magyarfutball.hu

Pécsi Munkás SC - Újpesti Dózsa SC 1 : 2 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2018.12.30, 10:30 (szerk.: 2019.01.03, 21:09)
    Ezt várom a fordulótól

    Rákóczi László:

    Pécs—Ú. Dózsa

    "Nagyon érdekes mérkőzést láthatnak majd a pécsi szurkolók. Az a kérdés, hogy a kiváló hazai védelem mellé fel tudnak-e nőni a támadók. Szerintem az Újpest joggal reménykedhet az egyik pont megszerzésében."

    Rangadó a Mecsekalján

    A táblázatra pillantva vitathatatlan , hogy a PMSC—Újpesti Dózsa találkozó ígérkezik a forduló mérkőzésének. A házigazda pécsiek a harmadik, míg a vendég újpestiek a második helyen állnak. Mindkét csapat a dobogóra pályázik a végső elszámoláskor, így ez az összecsapás amolyan négy pontos összecsapásnak számít. Ennek megfelelően érthető, hogy nagy az érdeklődés Pécsett. Elővételben három helyen árusítottak belépőket, és péntekig már 2500 jegy elkelt. Örülnek a rendezők, az viszont gondot jelent, hogy a hét elején vastag hótakaró borította be a pályát. A 15 centis hó nyomait a piros-feketék utánpótlása, ifjúsági és serdülő-labdarúgók hét közben eltakarították , így a talaj most hómentes, de fagyott.

    — Hét-nyolcezer nézőre számítunk, így a lelátót is letakarítottuk - mondta dr. Tüske Csaba, a piros-feketék technikai vezetője. — Lesznek majd mozgóárusok, akik forró teát szolgálnak fel a szurkolóknak. Műsorfüzetet is kiadunk, melyben közöljük a csapat és a stadion színes képét.

    Garami Józsefet, a PMSC mesteredzőjét aggasztja, hogy Mészáros, Bérczy és Márton is sérüléssel bajlódik. Csak a mérkőzés előtt dől el, számíthat-e a játékukra.

    Az esélyekről így beszélt:

    — Mondanom sem kell, győzni szeretnénk a Dózsa ellen! Amióta a PMSC edzője vagyok, még egyszer sem sikerült két vállra fektetnünk a lila-fehéreket, éppen itt az ideje, hogy javítsunk a mérlegen. Tudom, a Dózsa védelmét nehéz lesz feltörni, mert a középpályások is jól védekeznek. Figyelnünk kell a pontrúgásaikra, ugyanis többször kaptunk már gólt tőlük szabadrúgásból vagy szöglet után.



    Újpesten nyugodtan készültek a mérkőzésre, hiszen az Eger elleni gólzáporos győzelem önbizalmat adott a csapatnak. Az előkészületi mérkőzéseken egy gólnál nem tudtak többet szerezni, a tavaszi bajnoki nyitányon viszont az egri védők képtelenek voltak feltartóztatni Rostásékat. A nyitány azt is igazolja, hogy jó erőben van a gárda.

    — Az elmúlt bajnokságban 2-2-es döntetlent értünk el Újmecsekalján, és azzal az eredménnyel most is kiegyeznék — nyilatkozta Göröcs János, a Dózsa vezetőedzője — Az egy pont nagyon jól jönne, no meg kár lenne egy esetleges vereséggel elrontani ezt a kitűnően sikerült rajtot. A PMSC várhatóan rohamozni fog majd, ezért igyekszünk lassítani a játékot, s nagy figyelmet fordítunk a kontrákra. Sok függ majd a talajtól, erre is felkészülünk.

    A lila-fehérek egyébként nem kaptak szállodát Pécsett, ezért Mohácson töltötték a péntekről szombatra virradó éjszakát és a mérkőzés előtt utaznak a baranyai megyeszékhelyre. Az összeállítás változik, mert Kecskés megsérült. Helyére a védelembe Szabó húzódik hátra , Steldl lesz a bal oldali középpályás, míg az elmúlt héten bemutatkozó Eszenyi ezúttal kezdőember lesz.

    Népsport, 1987. március 07.

