magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - MTK 0 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.01.16, 20:05
    MTK - FTC 3 : O

    Az első pillanatban, hogy az üllői-uti pálya zsufolásig megtelt tribünjein és állóhelyein közel huszonötezer főnyi közönséget láttunk, azt hittük, hogy a publikum netán megtévedt a terminusban és azt hitte, hogy már ma játszszák a svájczi—magyar reprezentativ mérkőzést. Sejtettük ugyan, hogy a két csapatnak közel másfél esztendő után első talál­kozása óriási közönséget fog vonzani, ez a rekord-publikum azonban minden várakozást felülmult. Tudtuk, hogy a footballsportnak hűséges publikuma van, ez a sportszeretet azonban ma olyan imponáló arányokban nyilvánult meg, hogy nem kell ennek a sportnak a jövőjét féltenünk. A hol két csapat bajnoki mérkőzése huszonötezer nézőt vonz, ott emelkednie kell a labdarúgás klasszisának, a közönség sportimádata kell hogy serkentse és fokozza minden footballista ambiczióját, hogy minél jobbat, minél tökéletesebbet produ­káljon.
    Jelentsük ki mindjárt, hogy a mai mérkőzés a legnivó- sabbak egyiko volt, a mit a két csapat valaha vívott. A leg­többször emberre menő kemény küzdelem jellemezte az FTC—MTK matcheket, hol az FTC, de leginkább az MTK volt elfogódott, a mikor legerősebb riválisával állt szemben, ma azonban a legszebb sportczél hevítette mind a két csapa­tot, hogy győzzön a jobbik. És a match sorsát tényleg a jobb klasszis, illetőleg az MTK nagyképességü csatársora döntötte el, ezzel szemben a zöld-fehérek csatársorában egyetlenegy békeidőbeli játékos szerepelt. Az első félórában, miután eleinte némi lámpalázzal küzdött mindkét csapat, a mezőnyben egészen egyenlő erejűnek bizonyultak az ellenfelek, az MTK első goalja után azonban mintha összeesett volna az FTC, half-timeig szinte domináló fölénybe tudtak jutni a kék-fehérek. Szünet után mindenki az MTK teljes fölénybe jutására számított, de másként történt. Az MTK, mint a legtöbb esetben, biztos győzelme tudatában ismét, teljesen elvesztetté energiáját, ezzel szemben az FTC hagyományos lelkesedéssel feküdt a játékba és mondhatni, a második fél­időben majdnem mindvégig uralta a mezőnyt, az MTK köz­vetlen védelme és halfsora azonban ugyancsak résen volt és ezért az FTC csatárai még goalesélyhez is alig jutottak. Meg­állapíthatjuk, hogy a mérkőzést az MTK csatársora nyerte meg, ha tehát az FTC a két csapat legközelebbi találkozásáig meg tudja erősíteni csatársorát, az MTK aligha nyeri meg ismét már az első i5 perczben a mérkőzést. Tény azonban, hogy az első félidő, különösen annak második fele a legszebb football volt, a minőt az MTK már régen játszott.
    Az FTC-nél Wiener reprezentativ formát játszott, Kiss is megbízható partnere volt és feltűnően jó munkát végzett a fedezetsor, a melynek viszonylag Virág volt a leg­gyengébb embere. A csatársor nem elégített ki, még a Bódis— Nemes jobbszárny sem. Egyik sem goallövő, Nemes klasszisa pedig, ugy látszik, inkább a szélső posztján érvényesül.
    A prágai sajtónak, ugy látszik, igaza volt, a mikor az ifju, szőke Ortvait sportfenoménnak nevezte. Most bal­oldali hátvédet játszott és ezen a szokatlan poszton is olyan hasznos, intelligens, mondhatni kifogástalan játékot folyta­tott, hogy jórészt az Ő érdeme is, hogy az MTK kapuja goalmentes maradt. Feldmann felszabadító rugásai ugyan éppen nem imponálóak, kitűnő helyezkedése és biztos lekapcsolásai azonban feltétlenül hátvédjeink elitjébe helyezik. Nyul ma, sportnyevlen szólva, levizsgázott. Ő volt az első, a ki az első félidő rettenetes iramának áldozatul esett, de addig sem tün­tette ki magát, sőt az FTC\'felül kerekedését a második fél­időben is Nyul abszolút gyenge játéka magyarázza. Szabónak rossz napja volt, meglepően jól dolgozott viszont a jobbszélen Csibi, a Schlosser—Schaffer—Konrad II. trió szemkápráz­tató technikája azonban csak az első half time utolsó husz perczében tudott gyönyörködtetni. Meglepett Konrad II. remek játéka, a ki ma nemcsak bravurosan, de a kellő energiá­val is dolgozott. Kár, hogy a küzdelem a játék második felé­ben kissé eldurvult. Kezdte Vágó, folytatta Farkas és befe­jezte Bódis, a ki többek között Ortvait arczul is ütötte.
    A vezető goalt a 31-ik perczben Schlosser—Schaffer remek összjátéka után Konrad II. rugta védhetetlenül. Egy perczczel a befejezés előtt Schaffer megszökik az FTC véde­lemnek, labdáját azonban Szamosi kirohanással menti, a parírozott labda Konrad Il.-höz kerül, a ki rendeltetési he­lyére juttatja. Félidő 2 : 0. A második félidő 18-ik perczóben Bódis goalt rug, de még mielőtt a labdát a kapuba plaszirozta volna, a bíró a támadást a lesben álló Farkas miatt megállította. Az érvénytelen goalt meglehetős rajongás kö­vette, a közönség egy része goalt reklamált és azontu! már jóval izgatottabb, mondhatjuk izzóbb volt a publikum hangu­lata. Csak akkor csöndesedett el a tömeg, mikor Szabó a 39-ik perczben a félpályán egyedül lerohanva, a hálójából kifutó Szamosi mellett ujabb goalt plaszirozott. Gerő Ferencz okos, erélyes és pártatlan bíráskodásával eléggé féken tartotta a játékosokat, a mérkőzést azonban négy perczczel a szabályos befejezés előtt kénytelen volt félbeszakítani, miután az üllői-uti pálya állóhely-közönsége köveket kezdett a játéko­sokra dobálni. Nyilván hódolni kívánt a győztes csapatnak, de mintág virág éppen nem volt kéznél, kövekkel volt kényte­len hódolatának kifejezést adni.


