magyarfutball.hu

Siófoki Bányász SE - Újpesti Dózsa SC 1 : 2 11:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.11.18, 14:01 (szerk.: 2017.11.18, 15:00)
    A vasárnap délelőtti tévé-mérkőzésen a 3. forduló óta nyeretlen Siófok a listavezető Újpesti Dózsát fogadja. Eddigi két NB I.-es mérkőzésüket egyaránt a Balaton-parti gárda nyerte (1-0 Siófokon és 1-0 Újpesten!) úgy, hogy a lilák még gólt sem tudtak rúgni. A forduló szenzációja lenne, ha ez a sorozat most tovább folytatódna...


    Ezt várom a fordulótól

    Szusza Ferenc neve fogalom a magyar labdarúgásban. Már 17 évesen élvonalbeli játékos volt és két évtized alatt 454 NB I-es mérkőzésen szerepelt csapatában, az Újpestben. Igaz, közben a klub neve többször is változott. Az NB I-es mérkőzések számát tekintve sokáig csúcstartó volt. Ezt a csúcsot csak huszonegynéhány év után sikerült megdöntenie a tatabányai Szabó Györgynek.

    kép

    Ami a gólokat illeti, huszonöt év óta még mindig ő a rekorder 393 találattal. A válogatottban 24 alkalommal szerepelt és 18 gólt szerzett. Nagy lövőerejű, taktikailag és technikailag képzett játékos volt, a legjobb magyar csatárok egyike. A játékot befejezve edző lett és sikeresen tevékenykedett az Újpesti Dózsánál, a Rába ETO-nál, valamint az Egernél. Külföldön edzősködött Lengyelországban és Spanyolországban. Hazatérve ismét bekapcsolódott egykori csapata, a Dózsa munkájába, 1983 tavaszán rövid ideig edzője is volt a lila-fehéreknek.

    Siófok - Újpesti Dózsa

    "Ha a Dózsáról van szó, akkor nemcsak az eszemre, hanem a szívemre is hallgatok, így nem tudok más eredményt elképzelni, csakis újpesti győzelmet. A vendégcsapatok közül a Dózsa győzelmét veszem biztosra. Szimpatikus, lelkes csapat a Siófok, de az Újpest jobb."

    Népsport, 1986. november 22.

    Nem ápolták a hagyományt a hazaiak

    Siófok - Ú. Dózsa 1-2 (0-1)
    Siófok, 1500 néző. Vezette: Molnár L. (*****) (Maczkó, Plasek).

    Siófoki Bányász: Kovács 5 — Brettner 5, Pardavi 5, Balázs 4, Jancsika 5 — Szajcz 6, Olajos 6, Zsadányi 5 — Nagy T. 4, Horváth 4, Adi 5.
    Edző: Kaszás Gábor.
    Ú. Dózsa: Szendrei 5 — Szűcs 6, Kardos 5, Kozma 6, Kecskés 6 — Rostás 5, Herédi 6, Szabó 7 — Schróth 7, Steidl 6, Katona 7.
    Edző: Göröcs János.

    Csere: Balázs helyett Quirikó (5) a szünetben, Adi helyett Lakatos (6) az 52., Rostás helyett Sulija (—) az 57., Szűcs helyett Schneider (—) a 79. percben.
    Gólszerző: Szabó a 26., Katona a 75., Szajcz a 83. percben.
    Sárga lap: Pardavi a 14. percben.
    Szögletarány: 14:10 (6:3) az Ú. Dózsa javára.


    (A téli pihenőre tért Balaton-parti város csendjét lila-fehér zászlók alatt érkező újpesti fiatalok verték fel, akik nagy csinnadrattával vonultak a vasútállomásról a stadionba.

    A listavezető gárda edzője, Göröcs János, bár nem látszott rajta, de elmondta: tart a mérkőzéstől. Mint hangsúlyozta, jó oka van minderre, hiszen a Bányász az elmúlt bajnoki évben négy pontot vett el csapatától! A vezetőedző nem titkolta, már a döntetlennél sem lenne elkeseredve...