    Kardos szőtte tovább a lila álmokat


    PMSC-Ú. Dózsa 1-2 (0-1)
    Pécs, 6000 néző. Vezette: Roxin (****) (Pádár, Győrfi).

    PMSC: Bodnár 6 — Kónya 5, Toma 6, Bérczy 5, Palaczky 6 — Megyeri 6, Túri 4, Czérna 5, Lőrincz 5 — Lovász 4, Mészáros 5.
    Edző: Garami József.

    Ú. Dózsa: Szendrei 6 — Schneider 6, Kardos 7, Kovács E. 6, Szabó 5 — Kozma 6, Herédi 6, Steidl 5 — Schróth 6, Rostás 7, Eszenyi 5.
    Edző: Göröcs János.

    Csere: Lőrincz helyett Balogh (6) a szünetben, Mészáros helyett Udvardi (—) a 74., Eszenyi helyett Sulija (—) a 77., Schróth helyett Szűcs (—) a 85. percben.
    Gólszerző: Rostás a 23., Szabó (öngól) a 65., Kardos a 83. percben.
    Sárga lap: Herédi a 62., Toma a 63., Kardos a 73. percben.
    Szögletarány: 6:3 (2:0) az Ú. Dózsa javára.



    (Hiába takarították le a pécsiek hét közben a havat, a mérkőzés előtti hózápor ismét fehér leplei vont a gyepszőnyegre. A Dózsa a tervezett összeállításban kezdett, a PMSC-ből viszont hiányzott Nagy Imre, aki a pénteki edzésen megsérült. A pécsi öltözőbe belátogatott a csapat volt válogatott kapusa, Katzirz Béla is, akinek sokan gratuláltak, mert sikeres államvizsgát tett és ledoktorált a pécsi egyetem jogi karán.)

    kép
    A kezdésnél még minden jel arra mutatott, hogy ha a nagy hóban is, de megfelelő körülmények között küzd meg a két pontért a PMSC és az Újpesti Dózsa. A partjelző Pádár és a vezető bíró Roxin még élvezi is a helyzetet. - KS

    Az első húsz percben jobbára csak csúszkáltak a játékosok. A Dózsa többet kezdeményezett, de csak két szögletre tellett erejéből. A 21. percben Kónya és Toma együttesen szabálytalankodott Steidllel szemben, 17 méterre Bodnár kapujától. Rostás szabadrúgása után a labda Lőrinczről pattant a mezőnybe. A 23. percben viszont már vezetést szereztek a lila-fehérek. A jobb oldalról Schróth gurított középre, Kozma megtolta a labdát, és Rostás tíz méterről jobb alsó sarokba lőtt. 0-1

    kép
    ROSTÁS - versenyben a gólkirályi címért

    A gól után is maradt az újpesti mezőnyfölény, a PMSC képtelen volt épkézláb támadást vezetni. A 30. percben Rostás átadását a felfutó Schneider kapta, azonban elcsúszott az ötös sarkánál. Ezután Kozma elől mentett a 16-oson kívülre futva Bodnár.

    kép
    Egy fiatalnak persze meg sem kottyan a márciusi december. Schneider lendülete töretlen. - KS

    (Visszafogottabb lett az Újpest játéka, mezőnyfölénybe került a PMSC, de a kapura változatlanul nem jelentett veszélyt. Újból elkezdett havazni, hosszú perceken keresztül csak csúszkálás volt a pályán.)

    kép
    Kardos is öreg harcos már ahhoz, hogy csak a csúszós talaj miatt ne tudná blokkolni Lőrincz lövését. - KS

    A PMSC első kapura lövését a félidő utolsó percében lehetett feljegyezni, amikor Megyeri célozta meg a jobb felső sarkot, de Szendrei jól helyezkedett.

    kép
    Hófüggönyben - labdarúgás... Mindenki arra rúgja, amerre áll. - KS

    kép
    Az igazi szurkolóknak édes mindegy, hogy milyen az idő. - KS

    kép
    Negyvenöt perc elteltével, ugye milyen más a játékvezetők véleménye is a helyzet alakulásáról. - KS

