magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Sabaria LSz 1 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.09.29, 18:22
    A biztos ferencvárosi győzelemnek induló mérkőzést a Sabaria a második félidő elején kettős rajtaütéssel a maga javára döntötte el

    Sabaria—Ferencváros 3:1 (0:1)

    Sabaria. Weinhardt ~ Nagy, Prém — Pesovnik, Sághy, Vámos — Buresch, Mészáros, Stofián, Holczbauer, Kántor. — Ferencváros. Huber — Takács L. Hungler — Fuhrmann, Sándor, Obitz — Rázsó, Takács II., Turay, Szedlacsek, Kohut.

    A Sabaria kezd, de lendülete nem elég erős, hogy áttörje magát a Ferencváros halfsorán. A labda a zöld-fehér csatárok birtokába kerül és máris kialakul az első ferencvárosi roham. Eredménye ugyan nincs, mert a Sabaria-bekkektől visszakerül a labda a mezőnybe, de a drukkerhad jó jelnek veszi a nagy kezdeti lendületet és máris felharsan a zöld-fehéreket animáló biztatás.
    A harmadik percben Kohut indít támadást, de csatártársai elmaradnak és szép beadása Weinhard zsákmánya lesz. A Sabaria részéről Buresch vezeti az 5. percben az első támadást, amelyből megszületik a meccs első kornere. Az eredménytelen sarokrúgás után ismét Kohut lendül neki, átjut a hibázó Nagyon, ám lövését Weinhard biztosan fogja. A szombathelyiek újabb attakját Fuhmann kornere szereli, a sarokrúgást a ferencvárosi védelem ismét ártalmatlanná teszi. Most Obitz hendsze miatt a 16-osnál szabadrúgáshoz jut a Sabaria, de Mészáros magas lövésével füstbe megy a szombathelyiek reménykedése. A 10. percben egy jól induló ferencvárosi támadás Turay offszájd állásán akad meg. centrumát. A 13. percben szabadrúgáshoz jut a Ferencváros és Takács I. hosszú szabadrúgása végre felszabadítja a szorongatott kaput. Obitz mesteri dribling után frontba dobja Turayt, ám a jeles center elszalasztja a kitűnő paszt. Kohut oldalán sokat ígérő roham indul, a ferencvárosi balszélső remek beadását azonban a bekkek lekésik és Sághy lekapcsolja a veszélyes labdát.
    Ekkor kezdődött a mérkőzésnek az a periódusa, amelyben a Ferencváros megnyerhette volna a mérkőzést, ha támadó fölényét ki tudta volna használni. A Sabaria csatársora ugyanis feltűnően visszaesik, míg a ferencvárosi támadósor a szélső halfoktól, de különösen az ördöngős trükkökkel operáló Obitztól, jól támogatva, mind nagyobb erővel ostromolja a szombathelyi kaput. A zöld-fehér csatárokat azonban ezúttal elhagyja a gólbiztossága. Kohutnak két szép beadása a belső fronton elfüstölög, majd a jó helyzetbe került Turay mintegy tíz méterről a kapu fölé lő. A 20. perc rendkívül izgalmas, Rázsó nehéz helyzetből bead egy labdát, Turay lövi, Weinhard csak kiütni tudja; a labda a kavarodásból kiugró Takács II.-höz kerül, aki bal lábbal csak gurítani tudja s a labda a vetődő Weinhard mellett a kapu mellé kerül.
    A 24. percben Sándor szabadrúgásából újabb kavarodás keletkezik a szombathelyi kapu előtt, Vámos azonban idejében közbelép. Egy perccel utóbb Kohut kornert rúg, a magas labdát előbb Sándor fejeli, majd Szedlacsek irányítja tovább fejjel a kapura, a labda azonban a felső kapufáról kipattan. Tárnok rosszul sikerült lefutása megszakítja ugyan a ferencvárosi ostromot, ám a következő pillanatban ismét veszélyben a szombathelyi kapu. Kohut ívelt szabadrúgását ugyanis Turay a bal sarok felé fejeli, Weinhard rádobja magát, de elhibázza és a labda hajszálnyira a kapu mellé jut. Rögtön ezután Rázsó beadását Szedlacsek Kohuthoz fejeli, akinek bombája azonban a kapu fölött süvít el. Ezzel vége a Ferencváros gólesélyes periódusának és ismét akcióba lép a Sabaria támadására. akcióba lép a Sabaria támadására. Stofián tűzbe küldi Burescht, akinek jól beadott labdáját a ferencvárosi bekkek nehezen szedik el az egyszerre rástartoló Stofián—Holzbauer pártól. Utána újabb roham, Stofián fejese nem sikerül, de a labda Holzbauerhez kerül, akit jó helyzetben szeretnék. A 25. percben Pesovnik harmincméteres irtózatos erejű bombája földre sújtja a kiugró Hubert, aki kiejti az elfogott