    Kaszás Gábor, a siófokiak vezetőedzője rövidre fogta mérkőzés előtti mondandóját:

    - A Dózsa első, mi pedig az utolsó előttiek, s játékban is jócskán van különbség a két együttes között. A futballban ritkán adódnak csodák. Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem igyekszünk majd megkeseríteni vendégeink dolgát!)

    Az újpestiek támadtak lendületesebben az első negyedórában, de mindössze egy ártalmatlan fejes jutott el ebben az időszakban Kovács kapujáig. A másik oldalon két szöglet jelentett eseményt, ezeket azonban hárították az újpestiek. A 14. percben Pardavi felvágta a bal oldalon megiramodni készülő Katonát, ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott Molnár játékvezetőtől. Jórészt a hazaiak térfelén folyt a küzdelem.

    A 26. percben egy gyors akció meghozta a vendégek vezető gólját. Schróth viharzott el a jobb oldalon, az alapvonalig vitte a labdát, onnan az ötös túlsó sarkára ívelt, Szabó jól kísérte az akciót, s magasra felugorva hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt. 0-1

    Ezután kiegyenlítettebb lett a játék, de ebben az, időszakban is az Ú. Dózsa volt a kezdeményezőbb. A 34. percben Rostás 30 m-ről küldött szabadrúgásból nagy bombát kapura, és Kovács csak másodszorra tudta megszerezni a labdát.

    (Érdekes volt megfigyelni, milyen ügyesen segíti egymást Kecskés és Szabó. Ha kellett, a vörös hajú játékos húzódott vissza a balhátvéd helyére, ilyenkor Kecskés tört előre a támadásokkal.)

    Támadgatott a Siófok is, de nem sok erő és lendület volt a hazai akciókban. A 40. percben újabb gólt szerezhetett volna a Dózsa.

    Szabó szerzett labdát a kezdőkörben, majd Schróth lendülhetett előre a jobb oldalon, lefutotta a védőket, már gólhelyzetben volt, de lövés helyett be akarta passzolni a labdát középre, s tisztázni tudtak a hazaiak.

    SZÜNET UTÁN
    cseréitek a siófokiak. Balázs helyett Quirikó állt be. Adi éles szögből leadott lövését tisztázta Szendrei. A másik kapunál Schróth lövése halt el Kovács kezében. Az 50. percben kis híján újabb gólt kaptak a hazaiak: Szűcs jobbról belőtt labdájánál Pardavi az ötösön menteni akart, de olyan szerencsétlenül találta el a labdát, hogy az a lábáról a felső lécre vágódott! Tervszerűbb, átgondoltabb volt a vendégcsapat játéka, a siófokiak meddő kísérleteit biztosan állították meg Kardosék. Az 57. percben Lakatos bal oldali beadása után Szajcz lőtt 15 m-ről, a labda alig kerülte el a jobb sarkot. Újpesti ellentámadásnál Steidl a 11-es pont tájáról kapura lőtt, de az elcsúszó Pardavit találta el. A hazaiak a második cseréjüket is kimerítették s a frissítés némi lendületet adott csapatjátékuknak. Mégis az újpestiek szereztek újabb gólt.

    A 75. percben villámgyors akció futott a bal oldalon. Schróth ezúttal is faképnél hagyta az emberét, most is az alapvonal tájáról pontosan centerezett, a labdát Steidl kapta, aki egy ügyes mozdulattal Katona elé tálalt, a szélső pedig 8 m-ről egyből a kapu jobb oldalába bombázott. 0-2

    A 72. percben ismét Schróth volt a főszereplő. Ezúttal a jobb oldalon tört előre, egy ügyes csellel tisztára játszotta magát, s egészen a bal kapufáig vitte a labdát. Ám onnan most sem lőtt, hanem vissza akart gurítani, de elcsúszott, és már csak az alapvonalon túlról tudta visszakanalazni a labdát.

    (A villámgyors Schróth őrzése igen nagy gondot jelentett siófoki védőkörökben. A szélső mind a két újpesti gólban jelentős szerepet játszott, e saját maga is rúghatott volna ugyancsak kettőt, ha - önzőbb! Ő azonban, mindkétszer gólhelyzetben, lövés helyett a társakat akarta naggyá tenni, s végül ezért maradt régi helyén a góllövőlistán.)

