magyarfutball.hu

MTK - Budapesti TC 1 : 0 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Sugár István
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 8.000
  2. Sport-Világ: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.29, 18:52
    MTK—BTC 1:0 (0:0.)

    Hungária-ut Biro: Sugár István 8000 néző.
    A mérkőzést ünnepélyes aktus előzte meg : Brüll Alfréd, az MTK illusztris elnöke a két csapat já­tékosai között néhány meleg szó kíséretében ki­osztotta a klub 25 éves fennállásának jubileuma alkalmából készített művészi plaketteket. A mileu, az időjárás és a pálya nem voltak összhangban a jubileum ünnepi hangulatával, mert ólmos köd nehezedett a sporttelepre és szinte szüntelenül szitáló őszi eső verte csatakossá a pálya gyepét.
    A mérkőzés sportbeli tartalma azonban tel­jesen méltó volt a jubiláris ünnepséghez. A foot- ballsport minden szépségét felölelő, szédületes tempóban végigjátszott sulyos, de munkaképes fair mérkőzést mutatott be a két csapat. A győzelem babérját az MTK szerezte meg, igaz ugyan, hogy egy véletlen — teremtette hely­zetből de megérdemelten, mert ő volt a többet, a veszélyesebben támadó fél.
    Csatársora szép kombinációkkal vitte előre a labdát, a belső csatárok brilliáns technikájuk fel­használásával teremtettek veszélyesnél-veszélyesebb helyzeteket. Hibáztatnunk kell azonban azt, hogy a támadások előkészítésében mindig csak a jobb szárnyat használták fel. Ha Klein balszélsőt hébe- hóba Hlavay centerhalf nem látta volna el labdá­val szerephez alig jutott volna.
    Kertész II. dicséretet érdemel, nemcsak egy­ben játékáért, hanem önzetlen munkájáért is, ami főleg Taussig jobbszélső eredményes szerep­lésében nyilvánult meg. Kovács mindjobban beleélte magát az együttesbe, csak az a hibája, hogy baloldali partnerét keveset foglalkoztatja. Rácz ritkán ment a labdára, de a 16-os vona­lon belül a szélsők figyelmen kívül hagyásával csak a közvetlen partnereinek ad labdát és ezzel sokszor a legszebb akcziók is kárbavesznek.
    Az MTK halfsora, mint mindig, ugy most is eleget tett a kötelességének. Kivált azonban a tri­ászból Hlavay, a ki ideális fejjátékával és kitűnő beosztással a lelke volt a győztes csoportnak. Ré­vész teljesen visszaszerezte régi formáját, Göndör eleinte sokat hibázott, később jól megállta helyét. Knapp hü maradt ismert régi formájához.
    A BTC elsőrangu védelmi munkát produkált. Különösen a halfsorra, amely semmiben sem ma­radt a kék-fehérek fedezetsora mögött. Kertész I. Rauchmal és Einwag igazolták azt a formát, ame­lyet mult héten mutattak az FTC-vel szemben. Kőszeghy és Szendrő a halfsor klasszisához nem ér­ték fel, de ha felszabadító rugásaik nem is voltak kiadósak, a kellő pillanatba mindjg közbeléptek. A csatársor különösen az első félidőbe mutatott szép akcziókat
    Pócz nem állt ki fitten és igy egyéni játéka nem érvényesülhetett, sőt indiszponáltsága károsan be­folyásolta még Horváth és Dobó játékát is, akiknek helyzete az ellenfél éber védelme folytán amugy is megvolt nehezítve. Mészáros kitűnő játékos, de hibát követett el azzal, hogy tulságosan beszaladt a labdával és sokszor a jobbszélsó helyén találta magát Bayer a .jobbszélen minden tőle telhetőt megtett. Bihari bravurosan védett.
    A két csapat szereplését egybevetve, megál­lapíthatjuk, hogy az első félidőben körülbelül egyenlően vették ki részüket a játékból, a má­sodik félidő azonban a MTK játékosainak na­gyobb állóképessége folytán a kék-fehérek támadásának jegyében folyt le. A mérkőzés egyetlen goalja a második félidő 10. perczében esett. Kertész II-nek egy Tauszighoz irányított hosszu labdáját Szendrő fogta el, de ugyan­akkor a labda mellet : termett Rácz is, Mindaketten egyszerre rugtak a labdába, a mely a két hátvéd között a kapu felé perdült, Taussig a kifutó kapus előtt ráfutott a labdára és egye­dül állva a kapu előtt, könnyű szerrel belőtte a hálóba.

    Sporthirlap 1913 november 17.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.27, 20:43
    MTK—BTC 1 : 0

