magyarfutball.hu

MTK - Budapesti TC 1 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.22, 20:58
    BTC.—MTK.

    (Millenáris.) Mint már annyiszor, most is eldöntetlen eredménynyel végződött a két régi rivális találko­zása. A két csapatnak legutóbbi eredményei után, a MTK.- nak nagyobb győzelmi esélyei voltak a piros-fehéreknél. A mérkőzés tényleg ebben a színben is indult meg. A Test­gyakorlók könnyen győznek, — mondogatták a sportsmanok. Támadást támadásra intéznek. A BTC. erősen védekezik, viszonttámadásba átmenni hosszu ideig ugyszólván kép­telen. A védekezés tekintetében azonban minden csapat ál­tal követendőt mutat. Sokszor forog a BTC. kapu komoly veszélyben, de gól csak az első félidő utolsó percében kerül a BTC. hálójába egy kornerból kifolyólag. A második fél­időben nagyot változik a helyzet, a BTC. széltől is segittetve mind gyakrabban foglalkoztatja a MTK. védelmét, s hogy gólt is érhessen el, Révész 11-est vét, amelyet Késmárky
    góllá értékesít. A második félidő innen kezdődő része rend- szertelen rugdalódzással telik el. A MTK-nak még mutat­kozik egy pár alkalom, hogy kiegyenlíthessen, de — balsze­rencséje következtében — ez neki nem sikerül.
    A BTC. további támadásai veszélytelenek. így végző­dött tehát eldöntetlen eredménynyel a MTK. elsőbbsége dacára a fenti mérkőzés. A MTK. határozottan erősebb volt, mint ellenfele, de boszankodásig gólképtelen játéka, minden esélyétől megfosztotta. Soha annyi kritikus helyzetet nem látott még a millenáris, pálya, jó öreg tribünje, mint épen ezen mérkőzésen látott. Üresen maradt kapu, a kapu vonalon való rumli stb. igen gyakran előfordultak. A játék színvona­láról nem sok jót mondhatunk. Alacsony nivóju volt a mér­kőzés, amit a szél is igen hátrányosan zavart. Mindkét csa­patnál a csatársor játéka volt első sorban nivótlan. A BTC.- nél még teljesen érthető a csatársor akcióképtelensége, mert a halfsor toronymagasságu lapdáit átvenni a csatársornak olyan agilis halfsorral szemben, mint a MTK.-é, lehetetlen. A Testgyakorlók gólképtelenségét pedig a két középső csatár pehely sulya okozza. Farkas (aki különben teljesen értékét vesztette) és Kertész II. oly könnyűek, hogy azok ellen Szendrő és Sári könnyen boldogulhattak. Csak Károlyra kellett még vigyázni, ez azonban önzése miatt szintén ve­szélytelen volt. A csatársorok csődjét mutatta valósággal, ezen bajnoki mérkőzés. A védelmek jók voltak mindkét ré­szen, különösen a két kapus. A két csapat különben a kö­vetkező volt: MTK: Domy—Nagy, Révész—Biró, Kertész.I. , Elemér II.—Sebestyén, Károly, Kertész II., Farkas, Yida
    II. — BTC.: Bihary—Sári, Szendrő—Kőszeghy, Ficzere, Kovács—Levák, Rakóczy, Késmárky, Korda, Mészáros.
    BTC. kezdése után rendszertelen játék indul meg, MTK. a támadó fél. A BTC.-ét két szabadrúgás hozza frontba. Károlynak közelről a bal sarokba irányított csavart lövését Bihari mesésen védi. MTK. kornert rug, amelyet BTC. korner árán ment (11. p.) MTK. ujabb kornere után (15. p.) a Vida II. iveit labdáját Ker­tész a háló jobb sarka mellett lövi el. Ismét korner a kék-fehérek javára (19. p.) Domonkosnak a 25-ik percben akad első ízben dolga egy messzire elörugott labdával, később szabadrugást ment (27. p.) Most MTK. nyomul fel s Vida lövését Bihari menti. Mé­száros támadását viszont Domi teszi ártalmatlanná. Kertész II-­nek közelről jól lőtt labdáját Bihari kornerre menti (32. p.) A kék- fehérektiz percig veszélyesen támadnak, mig Révésznek messzi­ről szépen rugott labdája Biharinak ad dolgot. A BTC. is offen- zivába jut, azonban Mészáros centerét Kézsmárki a gól mellé továbbítja, a következő remek lövését pedig Domonkos menti. MTK. ismét kornert rug és a magasban iveit labda Kertész II. fe­jéről védhetetlenül BTC. góljába pattan (44. p.)
    Félidő 1 : 0. Ujrakezdés után változatos a küzdelem, jó ideig, a szél által is segített BTC. van offenzivában. Mészáros két veszélyes támadást vezet, amiket Domonkos véd ki. Ujból Mészá­ros fut le, de lövését Domonkos korner árán menti (10. p.) MTK. sarokrugás (12. p.) Most ismét Mészáros támad és centerét Ré­vész kézzel leüti. Kézsmárki magasan rugott tizenegyesével BTC. kiegyenlít (17. p.) MTK. kapkodva játszik tovább, BTC. ennek következtében támad. Az utolsó 15 percben ismét MTK. van frontban, de több gól már nem esik. 35 p. kornert rúg MTK. Biró: Bakó Gyula (BEAC.)

    Nemzeti Sport 1909 április 3.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.22, 20:06
    B. T. C.— M. T. K. 1 : 1.

