magyarfutball.hu

Sabaria FC - Újpest FC 1 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 21. forduló
helyszín : ?
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.29, 19:00
    Ujpest—Sabaria 3:1 (1:1)
    Az Ujpest kissé színtelen játékkal, de okos erőbeosztással biztosan győzött
    Góllövő: Avar, Kovács II., Avar, P. Szabó
    Szombathely, 3000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Fogoly III. — Borsányi, Sáros, Vig — Török, Avar, Köves, Vörös,
    P. Szabó.
    Sabaria: Vermes — Janzsó, Prém — Sárközi, Vámos, Szaniszló — Iglódy, Boda, Kovács II., Szabóki, Belkó.
    Ujpest kezd s Borsányinak máris alkalma van taccsra szerelni. Utána Szaniszló—Belkó—Szabóki pompás összjáték akad el a center ofszájdján. Vörös balra ad, de P. Szabó elesik. Nagy nevetés hangzik föl, mire P. Szabó csodálkozva fordul a nevetők felé.
    — Hja, ez a dunántúli dombos vidéki — kapja a magyarázatot.
    A játék változatos, hol itt, hol ott pattog a labda. Sabaria-támadás végén Belkó lanyhán lő kapura. Köves lövése is könnyű. Döcög a játék, hiányzik a lendület. A Sabaria halfsora, messze a csatársor mögött tanyáz. Belkót leinti a taccsbíró, nagy a fölzúdulás. Kovács II. szabadrúgása mellémegy. Boda és Iglódy közös támadását Fogoly III.fejeli kornerra, Prém előrevágott labdája előbb ofszájdon találja Iglódyt, de utána a szélső Szabóki szöktetésével fejjel viszi el al abdát Fogoly III. mellett, egyedül ront a kapura, biztos gónak látszik a helyzet, de Huba nekiszalad s a lövés mellémegy. A két játékos elterül, Huba ugyan rögtön a kapuba támolyog, Iglódy azonban két percet pihen a pálya szélén. A Sabaria most egy kicsit szorongat, Belkó fejesét védi Huba, majd kétszer is 11-est reklamál a tribün, egyszer egy rálőtt labdáért, majd egy állítólagos Kővágó-faultért. A szél segít a Sabariának. Kovács II. szabadrúgását Huba védi, majd a másik oldalon Török labdája jut el Vermesig. A 22. percben esik az első gól. Prém labdája váratlanul megakad Avarban, aki a labda birtokában
    tisztán áll a kapu előtt, Vermes elébe szalad ugyan, de Avar ballal a hálóba vág. 1:0.
    Avart dörzsölni kell, mert Prém labdája, alaposan eltalálta altestét. Lanyha az iram. Három perc múlva egyenlít Szombathely. Víg és Fogoly III. faultolja a 16-os sarkán Bodát.
    Kovács II. áll neki a szabadrúgásnak, melyet az Ujpest nem vesz komolyan, nem áll sorfalat, így Kovács II. jól eltalált labdája akadálytalanul vágódik a túlsó kapufáról a hálóba a hiába vetődő Huba mellett. 1:1.
    P. Szabó jó labdát kap Vöröstől, de lövése keresztben süvít el a kapu előtt. Ujpest általában nem erőlködik, spórol a második félidőre, mikor majd a szél is segít. Sáros elvágja
    Kovács II-t, aki kézzel nyomja Sárost. Sok a szabadrúgás. A Sabaria szorongat, de nem jut lövéshez. Bodának ugyan lenne alkalma Vörös faultja után, de szörnyű luftot rúg a kapu előtt. Avar —Török támadás jut el Vermesig. Török előreívelt labdáját Avar továbbítja, Vörös kapufát lő, de a bíró ofszájdot fütyült. A Sabaria-támadások nem veszélyesek, Vermesnek viszont van alkalma itt-ott védeni. Az eredmény és a szél marad.
    Szünet után mintha egy árnyalattal csitult volna a szél ereje. Az Ujpest azonban még mindig elég segítőt érez a háta mögött. A Sabariáé az első támadás, majd Borsányi—Avar összjátékot akaszt meg kézzel Szaniszló. Egymásután három szombathelyi szabadrúgás Avar, Vörös, majd Borsányi miatt. Az Ujpest Belkó miatt rúg szabadrúgást. P. Szabót kornerre szerelik, a kornert ugyanő jól küldi, nagy fejelgetés a kapu előtt, végül Avar messze melléfejel. Avar szöktetése túlmegy a kornervonalon, majd a kapukirúgásra Köves ugrik nagyot, esik nagyot és nyög nagyot. Prém Avart löki, Avar szabadrúgása beleakad a sorfalba, Török ugyan beemeli a labdát, de Vermes elcsípi. A Sabaria nem tud előrejutni, állandóan támad az Ujpest. A 10. percben Török előrevágott labdáját Vörös fejjel Avar elé ejti,
    aki kiugrik és Vermes hiába indul, Avar mellette a kapu túlsó sarkába lő. 2:1.
    A Sabaria erősít. Sáros aláfekvése miatt szabadrúgás, Kovács II. jó rúgását Huba könnyen védi. Majd az Ujpest egyre jobban belejön, bár igazi iram nincs. Avar lövését fogja Vermes, majd a 15. percben újra gól. Jó összjáték után Avar kiugrik, laposan lő, Vermes hosszan elnyúlva akasztja meg a labdát, megfogni azonban nem tudja egészen, a labda ugrik a kezénél, Vermes utánakap,
    P. Szabó azonban nagy rössel éppen akkor érkezik oda, kikaparja a labdát a kapus kezéből (ezt kissé Vermes keze is megérzi) a labda elpattan s a hálóig még Janzsó lábát is éri. 3:1.
    A Sabaria Vermessel az élén reklamál, persze a tribün is, de a bíró a középre mutat.
    A Sabaria dacosan belefekszik, Kovács II. megint szabadrúgást rúg a 16-osról, de az Ujpest most már 10 tagú sorfalat állít s a labda le is pattant. Szabó kétszer is rúg szabadrúgást, Törökét pedig Vermes öklözi Vörös elől. Megint sok a szabadrúgás, emberre mennek a játékosok, nemcsak labdára. Különben elég unalmas a játék. Kovács II. előbb elveszti a labdát, majd messziről lőtt labdáját Huba védi. Szabóki—Belkó-roham kornert hoz, melyet Belkó ível kapu mögé. Vámos gáncsolja Avart, a szabadrúgás után P. Szabó centerezés helyett emberbe lő. Boda beletalpal Fogoly III. hátába, aki meglepetésszerűen nyugodtan tűri, hátra sem néz. Avar gurulós szabadrúgását Vermes kiejti, de elcsípi. Kovács II. ellöki Borsányit, a szabadrúgást Janzsó kornerre menti. Hamarosan újabb kornert véd a Sabaria védelme. A 42. percben a Sabaria jobbszárnya formásan támad, majd Kovács jó lövéssel fejezi be az akciót, de a labda Huba ölébe fut, Avar hendsszel rontja el jó kiszökését. A 44. percben Szabóki labdája csúszik el a kapu mellett. Ez volt az utolsó érdekes jelenete a meccsnek.
    Bányai tréner: Az első félidőben jól játszott a Sabaria, de Belkó és Kovács II. inkább emberbe, mint labdára ment.
    Lelovich tréner: Megérdemelten győzött az Ujpest, de a bíró vigyázott, hogy a győzelem biztos legyen.

    Nemzeti Sport, 1931. május 18.