magyarfutball.hu

Sabaria LSz - Ferencvárosi FC 2 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1926/1927, 16. forduló
helyszín : Szombathely, ?
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 5.000
  2. Sporthírlap: 5.000
  3. nela: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.09.05, 19:08
    Ferencváros—Sabaria 3:2 (0:1)

    A ferencvárosi együttesnek ezúttal is a fedezetsorában volt a főereje — A csatársor gyengébb teljesítményét Kohut lesántulása magyarázza — A Sabaria csatársora technikai szempontból kifogástalan volt, de a halfsorával együtt a II félidőben kifogyott az erejéből — Bravúros védések mellett nagy hibák a kapusok részéről

    Ferencvárosi Amsel — Takács, Hungler II. — Fuhrmann, Bukovi, Obitz — Rázsó, Turai, Dán, Schlosser, Kohut. — Sabaria, Weinhardt — Nagy Blizenec — Pesovnik, Sághy, Vámos — Kása, Mészáros, Stofián, Szladovits, Buresch.

    Annak ellenére, hogy a mérkőzés hétköznapon került eldöntésre, kereken ötezer főnyi közönség gyűlt össze a szombathelyi pályán.
    A mérkőzés páratlanul feszült légkörben kezdődött. Helyválasztásnál a szerencse a Sabariának kedvez és a játékot a Ferencváros kezdi A pályán azonban ugyanaz az idegesség fészkelődik meg, mint a nézőtéren s főleg a Sabaria oldalán kapkodásban nyilvánul meg. A Ferencváros felnyomul, több kornert is szerez, amelyek közül különösen Kohuté veszélyeztet a 3. percben. Az 5. percben Túrai kitűnő helyzetbe kerül, de a kapu fölé lő.
    A Sabaria lassan kezd belemelegedni, halfsorának nyomása alatt végre is offenzívába fog, ami Stofián kapu fölé lőtt labdáját érleli meg. De hamarosan ferencvárosi ellennyomás következik, a játék hullámzóvá válik és fölény nem tud kialakulni. Mészáros erős lövését Amsel kivédi. Kását küldik egymásután rohamra és ő sorra rossz centerezésekkel fejezi be az attakokat. A Ferencváros két kornert is szerez. Majd egy akcióból Dán hihetetlenül erős lövést küld Weinhardt kapujára s az csak a legnagyobb bravúrral tudja kornerra menteni.
    A 13. percben Kohutot dolgozzák gólhelyzetbe, a balszélső ellenállhatatlant tör előre, Weinhardt nagy erővel lábaira dobja magát és Kohut lesántul sőt a pályát is kénytelen elhagyni.
    Ezután a Sabaria veszi át a játék irányítását, azonnal támadásba megy át, már Stofiánnál a labda, lő, de Amsel elhárítja a gólt. A 17. percben Kása lapos beadására Szladovits lefut, közvetlen közelről lő, ám Amsel az utolsó pilanatban beledobja magát a lövésbe és sikerül elfogni a labdát. A 22. percben szabadrúgást ítél a bíró a Sabaria ellen. A labda elé Dán áll s 25 méteres lövése már benn is van a hálóban, a bíró sípja azonban még gyorsabban szól és Schlosser ofszájdja miatt szabadrúgást ítél a Ferencváros ellen.
    A 23. percben Kohut visszatér a pályára, a Sabaria azonban még így is fölényben marad és Pesovnik ívelt szabadrúgása Stofián fejéről hajszálnyira jut a kapu mellé.
    . Most Kása kerül jó helyzetbe, azonban hibáz. A 30. percben szerzi meg a Sabaria a vezető gólt.
    Takács kornert vét, Kása sarokrúgását Amsel Szladovits elé üti, aki a labdát nyugodtan a hálóba lövi. (0:1.)
    Ezután a Ferencváros nyomul fel, a 36. percben nagy tumultus támad Weinhardt kapuja előtt, Vámos tisztázni akarja a helyzetet, közben azonban a kezével súrolja a labdát, s a bíró máris tizenegyest ítél. A labdát Dán lövi a kapura, ám Weinhardt elvetéssel bravúrosan véd, ekkor a labda Rázsó elé kerül, aki magasan kapu fölé lő.
    A második félidő
    Sabaria-támadásokkal kezdődik, majd pedig váltakozó, kapkodó mezőnyjáték alakul ki, hol az egyik, hol a másik kapu előtt folyik a játék, komoly veszély azonban egyik odlalon sem adódik. A 15. percben születik meg a Ferencváros egyenlítő gólja.
    Blicenez hibájából Schlosser kapja a labdát, tizenhat méterről kapura lő, Weinhardt a labdát elnézi s meg van a kiegyenlítés. (1:1.)
    A 21. percben Rázsó offszájdról startolva fut a kapu felé, beadását azonban Weinhardt szép védéssel elfogja. A Sabaria most pillanatokra visszaesik, ezt a Ferencváros nagyszerűen kihasználja és erélyes ostrom alá fogja a szombathelyiek kapuját. A 30. percben
    Weinhardt kifut egy labdára, Blicenez azonban nem veszi észre, hátra akarja adni, a labda elgurul Weinhardt mellett, s bár utánadobja magát, nem tudja elfogni és Dán az üres kapuba lő. (2:1.)
    A meglepetésszerű gól deprimálja a Sabaria-játékosokat, a Ferencváros tovább támad,
    Kohut Dánhoz passzol, akinek lövését Weinhardt kiüti, a labdát Turai fogja el és a kapuba helyezi. (3:1)
    A gyors egymásutánban kapott két gól felrázza a Sabaria-játékosokat, nagy energiával a védelembe szorítják a Ferencvárost. Először Stofián fejese ad dolgot Amselnek, majd a 35. percben eredménytelen kornert érnek el. A bíró a Sabaria javára több szabadrúgást ítél a tizenhatos vonal tájékáról, de egyet sem tudnak eredményesíteni. A 43.percben
    Stofián áttöri a ferencvárosi védelmet, csaknem a kornervonalig fut a labdával és éles szögből az ellenkező sarokba lapos gólt lő.
    A lövésbe Buresch még beleszalad, a kapuvonalon éri el a labdát és besegíti a hálóba.
    Meg kell még emlékeznünk Viczenik Ede bíróról is, aki nem a legteljesebb mértékben elégített ki. Feltűnően jelét akarta adni annak, hogy „őt a közönség nem befolyásolhatja” és ez az alapgondolat ítéleteiben megnyilatkozott akkor is, amikor a közönség elfogultságában is helyesen reklamált.

    Sporthirlap, 1927. május 19.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.11.29, 16:11 (szerk.: 2018.11.29, 17:21)
    Ferencváros: Amsel — Takács, Hungler — Fuhrmann, Bukovi, Obitz — Rázsó, Turay, Dán, Schlosser, Kohut.
    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Blizenec — Pesovnik, Sághy, Vámos — Kása, Mészáros, Szladovits, Buresch.

    1:0 Szladovits (30 p.)
    1.1 Schlosser (60 p.)
    2:1 Dán (75 p.)
    3:1 Turay (76 p.)
    3:2 Stófián (88 p.)

    Nemzeti Sport, 1927.05.20.