magyarfutball.hu

MTK - Törekvés SE 3 : 0 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Fehéry Ákos
nézőszámok:
  1. nela: 500
  2. Sport-Világ: 5.000
  3. Sporthírlap: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.28, 21:21 (szerk.: 2021.11.29, 09:27)
    MTK — Törekvés 3:0 (1:0)
    Hungária-ut 5000 néző.
    Biró: Fehéry.

    Élvezetes mérkőzés. A Törekvés egyenrangu enenfele volt az MTK-nak. s voltak olyan per­cek, mikor a kapuhoz szögezte ellenfelét. Kom­binációs játékukkal nagv munkát adtak az MTK kiváló halfsorának s csak ennek nagy­szerű játékán mulott, hogy az eredmény nem fordított lett. Az MTK csapatában a halfsor produkált ismét elsőrangut. A csatársor ezuttal gyengén működött, egyedül Kertész II. játszott reprezentatív formában. A hátvédek közül Ré­vész kitünően játszott. Knapp nagvsezrüen vé­dett. A Törekvésben főleg a csapat egyöntetű játéka tűnt ki. Egyénileg a hátvéd Szentev. Ging half, Bőti és alamon voltak jók.

    Az első félidő hatalmas MTK támadással kezdődik, de a csatárok nagyon sok tiszta hely­zetet hagynak kihasználatlanul. A Törekvés lassan frontba jön, s percekig ostromolja az MTK kapuját, de a védelem mindent ment. A félidő végén ujra MTK kerül fölénybe s Kovács, Tauszig szép centerét kapásból góllá értékesíti a 38-ik percben. A második félidő már valami­vel nagyobb MTK fölényt mutat. Ez azonban nem jelenti azt. hogy jobb is volt ellenfeénél, mert a Törekvés támadásai, habár ritkábbak, de veszévesebbek voltak. A gólokat Kertész II lőtte a 28 és 36-ik percben. A Törekvés is ér egv gólt el a félidőben, de a biró nem adja meg, mert Salamon kézzel érintette a labdát.

    Sport-Világ, 1913. október 20.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.24, 19:28
    MTK—Törekvés 3:0.

    (Hungária uti pálya.) Az eredmény nem mutatja híven a csapatok erőviszonyát, mert a Törekvés eddigi formáját igazolva, közel egyenrangú ellenfele volt a kék­fehéreknek.
    A match mindvégig izgalmas, erős tempójú volt,egyike a szezón legszebb mérkőzéseinek. A játék mind­amellett fair volt, mert ha történt is a match folyamán.néhány gáncs és másfajta szabálytalanság — hol az a match, a hol nem fordul elő? ! — az legtöbbször nélkü­lözte a szándékosságot.
    A válogató bizottság künnlévő tagjai örömmel konstatálhattak, hogy a MTK fedezetsora abszolút biztos gerinczét fogja képezni a válogatott csapatnak. Mégebben a nagyszerű triászban is ki kel! azonban emelnünk az ismét briliánsán játszó Hlavayt, mert a mit vasárnap produkált, az oly tökéletes volt, hogy angol professzionista játékos sem csinálhatta volna különben. Boszorkányoslabdatechnikájával artistákat megszégyenítő zsonglőr-mutatványokat csinál s e mellett minden akczióját ki­fogástalan labdabeadással fejezi be. Feltűnő jó volt Kertész II., a ki ma jobb, mint valaha és Biró Gyula,a közönség kédvencz »Gyuszi-ja, a kinek szebbnél-szebb angolos stilü akczióit sorra megtapsolták. Nagyot javult, Révész, a ki összehasonlíthatatlanul biztosabb volt, mint eddig s ugy látszik most kezdi visszanyerni régihires formáját, mig Knapp kevés, de nehéz munkáját kifogástalanul végezte.
    A Törekvés csapatából nehéz egyéneket kiemelni.Olyan az, mint egy jól működő gépezet, a melynek min­den alkatrésze egyenlően jó és hasznos munkát végez.Talán a bécsi Rapid régebbi csapatához lehetne őket hasonlítanunk, a mely szintén a legjobbak között állott,a nélkül hogy egyetlen játékosa is kiemelkedett volna az együttesből. A Törekvés csapatának is éppen az a fő­erőssége, hogy nincs kiemelkedő klasszisu játékosa, egyik sem jobb, de: nem is rosszabb a másiknál s mindegyik felülemelkedik valamivel a kőzépklasszison, a nélkül azonban, hogy az igazi első klasszist elérné. Ez a Törekvés kritikája és egyúttal mint csapatnak a dicsérete.
    A MTK heves támadásával indul meg a játék,csakhamar azonban felnyomul a Törekvés is és már a hatodik perczben kornert ér el. Majd ismét a MTK kerül fölénybe, egyetlen goalhelyzetét azonban, miután Rácz és Kovács egymást akadályozzák, nem tudja kihasználni.A Testgyakorlók fedezetsora valósággal beszorítja csatá­rait az ellenfél térfelébe, mindazonáltal nemcsak hogy goalt nem rúgnak, hanem lövés is csak a halfsorból megy a Törekvés kapujára. A 25-ik perczben a vásutascsapat a tizenhatos vonalról hands miatt megítélt szabadrúgással veszélyezteti a MTK kapuját, a résen levő Knapp azon­ban bravúrosan kornerre véd. A labda Taussighoz kerül, a ki lefut, czenterez, de a középen a könnyen kihasználható helyzetet elmulasztják. Perczekig tartó kavarodás kelet­kezik ezután a Törekvés kapuja előtt s a veszélyt csakHorváth hosszú felszabadító rúgása szünteti meg. A labda most Bőtihez jut, a középen lefut, beadását azonban Bonisz jó helyzetben a kapu mellé lövi. A 38-ik perczben Hlavay és Biró gyönyörű összájtéka után utóbbi Taussíg-hoz juttatja a labdát s ennek ideális czenterezésével Kovács a kapuba fut.
    Félidő 1:0 a MTK javára.
    Szünet után a Törekvés veszélyesnél veszélyesebb támadásokát vezet, a melyek azonban a MTK jól mű­ködő védelmén megtörnek, viszont a MTK csak szélsőcsatárainak a lerohanásával jut néha frontba. A Törekvés csakhamar elkészül erejével és nem tudja'megakadályozni Klein lerohanását, a ki czenterez, a labda Kertész Il.-höz kerül, a ki kapásból a 27-ik perczben szép goalt rúg.A Törekvés újból próbálkozik, azonban Salamon kiszökóse sem jár sikerrel, mert Knapp közvetlen közelről szépen ment. A kipattanó labda újra Salamonhoz kerül,a ki azt kézzel a hálóba üti. A biró természetesen nem ítél goalt, mire a közönség egy része, perczekig tartó fütyülésbe kezd, noha maga Salamon a biró előtt be­ismerte, hogy kézzel ütötte be a labdát a kapuba. A MTKt ovábbi fölényének ismét Kertész II. ad kifejezést .a 32-ik perczben rúgott újabb góaljával. A játék vége felé a Törekvés újból megkísérli, hogy az eredményén szépítsen, azonban Knapp kitűnő védésén minden igyekezet meg­hiúsul.
    Fehéry Ákos kitünően bíráskodott.

    Az Újság 1913 október 21.