    SZÜNET UTÁN
    növelhette volna előnyét a Dózsa. Rostás megindult a balösszekötő helyén, középre továbbított az érkező Kozmának, akinek lövésébe beleütött a kifutó Bodnár. A labda Schróth elé pattant, neki csak az üres kapuba kellett volna begurítania, de egy pillanatra kivárt, és így a befutó pécsi védőkben elakadt a lövés. Az 57. percben ismét a Dózsának volt nagy helyzete. Schróth elhúzott a kifutó Bodnár mellett, az alapvonal közeléből megcélozta az üres kaput, de Palaczky időben érkezett, a gólvonal előtt elérte, és a mezőnybe fejelte a labdát. A másik oldalon Mészáros keverte meg a Dózsa védelmét, keresztlabdája Megyerihez került, ő azonban az ötös oldalvonalától kapu mellé gurított. A 62. percben az újpesti térfél közepén Herédi felvágta Baloghot, s ezért sárga lapot kapott. Egy perccel később ismét a zsebébe kellett nyúlnia Roxin játékvezetőnek, ekkor Toma kapott sárga lapos figyelmeztetést, mert a felezővonalnál megrúgta Steidlt.

    A 65. percben lőhette első szögletét a PMSC. Megyeri ívelte be a labdát, Bérczy az ötösről fejjel megcsúsztatta, s az a jobb sarokban álló Szabóról a kapuba pattant, (öngól!). 1-1

    kép
    Szabó Andrásnak még hómentes percekben sikerült ez a magabiztosnak tetsző átadás. Az öngólját már szakadó hóban "szerezte" az újpesti védő. - KS

    (Bizonyára szívesen elfelejtené ezt a percet a Dózsa balhátvédje, Szabó András. Addig kifogástalanul játszott, kikapcsolta Lovászt. A 65. percben bármit tehetett volna, ő azonban szögletre továbbította a labdát. Meg is szidta ezért Szendrei. És ezzel még nem volt vége, a hálóba is róla pattant be a labda.)

    Az egyenlítő gól után lendületesebb lett a PMSC játéka, ha a sűrű hóesésben egyáltalán lehetett játékról beszélni. A 73. percben Kardos iratkozott fel a sárga laposok közé, mert a Dózsa térfelének közepén visszarántotta Lovászt. Támadott a PMSC, gólt mégis a Dózsa ért el. A 83. percben Rostás ívelt be szögletet a bal oldalról, s a felfutó Kardos 6 méterről a jobb felső sarokba fejelt. 1-2

    kép
    KARDOS - fejese döntött

    kép
    A gól persze ilyenkor is nagy öröm. Különösen, ha idegenbeli két ponthoz juttat egy csapatot. A felvétel érdekessége: egy góllövő a kupac tetején! Rostás, aki a lila-fehérek vezető gólját lőtte, ezúttal Kardost köszönti. A beállós fejese a Dózsa győzelmét (2-1) jelentette. - KS

    A gól után Balogh szabadrúgását bravúrral ütötte szögletre Szendrei, majd a beívelt labdát a mezőnybe öklözte a válogatott kapus.

    ★ ★ ★

    A nagy hóesésben különösebb színvonalról nem lehetett beszélni, de a csapatok igyekezete dicséretes volt, és ezért végül is elégedettek lehettek azok, akik végig dideregték a 90 percet. A Dózsa egyáltalán nem tisztelte a PMSC eddigi eredményeit, úgy kezdett, mintha a Megyeri úton lenne a mérkőzés. A pécsiek csak kapkodtak, képtelenek voltak kibújni az újpesti szorításból. Fölényük ellenére nem volt helyzetük a vendégeknek ebben az időszakban, de ez elsősorban a havas pálya számlájára írható. Később már ez sem okozott gondot Rostásnak, és teljesen megérdemelten jutott vezetéshez a Dózsa. A kapott gól sem rázta fel a pécsieket, és továbbra is az Újpest előtt kínálkoztak a lehetőségek. A PMSC védelme tartotta magát, a hazai támadók viszont egyáltalán nem jelentettek veszélyt Szendrei kapujára, még akkor sem, amikor ennek a játékrésznek a hajrájában mezőnyfölénybe kerültek. A Dózsa a második félidő elején azonnal eldönthette volna a mérkőzést, de két óriási helyzet is kihasználatlan maradt. Ezután egy ideig úgy tűnt, mintha a lila-fehérek a nehéz talajon elfáradtak volna, és átvette a kezdeményezést a PMSC. Ha öngóllal is, de egyenlítettek a pécsiek, és akár a vezetést is megszerezhették volna. Ekkor már lényegesen harcosabbak voltak a piros-feketék, ezért hatott számukra hideg zuhanyként a Dózsa újabb gólja. Az Újpest kritikus helyzetben is képes volt fordítani, de nemcsak ezért érdemelte meg a győzelmet, hanem azért is, meri a találkozó jelentős részében tudatosabb futballt játszott, lényegében az történt, amit a dózsások akartak.


