magyarfutball.hu

Fővárosi TC - Ferenczvárosi TC 2 : 5

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1904, 14. forduló
játékvezető : Stobbe Ferenc
nézőszámok:
  1. Pesti Napló: nagyszámú érdeklődő
  2. Sport-Világ: -

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.17, 21:14 (szerk.: 2021.09.18, 09:04)
    F. T. C. I — Főv. T. C. I. 5:2

    A mérkőzés a 10 emberrel játszó Fővárosiak táma­dásával kezdődik. A meglepett F. T. C. eleinte véde­lemre szorul és a goaltól csak korner árán menekül.
    A hatodik perczben a F. T. C. gyors iramú támadása meghozza az első goalt. Felállás után a zöld-fehérek ismét komért vétnek, mit azonban a Fővárosiak érté­kesíteni nem tudnak. F. T. C. csakhamar megszerzi a második goalt Pokornyi révén. Ezek után a Fővárosiak kerülnek fölénybe s ügyes lerohanások után éles lövéssel az első, majd kis idő múlva a második goalt lövi. A második goal után sem lankad a „Fővárosi“ csatársor és erélyesen ostrom alá veszik a zöld-fehérek kapuját. Egy ízben a labda látszólag a kapufélfáról a mezőnybe pattan, honnét a Főv. T. C. középcsatára a goalba továbbította A biró azonban a goalt nem adja meg, mert nem a kapufáról pattant vissza, hanem a goal mellett állók közül rúgta valaki a mezőnybe. A zöld-fehérek erős védelemre szorulnak ; kornerre ismét korner következik. A F. T. C. elszántan védekezik s rövid ideig csatárai veszik át a támadó szerepét. A félidő végéig azonban egyik csapat sem képes goalhoz jutni.

    A második félidőben a F. T. C. óriási iramban kezdi a mérkőzést és elszántan küzd a döntő goalért. A résen álló Főv. T. C. azonban minden igyekezetüket meg­hiúsítja. Ettől kezdve a játék elfajul. Mindkét csapat nagy erőkifejtéssel dolgozik s durvasággal igyekeznek ellenfelüket legyűrni. A biró csakhamar kiállít a F. T. C. részéről egy, a Fővárosiak részéről két játékost, közte a kapuvédet is, mert a feléje rohanó Pokornyt — állí­tólag véletlenségből — védelem közben fejbevágta. A Főv. T. C. 9 emberrel képtelen védekezni a ferenczvárosiak támadása ellen, mely három goalt eredmé­nyezett. A match egyébként egyike volt a legízlés­telenebb matcheknek, melyet valaha láttunk. A Főv. T. C. erőszakosságban önmagát múlta felül s a F. T. C. pedig hasonlóval felelt. Stobbe biró nem volt, de talán nem is lehetett elég erélyes a durvaságok özöne ellen, mely szomorú világot vet a bajnoki küzdelmek mai nívójára. Megjegyezzük még, hogy — a Lehel-utczai pályaviszonyokat jellemzően — a publikum teljesen a határvonal mentén állott s folytonos közbeszólásaival a játékosokat és a bírót izgatta.

    Sport-Világ, 1904. november 13.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.17, 21:07 (szerk.: 2021.09.18, 09:07)
    A Ferenczvárosi Torna Club 5 : 2 arányban győz a Fővárosi Torna Club ellen.

    Ha valamely bajnoki mérkőzésnél a szabályokat nem tartják meg, vagy a bíró nem ítélkezik úgy, amint azt a szabályok előírják, hát biztosra vehetjük, hogy a Ferenczvárosi Torna Clubról van szó.
    Kár pedig ennek az igazán legjobb labdarugó csapatunknak ilyen meg nem engedett fogásokhoz nyulnia, mert bizony ilyen körülmények között hamar elfordul a közönség rokonszenve tőle. Tegnapi mér­kőzését is megnyerte ugyan, de olyan viszonyok között, hogy ez a győzelme felér egy vereséggel.