    (Millenáris pálya.) A. ki temperamentumos,'lelkes, szép akczióju mérkőzést akart látni, az ugyan hiába fáradt ki az M. T. K.—B. T. C. közti matchre, mert a két csapat küzdelme meglehetősen tartalmatlan, unalmas és őszintén szólva elég alacsony nívóju volt. A játékot igazságosan a kék-fehéreknek kellett volna megnyerniük, de hát a footballban nincsen igazság, oda goalképes csa­társor, oda goall kell. Már pedig úgy a B. T. C.-re, mint az M. T. K.-ra minden jót rá lehet fogni, csak azt nem, hogy goalképesek volnának. M. T. K. csatársorának legjobb embere például a második csapatból beállított Kertész II. volt; ez a kis, de talentumos legény veszé­lyeztette egyedül B. T. C. hálóját, mig a piros-fehérek csatárai közül egyedül a feltűnően szabadjára hagyott Mészáros kényszeritette beavatkozásra Domonkost; mert hogy például Kézsmárki nem jó középcsatár, arról Kézsmárki vótumával szemben egyhangu a vélemény.
    A B. T. C.-nek csak bárom jó játékosa van: Bihari, Sárkőzy és Szendrő, főleg az utóbbi, a ki a legjobb bal­oldali hátvédeink közé való. A csapkodó fedezetsor csapni­való rossz, mig a csatársor állandóan egyéni támadásokat folytat, a régi játékstílust, az első B. T. C.—Kriketter- matchet juttatva eszünkbe.
    M. T. K.-nak is csak négy jó embere volt: Domon­kos, Kertész I., Biró és Révész. Nagy és Károly indisszpoziczióval küzdött, tényleg betegen is játszottak. B. T. C. és M. T. K. baloldali halfja uj ember volt: B. T. C.-nél a lomtárból ujra előszedett Kovács, M. T. K.-nál a második csapatbeli Ellinger II. Kovács kitünően kezelt, Ellinger II. pedig az első félidőben jól tartotta magát, azontul kifulladt. Sebestyén csak az utolsó negyedórá­ban játszott reprezentatív stílusban, mig a csatárláncz baloldala veszélytelen.
    B. T. C. kezd, azonban a félidő jórészében a ked­vező széllel játszó kék-fehérek vannak főlényben. Unal­mas, rendszertelen játék közben B. T. C.-ét két szabad­rugás hozza pillanatra frontba. Károly közeli, a bal sa­rokba helyezett, csavart lövését Bihari bravurosan védi, a 11-ik perczben kornert rug M. T. K., a melyet B. T. C. korner árán ment. M. T. K. ujabb kornere után (15. p.) a Vida II. által czenterezett labdát Kertész II. kapás­ból szépen továbbítja, a labda azonban a háló jobb sarka mellett süvít el. Szabadrugás ismét kornerhez juttatja a kék-fehéreket. (19. p.) Domonkos a 24-ik perczben véd első ízben egy messzire előrugott labdát, majd szabad­rugást ment (26. p.), mire M. T. K. nyomul fel, de Vida czenterét Bihari fogja, majd B. T. C. balszélsőjének támadását Domi teszi ártalmatlanná. Kertész Il.-nek gyönyörű játék után közelről irányított shotját Bihari korner árán védi (32. p.), mire teljesen visszaszorul B. T. C. és a kék-fehérek nyolcz perczig temperamentumo­sán és veszélyesen támadnak, sőt Révésznek messziről szépen rugott labdája is Biharinak ad dolgot. Rövid ideig B. T. C. jut offenzivába, azonban a balszélső czenterezett labdáját Kézsmárki a goal jobb sarka mellé továbbítja, mig a középcsatár következő remek lövését Domonkos menti. Egy perczczel half time előtt M. T. K. ismét kor­nert rug és a magasan ivelt labda Kertész II. fejéről védhetetlenül B. T. C. goaljába pottyan.
    Félidő 1 : 0, kornerarány 6:0 M. T. K. javára.
    Szünet után változatos a küzdelem, sőt huszonöt preczig jórészt a szél által is támogatott piros-fehérek vannak offenzivában. Nagy Ferencz hibájából B. T. C. balszélsője két veszélyes támadást vezet, a miket Domon­kos véd ki. Ujból Mészáros rohan le, de közeli lövését Domonkos korner árán menti. (9. p.) Sebestyén czentere M. T. K.-át juttatja sarokrugáshoz (12. p.), majd ismét Mészáros támad és czenterezett labdáját a goaltól tizenöt méternyire álló Révész — a helyett, hogy a fejével védené, vagy kivédését Domonkosra bízná — kézzel menti, mire Kézsmárkinak, a háló jobb sarkába, magasan rugott remek tizenegyesével B. T. C. kiegyenlít. (16. p.) A piros­fehérek váratlan eredménye idegessé teszi M. T. K.-át és B. T. C. kihasználva ellenfelének rendszertelen játékát erősen támad, mig az utolsó negyedórában ismét a Test- gyakorlók kerülnek fölénybe és habár néhányszor ugyan­csak veszélyes a helyzet B. T. C. goalja előtt, részint Bihari remek védésén, részint a kék-fehérek balszerencsé­jén múlik, hogy M. T. K. ujabb goalt nem rug. Sebes­tyén két pompás beadását Bihari fogja, a 35-ik perczben két egymásutáni korner veszélyezteti B. T. C. hálóját, Kertész szép goallövését Bihari a jobb sarokban rávetes­sél menti, Farkas bravurosan csavart labdája hajszál­nyira a goal jobb sarka mellett süvit el, mig egy perczczel a befejezés előtt ujra kornert rug M. T. K. Kornerarány 4:1 M. T. K. javára.
    Bakó Gyula (B. E, A. C.) kiválóan bíráskodott.

    Az Újság 1909 március 30.