    Az Újság, 1918 május 7.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.01.16, 19:40
    MTK—FTC 3:0 (2:0).

    Harminc percen át föl és alá hullámzott a játék, a mi­közben a MTK támadásai voltak a komolyabbak.A 31-dik perc hozta meg az első gólt; Konrád II.lőtte szépen helyezve a labdát. A félidő utolsóelőtti percében Schaffer lövését Szamosi elhárította, de a labda Konrád II. elé került, a ki a kapuba jut­tatta. A második félidőben gyönge tempóban folyt a küzdelem, annál hangosabb volt azonban a kö­zönség. A 20 percben Bódis offside-helyzetböl elért gólját a bíró nem itélLe meg, ellenben érvényesí­tette a 39-ik percben Szabónak lesállásból szerzett gólját.


    Budapesti Hírlap, 1918 május 7.
     
  3. avatar: seamandarin
    2022.01.16, 19:30
    Adatok az MTK —FTC mérkőzésről. A mult va­sárnapi nagy mérkőzés anyagi eredményének elszámolásával elkészült már a pályatulajdonos FTC. A pontos kimutatás szerint 14.000 fizető nézője volt a mérkőzésnek, 2—3000-re tehető a szabadjegygyel, vagy állandó belépőjegygyel rendelkező nézők száma, ugyhogy 17.000 főnyi közönségnél több semmiesetre sem volt jelen a két régi rivális találkozásán.


    Sporthirlap, 1918 május 13.