magyarfutball.hu

Újpest FC - Budai 11 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 5. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.10.18, 19:21
    Ujpest—Budai »11« 3:1 (3:1)
    Úgy indult, hogy Ujpestnek komolyan féltenie kellett a pontokat, de az I. félidő utolsó negyedórájában négy góllal elintézték a csapatok a végeredményt is .
    Góllövő: Avar, Avar, Avar, Polgár
    Üllői út, 10.000 néző. Bíró: Stern
    Ujpest: Huba — Kővágó, Dudás — Borsányi, Köves, Szalay — Török, Avar, Sas, Vörös, P. Szabó. Budai „ll”:Lantos — Wéber, Moharos — Kárpáti II., Kárpáti I., Schuster — Schmidt, Sztancsik, Polgár, Lyka, Tárnok.
    A helyválasztásnál a Budai „11” a sors kegyeltje, övé a városi kapu, Ujpest erős szél és nap ellen játszik az I. félidőben. Már az első percekben adódik meleg helyzet Huba kapuja előtt. Polgár szép fejese Sztancsik lesállása miatt hiábavaló. Polgár 25 méteres lövése Hubát is meglepi. A 7. percben Polgár lekésik Tárnok beadásáról. Schmidt remek helyzetben rosszul találja a labdát. Polgár bombaszerű szabadrúgása védő lábon irányt változtat, Huba tudja fogni. A 9. percben Tárnok pompás akcióját jó beadással fejezi be, Sztancsik fejese alig valamivel kerül a kapu mellé. Most Ujpest is akcióba lép és két kornert ér el. Közben Wéber sérül és kiáll. Polgár szép kitörése kapu mellé való lövéssel végződik. P. Szabó ne találja el a célt. A budaiak 10 emberrel is szépen játszanak. A kegyeleti szünet után Wéber visszatér, de sántikál. Az első szép újpesti támadást a 21. percben a balszárny vezeti, a jobbszélen elfullad. A 22. percben a határbíró szörnyű elnézése folytán a bíró sípja lesállás címén állítja meg Schmidtet. Spitz kapu fölé lő. Sztancsik fordulásból leadott szép lövése csak arasznyival megy a kapu mellé. P. Szabó lendületétől elesik, a helyzet elromlik. A 29. percben Schmidt—Sztancsik szép támadása után Polgár pompás lövést küld ballal a kapura. A labda centiméterrel a léc fölött surran ki. Spitz löki Sztapcsikot, heves vita támad, a bíró azonban rendet teremt.
    Most Ujpest feljön.
    A 33. percben jobbról suhan át a labda a budaiak kapuja előtt, de a védőknek mintha gyökeret verne a lába. Vörös megkaparintja a kornervonalon a labdát, szépen beadja és Avar fejese védhetetlen. 1:0.
    P. Szabó is rúghatna gólt, de leperdül lábáról a labda. A 36. percben Polgár vérbeli csatárakcióval átmegy az ujpesti védelmen, bombája kapus mellé süvít.
    A 39. percben P. Szabónak beadását Lantos nyugodtan fogja, de késlekedik a továbbítással, Avar szabályosan támadja testtel, Lantos kiejti a labdát, amit Avar a hálóba helyez. 2:0.
    A budaiak reklamálnak, hogy Avar kézzel ütötte be a labdát, de a bíró jól látta az esetet.
    A 43. percben P. Szabó remek beadását Avar az első gólhoz hasonló módon fejeli be. 3:0.
    Kész Avar mesterhármasa! Egy perc múlva Polgár jól szökteti Schmidtet, Borsányi rövidre rúgja a beadást,
    Polgárnak visszafelé kell futnia, így is pompásan küldi fordulósból léc alá a labdát. . 3:1.
    A II. félidőre Kárpáti II. vonul hátra hátvédnek Wéber helyére, aki a csatársorba megy jobbösszekötőnek. Sztancsik lesz a fedezet Kárpáti II. helyett. Az első percek ujra a Budai 11-et látják frontban, Polgár feje elöl az utolsó pillanatban üti el Huba a labdát. Tárnok beadását Polgár szépen lövi, de kapu mellé. Most Ujpest komolyabban belefekszik a játékba. Elől Avar vezérkedik, a fedezetsorban Borsányi a bajnok. Lassankint Ujpest-fölény alakul ki, amit időnkint veszélyes budai támadások szakítanak meg. Schmidt kornert harcol ki a budaiaknak, de ez nem hoz eredményt. A 27. percben Avar faultja miatt Tárnok csavart szabadrugást küld az ujpesti kapura, amit Huba nehezen véd.
    Most kissé keményebb lesz a játék, az összecsapások sokasodnak.
    A 28. percben Avar remek lövése léc alát tart, Lantos csak nehezen tudja kornerre tolni.
    P. Szabó sarokrugására Avar túl korán ugrik. Ujabb ujpesti kornert Lantos fog el. A 30. percben Török és Avar lábán vándorol a labda Sashoz, akinek élesen vágott lövése a felső kapufa belső éléről lepattan a földre.
    Közben úgy látszik, hogy túlhaladt már teljes terjedelmével a kapu síkján,
    de Lantos elkapja a pattanó labdát és most már hiába rohamozzák az ujpesti belsők. A 37. percben Polgár csinál szép dolgot, egyik lábával leteszi maga elé a labdát, a másikkal szépen lövi. Ezúttal sem távozik azonban mellőle a balszerencse. A csapatok már nem erőlködnek. Inkább a bíró vonja magára a figyelmet egy-két finoman megérzett ítélkezésével, amikor az ú. n. előnyszabály mintaszerűen alkalmazza.
    Upest erősen támad az utolsó negyedórában is, de a fekete-fehérek védelme résen van. A befejezés előtt még Tárnok lő a 16-os sarkáról kapu fölé egy szabadrugást. Lyka kapu fölé küldött labdájával véget is ér a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1931. november 2.