda megérdemelten győzött.


    kép

    Jelenet a mérkőzésről

    Népszava, 1988. augusztus 15.
     
  3. avatar: heimo
    2017.02.12, 19:17 (szerk.: 2017.02.12, 19:18)
    Ú. DÓZSA—RÁBA, Megyeri út, 17 óra. Jv.: Fekete.

    Az újpestiek „fantomcsapatukkal” játszottak nemrégiben a Konsumex Kupán, állítólag volt olyan lila-fehér szurkoló, aki öt játékost is felismert. A bajnoki rajtra több sérült felépült, ám így is lesz olyan a csapatban, akinek be kellene mutatkoznia a nézőtéren: Temesvári, Vojtekovszky, Klink. A vendégcsapat összeállítása erősebbnek tűnik, annak ellenére, hogy a kaput az ismeretlen Boros védi.


    Népszabadság, 1988. augusztus 13.

    Ú. DÓZSA—RÁBA ETO 2-4 (0-1)

    Ú. Dózsa: Brockhauser - Szélpál, Varga, Temesvári, Szabó (Schneider, 75. p.) - Vojtekovszki, Herédi, Klink - Balogh, Eszenyi, Katona (Süveges, 46. p.).
    Rába: Boros - Csikós, Hlagyvik, Bordás, Turbék - Urbányi, Somogyi (Bücs, 89. p.), Rubold, Preszeller - Handel, Hajszán.

    Megyeri út, 5.000 néző, Jv.: Fekete.

    Nem a legszerencsésebb körülmények között tért vissza Vácról a Megyeri útra Brockhauser kapus: bemutatkozásként egy négyest kapott, ráadásul a szurkolók szerint kettőről (háromról?) kifejezetten ő tehet. Persze hiba volna a váratlan vereséget kizárólag a fiatal portás számlájára írni, hiszen az előtte játszó védelem sem volt sziklaszilárd. Ennek köszönhető, hogy a több tartalékkal szereplő hazaiak végig hátrányban voltak, s bár kétszer is felcsillant az egyenlítés reménye, a győriek mindig ki tudták használni a hátsó sorok hibáit. Tehették, hiszen például Szabó András egészen lecseréléséig nem tudta, kit fogjon, ezért többnyire nem is állt senki közelébe. Ezért (is) szervezhetett nyugodtan a vendégek középpályás sora, amelyből Rubold szellemes góljával, Somogyi néhány ügyes átadásával tűnt ki. Az Újpest 0-2-nél 1-3-nál is magához tudott térni, de amikor 2-3-as állásnál a szurkolók az egyenlítést várták, dilettáns megoldás után ismét a hazai háló rezdült meg. Varga hazafejelt egy ártalmatlan labdát, Brockhauser feleslegesen indult ki kapujából, s tehetetlenül nézte, amint a feje fölött behullik a negyedik. A vendégek megérdemelt győzelmet arattak a kapu előtt fölöttébb tanácstalan újpestiek ellen.

    Gól: Handel (30. és 63. p.), Rubold (53. p.), Balogh (58. p., tizenegyesből), Süveges (69. p.), Varga ( öngól, 78. p.).


    Népszabadság, 1988. augusztus 15.
     
  4. avatar: heimo
    2015.03.21, 21:27 (szerk.: 2017.02.12, 19:05)
    Az első percekben a feltűnő bátorságra valló 4-3-3-as idegenbeli felállást választó győriek kevés húzásos gyors akciókból két veszélyes helyzetet is kialakítottak, utána viszont minden átmenet nélkül ,,sündisznó-állásba,, vonultak. Hagyták kombinálni az újpestieket, mintha arra lettek volna kíváncsiak, hogy sok fiataljuk mit tud a labdarúgásból. Nos, a hazaiak ugyan menetrendszerűen próbálkoztak, de néhány feltűnően ügyetlenül elvégzett szabadrúgáson kívül többre nem futotta fantáziájukból. Ennek oka: a két hazai támadó egyszerűen elveszett a győri védők ,,harapófogójában,,. Katona is csak azzal tűnt ki, hogy a nyári szünetben barna haját helyenként szőkére melíroztatta... Amikor azután a sokat futó Herédi kifogyott az ötleteiből, hirtelen nagy nyomás nehezedett a Dózsa védelmére. Így szerezhetett vezetést egy pontos, ügyes Somogyi-Csikós-Handel kombináció végén a vendéggárda, Handel sakk-matt helyzetből, öt méterről látványosan perdített a jobb alsó sarokba. A félidő végéig újra a hazaiak vették kézbe a kezdeményezést. Úgy tűnt, a Rába tudatosan hagyta az újpestieket kombinálni, mintha arra vártak volna a győriek, hogy úgyis hibával végződnek a hazai próbálkozások. Igazuk volt. Bordás, az ügyes győri védő még úgy is elől járt az akciók megfékezésében, hogy törött kezén csak rögzítő gipsszel is vállalta a játékot. A 40. perc szép jelenete: Herédi majdnem a félvonalról próbált a kapuját messze elhagyó Boros felett a hálóba ívelni, de a győri kapus idejében visszahátrált, lehúzta a labdát.

    Az újpesti szurkolók arra számítottak, hogy fordulás után jobban összpontosítanak kedvenceik, de nem sokat változott a kép, hiszen az 53. percben Hajszán eszményi indítását Rubold gólig cselezte. Az újpestieket dicséri, hogy 0:2 után sem adták fel, s a góllövést illetően amolyan adok-kapok csata folyt. A hazaiak sorsát furcsa öngól pecsételte meg: Boros kapus óriási kirúgását Varga visszafelé fejelte és Brockhauser már csak beljebb tudta segíteni a labdát.

    A tartalékos újpestiek igyekezete mit sem ért a rutin dolgában K.O. fölényben lévő győriekkel szemben. A Rába kitűnően működtette les csapdáját is.


    MTI