magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.06.07, 19:29 (szerk.: 2022.06.19, 19:13)
    Megszűnt a Topor-gás?
    FTC - Békéscsaba 3-1 (2-1)


    Üllői út, 15 000 néző
    Vezette: Varga L. (****) (Bay, Bognár)
    Ferencváros: Zsiborás 6 — Simon 5, Pintér 7, Strausz 5, Keller 6 — Topor 7, Bánki 6, Kincses 6 — Zsinka 4, Fischer 4, Zsivótzky 4. Szakosztály-igazgató: Albert Flórián.
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 5, Ottlakán 6, Vigh 5, Fabulya 6 — Adorján 6, Csató 5, Gruborovics 6, Csanálosi 5 — Kurucz 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Vígh helyett Fodor (5) a szünetben, Kurucz helyett Mracskó (—) a 82., Zsinka helyett Nagy Zs. (—) a 75. percben.
    Gólszerző: Topor a 29., Adorján a 31., Pintér (11-esből) a 44., Kincses a 60. percben.
    Sárga lap: Ottlakán a 7., Vígh a 34. percben.
    Szögletarány: 6:3 (3:2) a Békéscsaba javára.

    (A mérkőzés előtt a 100. NB I-es mérkőzéséhez érkezett Pintért, valamint a 400. díjmérkőzésen szereplő Zsiborást köszöntötték.
    A jubiláns középhátvéddel a találkozó előtt hosszasan beszéltünk. Még mindig a kaposvári vereségen bánkódott, de ígéretet tett arra, hogy a Békéscsaba ellen mindent bepótolnak, s legalább egy gólt ő is szerez majd.)
    Az első negyedórában határozott ferencvárosi fölényt és egy sárga lapot láthatott a szép számú közönség. Az utóbbit a 7. percben Ottlakán kapta, mert lerántotta Fischert. A vendégek gyors kontrákkal próbálkoztak, főként Szekeres jeleskedett.
    A 21. percben Simon ügyetlenkedett saját tizenhatosa tájékán, Fabulya elvette tőle a labdát, Zsiborás azonban nagy üggyel-bajjal szögletre tudott menteni.
    Nyolc perccel később jött a hazai gól.
    Jó ferencvárosi támadás bontakozott ki: Bánki indította a jobbösszekötő posztján üresen futó Toport, a szőke középpályás tizennégy méterről, futtából úgy rúgta meg a labdát, hogy az a jobb kapufa tövéről vágódott a hálóba. 1-0.
    Gyorsan érkezett az egyenlítés.
    A 31. percben Szekeres a tizenhatos oldalvonala közeléből a bal oldalról ívelt középre szabadrúgást, Adorján emelkedett a legmagasabbra, s öt méterről fejelte a labdát a bal sarokba. 1-1.