    (Hungária-uti pálya.) Az első félidőben teljesen nyilt jellegű volt a játék, sőt az első negyed órában két olyan goalhelyzete volt a BTC-nek, hogy a vezetést is könnyű szerrel magához ragadhatta volna. Az MTK csa­tárai is sokat támadtak, de miután a piros-fehérek hát­védei sokkal labdabiztosobbak voltak, határozottan BTC látszott a jobb csapatnak. A második félidőben a két csapat az amúgy is öldöklő iramot még forszírozta s most már az MTK kezdett fölénybe kerülni s mint minden őszi mérkőzését, ezt is a második félidőben döntötte el a maga javára, A némi szerencsével meg­szerzett vezető goal után (de hát melyik goalnál nem játszik szerepet a szerencse?) azután teljesen vissza­esett a BTC és a goalt követő negyed órában olyan remek játékot mutatott az MTK, hogy ezúttal már a BTC sze­rencséjén múlott, hogy a kék-fehérek több goalt nem rúgtak. Az izgalmas küzdelem azonban még akkor sem ért véget. Újból offenzivába kerül az egy időre reménye vesztett BTC, a kiegyenlítés kikerülhetetlennek látszik és a mire Knapp képes nem lett volna, azt elvégezte helyette a mindenkori legcsalhatatlanabb kapuvéd: kapufa.
    Nem érdektelen, hogy a fenti eredmény a DFC-én át számitva, teljesen fedi a papírformát. A BTC ugyanis 4 : 2, az MTK pedig 5 : 2 arányban verte a prágai csapa­tot, ezzel az egy goalkülönbséggcl győzött az MTK s diadalára a második félidőben produkált remek játéká­val érdemessé is tette magát. De éppen nem lett volna igazságtalanság, ha a match eldöntetlenül végződik, sőt akkor sem, ha a BTC nyeri meg egy goalkülönbözettel.
    MTK két hátvédje az első félidőben kissé indisz­ponált volt, szünet után azonban már kifogástalanul dolgoztak. A két kapuvéd közül Knapp volt jobban foglalkoztatva, a ki néhányszor, de különösen Pócz jól pla­szirozott labdáját fényes bavurral mentette. A halfsor- ban Bíró klasszikus játéka magaslott ki. Hlavay óriási agilitással, nagyszerű technikával játszott és mikor a szívósságon múlott a match sorsa, a mezőny legjobb embere volt. Vágó hiányos technikájától eltekintve, külö­nösen az utolsó negyed órában nagyon hasznos volt. A kék-fehérek csatársorának baloldala ezúttal indisz­ponált volt, sőt Kovács két goalsánszot alaposan elhibázott. Annál veszélyesebb volt a jobbszárny. Taussig kevés tréningje daczára fényes formát mutat, az ener­gikus és remek labdatecknikáju Kertész II. elsőrendűen játszott. Rácz a Pataki finom stílusában dolgozik, szé­pen plaszirozza labdáit, de nem elég erővel.
    A BTC-nél a hátvéd- és a fedezetsor klasszisokkal múlta felül a csatárlánczot, a mely ma korántsem ját­szotta ki az FTC ellen produkált formáját, a mi azonban elsősorban arra vezethető vissza, hogy már az MTK kalfsorában erős ellenállásra találtak, mig az FTC fede­zetsorát tudvalevőleg könnyen törték át. Horváth ezúttal is nagyszerűen játszott, az első negyed órában kitűnő volt Pócz, Dobó azonban teljesen indiszponáltan játszott, Bayer tehetséges, de technikailag még ki nem forrott jobbszélső. Összjátékot édes-keveset kultivált a csatár­sor, ismét az egyéni érvényesülés dominált, a mi egyenlő erejű ellenfeleknél csak a legritkábban vezethet ereményre. Meglepően jó formát mutatott a BTC fedezet­sora, a mely az MTK-é után a legjobb a magyar csapatoké közül, Főként Einwag volt kitűnő, Szendrő legjobb napjaira emlékeztető szép stílusban játszott és Kőszegi is kifogástalan volt.
    Az első 45 perczben mindvégig változatos a kez­dettől heves tempóban folytatott küzdelem. A BTC kapuvédje Kertész II. remekül irányított labdáját védi, de jóval veszélyesebb a helyzet az MTK goalja előtt, a hol Pócz szabadon állva fogja el Mészáros czenterét és hibáz. A 15-ik perczben Révész és Csüdör is hibáz, Pócz már csak egyedül a kék-fehérek kapuvédjével áll szem­ben s habár remekül a bal sarokba plaszhoz, Knapp rávetéssel fényes bravúrral ment. Taussig czenterét a melyet Klein továbbit, Bihari fogja. Húsz percz el­múltával a félidőig BTC van némi fölényben, de egyet­len kornerét kihasználatlanul hagyja, Szendrő veszélyes labdáját pedig Knapp menti.
    Félidől:0 : 0
    Szünet után a goalra való játék kissé energikusabb játékra sarkalta, a két csapatot, mindamellett konsta­tálnunk kell, hogy évek óta annyira fair és egymás testi ép­ségére annyira ügyelő küzdelmet, mint a vasárnapit,a BTC és az MTK között nem láttunk. Egy Vágó által Knapp­hoz hibásan hátraadott labda kritikus helyzetet, teremt a kék-fehérek hálója előtt, a BTC csatárai azonban izga­tottságukban biztos goalt hibáznak. Most az MTK tör előre, Kertész II. hosszú czenterét Bihari a kapujából kirohanva fogja el, de a labdára rohanó Taussig a kezé­ből kirúgja és labda olyan irányt vesz, hogy a jobbszélső kényelmesen az üresen maradt kapu bal sarkába helyez­heti (10-ik p.). BTC viszontámadása kornert, eredményez, majd Dobó foglalkoztatja Knappot, mire ismét a kék-fehérek csatársora kerül offenzivába, remek kombiná- czióju támadásokat vezet, Rácz és Kovács plaszirozott labdáit azonban Bihari bravúrosan menti,. A 24-ik percz­ben ismét mosolyog a szerencse a BTC felé, mert Hor­váth remek lövése menthetetlennek látszik, a labda azon­ban a felső kapufára pattan. Azután az MTK kíséreli meg goaljainak szaporítását, Rácz a bal sasjkba gyö­nyörűen plasziroz, Bihari azonban korner árán ment (36 p.) Az utolsó perczig mindkét részről bámulatos önfeláldozással folyik tovább a küzdelem, újabb ered­ményes akczió keresztülvitelére azonban már egyik csapatnak sincsen módja.
    Sugár István a tőle megszokott fényes stílusban bíráskodott.

    Az Újság 1913 november 18.