    As erkölcsi győzelem mindenképpen a Fővárosiakat illeti és ha a mérkőzés szigorúan a labdarugó mér­kőzés szabályai szerint folyt volna le, hát a F. T. C. nem juthatott volna két ponthoz. A matchet nem is játszhatták végig, mivel a biró önkényes ítéletei ellen felzuduló és a pályára betóduló közönség miatt a játékot rövid idővel a vége előtt lefütyülték. Az egyáltalán nem szabályos lefolyású mérkőzés részleteivel nem is foglalkozunk, csak ama nézetünk­nek adunk kifejezést, hogy más bíróval más lett volna az eredmény.

    Biró Stobbe Ferencz volt.

    Magyarország, 1904. november 8.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.09.17, 20:17 (szerk.: 2021.09.18, 09:06)
    F. T. K. — Főv. T. K. 5:2

    Nagy számú ér­deklődőt vonzott a Lehel-utcai pályára a két csa­patnak mérkőzése, melynek eredményétől függött, vajjon a M. T. K. kerül az idei bajnokság élére, vagy pedig a F. T. K. Az egyre javuló Fővárosi T. K. csupán ügyetlen választásának köszönheti a ve­reséget, mert igazságos biró mellett ezen m rkőzést nagy főlénynyel nyerhette volna meg. Ezt bizonyítja a kornerek nagy száma, melyet a Ferencvárossa1 szemben elért. A mérkőzés különben a 10 emberrel játszó Fővárosiak nagy fölényü támadásával kezdődik. A meglepett F. T. K. védelemre szorul és a goaltól csak korner árán menekül. A hatodik percben a F.T K. gyors iramú támadása meghozza az első goalt, melyet a F. T. K. kapusa igen könnyen védhetett volna. Felállás után a zöld-fehérek ismét kornert vétnek, mit azonban a piros-zöldek értékesíteni nem tud­nak. A biró jóvoltából csakhamar a F. T. K. Pokorny of side á lása révén a második goalhoz jut. Ezek után a F. T. K. nagy fölenynyel játszik és éles lövéssel az első, maid kis idő múlva a második goalt lövi. A Fővárosiak további támadását a biró érthetetlen of side füttyei akasztják meg. Egyizben a kapufélfáról vissza­pattanó Jabdát a Főv. T. K. középcsatárja vedhetetlenül belövi, A biró of side-nek minősiti a közönség gúnyos hahotázása közepette. A zöldfehérek erős védelemre szorulnak; kornerre ismét korner következik, majd pedig az egyik hátvédnek ha­talmas rugása a szomszéd ház magasfalu világitó udvarába juttatja a labdát. Rövid időre a játék megakad s nemsokára a félidő is letelik.

    A második félidőben a Ferencvárosi T. K. a bíróval együtt küzd a döntő goalért, de a résen álló Főv. T. K. minden igyekezetüket megtöri, mig végre az eső kornernez jutnak. Ezek után mindkét részén megszűnik a fair játék; a zöldfehéreket a sikertelenség kergeti a durva játékba, mig a Főv. T. K.-ot az ellenfélnek játéka és a bírónak részre­hajló ítéletei teljesen kihozzák sodrukból. Tettlegességek egész sorozata következik, mígnem a bíró a F. T. K.-ből Weiszt kénytelen kiállítani. Közben egy goal is esik a F. T. K javára, majd pedig a Pokorny által befejelt labdát a kapus véletlenségből arculütessel ved, mire a biró kiállítja. így a Fővárosiak kapus nélkül 9 emberrel nem is folytatják a játé­kot, s csupán a közönség iránti "tiszteletből várják a játék befejeztét. Ebben az időben a zöld-fehérek még két potya goalt lőnek. A bírónak ezen szerep­lése nagy csorbát ütött a Labdarugó Szövetség bírói karán, melyet a M. L. Sz.-nek a saját reputációja érdekében is meg kell torolni.

    Pesti Napló, 1904. november 7.