magyarfutball.hu

Pécs-Baranya FC - Újpest FC 2 : 3 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 3. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.600

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.16, 20:35
    Ujpest—Pécs-Baranya 3:2 (0:2)
    Ujpest győzelmét kétessé tudta tenni az első félidőben magára talált Baranya
    Góllövő: Erdélyi, Teszler, P. Szabó, Avar, Török
    Pécs, 4600 néző. Bíró: Klein Á.
    Ujpest: Huba — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Víg — Török, Avar, Sólyom, Spitz, Szabó.
    Pécs-Baranya: Biri — Iványi, Kővári — Palkó, Halas, Somogyi — Kovács, Teszler, Kautzky, Kocsis, Erdélyi.
    Ujpest kezd. Halas rossz passza már az első percben hangulatnyilvánításra, készteti a közönséget.
    — Kiállítani! Pfuj Halas.
    Aztán Palkó szabálytalanul akaszt s P. Szabó szabadrúgásából Sólyom csak alig valamivel rúg a kapu mellé. A 4. percben következik be Baranya első rohama, mely kornert hoz, ezt Borsányi kifejeli. Teszler faultot, Fogoly III. félpályáról küld szabadrúgást, Biri véd. A pécsiek továbbra is élénken támadnak.
    Taccs után Víg hosszú labdát ad Avarnak, aki 25 méterről mellé lő, majd a következő akcióból ugyanő fejel. Fogoly III. kétszer egymásután lyukat rúg s végül csak kornerre sikerül kotorni a labdát. Ebből nehéz helyzet kerekedik Huba kapuja előtt. Teszler jó kapja lábra a labdát, de fölé lő. Halas Erdélyinek ad, Borsányi szerel és hazajátszik. A hazaadás azonban éles, Hubának vetődni kell s amint esik, a labdával együtt túljut a vonalon: korner.
    A sarokrugást Erdélyi erősen adja be, a labda elszáll a játékosok feje felett, a túlsó
    kapufára pattan s onnan a hálóba kerül. Gól. 0:1. 14. perc.
    A 16. percben Biri kornerre tol egy labdát. A rugás után
    Kővári összefejel Sólyommal s a homlokán felreped a bőr.
    Kimegy s a kapu mellett ápoltatja magát, de közben beszalad, ha meleg a helyzet. Két perc múlva azonban újra
    összefejel az ujpesti centerrel s most már a 22. percig kénytelen kötöztetni magát. Aztán megint Baranya támadás feltűnik, hogy Ujpest bekkjei minden támadás alkalmával bizonytalankodnak. Kocsis fejesét Huba védi, majd jó összjáték utánt Avar mellé lő, 27.perc: Fogoly III kézzel akasztja Tesztert, a szabadrugás a kapu fölékerül. Avar remekül töri előre, a befejezést azonban megint rossz. Szép a Sólyomi—P. Szabó—Sólyom akció is,
    de Sólyom is mellé lő.
    Most néhány nagy bekkrúgás száll ide-oda. Pécs két szabadrugást rug, aztán Erdélyi kerül jó helyzetbe, de ő is hibázik. Végre megint eredmény következik Halas Erdélyinek ad, a labda gyorsan cikázik a csatárok lábán, Fogoly III. szinte tehetetlen a fürge passzokkal szemben. Kautzkytól Teszler kapja a labdát, Fogoly előtt éri el, nyolc lépésről megvágja s bent van a második Baranya-gól. 0:2. 36. perc.
    Háromperces pécsi támadás után Ujpest kezd dirigálni, de az iram lanyhul. Sólyom ront,
    P. Szabó faultol, aztán ugyancsak P. Szabó hibázik, az eléje pattanó labdát pár lépésről vágja fölé. Volentik jó érzéssel ad Sólyomnak, de a center nagy helyzetben Biri kezébe ejt. Ziccer ...
    Ujpest egyre támad, a tribün azonban már „időt” kiabál. Biri fog még egy labdát, kidobja
    P. Szabó elől és következik a
    - szünet.
