magyarfutball.hu

Bástya FC - Sabaria FC 0 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 5. forduló
játékvezető : Rotter Lajos
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 3.200

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.26, 19:34
    Sabaria—Bástya 1:0 (0:0)
    A két régi SzAK harci tüze kialvóban ...
    Góllövő. Belkó
    Szeged, Temesvári körút, 3200 néző. Bíró: Rotter
    (A közönség nyugodtan várja a csapatokat. .. De nemcsak a csapatokat, hanem a győzelmet is ... A csapatok elő is jöttek idejében, csak a győzelemre lesett Szeged hiába...)
    Sabaria: Vermes — Janzsó, Prém — Sárközi, Vámos, Bass — Boda, Borbély, Kovács II— Hollós, Belkó.
    Bástya:Benedek — Sirály, Emődi — Wahl, Tóth, Riesz — Schwarcz, Körösi, Possák, Szedlacsik, Korányi II.
    Possák indít. Három nem túlságosan veszélyes Sabaria-támadás a nyitány. A 3. percben már Wahl rug kornert, majd a 4. percben a Sabaria rohamoz ujra, Belkó beadását Hollós kapja, céloz, de Benedek elfogja a labdát. Mutatós akciók. A 7. percben a taccsra tartó labdát Schwarcz ügyesen visszahúzza, ez tetszik a közönségnek, de közben Schwarcz nem tudja, hogy mit csináljon a labdával. Két fault hozza fel most a Sabariát, de már a 9. percben Körösinek a 16-osról küldött szabadrugása süvít fölé. A 11. percben Belkó egyenlíti a kornerarányt, egy kis izgalom, Wahl—Belkó párharc fejlődik ki, végül is Belkó autra kényszerül rugni. Játszanak, játszanak ... hullámzó a játék, de a nívó elég alacsony. Eltűnődve keresi az ember a régi SzAK-meccsek harcitüzét. Mint nagy tűz után hamu alatt a parázs ...ennyi maradt csak belőle.
    Nincs különösebb esemény. A közönség egyhangúan állapítja meg, hogy a Sabaria nem sokat felejtett a II. ligában, de arra még nem gondol senki, hogy a szombathelyiek el is vihetik mind a két pontot. Szedlacsik— Possák—Körösi a labda útja, de az utóbbin elakad a támadás.
    A 16. percben a Sabaria két kornerrel vonja magára a figyelmet, majd Possák és Körösi
    törtet előre, de Vermes lábbal is bravúrosan véd. Percekig nincsen különösebb esemény. A 26. percben Hollós felső kapulécre lő, majd Szedlacsik tolja be ügyesen a labdát a túlsó oldalon, de Possák és Körösi késik ... Végre az első fél óra letelte után akad egy kis ok az izgalomra. A 31. percben
    Korányi I. kornert ível befelé. Schwarcz résen áll és ügyesen hálóba fejeli a labdát. Már bent van, amikor a bíró fütyül és szabadrugást jelez.
    Sokan zugolódnak a közönség köréből, mert tudják, hogy kornernél nincs ofszájd. A kirúgásnál Kőrösi zavarja Vermest, mire
    Prém odamegy és megrugja a szegedi csatárt. A bíró látja az esetet, fütyül: 11-es a Bástya javára. Szedlacsik áll a labdának s látszik, hogy nagyon akarja helyezni, de annyira helyezi, hogy a labda a bal alsó kapulécről pattan vissza.
    Vermes könnyen tisztáz. A megrúgott Körösi innen kezdve a szélen statisztál. A 35. percben a Bástya lendül támadásba, de kapu előtt a bíró lefújja az akciót. A közönség zugolódik, mire a bíró vitába száll a nézőkkel. (Rotter általában senkinek sem tetszik.) A 37. percben három Sabaria-csatár is ofszájdon áll, de a bíró nem veszi észre a határbírók intéseit. A 39. percben Körösi visszamegy a helyére. Ezt is fel kell jegyezni, mert más esemény nincs.
    A 3. percben Vermes kiejti Possák fejesét, de aztán megfogja. A fejes tetszett a közönségnek, sorain végigviharzik a tempózás. Lábra is kap a Bástya. A 9. percben Korányi II. kornerből oldalhálót céloz. A 14. percben Wahl is sarokrúgást küld be s Korányi II. fejese nyomán növekszik az izgalom. Majd ugyancsak Korányi II. kígyózik le macskaügyesen, aztán a 19. percben újabb korner nyomán Szedlacsik doplerszerű fejese megy a kapura. A 20. percben Schwarcz bombáz, a labda kapu felé tart, de megakad. A közönség 11-est reklamál. Nem ok nélkül. A 23. percben megint Korányi II. szerepel. Janzsónak kornerre kell előre rúgnia. Érezhető a Bástya fölénye. A támadásokba azonban mindig belecsúszik egy-egy hiba. No és a szerencse sem áll melléjük, így történik aztán, hogy ...
    A 26. percbena Sabaria térfeléből Kovács II.-höz kerül a labda-
    Pár lépést megy vele, majd kiadja a balszélső Belkónak. Az pompásan sprintel, amikor
    a 16-oshoz ér, félmagas lövést küld a kapura, s a labda besurran gólba. Győztes lövés! Nagyon szép gól! 1:0.
    A Bástya lógatja az orrát, a Sabaria támadni kezd. Csak a 35-ik perc után jönnek fel a szegediek, ekkor újra, 11-est reklamálnak, aztán a Sabaria szívesen húzza az időt. Végül. Boda nagy helyzetből fölé lő.

    Nemzeti Sport, 1930. október 20.