magyarfutball.hu

Újpest FC - Budai 11 2 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 17. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.20, 20:08
    Ujpest-Budai „11“ 2:1 (1:0)
    Ujpest nagyobb munkabírásával is csak nehezen vívta ki a győzelmet
    Góllövők: Török, Sólyom, Sztancsik
    Ujpest, 4.000 néző. Bíró: Bíró Sándor.
    Iszonyú élesen sivít végig a folyosón Bíró Sándor sípja s a közönség tapssal fogadja a két csapatot.
    Ujpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Vig —Török, Avar, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó.
    Budai 11: Lantos - Oláh, Löwy — Czumpf, Kárpáti I, Kárpáti II. —Schmiedt, Sztancsik, Weber, Lyka, Schuszter.
    Fogoly III. választ kaput s a budai legénység enyhe széllel szemben kezd. Volentik miatt fúj első ízben a bíró, majd nagy csodálkozásra Spitz löki fel a halfját a vonalnál
    P. Szabó elereszti az első labdát, Avar lövése után pedig Lőwy fejéről esik a háló tetejére a labda, hogy az első kornert rúgja Ujpest. A budai védelem minden erőlködés nélkül ver vissza minden támadást, viszont az ujpesti védelem könnyen meginog, ha a jól passzoló budai csatárok szembekerülnek vele. A 8. percben
    Sztancsik ügyes, a 16-osról szép lövést küld, Aknai könnyelműen veszi a magas labdát, a kezéről kapufának pattan s a befutó Lyka elől csak nehezen ment.
    Víg szabadrúgását Lantos Avar elé üti, de a csatár lövése után már a kapus ölében pihen meg a labda. A budaiak passzjátéka tetszetős, de nem elég erőteljes. Dudásnak egyre-másra szép, tiszta rúgásokra nyílik alkalma s mindegyiket hálásan tapsolja a hazai közönség.
    A 14. percben Avar Lőwy oldalába lép véletlenül s rögtön bocsánatot is kér: kézfogás pecsételi meg a barátságot. Oláh remekül szereli az egyre több labdát kapó P. Szabót, Czumpf viszont kétszer egymásután csak faulttal tudja akasztani a szélsőt. A második szabadrúgás utána kapu előtti tolongásban Sólyom botlik és elterül, a nézőtér harsányan követeli a jogtalan tizenegyest, amit persze nem is kap meg Ujpest. Ujpest fokozza az iramot, a budai védelem szinte állandóan van s csak Avar kapu fölé küldött, szabadrúgása tereli el a játékot a budaiak kapuja elől. A Weber—Schmiedt támadást szerelik, de a Weber—Schuszter lefutás kornert eredményez. Némileg így változatosabb lesz a játék, amit azonban sok tacs tarkít most, míg P. Szabó rohan el s remek beadást küld, amit Lantos csíp el. Schuszter próbálkozása után újra P.Szabó van soron. Sólyom labdájával elfut a 25. percben, az ívben szálló beadás túl repül a kapu előtti csoporton . Török — mielőtt még Kárpáti II. megzavarhatná — lapos lövéssel a túlsó sarokba küldi az első gólt. (1:0).
    Lantos vetődése elkésett. Kezdés után P. Szabó kornere száll a kapu mögé, majd egyre unalmasabb a játék. Spitz fölé lő és csak Oláh visz némi színt a játékba. P. Szabót megijeszti, Sólyomot elsodorja. Ujpest frontban van ugyan, de nem tud zöld ágra vergődni. Folyton balra játszik a csatársor, a támadások pedig nem elég folyamatosak. Czumpf hendszét nem látja a bíró, Schuszter elfut s a háló tetejére ad be. Élénkül ismét a játék, mindkét kapusnak akad dolga, de lövés nincs, csak a 40. percben küldi a kapu fölé a labdát Víg. Utána Avar bombája, Borsányi ívelt labdája ad munkát Lantosnak, majd mezőnyjáték folyik, amikor a bíró a félidő végét jelzi.