    A hazaiak elkeseredetten próbáltak változtatni az az eredményen és erőfeszítéseiket a 83. percben siker koronázta. Jobbról Lakatos végezhetett el szögletrúgást, jól ívelt keresztbe, s Szajcz - miután mellel maga elé tette, - 10 m-ről, fejmagasságban a kapu bal oldalába zúdította a labdát. 1-2

    A hajrában szorongatott a Siófok, de késői volt a tüsténtkedés. A 90. percben még Horváthnak volt egy kecsegtető elfutása. Betört egészen az 5-ösig, ott azonban a támadást kísérő társak mögé gurított vissza.

    A lila-fehérek újabb nagy lépése az őszi elsőség felé

    kép
    Ritka eset a siófoki találkozón, munkában Szendrei, az újpestiek kapusa, aki Zsadányi és Horváth I. elől tisztáz. Háttal Kozma figyel.

    ★ ★ ★

    A "kellemes" siófoki hagyomány megtört. Ezúttal nem sikerült "kizsebelniük" a bajnoki pontokat illetően a hazaiaknak az Ú. Dózsát. A vendégek végig magabiztosan futballoztak, kezükben tartották a játék irányítását, A hátul megszerzett labdákból sokkal gondosabban, pontosabban építkeztek, mint ellenfelük. Támadójátékukat okosan kivittek a szélekre, ahol volt területe a két szélsőnek a futásra. A gyors Schróth és Katona nemegyszer került a hazai védelem mögé. Mindkét újpesti gól szélről érkező beadás nyomán született! A Siófok görcsös volt, kapkodó, meglehetősen sok hiba csúszott az összjátékba, A hazaiak akcióikat rendre középen erőltették, ott viszont sok volt a védő, így nem maradt terület a cselezésre, a lövések előkészítésére. A tervszerűség is hiányzott a siófoki támadásokból. A sablonos megoldásokra pedig mindig volt ellenszere a vendégvédőknek. Tulajdonképpen csak a mérkőzés hajrájában volt veszélyes a Siófok. A játék összképe alapján egy percig sem volt vitás az újpestiek győzelme.

    Kaszás Gábor: — Egyértelműen az Újpesti Dózsa volt a jobbik csapat, s megérdemelten nyerte a mérkőzést. A mieink 80 percig jóformán semmit sem mutattak. A hajrában viszont egyenlítési tehetőségünk is volt, de ezt elszalasztottuk.

    Göröcs János: — Végre annyit mutattunk, mint a Békéscsaba előtti mérkőzéseken! A két gólon kívül volt még két nagy helyzetünk, sajnos, a végére kiengedtünk, s ez majdnem megbosszulta magát.

    Népsport, 1986. november 24.
     
  2. avatar: heimo
    2017.11.03, 14:23
    Megkezdődik az őszi hajrá

    Siófokra látogat a listavezető Ú. Dózsa


    VASÁRNAP
    SIÓFOK—Ú. DÓZSA, Siófok, 11 ó. Jv.: Molnár L.

    A televízió jóvoltából az egész országban láthatják a labdarúgás kedvelői azt a mérkőzést, amelyen a bajnokság jelenlegi éllovasa az „alsóház egyik kép viselőjének” otthonába látogat. Hazai pálya ide vagy oda, a papírforma Göröcs János tanítványai mellett szól, feltéve, hogy a legutóbbi megtorpanás csak „múló rosszullét” volt.

    Népszabadság, 1986. november 22.

    Megtartotta előnyét az Ú. Dózsa

    SIÓFOK - Ú. DÓZSA 1-2 (0-1)


    Siófok: Kovács — Brettner, Pardavi, Balázs (Quiriko, 46. p), Jancsika — Szajcz, Zsadányi, Olajos — Nagy T., Horváth L., Adi (Lakatos, 52. p).
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs (Schneider, 79. p), Kardos, Kozma, Kecskés — Rostás (Sulija, 67. p), Herédi, Szabó — Schróth , Steidl, Katona.

    Siófok, 1500 néző. Jv.: Molnár L.