    Garami József: — Az első félidőben nem álltunk a lábunkon. Szünet után feljavultunk, de erőnkből csak egyenlítésre futotta. Ekkor úgy éreztem, hogy a győztes gólt is megszerezhetjük. Nem így történt, a Dózsa ért el újabb találatot, mely előtt szerintem a játékvezető tévesen ítélt szögletet a vendégek javára.

    Göröcs János: — Megérdemelten nyertünk, hiszen több helyzetünk volt, mint a Pécsnek. Kapott gólunkat kétszeri védelmi hiba előzte meg, s ez csaknem megbosszulta magát, de szerencsére képesek voltunk újítani.

    Népsport, 1987. március 08.
     
  2. avatar: heimo
    2018.01.02, 19:21
    PÉCS—Ú. DÓZSA, Pécs. 14.30. Jv.: Roxin.

    Előzetesen ez a mérkőzés ígérkezik a forduló slágerének, hiszen a bajnokság jelenlegi harmadik helyezettje fogadja a másodikat, így aztán minden előfordulhat, mégis a döntetlen a legvalószínűbb eredmény, mert a pécsiek a csatárjátékban korántsem olyan erősek, mint a védekezésben, s a Kardos, Szendrei sáncon amúgy sem könnyű átjutni.

    Népszabadság, 1987. március 07.

    Páros verseny az aranyéremért?

    Nagyon nehéz mérkőzés elé nézett a tizenhetedik fordulóban az első osztályú bajnokság eddigi két főszereplője, az MTK-VM és az Ú. Dózsa csapata, de mindkét együttes teljes sikerrel szerepelt Szombathelyen, illetve Pécsett. Az újpestiek győzelme azt is jelenti, hogy a Pécs némiképp leszakadt, így az élen álló páros — ha a továbbiakban is folytatja nyerősorozatát — lassanként külön versenyt vívhat az aranyéremért

    PÉCS—Ú. DÓZSA 1-2 (0-1)

    Pécs: Bodnár — Kónya, Toma, Bérczy, Palaczki — Megyeri, Túri, Czérna, Lőrincz (Balogh, 46. p) — Lovász, Mészáros (Udvardi, 74. p).
    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kovács, Szabó — Kozma, Herédi, Steidl — Schróth (Szűcs, 86. p), Rostás, Eszenyi (Sulija, 77 p).

    Pécs, 7000 néző. Jv.: Roxin.

    Az első percektől látszott, hogy a pécsiek nem boldogulnak sem a hófúvással, sem a nagy hideggel; mintha ólomlábakon mozogtak volna, ellentétben a fürge Göröcs-legénységgel. Egy szurkolói vélemény szerint nem a Kanári-szigeteken kellett volna alapozniuk a hazaiaknak, hanem Novoszibirszkben, s akkor most nem dideregnének a fagyos tavaszban. Ez azonban csak a kisebbik baj volt. A nagyobb, hogy az első félidőben mindössze egyetlen kapura lövésre futotta tőlük, miközben az újpestiek kedvük szerint szlalomoztak a karó merevségű mecsekaljaiak között. Az első gól is úgy esett, hogy a lilák a tizenhatoson belül könnyedén gurigázhattak, míg Rostás gólhelyzetbe nem került.

