magyarfutball.hu

33 FC - Budapesti TC 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1903, 14. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.400

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.07, 20:20
    Budapesti Torna Club—„33“ Football Clubja 2 : 2 eldöntetlen.
    Az intéző bizottság ama határozata után, mely­iket a Ferencvárosi Torna Club és „33“ Football Clubja közötti matchet megsemmisítette s a 2 pontot a „33“ F. C. javára irta, a sportkörök élénk érdek­lődéssel tekintettek a vasárnapi match elé, mert a B. T. C. győzelme esetén, övó lett volna bajnokság. A „33“ FC.-ról már hetek óta suttogták a beava­tottak, hogy a mai mérkőzésen akarja tulajdonképeni formáját s játókerősségét bemutatni. A bemutatás sikerült, még pedig oly mértékben, hogy mai formája után a legjobb magyar csapatnak kell tartani s hogy az eredmény mégis eldöntetlen, az a B. T. C., a biró s „33“ F. C.-ot egy játékosának elvesztésével ért csapás együttműködésének tulajdonítható.
    Mig tizenegy „33“-as játszott a tizenegy B. T. C. és a biró ellen, addig a fölény szemmel lát­ható volt, a bajnok csapatot derék ellenfeleik beszo­rítva tartották s csak Sipos művészete tudta meg­védeni a kaput a feléje röpülö lövések özönével szemben. Egy támadás alkalmával a középcsatáit. Depolt Il-t Lucius nem tudván máskép feltárta, nihátulról oly szerencsétlenül löki fel, hogy annak térde megrándul s társai karjukon viszik ki a pályáról. A tribün felzúdul s követeli a szabálytalanság megbün­tetését, de süket fülekre talál, mert a biró nem hogy nem büntet, hanem még azt sem várja meg, hogy az a kettő, aki a sérültet kivitte, visszajöjjön, hanem jelt ad a játék folytatására, mifelett a „33“-asok el­keseredve, emberfeletti erővel támadnak s egy perc múlva a tribün egetverő éljenzése hirdeti, hogy a labda a B. T. C. kapujában vau.
    A B. T. C. ekkor támadással felel, mely azonban megtörik Lili Károly kapuvéd fenomenális védé­sén, de hiába a tudás, a biró a kapu közvetlen közelében szigorított szabadrúgást itél meg, noha tudva­lévő, hogy ezt az uj szabályt a bajnokság őszi for­dulójában alkalmazni nem szabad. A várt eredmény nem marad el, mert Oláh a kapuba lövi a labdát. Tíz emberrel játszotta végig a félidőt a „33“-asok csapata s labdatechnikája, gyönyörű kombináció ré­vén sikerült nemcsak egyenrangú ellenfélnek bizo*

    nyúlni, hanem némi fölényt is mutatni. Szünet nél­kül helyet cseréltek a csapatok. Helycsere ntán a B. T. C. sokszor támadta ellenfele kapuját, de ekkor Lili Károly mutatta meg, hogy azoknak van igazuk, kik őt tartják a legjobb magyar kapusnak s a nagy közönségnek közvetlen összehasonlítás alapján volt alkalma meggyőződni, mennyivel áll tudás dolgában kollégája Sípos felett. A sok támadás meghozta végre a B. T. C. második goalját.
    Megszerezve a vezető goalt, általános volt a vélemény, hogy a 33-asok csapata most kedvét fogja veszíteni. De máskép történt. Kezdés után Koch Nándor hihetetlen ügyességgel cselez át az ellenfél vé­delmén s támogatva Weisz és Martintól oly kombiná­cióval viszi az ellenfél kapuja elé a labdát, 'melyhez hasonló szépet a miilennáris pálya közönsége nem látott. Martin éles lövése volt a támadás koronája s a goalok száma 2 lön. Innen kezd­ve a „33“-asok állandóan ostromolják a B. T. C. kapuját, Lindner kicselezi az őt megtámadó Sípost s középre adja a labdát, mely Koch által lőve a kapu felé röpül, de nem jut be,- mert Lucius kézzel leüti. „Büntető rugást!“ „büntető ru­gást ! zúg a közönség s a legvérmesebb B. T. C.-pártiak is belényugodtak már, hogy büntető rúgás s vele a B. T. C. leveretése immár befejezett dolog. Amit azonban ezer ember látott, azt nem látta az az egy, kinek feladata mindent látni, nem látta a bíró, sőt Lucius beismerését sem véve figyelembe, az egész match alatt tanúsított pártoskódáSát bete­tőzte a hands meg nem látásával. A „33“-asok,noha folytatják támadásaikat, követelik a sötétség miatt a mérkőzés lefújását, aminek a biró végre helyt ad s 10 perccel a rendes idő előtt fütyüli le a mér­kőzést.
    Miután ez bajnoki küzdelem volt, a 10 percet utána kell játszani s így e héten még egyszer lesz alkalmunk látni a „33“-asok szivet-szemet gyö­nyörködtető játékát. A mérkőzés valószínűleg csü­törtökön a millenáris pályán fesz.