    Igen álmos és unalmas 25 perc után a 26. percben Schróth futott el a jobbszélen és az alapvonalról beadott labdáját Szabó hét méterről a jobb alsó sarokba fejelte (0-1). A 34. percben Rostás 30 méteres szabadrúgását Kovács csak másodszorra
    tudta megkaparintani.

    Szünet után, az 57. percben Lakatos bal oldali beadását Szajcz 14 méterről nagy erővel alig lőtte mellé. A 74. percben Schróth beadott labdáját Steidl Katonához perdítette, aki nyolc méterről kapásból a jobb felső sarokba bombázott (0-2). A 83. percben Lakatos szögletét Szajcz 14 méterről a bal felső sarokba lőtte (1-2). Az utolsó percben biztos gólnak látszó helyzetet hibázott el Zsadányi, majd Horváth L.

    A vendégcsapat végig magabiztosan játszott, s támadó játéka messze felülmúlta a Siófokét. A Bányász görcsösen igyekezett, játéka kapkodó és szertelen volt. A listavezető Dózsa győzelme teljesen megérdemelt.

    Gól: Szabó (26. p), Katona (75. p), Szajcz (83. p).

    Népszabadság, 1986. november 24.

     
  3. avatar: heimo
    2017.11.02, 18:53
    Továbbra is nyeretlenül otthon

    Újpesti Dózsa - Siófok 2-1 (1-0)


    Siófok, 1500 néző. Vezette: Molnár (Maczkó, Plasek).
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Kozma, Kecskés — Rostás, Herédi, Szabó — Schróth, Steidl, Katona. Edző: Göröcs János.
    Siófok: Kovács — Brettner, Pardavi, Balázs, Jancsika — Szajcz, Zsadányi, Olajos — Nagy T., Horváth L., Adi. Edző: Kaszás Gábor.

    Csere: Balázs helyett Quirikó a szünetben, Adi helyett Lakatos az 52. percben, Rostás helyett Sulia 57. perc, Szűcs helyett Schneider a 79. percben.
    Sárga lap: Pardavi 14. perc.
    Szögletarány: 14-10 (6-3) az Ú. Dózsa javára.

    Igen álmos és unalmas 25 perc után a 26. percben Schróth futott el a jobb szélen, az alapvonalról beadta a labdát, s a szabadon álló Szabó 7 méterről, magasan felugorva, a jobb alsó sarokba fejelte. 1-0. A 34. percben Rostás 30 méteres szabadrúgását Kovács csak másodszorra tudta kivédeni.

    A szünet után az 51. percben Pardavi úgy szabadította fel saját kapuját, hogy az 5-ösről a felső kapufát találta telibe. Az 57. percben Lakatos bal oldali beadását Szajcz 14 méterről, nagy erővel alig lőtte mellé. A 74. percben Schróth beadott labdáját Steidl Katonához perdítette, s az 8 méterről kapásból a kapu jobb oldalába lőtt. 2-0. A 83. percben szépített a Bányász: Lakatos szögletét Szajcz 14 méterről a bal felső sarokba lőtte. 2-1. Az utolsó percben újból Lakatos rúgott szögletet; labdáját azonban Zsadányi és Szajcz gólhelyzetben elhibázta, majd még ebben a percben Horváth tört be az ötösig, de a felfutó játékosok mögé adta a labdát, s odalett a nagy helyzet.

    A vendégcsapat végig magabiztosan játszott, és a támadójátékuk messze felülmúlta a siófokiakét. Széleken indított gyors támadásaik állandó veszélyt jelentettek a siófoki kapura. A Bányász játéka görcsös és kapkodó volt, abba sok hiba csúszott.
    Akcióikat középen és körülményesen akarták befejezni, de a határozott és kemény újpesti védőkkel nem bírtak. Az utolsó tíz percben nyújtott játéka volt csak elfogadható a Bányásznak, ekkor némi szerencsével akár másként is alakulhatott volna az eredmény. A listavezető győzelme ennek ellenére teljesen megérdemelt.

    Jók: Kardos, Kecskés, Szabó, Schróth, Katona, illetve Pardavi, Szajcz, Zsadányi, Quirikó.

    Somogyi Néplap, 1986. november 24.