    Az esetnél Zsiborás megsérült, s kétperces ápolásra szorult.
    Ezt követően Fabulya és Topor vívott néhány esetben különmérkőzést.
    A 34. percben Vígh kapott sárga lapot Kincses felvágásáért.
    A 44. percben egy ferencvárosi támadásnál Topor veszélyeztetett. Már a tizenhatoson belül járt, amikor Ottlakán becsúszva megpróbálta elrúgni előle a labdát. Topor átesett a középhátvéd lábán, a játékvezető habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. Ottlakán a fejét fogta. Pintér állt a büntetőpontra letett labda mögé, és élesen a bal alsó sarokba küldte. 2-1.
    SZÜNET UTÁN hosszú ideig a pálya középső harmadában birkóztak egymással a csapatok.
    Aztán jött a harmadik hazai gól.
    A 60. percben Kincses hozta fel a labdát, a bal oldalon, Zsivótzkyhoz továbbított, akitől azonnal visszakapta, s tizennégy méterről a jobb oldalról a jobb sarokba lőtt. 3-1.
    (A Ferencváros három gólja közül kettőt középpályások szereztek. Ezúttal jóval többet mozogtak, mint Kaposvárott, főleg Topor hívta fel magára a figyelmet és szünet után időnként már Kincses is, aki a gól előtt jól ismerte fel a kínálkozó lehetőséget. Bánki is többet nyújtott a múltkorinál, néhány jó átadást láttunk tőle, de az nem az ő hibája, hogy a két szélső kevesebbet mutatott, s az üres területekre belőtt labdákat nem tudták megjátszani.)
    A Békéscsaba nem adta fel, két gyors szöglet jelezte, hogy még szeretne legalább egy gólt szerezni. A hajrában Zsiborásnak akadt két bravúros védése.
    képGólöröm az Üllői úton. Toport, az első ferencvárosi gól szerzőjét ölelgeti Bánki (8) és Fischer
    képJön a labda, most figyelj! Aki már alig várja, hogy kapura húzhasson a védő mellett, az Fischer, a Ferencváros csatára. Aki viszont minden idegszálával azon van, hogy ezt megakadályozza, az Ottlakán, a békéscsabai középhátvéd. A zöld-fehérek játékosa szerdán adós maradt a góllal, de csapata így is biztosan nyert az Üllői úton
    (Záhonyi Iván felvételei)

    ★ ★

    Az Üllői úton abból is le lehetett mérni a hangulatot, hogy szinte izzott a levegő, amikor egymás után jöttek ki a zöld mezes labdarúgók az öltözőből. A kaposvári kudarc után amolyan „most vagy soha” hangulat uralkodott.
    A közönség ráérzett arra, hogy a hazaiak talán javítani tudnak tavaszi vegyes mérlegükön. Sokan látogattak ki erre az összecsapásra, amely jelentős hazai fölénnyel indult, majd gyors gólváltással folytatódott. Az első félidő hajrájában már ismét a zöldek vezettek.
    Fordulás után már csak egy gól esett, de ekkor is jóval többet mutattak a hazaiak. Futógyorsaságban és gondolkodásban is rendre megelőztek ellenfelüket. A Békéscsaba túlságosan is a kontrákra hagyatkozott, de ezen a mérkőzésen Szekeresnek nem volt ezúttal társa, és a máskor veszélyesebb középpályások sem tudtak már igazából helyzetet összehozni. Úgy tűnt, 3-1 után feladták a lilák.
    Fiaskók után fieszta következett az Üllői úton. Ürült a közönség, és ha a győzelmet nem is sziporkázó játékkal érték el a zöld-fehérek, de az látszott, hogy Kaposvár óta sokat változtattak felfogásukon. Akarásuk, lelkesedésük és helyzetkihasználásuk hozta meg végül is a biztos győzelmet.

    Albert Flórián: — A látottak és a helyzetek alapján, úgy érzem, megérdemelten győztünk egy szívósan védekező ellenféllel szemben.
    Csank János: — Úgy gondolom, a sorozatmérkőzések hatására idei leggyengébb játékunkat produkáltuk.
    (Varga Béla)

    8. Ferencváros 23 7 8 8 32-29 22
    ...
    13. Békéscsaba 23 5 10 8 22-35 20

    Népsport, 1988. április 21. és 22.(Arcanum DT)
    Második félidős tavaszi fáradtság
    FTC - Békéscsabai Előre Spartacus 3-1 (2-1)


    ...

    A találkozó első „vesztese” alighanem az a barna bőrű tökmagárus volt, akit a metrófeljárónál a területfelügyelők ellentmondást nem tűrően utasítottak, emígyen: „összepakol és eltűnik!”
    Ami az öltözőfolyosókat illeti, nem volt különösebben feszült a hangulat. Ezt alátámasztotta a két edző is.
    „Minden lehetséges! Sajnos!” — mondta Rákosi, míg a liláknál Csank János így kommentálta az elmúlt éveket: „Még sohasem volt sikerélményem az Üllői úton, kapusként sem, edzőként sem. Itt az ideje!”

