magyarfutball.hu

Kassai AC - Újpest FC 1 : 2 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: fgymat
    2024.01.13, 09:50 (szerk.: 2024.01.13, 15:25)
    Újrajátszott mérkőzés. Az eredetileg 1939.10.29-én játszották, de a második félidő 10. percben félbeszakadt:
    Hihetetlen izgalmak és botrányos körülmények között a II. félidő 10. percében félbeszakadt a mérkőzés
    Újpest-Kassa 1:0 (0:0)
    Zsengellér lábát törte
    Góllövő: Kállai (11-esből).
    Kassa, KAC-pálya, 2000 néző. Vezette: Moldoványi.
    Az eső alaposan feláztatta a KAC- pályát. A Kassa ennek tudatában nyugodtan öltözik, ilyen pályán még meglepetés is lehetséges. Az Újpest játékosai mezbe, melegítőbe öltözve taxikon jönnek ki a pályára. Mészáros edző adja az utolsó tanácsokat: Ilyen pályán messziről kell lőni. A Kassa választ: a szél elleni kaput. És felállnak: Újpest: Sziklai Fekete, Joós — Szalay, Szűcs, Balogh — Ádám, Vincze, Zsengellér, Kállai, Tóth III. Kassa: Jelez — Drab, Tomkó — Takács, Lebenszky, Nepko — Tóth, Kertész, Ádám, Pásztor, Pelacskó.
    HÚSZ JÓ PERC — ÉS BEKÖVETKEZIK A TRAGIKUS ESET
    Újpest támad és a 2. percben két szöglettel is veszélyeztet. Tóth a másodikat mögé rúgja. Szalay ad haza, aztán Zsengellér lő kapu mellé. Az Újpest védelmének is van dolga. Jól áll a lábán, bár a pálya csúszós. A 9. percben Kállai fölé lő, Zsengellér mellé. Támad az Újpest. A 15. percben a Kassa is rohamoz,aztán Kállai húszméteres lövését védi Jelez. Nincs különleges izgalom, némi Újpest-fölénnyel a játék eléggé kiegyenlített és tetszetős,amikor a 20. percben Zsengellér a 16-os vonal közelében fordulásból akar balszélre adni egy feléje tartó labdát. Takács rohan oda, ő is a labdát akarja megkaparintani és egyszer csak nagy reccsenéssel összecsap a két láb. Zsengellér elterül, jajgat fájdalmában. Kiviszik a partvonalra, majd be az öltözőbe és pár perc múlva már a kórház felé robog a magyar válogatott csatár. Szerencsétlen, tragikus dolog, de szándékosság nem volt. Mi sem láttunk, a játékvezető sem, mert még csak szabadrúgás sem követi. Az Újpest most négy csatárral játszik, a kassai remények élednek,a hangulat izgatottabb. A 22. percben Joós úgy fellöki Kertészt, hogy az egy perc múlva is alig bírja összeszedni magát. Kállai 35 méteres szabadrúgása a felső lécről pattan ki. (Most viszik Zsengellért a kórházba, a nézőtéren is hallik a jajgatása.) Tóth rosszul rúg egy szögletet, majd Kállait figyelmezteti a játékvezető. A 33. percben Takács az ötös vonalon jó helyzetben felvágja az újpesti Tóthot. Vitathatatlan I1-es. Ádám áll neki és egyenesen Jelez kezébe rúgja a labdát. Inkább vagdalózás folyik a pályán, mint rendes játék. Az eső egyre zuhog, a talaj egyre mélyebb. Két újpesti szöglet veszélyeztet. Az újpesti öltözőben érthetően gyászosa hangulat. A kassaiban mentegetőznek, senki sem tehet a balesetről. Az öltözőben megtartott ünnepségre is a sérülés nyomja rá bélyegét. Ez csendül ki Pohl Sándor dr.-nak, a volt újpesti, most kassai polgármesternek, ez Wukovich István dr.-nak, a KAC elnökének és — érthetően — legjobban az üdvözlésekre válaszoló Langfelder Ferencnek a szavaiból is. Az újpestiek egy tülevelekből préselt labdát kapnak.)
    TÍZ IZGALMAS, CSÚNYA PERC: — ÉS FÉLBESZAKÍTÁS!
    A második félidő nem tart soká. A 3. percben az Újpest támad, Vinczénél a labda a kassai 16-oson belül. Drab ráfut, rúg és rúgása combon találja Vinczét. A rúgást nem lehetett 100 százalékos biztonsággal szándékosnak minősíteni, de a játékvezető úgy találja, 11-est ítél. A kassaiak felháborodnak. Két percen keresztül tart a huzakodás a pályán, verekedés a nézőtéren, amikor az 5. percben Kállai nekiáll és a kapus mellett laposan a hálóba lő. 1:0. A hangulat egyre élesebb. A 6.percben Sziklai vetődve fog el egy labdát, maga alá húzza, de a kassai Tóthot ez nem zavarja meg abban, hogy ráfutva bele ne rúgjon a kapusba. Ő maga is átesik Sziklain. A játékvezető kiállítja a szélsőt. Ez nem megy olyan egyszerűen. Csak játékostársai tudják letuszkolni a pályáról. Most már egészen veszélyes a játék a folyton mélyebbé ázó pályán. A 8. percben Lebenszky és az újpesti Tóth csap össze. Lebenszky megrugja Tóthot, a játékvezető Lebenszkyt is leküldi. Megismétlődnek az előbbi épületes jelenetek, Lebenszky végre lemegy a pályáról, de ott marad a partvonal mellett. A játékvezető pár szót vált az ügyeletes rendőrtiszttel, aztán kettőt fütyül: lefújja a játékot.
    BÍRÁLAT
    Sok jót nem lehet a befejezetlen mérkőzésről mondani. Száraz talajon az újpesti győzelem nem lett volna vitás, ám a Kassát az elhibázott 11-es és Zsengellér véletlen sérülése annyira felajzotta, hogy a pálya előnyeit kihasználva kétessé tudta tenni a mérkőzést. Bár, ha végigjátszák a mérkőzést, nagyobb nyugalma révén még tíz emberrel is valószínűleg az Újpest győzött volna. A győztes csapatban a védelem nem hibázott, a hátvédek közül Joós volt jobb. A fedezetsorban Szalay emelkedett fel, Szűcs gyengén játszott. A csatársor legjobbja Tóth volt, utána Vincze és Zsengellér említhető. Ádámon látszott a mérkőzéshiány. A Kassa lelkesen játszott, Jelez megfelelt, Tomkó felülmúlta Drabot. A fedezetsorban Lebenszky volt a legjobb. A csatársornak — és az egész mezőnynek, bár ez nem nagyszó — Kertész volt a legjobb tagja. Igen tehetséges játékos, Pásztor is megfelelt.
    A játékvezető igyekezett kezében tartani a mérkőzést és annyira ment, hogy a fegyelmezés érdekében még az előnyszabályt is figyelmenkívül hagyta. Nem az ő hibája, hogy a mérkőzés ennyire elfajult.
    NYILATKOZATOK:
    Langfelder Ferenc: Az időjárás teljesen elrontotta a reális játék lehetőségét. Zsengellér sérülése és a rossz talaj volt a gyenge játék oka.
    Szerbák László: Az első félidőben egyenlőek voltunk. A másodikban a játékvezető kiengedte kezéből a játékot.
    Moldoványi játékvezető: Az ügyeletes rendőrtisztviselővel a játék lefújása előtt közöltem, hogy elsősorban a talaj egyre rosszabb állapota miatt (ez a játékosok testi épségét is veszélyeztette), másodszor a légkör miatt (ez a mérkőzés folytatására már nem volt alkalmas) — a mérkőzést beszüntetem.
    Miklós Dezső dr. rendőrtanácsos: A játékvezető a lefújás előtt hozzám fordult és közölte, hogy a pálya az ő megítélése szerint nincsen olyan állapotban, hogy a mérkőzés a játékosok testi épségének veszélyeztetése nélkül folytatható lenne. Ez volt az én véleményem is.