    A második negyvenöt percben egy időre magára talált a hazai csapat (az egyenlítés ugyan a dózsás Szabó „érdeme”: öngólt vétett), s ha lett volna kellő erő-összpontosítás, magukhoz ragadhatták volna a mérkőzés irányítását. A játéknak ebben az időszakában már alig lehetett látni a pályát, olyan erősen hullott a hó, s ez Roxin mentségére szolgálhat, aki tévedésből a dózsások javára szögletet ítélt. Kardos, mint annyiszor, most is jókor érkezett, és a dermedt pécsi védők között felhőfejessel szerezte meg a két pontot érő gólt (1-2).

    Gól: Rostás (23. p), Szabó (65. p, öngól), Kardos (83. p).

    Népszabadság, 1987. március 09.
     
  3. avatar: heimo
    2018.01.02, 19:08
    ...Nem lesz könnyebb dolga az első számú vetélytársnak, az Újpesti Dózsának sem. A pécsiek alighanem ellenük igyekeznek majd feledtetni a debreceni kisiklást. Szendreire tehát nehéz 90 perc vár, s most újra megcsillogtathatja válogatott tudását, hogy megvédje csapatának hálóját a vereséget jelentő góltól vagy góloktól. A döntetlen kevésnek ígérkezik a bajnoki címért folyó párharcban, bár előfordulhat, hogy a pontosztozkodás esetén is előbbre jut a Dózsa. De ehhez, persze, az első helyen álló csapatnak is hozzá kellene járulnia...

    Népszava, 1987. március 03.

     
  4. avatar: heimo
    2017.12.31, 21:51 (szerk.: 2017.12.31, 22:11)
    kép
    Kedden még így nézett ki az újmecsekaljai pálya (balról), pénteken pedig már így (jobbról). A 15 centis havat két és fél napig takarították el. A játéktér hómentes, de fagyott.

    A hócsatát Kardos feje döntötte el.

    Ú. Dózsa— PMSC 2-1 (1-0)
    Újmecsekalja, 6000 néző. V.: Roxin.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kovács, Szabó — Kozma, Herédi, Steidl — Schróth (Szűcs, a 86. percben), Rostás, Eszenyi (Sulija , a 77. percben).
    Edző: Göröcs János.
    PMSC: Bodnár — Kónya, Toma, Bérczy, Palaczki — Megyeri, Túri, Czérna, Lőrincz (Balogh, a szünetben) — Lovász, Mészáros (Udvardi, a 74. percben).
    Edző: Garami József.

    A kezdésre elállt a hóesés, kisütött a nap, úgyhogy sokan azt hitték, hogy az időjárás megkegyelmezett a csapatoknak és a nézőknek. Később kiderült: tévedés volt ezt hinni...

    Feltűnt, hogy meglepő színekben, fehér mezben, sárga nadrágban léptek pályára a pécsiek. Húsz percen keresztül jobbára a két 16-os között folyt a játék, gólszerzési lehetőség, egy Rostás-szabadrúgást kivéve, egyik kapu előtt sem adódott. Ezért is esett váratlanul a 23. percben az Ú. Dózsa vezető gólja. Schróth cselezgetett a jobb oldalon , begurított, Kozma továbbtolta a labdát, amit Rostás 10 méterről középről a jobb alsó sarokba vágott (1-0). Az első félidő végén egy Rostás-beadást követően Schneider elől üggyel-bajjal mentettek a védők az 5-ösön. Közben eleredt a hó, az újpesti vezetés után ez is fájdalmasan érintette a didergő hazai szurkolókat. A lefújás előtti pillanatokban Szendreinek kellett lehúzni a jobb oldali beadást, ekkor nyúlt először labdához a vendégkapus.

    kép
    Amikor még nem esett annyira a hó... Lőrincz ível középre.

    A szünet után azonnal Rostás indította középen Kozmát. Ő, majd Bodnár védését követően Schróth lőhetett volna gólt, de egyiküknek sem sikerült. Az 57. percben ismét Schróth hámozta át magát a pécsi védelmen, az alapvonal közeléből, balról az üres kapura emelt, Palaczki a gólvonalról fejelte ki a labdát. A 61. percben Mészáros lódult meg baloldalon, a támadás végén Megyeri jobbról beívelt, belül azonban senki sem érkezett menetrendszerűen. Egy perc múlva Herédi felvágta Baloghot, sárga lapot kapott érte. Még el sem tűnt a színes kártya a bíró zsebében, amikor újra meghajolt valaki illedelmesen a fekete ruhás előtt. Toma volt az, letalpalta Steidlt, neki is egy sárga lett a büntetése.