    A második félidő csak az eredményen változtat, a játék képe a régi
    Török hibás lövése fejezi be az első támadást, majd egyre-másra hibáznak az ujpesti belsők is. Semmi komolyabb helyzet sem alakul ki a 7. percig, amikor az Avar—Török támadást Lőwy szereli. P. Szabó lefutása már centerezéssel végződne, de Czumpf a labda elé áll s róla kornerre pattan. Nem alakul ki sehogy sem jó játék. Minden akcióban rossz passz töri meg a támadást, vagy tévesen értelmezett helyzet miatt marad el, amit a néz vár. A budai csapat szorgalmasan rombol, de ha alkalma nyílik, ügyes támadást is vezet. Az egyik végén Sztancsik küldi kapu fölé a labdát, a másik befejezése előtt Schmidt hibáz nagyon jó helyzetben. Sztancsik hendszel, P. Szabó faultot, Oláh meg a magasan szálló labda után olyan groteszkül ugrik, hogy az egész nézőtér, de maga a bekk is jól mulat az eseten. Ujpest nem tud egységbe forrni. Minden rész és minden ember külön játszik. Sem elől, sem a halfsorban nincs senki, aki irányítana, aki összefogná a részeiket. A 18. percben azért mégis csak megszületik a második gól. Löwy a szorongató csatárok elől kornerre viszi a labdát. Török rúgásából Sólyom magasra fejeli a labdát, amely a kapuelőtt száll lefelé.
    Avar Lőwyvel viaskodik, aki Lantost is ártalmatlanná teszi s közben Sólyom benyúlva, a hálóba vágja a labdát. (2:0).
    Nem volt szép gól, de a liláknak sokat ért! A budaiak támadása kornerben végződik, amit Schuszter makacs következetességgel kapu mögé rúg most is. P. Szabó a cipőjével bajlódik, le is veti, majd éppen a lábára rántja, amikor jó labdát kap. Taccsra szerelik azonban, amit a szélső dob. Sólyom jólhelyezkedik, jobbra emeli be a labdát, onnan Török vissza a középre . Spitz fejese gólt érdemelne, de a kapu fölé repül a labda. A nagy sivárságban üdítő akció volt. Schmidt ofszájdra fut, Kárpáti I. löki Sólyomot Ujpest most újra élénkülni kezd: Víg—Borsányi—Török, támadás kornerben végződik. Sólyom nem boldogul a 16-on s a budai balszárny is kornert szerez, de Schuszter még mindig nemtud komért rágni. A budai csatárok most többször szóhoz jutnak. Ügyes egyéni játékkal egyre-másra zavarba hozzák az ujpesti védelmet s a két bekk meg-meginog. Sőt a 30. percben Schuszter jól gurítja a kapu elé a labdát, mely Aknait kicsalja a kapuból. Sztancsik azonban fürgébb s mellette a hálóba vágja a labdát. (2:1).
    Erőteljes finist várna az ember, de nem az következik. Egy-egy szabadrúgás sorakoztatja fel itt is, ott is a védelmet. A budaiak nevében Kárpáti I s az ujpestiekében pedig Avar mutatja meg, hogy mi ilyenkor a rossz taktika. Sólyom P. Szabóhoz játszik, a szélsőt ejtetik s a szabadrúgás után Borsányi lövése jut el Lantoshoz. Avar—Török-támadás ismét korner, de ez nem veszélyes. Vig hendszel, Sztancsik rosszul rúg utána a 36.percben. A játék a budaiak kapuja előtt folyik, de céltalan rugdosásban merül ki. Egy két gyertya füstöl a magasba, majd hirtelen a Budai 11 lendül támadásba. Az ujpesti védelem nem bírja tartani ezt az ügyes, de nagyon puha és könnyűsúlyú csatársort sem . Schuszter bombája nagyon veszélyes. Aknai kornerre löki s az egyetlen jó Schuszter-kornerből Dudás újra kornerre fejel. Ezt már megszokott stílusában küldi a budai szélső a kapu mögé. A 40. percben a magas labdáért ugró Löwybe Avar csúnyán beletalpal. A bekk elterül s a mentők viszik le a pályáról. Sólyom is csúnya faulttal vonja magára a figyelmet s vívja ki a bírói figyelmeztetést. Az utolsó budai támadás Sztancsik ofszájdján akad el.

    Nemzeti Sport, 1930. március 31.