    Nemzeti Sport
    1939.10.30.

    A vasárnap Kassán félbeszakadt Kassai AC—Újpest mérkőzés ügyével kedden foglalkozott az MLSz egyes bírája. Megsemmisítette az egyesbíró a Kassai AC—Újpest mérkőzést és annak újrajátszását rendelte el. Takács József KAC ellen — a vele történt összecsapás során szenvedte el Zsengellér lábtörését, — megszüntette az eljárást, mivel a játékvezető jelentése szerint véletlen baleset forgott fenn. Tóth Jenő KAC játékost 8 hónapra — a szünetek leszámításával 1940. szeptember 21-ig — tiltotta el a játéktól, Lebenszky Endrét pedig a kiállítással megbüntetettenek vette. Viszont Lebenszky játékjogát 2 hónapra — december 30-ig— felfüggesztette azért, mert a kiállítás után megsértette a játékvezetőt. Megállapította az egyesbíró, hogy a mérkőzés félbeszakítása körül súlyosabb rendzavarás nem történt és ezért a KAC pályaválasztó jogát visszaadta. Szigorúan megdorgálta az egyesbíró P. Szabó Gábort, a KAC edzőjét és figyelmeztette az egyletet, hogy az edzőnek a játéktérre belépnie nem szabad. Ha a jövőben ez ismétlődni fog, az egylet ellen is eljár a szövetség.

    Nemzeti Sport
    1939.11.02