    A 65. percben egyenlített a PMSC. Megyeri ívelt be balról szögletet, Bérczy kapura fejelt az 5-ösről, a labda a jobb kapufának támaszkodó Szabóról pattant a jobb alsó sarokba, öngól! (1-1).

    Annyira kavargott már a hó, hogy szinte látni sem lehetett, mi is folyik a tiszta fehér játéktéren, ahol a vonalak sem látszottak. A 73. percben ismét sárga lapos „megintés” következett; Lovász lerántásáért Kardos bűnhődött így.

    kép
    A csereként beállt pécsi Udvardi lába lendül, beadni készül.

    A 83. percben lőtte a győztes gólját az Ú. Dózsa. Rostás baloldali szögletét az előrelopakodó Kardos 6 méterről fejelte a jobb felső sarokba (2-1).

    (Kardos: - Már másodszor fordult elő, hogy az én fejes gólommal legyőzzük a pécsieket. Balszerencséjük van velem!

    Bodnár: - Láttam, hogy jön Kardos. El is indultam felé, de ezen a talajon nem volt esélyem ellene.)

    Balogh 20 méteres szabadrúgását védte bravúrral szögletre Szendrei, ez volt az utolsó esemény. Bokáig érő hóban gázoltak a játékosok, amikor Roxin, sokaknak megváltást jelentő hármas sípszava hallatszott.

    Emberemlékezet óta nem játszottak ilyen körülmények között NB l-es mérkőzést Pécsett. A hó mintha sokkolta volna a pécsieket, úgy játszottak az első félidőben, hogy nem volt egy épkézláb akciójuk. Ekkor a vendégek támadtak úgy, mintha ők lennének otthon. Több helyzetük is volt, a másik kapunál viszont Szendrei csak a lefújás előtti pillanatokban ért először labdához.

    A szünet után, amikor kiegyenlített a PMSC, feltámadtak a hazaiak. A lila-fehérek visszaestek, ekkor már a PMSC-nek állt a mérkőzés. Támadtak, esélyük is volt a győzelemre, de öt perccel a vége előtt megint jött egy újpesti pontrúgás, s nemhogy az egyik, hanem a másik pont is elúszott az ezúttal fehér-sárgáknak. A végig hasznosabb csapatjátékot nyújtó, a talajhoz jobban alkalmazkodó, emiatt kevesebbet is csúszkáló Ú. Dózsa rászolgált a két pontra, még ha szerencsével is szerezte meg azt. A PMSC mérsékelt teljesítményt nyújtott, különösen az első félidőben gyengélkedett. 1-1 után valamit megmutatott már igazi tudásából, de végül is ez még az egyik ponthoz is kevés volt.

    A PMSC-ben Bodnáron Kardos megint kifogott, a pécsi kapus nem oka a vereségnek. Toma és Palaczki nagyon, hajtott, még előre is merészkedtek, főleg 1-1 után, Bérczyé az érdem az egyenlítésért. Megyeri sokat volt játékban, a csereként beállt Balogh távoli lövésekkel is észrevétette magát. Mészárosnak nem feküdt a talaj és a szoros védőőrizet. Lovász: volt jobb...

    Az Ú. Dózsában Kardos, Kozma, Steidl és Rostás játszott jobban társainál.


    kép
    Edzők közelről. Göröcs János (első képünkön), ha nem is mosolygott, de 1-0-nál elégedett volt. Garami József már a lefújás után: vajon mi játszódhatott le benne ebben a pillanatban?

    Göröcs János: Megérdemeltük a győzelmet, mert több helyzetünk is volt, mint a pécsieknek.

    Garami József: Az első félidőben nem álltunk a lábunkon, a szünet után viszont feljavultunk, de az erőnkből csak az egyenlítésre futotta. A vereségünkben a játékvezető téves ítélete is szerepet közrejátszott, szerintem hibázott a második újpesti gólnál.

    Dunántúli Napló, 1987. március 08.