magyarfutball.hu

Budapesti TC - MAFC 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 14. forduló
játékvezető : Kiss Tivadar
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.12, 19:28 (szerk.: 2022.04.13, 10:21)
    BTC - MAFC 2:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Kiss Tivadar

    Minél inkább közeledik a tavasz, annál kellemetlenebb a sportban való tartózkodás. A nézők még csak meg vannak valahogyan a tribünön, (habár akárhány pálya van, a hol még tribün sincsen) de annál keservesebb a játékosok helyzete, akik vasámapról-vasárnapra más- és másfajta talaju pályán játszanak. Hol keményre fagyott a pálya, hol pedig elázott, vagy sárral boritott, ki bírja mindezt technikával és — tüdővel? Ám még hagyján, ha a pályák talaja legalább mind a két térfélen egyformán jó, vagy egyformán rossz lenne, de az üllői-uti pályának az alsó kapu felé eső része kifogástalan állapotban volt, az alsó kapu körüli rész pedig egy förtelmes sártenger, a sárnak legkellemetlenebb fajtájával, ragadós fekete péppel borítva.

    A talaj tehát alaposan igénybe vette a játékosok fizikumát és próbára tette technikai készültségét, habár a technikával még száraz talajon is hadilábon áll mind a két csapat. Technikai fogyatékosságaikat azonban a piros-fehérek legalább lelkes játékkal pótolták, az is segítette őket a mai győzelemhez, amely jelentős elsősorban azért, mert a BTC végre a megmenekült a kellemetlen utolsóelőtti helyről.

    Á BTC futballszakosztálya uj irányítóknak (Rauchmaul— Ficzere—Sós) nagy sikerét jelenti a MAFC ellen kivivott győzelem, amelynek értékét még az sem csökkenti, hogy a belső zavarokkal küzdő Műegyetem alaposan meggyengített csapattal volt kénytelen starthoz állni, mert három tartalékuk ellenére is ambícióval és lelkes odaadással küzdöttek a piros-feketék, sőt, amikor nagyritkán átkerültek a BTC térfelére, jóval veszélyesebben támadtak, mint a BTC, ugy, hogy a 2:0 gólarányu győzelem mellett is Palcseknek jóval több munkája volt, mint Barczernek, aki legkevésbbé okolható a gólokért.

    Mint már annyi mérkőzését, ennek a sorsát is a jobb halfsor döntötte cl. mert a BTC legjobb része határozottan a fedezetsora volt, ellenére annak, hogy a jobboldali half a csapat egyik leggyengébb embere volt. Schweng balhalf viszont nemcsak a fedezetsornak, hanem az egész csapatnak egyik legértékesebb tagja volt. Palcsek ismét kitűnő kondícióban védett. A hátvédek között Geschlecht a jobbik, a ki ezuttal feltűnően fairül is játszott A csatársornak kimagaslóan legjobb embere Hajdu jobbszelső. a ki további javulással a válogatott-aspiránsok közé kerülhet. Kitünően konveniált az irreális talaj a feltűnően agilis és frissen mozgó Pócznak, mig Tichovszky tudása ezuttal teljesen csödött mondott. A csatársor szépen konbinál, a fedezetsor is jól támogatja s ha a BTC mai lelkes játéka nem „szalmaláng\" volt, nem kell többé a kieséstől tartania.

    A MAFC csapatában Gruber és Müller középfedezet tartotta a lelket, sőt a védekezéssel állandóan elfoglalt Müllernek még arra is maradt ideje, hogy olykor-olykor a csatársorát is a frontba dobja. Ruprich helyettese sem rontott, a csatársor azonban pillanatra sem tudta magánál tartani a labdát A Gyuricskó részéről megindított támadások legtöbbször kárba vesztek, mégis a legesetlenebb Lukács volt.

    A négy csatárral kezdő és a sáros térfélen játszó BTC eleinte visszaszorul, de komplett csatársorával azonnal offenzivaba kerül és két kornerrel veszélyeztet. A MAFC viszonttámadása is két kornert eredményez. BTC ujabb kornerből Schweng 25 méterről remekül irányított labdája kapufát ér. A 30-ik percben ismét csak szerencse árán menekül meg a MAFC a vezető góltól, mert Pócznak a fedezetlenúl hagyott jobb sarokba plaszirozott lővését Alm jobbhalf menti. A piros-fehérek ujabb eredménytelen kornere után Gyuricskó magasán ivelt centerét Palcsek fogja, majd ismét a BTC támad, de csak sarokrugást ér el.

    A második félidőben a BTC fokozott iramban támad, három egymásután következő kornere azonban eredménytelen. A MAFC csak a 17-ik percben kerül át először a félvonalon, amikor Gyuricskó centere ismét Palcseket foglalkoztatja. Azontul a piros-fehérek dominálják a mezőnyt és Brauchlernek ideálisan beadott centerét Pócz védheletlenül az ellenkező sarokba fejelt (32 p.). A gól után a Műegyetem vehemesen támad Palcsek azonban a 37-ik percben kapujából kírohanva, rávetéssel teszi a piros-fehérek veszélyesnek látszó akcióját ártalmatlanná. A MAFC most már elkészült erejével, ismét a BTC kerül frontba, a MAFC védelme azonban korner árán ment. Hajdu centerét Balczer kornerre védi és a kapu előtti sárban megragadó labaát Pócznak sikerült a gólba vágnia (41 p.) Brauchlernek ujabb góllal kecsegtető centere kapufát ér.

    BTC Palcsek— Orbán, Geschlecht— Werner, Szabó, Schweng— Hajdu, Horváth, Pócz, Tichovszky, Brauchler.
    MAFC Barczer— Fettich, Gruber— Alm, Müller, Flohr— Rigler, Müller II., Lukacs, Kelly, Gyuricskó.

    Sporthirlap, 1923. február 26.