    Pesti Hírlap 1903 november 30.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.07, 19:46
    Budapesti Torna Club 2:2 eldöntelten a *33« Football Club ellen.
    Most következett a nap szenzácziója.
    A Labdarugó Szövetség megsemmisítette a F. T. C.-nak a 33-asok ellen aratott győzelmét, mivel egyik játékosuk nem volt jogosítva résztvenni a játékban és igy a F. T. C. két pontját átírta ellenfelének a 33-as F. C. javára ; ha tehát a mai mérkőzésen a B. T. C. gvőz, akkor újra ő került a bajnokság élére. És ime mi történt? A »33« F. C. ma oly szép klasszist mutatott, hogy biztosnak látszott á győzelme, annál is inkább, mivel a B. T. C. óriási hanyatlást mutatott és mai játékából nem ismertünk rá a bajnoki csapatra. Mindjárt a kezdés után nyil­vánvalóvá válik a 33-asok fölénye és támadást tá­madásra intéznek a B. T. C. kapuja, ellen ; azonban amint kritikus kezd lenni a helyzet, a biró érthe­tetlen okokból lefütyüli a játékot. A 32 perczben Spitz, a 33-asok kitűnő csatára, lerohan a B. T. C. kapuja elé, már-már biztos a goal, amikor hátulról fellökik őt, még pedig oly szerencsétlenül, hogy a térdkalácsa kificzamodik és két játékos kiviszi őt. A biró nemcsak hogy nem ítél büntető rúgást, de még a játékot se függeszti fel addig, mig a két 33-as játékos újra visszajő, de lám a sors iróniája mi? A 8 emberrel játszó csapat megcsinálja heves támadással az 1. goalt. A B.T.C. kiegyenlíteni igyek­szik és ez már 3 percz mulva sikerül is Oláh ré­vén, egy szépen keresztüivitt támadás folytán. Ettől kezdve a 33-asok csak 10 emberrel játszszák végig a mérkőzést. Igaz ugyan, hogy nem sokára Spitz úujra megjelenik a prondon és biczegő lábával ját­szani próbál, de erre nem képes és ujra elhagyja a játékteret. A második félidő 7. perczében a biró valami szabálytalanságot fedezett fel a 33-asok vé­delmében és 11-es szabadrúgást ítél, melyei a B. T. C. goallá értékesít; azonban egy perczel később a 33-asok ezt a goalt is kiegyenlítik; sőt egy újabb hatalmas támadást intéznek a B. T. C. kapuja ellen, és hogy ebből goal nem lett, az tisztán a biró érdeme. Ugyanis Weisz a kapura lő, Sipos kivédi, de a labda kigurul a kezéből, Sipos a labda után rohan, azonban a 33-as játékos für­gébb, hamarabb éri el a labdát, átrugja a jobb szélre, honnan Steiner az üres kapura lő; Lucius időközben a kapuba szalad és kézzel üti le a lab­dát ; a biró azonban ezt nem látja — és daczára, hogy az összes 33-asok tiltakoznak és daczára, hogy maga Lucius beismerésben van — nem ítél büntető rúgást, mert hiszen akkor a 33-asok győztek volna. A közönség sem tűrte szó nélkül az igazságtalan ítéletet és egyhangúlag, erősen iehurrogta a birót; aki kis idő múlva 8 perczczel a vég előtt lefütyülte a játékot, újra csak érthetetlen okokból. A mai mér­kőzésen a 33-asok a B. T. C.-bal szemben óriási fölényt mutattak, gyönyörű támadásokat láttunk a csatársortól és kitűnő védelmet a hátvédektől és főképpen Lilltől, a kapustól. Kár, hogy csak a baj­noki mérkőzések vége felé mutattak ily kitűnő for­mát, mert különben a bajnokságra komoly jelöltek lehettek volna. Végeredmény 2 : 2, eldöntetlen, Biró: Friedrich (M. A. F. C.).

    Magyarország 1903 december 1.