magyarfutball.hu

MTK - Ferenczvárosi TC 2 : 4 14:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.09, 19:38
    Ferencvárosi Torna-Club — Magyar Teslgyakorlók Köre 4 : 2.

    A kellemetlenül hideg idő dacára nagyszámú érdeklődő jelent meg a millenáris pályán a fenti két egyesület labdarugó csapatainak mérkőzésére kíván­csian. A sportnak egy más ágában a közelmúltban lefolyt eseményei miatt a két egyesület és azoknak hívei a legélesebb ellentétben vannak egymással, ugy, hogy az érdeklődés épen nem volt indokolatlan, mert minden tekintetben egy „kritikus nap“-nak ígérkezett a november nyolcadika. A tribünökön fagyoskodó közönség körében tényleg nagyon paprikás volt a hangulat, amely igen gyakran zajos kifejezést is nyert ; a játékosokra azonban ez nem ragadt át és csupán Korodi volt az, aki a nagy nyilvánosság előtt „csattanósan“ adta tanujelét az ellenfél iránti — szimpátiájának.
    A mérkőzésből — mint az a benfentesek köré­ben előrelátható volt — a ferencvárosiak kerültek ki győztesen. Csapatjuk határozottan jobb a kék- fehéreknél, ami a mérkőzés folyama alatt, különösen a második félidőben, szembetűnően bebizonyosodott.
    A mérkőzés a legkevésbbé sem sorozható a szeb­bek közé, mert egyik csapat sem mutatott szemre szép játékot. Az első féüdőben a MTK. még egyenlő ellen­félnek mutatkozott, helycsere után azonban teljesen visszaesett és csupán védekezésre szorítkozott. E munkálkodásukban azonban cserben hagyta őket Domonkos kapuvéd, akinek szembetűnő gyatra vé­dése idézte elő a kék-fehérek sulyos vereségét. Tagad­hatatlan ugyanis, hogy a FTC. több mint két goallal volt jobb ellenfelénél, azonban a MTK. olyan sikeres védelmi játékot produkált, hogy aligha került volna ki vesztesen a küzdelemből, ha más játékos állt volna a kapuban és nem Domonkos. A mérkőzés olső goalját a ferencvárosi Weisz lövi. Hosszu lapos lövését Do­monkos korai rávetéssel védi, természetesen siker­telenül. MTK. sikeres támadással csakhamar ki­egyenlít a balösszekötő révén. A ferencvárosiak ugyan protestálnak a goal ellen off-side címén, azonban a biró — helyesen —- goalt Ítél. Félidő 1:1.
    Helycsere után FTC. dacára annak, hogy a hideg szél ellen játszik, állandó fölényben van. A 16-ik percig a kék-fehérek még a középvonalon sem jutnak át. A támadó csapat játéka azonban teljesen rendszer­telen, ami ellen a MTK. könnyen védekezik. A 12-ik percben Szeitler messziről jött fejesét Domonkos el­hibázza, ami a zöldfehérek második és vezető goalját eredményezi.
    Tíz perccel később egy kornerből kifolyólag Schlosser a harmadik goalt fejeli, mit Domonkos csak a goalvonalon tul véd. Ezután a MTK. is átnyomul az ellen térfelébe. Sebestyén magas beadását Rácz védhetlenül a kapuba nyomja. Közben Korodi Do­monkost hatalmasan arculüti, amiért is kiállani kénytelen. A 10 emberrel játszó ferencvárosiak egy kissé visszaszorulnak az utolsó percekben s már ugy látszik, hogy a kék-fehéreknek sikerül kiegyenlíteniük, mikor Schlosser egymaga lerohan, Révészt mesteri módon kicselezve goalra lő, a labda Domonkos fejéről a kapuba pattan. Felállás után Fehéry (BTC.) biró a mérkőzés végét jelzi.
    A mérkőzés — mint föntebb mondottak — nem volt magas nívójú. A FTC.-nél a csatársorban csupán Schlosser és Korodi remek egyéni és összjátéka tűnt fel, a fedezetek közül Bródi, a hátvédek közül pedig Rumboldt mutatott kifogástalan jó játékot.
    A MTK. csapatában a csatársorban nagyon kevés az energia. Károly többet védett, mint táma­dott, a fedezetsorban Biró produkált nagyszerű védő­játékot. A két hátvéd nagyon izgatottan játszott, aminek oka valószínűleg a mögöttük levő kapus ab­szolute rossz játéka volt.

    Pesti Hírlap 1908 november 10.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.09, 19:29
    F. T. C. — M. T. K. 4 : 2.

