magyarfutball.hu

Budai 11 - Újpest FC 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 11. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.23, 20:10
    Budai 33-as—Ujpest 2:2 (1:1)

    Izgalmakban páratlan mérkőzés, gyors gólok, tizenegyesek, kiállítás
    Góllövő: Nagy dr., P. Szabó (11-esből), Auer, Steiner (11-esből)

    Ujpesti pálya, 2500 néző. Bíró: Tihanyi

    Budai „33”-as: Fodor - Oláh, Lőwy — Steiner, Kaltenecker, Kovácsi — Schmidt, Czumpft,
    Nagy dr., Stancsik, Ticska. Ujpest: Bácsay — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer (Avar), Wetzer, Spitz, P. Szabó.

    Ujpest kezd s azonnal támad is. A 2. percben Borsányi lövését lélegzetfojtóan fogja Fodor, olyan veszélyes volt a labda. Majd amott Ticska lövése Bácsayt foglalkoztatja. Most meg Spitz tolja jól a labdát P. Szabónak, de a szélső ront. A 4. percben Avar kapásból szélre ad nagyon gyönyörűen, Ströck is pompásan küld be, ahol Spitz két lépésről a kapus ölébe fejel. Ujpest ottmarad, de az üres kapuba sem tud gólt rúgni. A 6. percben Spitz szép fejese csaknem becsúszik a kapuba, majd meg Wilhelm lövése kecsegtet eredménnyel. Gólhelyzet és gólhelyzet minden labda Fodor kapujára megy. A Budai ,,33”-as védekezik. Ströck zúgó lövését csak kornerre tudja öklözni Fodor, majd a sarokrúgás nyomán nagy zűrzavar adódik a budai kapunál. Ujpest csatársora szinte feltartózhatatlan, a fedezetsora tömi labdával. Avar ágyúlövésként ugrik ki, de bombáját Fodor elkapja. Ströck is egészen megváltozott. Spitz megsérül, kiáll, visszajön, de rögtön Wilhelm kerül a sérültek listájára. Avar játszik most a fedezetsorban, Ujpest csatársora béna. A lilák első tizenöt perce letelt, most már a budaiak is szóhoz jutnak. A 20. percben Avar hibáz, Schmidt kapja a labdát, amellyel később
    Nagy dr. kiugrik, a két hátvéd között fordul s a kapu sarkára lövést küld. Gól. 1:0. Hétpercnyi távollét után Wilhelm visszajön. A budaiak ismét támadnak, kornert érnek el. . a Ujabb kornert rúg a 33-as, majd Nagy dr., mint tréner rászól Schmidtre, mire a bíró békeangyalként akar feltűnni és kényszeríti Nagy dr.-t, hogy klubbeli játékosával kezet szorítson. A közönség kacag,
    Ujpest meg van zavarva,
    kapkod s most a budai csapatnak nemcsak pillanatai, hanem percei is vannak. Ujpest azonban hamar magához tér, a 32. percben sarokrúgáshoz jut, közben egyre-másra zúgnak a lövések Fodor kapujára. A 36. percben Fodor üresen hagyja kapuját, de így sem tud Ujpest egyenlíteni. A 37. percben Spitz közeli fejesét nagynehezen védi
    Fodor, míg egy pillanat múlva Löwy rendszer vét 16-oson belül. Tizenegyes!
    Megdermednek a budaiak. P. Szabó áll a labdának, jól megvágja, az a sarok felé tart, Fodor azonban nagy nyugodtan kiöklözi.
    Ujpest nem csügged. Odaszegezi a budaiakat. Az újabb hibát Wetzer csinálja. Négy lépésről lő mellé. A 43. percben
    újabb tizenegyes.
    A 16-oson belül Lőwy, Wetzer és Kovácsi egymás mellett áll s csak azt látni, hogy Lőwy válláról pattan a labda. Büntető. Avar áll a labdának.
    A bíró fütyül, a játékos rúg s miután a fütty már elhangzott, Fodor egy lépést kiugrik kapujából és védi a 11-est. A bíró azonban újra sípol s int, hogy Fodor kiugrása miatt újra rúgat. Most megint P. Szabó áll a labdának s a büntetőt hálóba lövi. 1:1.
    A gól után Löwy megsérti a bírót, mire a játékos kénytelen kiállani. Egy percig még folyik a játék s a bíró fordítva ítél meg szabadrúgást, majd meg Ticska és Fogl II. összefutása az esemény.
    Alig kezdik el a második félidőt, egy perc sem telik el. Avar jó messziről megfut, futva lő s a labda már a hálóban is táncol. 2:1.
    A 3. percben Fogl II. a túlsó oldalon Ticskát a 16-oson belül felvágja. Büntető. Ticskát két pillanatra leviszik, a labdának
    Steiner áll neki s hálóba küldi. 2:2.
    A 8. percben Avar zúgó bombája kapufáról pattog le, a labdát Czumpft zavarában kornerre vágja. Utána Wetzer váratlanul labdát kap, rögtön lő s a labda lécet súrolva szalad ki. A budai csapat is tetszetős támadásokat vezet, ezek is góllal kecsegtetnek. Nagy az izgalom. Senki sem érzi a hideget, mindenkinek melege van. A tribünön kitör a botrány.
    Lent a pályán meg Fog! II. szabadrúgása süvít, a felső kapulécnek menne a labda, Fodor azonban lekapja, közben elengedi, majd újra megkapja, végül kiöklözi. Meleg volt... forralt bor nélkül is. Most meg Wetzer csigázza feljebb az idegeket.
    Hihetetlenül izgalmas a mérkőzés.
    Pillanatról pillanatra változik a kép. A csapatok mindent beleadva játszanak. A budaiak erősen védekeznek. Közben Ujpest két sarokrúgáshoz is jut, de egyik sem hoz újabb eredményt. S telnek-mulnak a percek, még tizenhét van hátra. Ujpest várt nagy győzelmének mindjobban alkonyodik. A 29. percben Fogl II. szabadrúgása a kapu elé megy, Wetzer beteszi a fejét . Fodor a magas labdát előbb ismét kiejti, de utána biztosan védi. Pedig erős volt az a fejes, váratlan és veszélyes. Újabb ujpesti szabadrúgás, megint viharzanak a kedélyek.
    A változatosság kedvéért most az állóhelyen tör ki a háború, ez sokkal veszélyesebb, mert egy nézőt a magas állóhelyről legurítanak, mint valami új Szent Gellért püspököt a pályán kívüli árokba. A közönségnek nem tetszik, hogy a bíró annyit fütyül.
    — Mít fütyürész annyit, kiabáljak be, mire tényleg kevesebb lesz a sípolás. Most azonban így kiabálnak:— Bíró, fütyüljön már valamit, és ezt úgy mondják, mintha valaki a cigánynak mondaná : „Húzzál már valami nótát”.
    S Ujpest megindítja az utolsó rohamot. Zúgnak a bombák, pattog a labda. Késő már... Közben a labda taccsra megy s egy fiatalember viszszarúgja ugyan, de Borsányi arcába, mire Ströck rögtön kiszalad elégtételt venni. A rendőr már viszi is az illetőt.
    Még egy Újpest-támadás:
    Vége

    Nemzeti Sport, 1928. december 10.