    Ujpest teljes gőzzel támad s beszorítja a pécsieket. Sólyom, majd Spitz ofszájdja akaszt, aztán P. Szabó i beadását Avar fejeli s Biri kornerre tolja a labdát. A kornert újabb korner követi, ezt Sólyom fejeli s Biri kiüti, Spitz újra fejel is most Iványiról jut kornerre a labda. Ez már a harmadik. Baranya kapuja nehezen szabadul fel.
    Még Török fut, le, hogy beadásából Sólyom mellé fejeljen, aztán :.
    kényes eset
    támad az újpesti kapunál. Kocsis labdája a 16-oson belül. Fogoly kezére pattan, a közönség 11-esért
    zúg, de a bíró rálöttnek minősíti a kezelést. 5. perc:
    A zsivaj alig ül el a meg nem adott büntető miatt, mikor Ujpest már újra ostromol. Baranya — Kővári nélkül — nehezen védekezik. A kapu elé tömörülő védelem tumultuózus jelenetek közben küzd a lila csatárokkal, a közönség a sporttelep kapuja felé les. Kővárit várják! Végre megérkezik a várva várt bekk, de fején az eddiginél is nagyobb turbán ékeskedik. 10.perc:
    Az érkezés örömére Ujpest rúg gólt.
    P. Szabó jó labdát kap, elfut Palkótól, Iványit testcsellel becsapja s mielőtt a bekk beleléphetne a lövésbe, a 16-os sarkáról, remek bombát küld a léc alá. 1:2. 12. perc:
    Teszler fölé fejel, aztán Kovács elfut Fogoly mellett, bead s Teszler lövését Huba nehezen védi. Avar kitörése is veszélyes, de Biri önfeláldozóan előreveti magát, Spitz viszont fölé emeli az eléje guruló labdát. A 18. percben Kocsis és Erdélyi helyet cserél. A közönség egyre Halas nevét zúgja, aki nem bírja már az iramot. Kautzkyt Fogoly ejteti, a szabadrúgást Borsányi tisztázza. Ő indítja a következő Ujpest-támadást.
    Avar nagy lendülettel szalad át a védelmen, Biri eléje fut, dobja magát, de hiába. A csatár a kapus mellett a hálóba pöccinti a labdát. 2:2. 22. perc
    Birit két percig kell élesztgetni .Megütötte magát. De Sólyom lövését már remekül védi. Fogoly Kovácsot faultolja, a szabadrúgás Hubáé.
    Baranya halfsora már nem bírja a tempót. Halassal az élén visszaesik.
    Kovács passzát Kautzky kapja, de Borsányi nyomja s így a pécsi center a kapu fölé emel. Nagy helyzet, fontos pillanat volt, ami meddőn múlt el. Erdélyi fölé rúg, aztán megint Ujpest a soros.
    Iványi kornerre tól Sólyom elől. A labdát P. Szabó küldi középre,
    Sólyom Biri keze mellett fejeli s mielőtt a labda földet érne, Török beleteszi a lábát s a hálóba emeli. 3:2. 31. perc.
    Baranya ofszájdot reklamál, de a bíró gólt ítél.
    Halas csatárnak megy, Teszler balhalf, Somogyi centerhalf lesz. De Ujpest tovább támad, Birinek kétszer kell megfogni a labdát. A 36. percben ugyan Baranya is kornerrel fenyeget, de ebből Kautzky mellé fejel. Veszélyesebb a Kautzky-Kovács akció, melyből Kovács tiszta helyzetbe kerül, egyenlíthetne, de mellé lő. Sólyom viszont ezt a hibát „egyenlíti” s ő is ront 8 méterről.
    Ujpest már teljes fölényben játszik, Sólyom azonban megint hibázik. Spitz lövése Birié, Iványi hazaad, P. Szabó rosszul centerez. Csak két Baranya-intermezzo akad: Kautzky mellé zúgó bombája és a Fogoly-féle fault után fölé lőtt szabadrúgás. A két perccel hosszabbított félidő utolsó perceiben Török harmadik bekknek vonul, hogy baj ne történjen a finisben. Sólyom még jól megy elől, aztán mellé rúg és vége.

    Nemzeti Sport, 1930. október 6.