labdát, a Sabaria-csatárok rástartolnak, ám a fürge Hunglernek sikerül megmenteni az üresen álló kaput, már-már válságos a helyzet a Ferencvárosra nézve, amikor a 35. percben a félvonalon szabadrúgáshoz jut. Takács I. hatalmas lövése a kapu elé ível, Weinhard kiugrik, de nem tudja elfogni a labdát, amely a kavarodásból Rázsó elé kerül. Rázsó helyezve a bal sarok felé fejel, Weinhardt még nincs a kapuban és helyette Prém üti ki fejjel a labdát, amelyet a nagy rössel lefutó Kohut a kapuba sodor. A bíró időközben azonban már lefújta a hendszet s így tizenegyesre kerül a sor, amelyet Szedlacsek biztosan helyez a kapuba (0:1).
    Kohut oldalán ferencvárosi támadásokkal kezdődik a második félidő és már az első percben veszedelmes helyzet alakul a szombathelyi kapu előtt. Kohut bombalövése ugyanis a felső lécet súrolva a jobboldalra pattan, Takács II. rástartol a labdára, de Prém fürgébb és megmenti \"a válságos szituációt. A Sabaria csatársora most is lassan kap lábra, ám a 3. percben kialakult első roham máris eredményes.
    Mészáros kitűnő labdát juttat a Bureschnek, akinek ideális leadását Stofián mesteri fejessel helyezi a tétova Huber mellett a hálóba (1:1).
    Két perccel a kiegyenlítő gól után taccsdobásból alakul ki a második gól . A bedobott labda középre, Stofiánhoz kerül, a két ferencvárosi bekk egyszerre startol reá, ám nem tudják közrefogni a hosszú szombathelyi centert, aki félig fekvő helyzetből bekanalazza a labdát a kapuba. (2:1).
    A 9. percben Kohut lövését Weinhardt kiejti, ám Turay az üres kapu mellé küldi a labdát. A következő percben a Mészáros passzával kiszökő Buresch jut jó helyzetbe, de Takács I.-től zavartatva a kapu mellé lő. A következő szombathelyi támadást is Buresch vezeti, leadása nagyon jó, de a kifutó Huber elfogja a belsők elöl.
    A 22. percben mégis adódik egy jó helyzet, de az ideges Turay ezúttal is a kapu fölé lő. Még kritikusabb a következő helyzet, a 25. percben, Takács I. félvonalról küldött szabadrúgását Turay fejeli, Weinhardt rádobja magát a labdára, az izgatott Turay ráfut a földön fekvő szombathelyi kapusra és megrúgja.
    A bíró a közönség óriási lármája közepette kiállítja Turayt.
    Ezzel meg is bénult Ferencváros gólratörő ereje, annál is inkább, mert a 26. percben egy újabb jó helyzet megy veszendőbe Takács II. magas lövése miatt. A megcsappant létszámú ferencvárosi csatársár nem fújt ugyan ezután sem takaródót, de már nem volt elég ereje ahhoz, hogy rést üssön a tómörült szombathelyi védelmen.
    A ferencvárosi bekkek idegesek, Takács I. vissza is esik régi hibájába, erőszakosan dolgozik, s egyik belemenése néhány percre harcképtelenbe teszi Tárnokot. Majd az offszájdraállítás taktikájához folyamodnak a zöld-fehér hátvédek.
    A 35. percben, egy ilyen .,mesterségesen\" előidézett offszájdhelyzetből Buresch megugrik, a kapu közelében azonban Takács I. lekeresztezi és a labdát kornerre szereli. A sarokrúgásból meleg helyzet alakul, végül a labda Mészároshoz kerül, kivágja Tárnokhoz, ez laposan középre passzolja a jól helyezkedő Stofiánhoz, aki hosszan elnyúlva benyomja a kapuba. (3:1).
    Boronkay Gábor kitűnően vezette a mérkőzést, a harmadik Sabaria gól előtt azonban túlságosan, rábízta magát határbírójára, aki - érthetetlen módon -- elnézte Buresch feltűnő lesállását.

    Sporthirlap, 1927. október 31.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.12.04, 08:53 (szerk.: 2018.12.04, 11:20)
    Üllői-út. Bíró: Boronkay. 28.000 néző.

    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Sághy, Vámos — Buresch, Mészáros, Stófián, Holzbauer, Tárnok.
    Ferencváros: Huber — Takács I., Hungler — Fuhrmann, Sándor, Obitz — Rázsó, Takács II., Turay, Szedlacsek, Kohut.

    1:0 Szedlacsek (11-esből)(35 p.)
    1:1 Siófián (48 p.)
    1:2 Stófián (50 p.)
    Kiállítva: Turay (70 p.)
    1:3 Stófián (80 p.)

    Sabaria trénere: Bányai
    Ferencváros trénere: Tóth-Potya István

    Nemzeti Sport, 1927.10.31.
     
  3. avatar: heimo