    (Millenáris pálya.) Az oly érdekesnek ígérkező döntő jelentőségű mérkőzés unalmasságával és alacsony nívójával nagy csalódást keltett. A F. T. C. győzelme valószínű volt, de még sem gondoltuk, hogy a M. T. K. oly nemtörődömséggel és rendszertelen, állandóan védő játékkal fogja elősegíteni vereségét.
    A megjelent nagyszámú közönség csodálatosan csendesen viselkedett, csak egy ízben juttatta kifejezésre haragját hangos abczugok alakjában, a midőn Pokorny, a F. T. C. volt hires czentere, a kit a biró — elég hely­telenül — a Ferenczvárosiakhoz goal bírónak állított, Weinbernek egy handsét a kapuvonalon kivül történtnek nyilvánította.
    A csapatokról kevés mondanivalónk van. Egyéni játékával kivált ugyan mindkét részről több játékos, de csapatok szempontjából a játék tartalmatlan, lelkese­dés nélküli volt.
    Legnagyobb meglepetést Domonkos keltett, a ki oly ügyefogyottan védte kapuját, hogy valahányszor a labda hozzájutott, az kész veszedelem volt kapujára. Örökös rávetései sokszor ok nélkül valók. Labdafogása egyszerűen kriminális. A csapat egyetlen jó embere Sebestyén, mellette még Kertész és Biró agilis játéka érdemel említést.
    A F. T. C. legjobb embere Bródy volt. Pompás labdaleadásai, szedései igazán bámulatot keltettek. Jó volt még Korody és Szeidler. Fritznek a kapuban semmi dolga sem akadt; a kapott goalokat nem védhette.
    A F. T. C. kezdi a játékot, de a. M. T. K. átveszi a támadást, Sebestyén—Károly szép passzjátékkal nyo­mulnak fel, azonban utóbbi gyenge lövését Fritz könnyen védi. Majd F. T. C. támad; M. T. K. hátvédei gondos­kodnak arról, hogy visszafelé való rugásaikkal számos veszélyes helyzetet teremtsenek kapujuk előtt, a melyek­ből mindenkor Biró segítségével szabadulnak ki. A 17-ik perczben Korodi kiszökik, a labdát Weiszhez tolja, a kinek lapos gyenge labdája, miután Domonkos már jóval előbb elvetette magát, Révész lábáról a kapuba gurul. Továbbra is a M. T. K. térfelében folyik a játék s a Biró gáncsa miatt megítélt szabadrugás a kapuléczről pattan vissza (20. percz). A 28. perczben Vida II. egyedül fut le, kapura lőtt labdáját Weinber testtel fogja fel, közben azonban kornerre tolja ki. Ezután M. T. K. lendületbe jön, lelkesebben játszik és sikerül is Rácz és Károly összjátéka után Farkas révén igazán szép, helyezett lövéssel a kiegyenlítő goalt megszerezni (35 1/2 p.). Változa­tos játék után Károly lerohanása után fejeződik be az első félidő 1 : 1 arányban.
    A második félidőt a F. T. C. állandó fölénye jel­lemzi. Fritznek alig jut labda. Állandóan és veszélyesen támadnak, de egyrészt rendszertelen szöktető játékuk miatt, másrészt pedig, mivel M. T. K. öt hátvéddel ját­szik, Domonkos rossz játéka nélkül bajosan érhettek volna oly eredményt. Korody fél pályán fut le a kapuvonalról, a balszélre kiadott labdáját Szeidler nagy ívben fejeli Domi kezébe, a honnan a goalba jut (12. percz). Majd Sebestyén vezet több igen szép lerohanást, de a középen mindent elront a testsulyban könnyű Rácz és Farkas. Korodi hosszan előreadott labdáját Révész elhibázza s a hátul álló Kertész rossz hátraadása majdnem öngoalt eredményez. Sebestyén Károly segélyével nyomul fel, de Manglitz kornerre ment. F. T. C. továbbra is támad és egy kapuelötti kavarodásból Schlosser goalt fejel, a melyet Domi csak félméterre belül a kapuban fog meg (27. percz). Ezután Károly czenterhalfnak megy Rácz jobbösszekötŐ, Farkas czenter lesz és igy sikerül is nekik -— miközben a biró Korodit, mivel Domit arczul ütötte, kiállította — Sebestyén beadásából Farkas révén goalt elérnie. M. T. K. támad továbbra is, de Schlosser a 44. perczben a félvonalon álló hátvédőket lefutja és hosszú lövéssel, ugyancsak Domi lehetetlen rávetése miatt, goalt rug. Fehéry Ákos (B. T. C.) a mérkőzést kitünően vezette.

    Az Újság 1908 november 10.