magyarfutball.hu

Vasas - Törekvés SE 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 11. forduló
játékvezető : Renner Ferenc
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 3.000
  2. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.04, 19:41
    Vasas:- Nyerges, — Stengl, Zatykó, — Kelcheim, Bottlik, Sztojka, — Katzer, Takács, Jelinek, Szentmiklóssy, Hímmel. Törekvés: Lantos, — Horváth, Tass, — Csermely, Pruha, Siegel, — Szántó, Kauczky, Bartos, Hirzer, Weiss.

    Nemzeti Sport, 1922. október 16.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.04, 19:37 (szerk.: 2022.04.05, 09:22)
    Törekvés — Vas- és Fémmunkások SC 1:1 (1:0)

    Hungária sporttelep, 3000 néző
    Bíró: Renner Ferenc

    Ha a győzelemért kijáró pontok mellett szépség díjjal is jutalmaznák a csapatok teljesítményét, a Vas- és Fémmunkások SC első aspiránsa lenne a jutalomnak. Nem esztétikai szépséget értünk, mert hiszen Gottieb és ujabban Stojka, sót kisebb mértékben Stengl is gyakori szabálytalanságokkal nagy igyekezettel rontja le a Vasas csapat játékának a szem- revalóságát, ellenben játékának stílusa, technikájának fejlettsége, mozgásának élénksége, kiforrott összjátéka és észszerüsége a Vas- és Fémmunkások SC csapatát határozottan a legjobb magyar csapatoknak a sorába állitja. Idáig is a legteljesebb elismerést vivta ki magának a csapat értékes teljesítményeivel, de a dicséretet mindig nyomon követte annak a megállapítása is, hogy keményebb küzdelmekben nem tudja érvényre juttatni igazi képességeit. S valóban, - a csapat puhának mutatkozott s erélytelenségén mulott sokszor, hogy bár jobb volt ellenfelénél, még is vesztesen kellett elvonulnia a pályáról. Ma azonban mintha fordulat történt volna. A Vasasok csapata nemcsak technikai készültségét csillogtatta, de lendület, energia és határozottság dolgában is a legmesszebbmenően kielégített. Egy minden tekintetben perfekt, mondhatnánk igazi nagy csapat állott ma a közönség előtt. De most, a mikor már sikerült levetkőznie régi hibáját s a mikor a csapat jó tulajdonságaihoz megszerezte a nélkülözhetetlen energiát is, elfordult tőle a szerencse, a mi különben idáig sem pártolta tulságos mértékben. Tagadhatatlan, hogy ma gólokkal volt jobb ellenfelénél s mégis be kellett érnie a döntetlen eredménnyel. A legkiáltóbb esete az volt, hogy egy ízben — a második félidő 40-ik percében — Katzer a 16-os vonal sarkáig kifutó Lantos mellett az üres kapuba gurította a labdát, a labda azonban, mintha csak lelke támadt volna, elkanyarodott s milliméterekkel az oszlop mellett haladt ki a kapuvonalon. Volt ezenkívül a pompás formában lévő Szentmiklóssynak néhány frappáns lövése, amelyeket azonban Lantos hol tudással, hol nagy szerencsével védeni tudott.

    Általában a Vasasok feltűnően nagy fölényben voltak, különösen a második félidőben, amikor is a gólhelyzeteknek egész sorát teremtették meg, mig a Törekvés ekkor csak nagy ritkán jutott kapuja elé s mindössze egy-két kornert mutathatott föl eredményként aggódó híveinek. A mérkőzés első negyedórája és jóformán az egész második félidő a Vasasoké volt, mig a Törekvés csak a vezető gólját követő időben mutatkozott érdemesnek eddigi eredményeire és vezető helyére.

    A Törekvés játékáról a legnagyobb jóakarattal sem lehet elismeréssel szólani, csupán magyarázni lehet gyenge teljesítményét, azzal, hogy Pruha távolról sem tudta pótolni a játéktilalom alatt álló Hajóst. Csupán fejelni tud, a passzolás azonban gyöngéje, enélkül pedig nem lehet támogatója a csatársornak. A megfelelő centerhalf hiánya nemcsak a csatársor akcióképességét hátráltatta, de bizonytalanná tette a védelmet és a szélső fedezeteket is. Szerencséjére a Törekvésnek, Lantosnak kitűnő napja volt. Pruhával a tehetetlenségben Bartos és Csermely kelt versenyre — sikerrel, nem maradt el azonban messzire tőlük Kautsky sem, sőt Weisz is sokkal adós maradt. Hirzer és Szántó játszotta csak ki rendes formáját. Hirzer pompásan dolgozott, a 22-ik percben lőtt gólja elragadóan szép volt, ugyancsak gyönyörű volt a 31 percben leadott és kapufát ért hatalmas lövése, később azonban ő is ellanyhult, miután Stojka, a Vasasok balfedezete csunyán lerugta.

    Miként a Törekvés csatársorában toronymagasan emelkedett ki Hirzer, éppen ugy a Vasasok csapatában Szentmiklóssy vált ki ügyes játékával és nagyszerű lövéseivel ő szerezte a kiegyenlítő gólt a második félidő 17-dik percében jól irányitotta a támadásokat Jellinek is, aki okosan Katzer szöktetésére helyezte a fősulyt. Katzer rendszerint el is végezte feladatát, de a lövéseit nem kisérte szerencse. Takács gyönge góllövönek bizonyult ezuttal is, mig Himmer gyakran késik a beadással s így nem tudja értékesíteni gyorsaságát. A fedezetsorban Kelhen nagyklasszisu játékosnak ígérkezik. A védelem oszlopa még mindig Zatykó. Nyergesnek kevés és könnyű dolga volt.

    Sporhirlap, 1922. október 16.