    Alighanem az eddigi legszebb tavaszi időben, a leopárdmintázatú lilában játszó békéscsabaiak kapuja a 8. percben forgott először veszélyben, amikor Ottlakán elvesztette a labdát, s utána már csak sárga lapos figyelmeztetés árán tudta szerelni Fischert.
    A 15. percben Simon-Zsinka-Topor akció végén, a későbbi főszereplő, Topor alig lőtt fölé.
    A 20. percben Gruborovics 20 méteres lövése foglalkoztatta először igazán Zsiborást.
    Nyomban utána Fabulya került gólhelyzetbe, s az ötösön épp hogy szögletre tudták szerelni.
    A 29. percben Bánki keresztlabdával futtatta a jobbösszekötő helyén Toport, aki bátran kapura húzott, és elég éles szögből a kifutó Gulyás mellett úgy lőtt 14 méterről a hálóba, hogy labdája a jobb kapufától pattant gólba, 1-0.
    Még ünnepeltek a hazaiak, amikor Szekeres végzett el szabadrúgást a bal oldalról, nem messze a szögletzászlótól. Beívelése után a legügyesebb, és legtalálékonyabb ezúttal is Adorján volt, s közelről a kapuba fejelt, 1-1.

    A középkezdés 3 percet késett, mert Zsiborás a fejéhez kapott, és ápolásra szorult. Szerencsére nem történt komolyabb baj.
    A 35. percben Vígh is sárga lapot kapott, mert elkaszálta Kincsest. Strausz, illetve Kurucz lövése tartozott még a harmadik gól elé, ami a 43. percben született:
    Topor, akárcsak első gólja előtt a jobbösszekötő helyén kapott labdát, s Ottlakán, nem messze az alapvonaltól felvágta, nem volt vita, 11-es! A büntetőből Pintér a bal alsó sarokba vágta a labdát, 2-1.
    Szünet után az első feljegyeznivaló csak a 60. (!) perc eseménye volt legközelebb, ez viszont tulajdonképpen eldöntötte a két pont sorsát.
    Zsivóczky és Kincses adogatott a jobbösszekötő helyén, ügyesen, s végül az „otthagyott” labdát Kincses 18 méterről, laposan, nagy erővel, védhetetlenül a jobb alsó sarokba lőtte, 3-1.

    Jellemző a játék további menetére, hogy láttunk még két békéscsabai szögletet (a félidő közepe táján) és egy Fodor-szabadrúgást a 88. percben, amely akár a szépítést is meghozhatta volna, ám Zsiborásnak segített a felső kapufa.

    A kezdeti ferencvárosi fölény csak azért alakulhatott ki, mert a békéscsabaiak a kelleténél idegesebben játszottak, s nem tudták folyamatosan tartani a labdát. A sok rossz átadás a hazaiak malmára hajtotta a vizet, de szerencsére ők is pontatlanul szőtték akcióikat, így az első félidő meglehetősen csapkodó, alacsony színvonalú játékot hozott. Utána azonban jött Topor, és felélénkítette a zöld-fehérek híveit.
    A második játékrész újra kiegyenlítetten indult, vagy inkább folytatódott, ám Kincses találata szertefoszlatta a viharsarkiak önbizalmát, s lassan el is fáradtak a békéscsabaiak. Az gyenge vigasz, hogy egy semmivel sem különb csapattól szenvedtek vereséget, de a tárgyilagosság kedvéért tegyük hozzá: a Ferencváros jobban játszott! Erre utal az is, hogy Zsiborásnak szinte dolga sem akadt.
    Jó: Pintér, Topor, Kincses, ill. Fabulya, Gruborovics.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1988. április 21.
    képAdorján mellett Bánki (FTC) viszi el a labdát

    Labdarúgás, 1988. június